A Borrajongó

Bodegas Rodero

2012. július 04. 06:00 - akov

A következő kiruccanás célpontja a Pedrosa de Dueroban található Bodegas Rodero. A tavalyi Ribera del Duero nagyboros kóstolónkon a Reserva 2004 mindannyiunkat elbűvölt. A gyümölcs szuperérettsége, a tannin és a hordó finomsága kevés helyet hagyott a kritikának. Amikor a ribera del dueroi túra ötlete felmerült, az elsők között kerestem meg a pincészetet. Carmelo Rodero családja négy generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. A dédnagyszülők kicsiben elkezdett háztáji gazdaságát a nagyszülők teljesítették ki igazán, később ők hozták létre a pedrosai termelőszövetkezetet. Carmelo éppen ebbe szövetkezetes miliőbe született bele, de néhány év után változtatott: saját lábára állt és 50 hektáron megtermelt szőlőjét önállóan kezdte értékesíteni. Miután 15 éven át tudhatta kliensei között a mitikus Vega Siciliát, Carmelo elegendő önbizalmat és eltökéltséget gyűjtött egy saját bodega megalapításához.pince2.jpg

Az 1990-ben indult borászati vállalkozás első szürete az 1991-es évjáratból került palackba. Az alapítás óta eltelt két évtizedben Carmelo minden létező díjat bezsebelt, borait ma már Robert Parker és más nemzetközi ítészek is rendszeresen kóstolják. Időközben a negyedik generáció is elkötelezte magát a bortermelés mellett. Carmelo gyermekei oroszlánrészt vállalnak a borászat irányításában. Idősebb lánya, Beatriz agrármérnöki tanulmányait követően a Bordeaux-i Egyetemen szerezett diplomát, ma már a pincészet műszaki irányítását végzi. A kisebbik lány, María szintén részt vesz a cég napi irányításában. Igazi családi borászat ez tehát, múlttal, jelennel és biztos utánpótlással a jövőre nézve.

logo.jpgA Bodegas Rodero jelenleg 120 hektár saját területtel rendelkezik, a teljes termelés évi 450.000 palack. A fajtaösszetételt 90% tempranillo, 7% cabernet sauvignon és 3% merlot adja. A pincészet az egyik legkiválóbb cabernet termőhellyel rendelkezik az egész Dueroban. A talaj természetesen itt is folyami üledékes, kavicsos, kalcitos és homokos-iszapos. Agyagos rétegeket is találunk, ezek a nedvesség megtartásában játszanak szerepet. A hozamok 3.500kg/hektárnál alacsonyabbak, ami éppen fele a DO-ban engedélyezett maximumnak. Egyaránt megtaláljuk náluk az öreg „en vaso” ültetvényeket, valamint a fiatalabb kordonos művelésben lévő tőkéket. Öntözőrendszert a területek 30%-án használnak.

A Joven és Roble borok 120 hektós acéltartályban erjednek, a maceráció körfejtéssel történik. A csúcsborok esetén nagyon rigorózus fürt és bogyóválogatással indul a borkészítés. A kíméletes feldolgozásban nagy segítségre van a gravitáció. Zúzás után a bogyók a körben elhelyezett 200 hektóliteres acéltartályokba kerülnek. A tartályok egy sínrendszeren csúsznak a szőlőfeldolgozó alá, így ha megteltek, jöhet a következő. A rendszert Carmelo Rodero álmodta meg és később szabadalom alá is helyezte (ld. kép). A csúcsborok esetén – mint azt majd a többi pincénél is látni fogjuk – irtóznak a körfejtéstől, a cefre szivattyúzásától. Ennek egyetlen oka van: nem akarnak a kívánt mennyiségnél több tannint extrahálni. A kíméletes macerációhoz a cefre egy részét egy konténerbe engedik, majd a konténert daruval felemelik és tartalmát a törkölykalapra zúdítják. Az erjedés csak természetes élesztővel történik, az almasav bontása szintén spontán zajlik le. A borok alkoholtartalma 14% körül alakul. A pincébe alászállva összesen 1000 darab 225 literes tölgyfahordót látunk. Megdöbbentő mennyiség, szinte a fa szorításában érzi magát az ember. 90%-ban francia, 10%-ban amerikai fa. Minden hordót három évig használnak, ez évente háromszáznál több új hordó vásárlását teszi szükségessé.

kortanc.jpg

Az alap boruk egy hordót nem látott gyümölcsös bor (Joven), 15 éves tőkékről szüretelik. A cefre 1 hetet ázik héjon és kb. 1 hétig erjed. Ebből 100.000 palackot készítenek, a kiskereskedelmi ár 5.20 Euró. A Roble típusú bor ugyanebből az alapanyagból készül, de 9 hónapra hordóba kerül. A 150.000 palack 7.25 Euró áron megy el. Itt kóstoltam, ezen az áron tényleg korrekt vétel. A Crianza és a magasabb szintű boroknál már nem alkalmaznak körfejtést. Az erjedés valamivel hosszabb, az extrakció ugyanakkor kíméletesebb. A Crianza 15 hónapra, a Reserva 20 hónapra kerül hordóba. Ezeken felül még két magasabb szintű bor is készül. A Pago de Valtarreña (32 Euró) egy dűlőszelektált tétel, 100% öregtőkés tempranillo, két évet tölt új fahordóban. A TSM (38 Euró) egy speciális házasítás, gerincét a tempranillo adja, amely cabernet (10%) és merlot (15%) fajtákkal egészül ki. Szintén két évet tölt el új fahordóban.

pince1.jpg

A piacok szempontjából az EU és az USA a legfontosabbak. Kiemelt piac Svájc, amely önmagában 20.000 palackot szippant fel. Az árazásnál két lábbal a földön állnak, rendkívül jó ár-érték arányú, komolyabb minőségi kategóriát képviselő borokhoz lehet itt hozzájutni.

Crianza 2009

90% tempranillo, 10% cabernet sauvignon, csak 15 évesnél idősebb tőkékről készülhet. 15 hónap francia fában, kis részben amerikai hordókat is használnak. Illatában fekete bogyósok, fekete cseresznye, kék virágok, sok, de elegáns fa, szép vaníliás jegyekkel és fűszerekkel. Kissé fülledt. Kóstolásra elég friss, ismét a fekete cseri jut eszembe, szép savassága van, ami az aromákkal együtt savanyú gyümölcsökre (meggy, ribizli) emlékeztet. Hosszú lecsengés, jó arányok, nem magas alkohol. A tannin jelentős mennyiségű, nagyszemcsés állagú. Nagyon jól elkészített bor, kiváló lehet ételhez. Jó ár-érték arány. Erős 6 pont. 12,5 EUR. 14,0%

Reserva 2007

Ismét 90% tempranillo és 10% cabernet sauvignon házasításával van dolgunk. A Reservába csak 30 évnél idősebb tőkék gyümölcse kerülhet. 20 hónapot érik új francia fában, majd palackozás után két évre elfektetik. Illatában fekete bogyósok, virág, bőr, fahéj, vanília, fekete cseri, meggy. Rendkívül elegáns fás hatás. Kissé édeskés az illat, a gyümölcs szuperérett jellegű. Telt, hozza az eddig megszokott tempranillo gyümölcsöket (fekete cseri, meggy, fekete bogyósok, ribizli), elég friss, de minimális túlérett jegyekkel is rendelkezik. Szép sava van, a tannin magas, ismét nagyszemcsés. Nagyon hosszú utóízzel bír, benne ánizs (szintén tipikus tempranillo jegy) és magos kesernye. Az alkohol itt sem magas. A bor mentes minden túlzástól, nagyon profin elkészített. Elképesztő, hogy elbírja a 20 hónapos újfahordós érlelést. A 7 pont (91) mindenképpen jár neki. Nagyon jó ár-érték arány. 21,0 EUR. 14,0%

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr504622007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.07.04. 08:35:49

"Elképesztő, hogy elbírja a 20 hónapos újfahordós érlelést."

Hát igen, ez a hosszú érlelés az ami engem leginkább elfordit a spanyol boroktól. Mert a Tempranillo számomra nem ad elég gazdagságot.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.04. 08:54:55

@európai: Az a helyzet, hogy elképesztően jó minőségű hordókat használnak. Nem csak itt, máshol is. Nyilván 3 éves szabadtéri érlelésen esik át az alapanyag. Ez nagyon fontos. Azokat a durva hordós jegyeket, amiket itthon megszoktam, vagy számtalan ócska újvilági boron érzek, a Ribera del Dueroban a legkisebb mértékben sem tapasztaltam. Odafigyelnek... de ne szaladjunk ennyire előre. :)

Ha majd értelmét látom, írok a végén egy összegzést, hogy kívülállóként hogyan látom ezt a tempranillo bizniszt.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.04. 20:18:27

hát ez megint átlagon felüli. még olvasni is. : )
süti beállítások módosítása