A Borrajongó

Ismerkedés Új-Zélanddal I.

2012. július 05. 06:00 - pardi norbi

 

Az új-zélandi professzionális borászkodás története csak néhány évtizedet foglal magába, mégis meglehetősen ismertek, keresettek (és jók) az itt készült borok. Aki részletesebben szeretne a vidék bortörténelméről olvasni, az itt például megteheti. Az eddigi kóstolási tapasztalataim alapján a sauvignon blanc és a pinot noir a két legígéretesebb fajta a területen, de ezek mellett azért számos mást is telepítettek. Néhány napja kóstoltam az alábbiakat:   

  

Terrace Heights: Sauvignon blanc 2011.: A birtok 2002-es alapítású, 32 hektáron gazdálkodnak az új-zélandi borvilág központjában, Marlborough-ban. A SB mellett szürkebarát, viognier és pinot noir ültetvényekkel is rendelkeznek. Borunk világos citromszínű. Intenzív, nagyon jól definiálható illatok, mindenekelőtt frissen vágott zöld fű, mellette csalán, bodza, mint ahogy a tankönyvekben meg van írva. Közepesnél könnyedebb korty, az illathoz hasonlóan tiszta, vegetális jegyekkel. Viszonylag laza szerkezet, egyszerű, frissítő savak, közepesen hosszú lecsengés. Lényegében minden a helyén, kedveltem a bort. Kiváló, profin elkészített nyári ital, nem éppen alacsony áron. 5 pont $16

Saint Clair: Sauvignon blanc „Block 18” 2011.: Családi tulajdonban levő marlborough-i pince, szinte minden Új-Zélandon fellelhető szőlőfajtával foglalkoznak. Dűlőszelektált borunk világos citromszínű. Intenzív illat, az előző tétel alapvetően vegetális aromáival szemben itt a gyümölcsök dominálnak: szaftos grapefruit, vérnarancs, licsi, fekete ribizli, minimális zöld füves beütés. Kifejezetten tetszetős. Közepesen telt, gazdagon gyümölcsös korty, lendületes finom savak, közepesen hosszú lecsengés. A szerkezet lehetne még sokkal cizelláltabb, ez a bor sem rendelkezik kifejezetten fókuszált középpel, de nagyon elegáns és gazdag, szerethető. Wine Enthusiast 90 pont, Wine Advocate 90 pont, Wine Spectator 91 pont. Erős 6 pont talán a 7-et is súrolja. $26  

NZwines.jpg

Felton Road: Bannockburn Riesling 2010.: Jól ismert pince Central Otago-ban, chardonnay, riesling és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkoznak. Világos citromszínű bor. Közepesen intenzív, kifejezetten petrolos illat némi citrusfélékkel kiegészülve. Közepesen testes, ízben grapefruit, narancs aromák és erőteljes petrolosság. Tippre félédes tétel, viszonylag egyszerű szerkezettel. A maradékcukor ugyan nem zavaró, de anélkül talán többet mutatna ez a bor, nem éreztem „ausztrálosan” savasnak, ahol sokszor nem árt némi tompító édesség. Erős 5 pont esetleg 6 pont alja. $35     

Cloudy Bay: Chardonnay 2007.: Talán a legismertebb új-zélandi pince, marlborough-i sauvignon blanc-juk ezidáig mindig tetszett. Ezúttal egy chardonnay-ra próbáltam rá. Világos citromszínű bor. Intenzív illat, mindenekelőtt banános, kiegészülve ananászos és vaníliás-hordós jegyekkel. Nem éppen gejl, de nem az én stílusom. Közepes test, gyümölcsös-vaníliás aromákkal, kifejezett, szépen érett savakkal.  Valahogy teljes mellélövésnek érzem az édes gyümölcsös (banános), krémtúrós aromák mellé a kifejezetten magas savtartalmat. Nincs is egyben igazán a bor, a sav enyhén kikandikál, ugyanakkor érezhető a jó minőségű szőlő alapanyag/hordó használata. 5 pont. $32 

Tarras Vineyards: Pinot noir „The Canyon” 2007.: Elismert pince Central Otago-ban, kizárólag pinot noir-ral és sauvignon blanc-nal foglalkoznak. Közepes rubinszín. Intenzív, vonzó illat primer gyümölcsaromákkal (cigánymeggy, vörös áfonya), fekete csokoládé, kevés füst. Alig közepesen telt korty, gazdagon gyümölcsös, elegánsan hordós (édesfűszerek), nagyon finom. Jelentős mennyiségű érett sav, közepesnél kevesebb finomszemcsés érett tannin. Tetszetős aromák, fókuszáltabb szerkezet, de azért eleganciában és tömörségben (és szerencsére árban) is távol van a komolyabb burgundi tételektől. Viszont nagyon élvezetes, tiszta bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Erős 6 pont. $30   

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr424629947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.05. 13:22:32

Nem túl jó ár/érték arányok ezek, 30$ felett 5-6 pont az elég karcsú..

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.07.05. 16:12:26

@rszabi: egyetértek, ilyen élményeket a max 15$-os kategóriában várok.

norbi! van infód az Új-Zélandi boráészatok általános árazásával kapcsolatban, mindenütt ilyen magasak az árak, vagy létezik "hatékonyabb" szegmens??

akárhogy is nézem egy jó moseli rajnaiért nem sajnálom vakon a 30-35 eurót, de 20-22-t adni egy új-zélandiért - na az már az "inkább nem" kategóriába esik.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.05. 16:16:35

@szenvedély S.: Most nézem a BT-nél van egy akció:

www.bortarsasag.hu/hu/wine/mount-nelson-sauvignon-blanc-2010-uj-zeland

Elég jó visszajelzések vannak róla:

www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1172643

Ez már elég korrektnek tűnik, így látatlanban.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.05. 17:44:19

@szenvedély S.: A SB es a PN szerintem rendben van, borsos ugyan az aruk, de jok. A polcon talalhato uj-zelandi borok altalanossagban veve is dragak, a belepo szintu borok is 12-14 dollarnal indulnak. Persze azt nem tudom mennyiert veszik a pincetol, nyilvan sokkal olcsobban. Lehet Uj-Zelandon fele penzert lehetne ezekhez a borokhoz hozzajutni:)

Erdekessegkeppen mondom, hogy pont mult heten lattam a polcon Royal Tokaji alapfurmintot 18 dollaert (jelenlegi dollararfolyamot alapul veve 4000 HUF). Na most az a bor Mo-on nagyjabol harmadaba kerul es kb. az 5 pontos kategoria. Ha azt leveszi egy itteni emberke, akkor o is lesni fog mi kerul ezen annyiba:)

Szegediszomelijé 2012.07.05. 21:04:28

Jaja! Új-Zéland mindentől baromi messze van, a volumen azért meg sokkal kisebb, mint pl. Ausztráliában.Kevés tapasztalatom van, de ami Sb-t kóstoltam, az OK. És hát ott van az egzotikum varázsa, valljuk meg!
(Ui: a fene a jó dolgod Norbi!)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.07.05. 22:23:17

@pardi norbi: lehet a szállítás!:-)
@rszabi: nemtok a bt-nél venni a szállítási költségek (futárköltség) irtó magas külföldre. azért inkább jó magyart veszek az itt úgyis hiánycikk... de köszi!:-)
süti beállítások módosítása