Az új-zélandi professzionális borászkodás története csak néhány évtizedet foglal magába, mégis meglehetősen ismertek, keresettek (és jók) az itt készült borok. Aki részletesebben szeretne a vidék bortörténelméről olvasni, az itt például megteheti. Az eddigi kóstolási tapasztalataim alapján a sauvignon blanc és a pinot noir a két legígéretesebb fajta a területen, de ezek mellett azért számos mást is telepítettek. Néhány napja kóstoltam az alábbiakat:
Terrace Heights: Sauvignon blanc 2011.: A birtok 2002-es alapítású, 32 hektáron gazdálkodnak az új-zélandi borvilág központjában, Marlborough-ban. A SB mellett szürkebarát, viognier és pinot noir ültetvényekkel is rendelkeznek. Borunk világos citromszínű. Intenzív, nagyon jól definiálható illatok, mindenekelőtt frissen vágott zöld fű, mellette csalán, bodza, mint ahogy a tankönyvekben meg van írva. Közepesnél könnyedebb korty, az illathoz hasonlóan tiszta, vegetális jegyekkel. Viszonylag laza szerkezet, egyszerű, frissítő savak, közepesen hosszú lecsengés. Lényegében minden a helyén, kedveltem a bort. Kiváló, profin elkészített nyári ital, nem éppen alacsony áron. 5 pont $16
Saint Clair: Sauvignon blanc „Block 18” 2011.: Családi tulajdonban levő marlborough-i pince, szinte minden Új-Zélandon fellelhető szőlőfajtával foglalkoznak. Dűlőszelektált borunk világos citromszínű. Intenzív illat, az előző tétel alapvetően vegetális aromáival szemben itt a gyümölcsök dominálnak: szaftos grapefruit, vérnarancs, licsi, fekete ribizli, minimális zöld füves beütés. Kifejezetten tetszetős. Közepesen telt, gazdagon gyümölcsös korty, lendületes finom savak, közepesen hosszú lecsengés. A szerkezet lehetne még sokkal cizelláltabb, ez a bor sem rendelkezik kifejezetten fókuszált középpel, de nagyon elegáns és gazdag, szerethető. Wine Enthusiast 90 pont, Wine Advocate 90 pont, Wine Spectator 91 pont. Erős 6 pont talán a 7-et is súrolja. $26
Felton Road: Bannockburn Riesling 2010.: Jól ismert pince Central Otago-ban, chardonnay, riesling és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkoznak. Világos citromszínű bor. Közepesen intenzív, kifejezetten petrolos illat némi citrusfélékkel kiegészülve. Közepesen testes, ízben grapefruit, narancs aromák és erőteljes petrolosság. Tippre félédes tétel, viszonylag egyszerű szerkezettel. A maradékcukor ugyan nem zavaró, de anélkül talán többet mutatna ez a bor, nem éreztem „ausztrálosan” savasnak, ahol sokszor nem árt némi tompító édesség. Erős 5 pont esetleg 6 pont alja. $35
Cloudy Bay: Chardonnay 2007.: Talán a legismertebb új-zélandi pince, marlborough-i sauvignon blanc-juk ezidáig mindig tetszett. Ezúttal egy chardonnay-ra próbáltam rá. Világos citromszínű bor. Intenzív illat, mindenekelőtt banános, kiegészülve ananászos és vaníliás-hordós jegyekkel. Nem éppen gejl, de nem az én stílusom. Közepes test, gyümölcsös-vaníliás aromákkal, kifejezett, szépen érett savakkal. Valahogy teljes mellélövésnek érzem az édes gyümölcsös (banános), krémtúrós aromák mellé a kifejezetten magas savtartalmat. Nincs is egyben igazán a bor, a sav enyhén kikandikál, ugyanakkor érezhető a jó minőségű szőlő alapanyag/hordó használata. 5 pont. $32
Tarras Vineyards: Pinot noir „The Canyon” 2007.: Elismert pince Central Otago-ban, kizárólag pinot noir-ral és sauvignon blanc-nal foglalkoznak. Közepes rubinszín. Intenzív, vonzó illat primer gyümölcsaromákkal (cigánymeggy, vörös áfonya), fekete csokoládé, kevés füst. Alig közepesen telt korty, gazdagon gyümölcsös, elegánsan hordós (édesfűszerek), nagyon finom. Jelentős mennyiségű érett sav, közepesnél kevesebb finomszemcsés érett tannin. Tetszetős aromák, fókuszáltabb szerkezet, de azért eleganciában és tömörségben (és szerencsére árban) is távol van a komolyabb burgundi tételektől. Viszont nagyon élvezetes, tiszta bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Erős 6 pont. $30