A Borrajongó

B oldal

2012. április 25. 06:00 - akov

baleau.jpgÉvekkel ezelőtt magam is megpróbáltam elhinni, hogy nem kedvelem a cabernet-t. Egyébként is divatosnak tűnt a kifinomultabb és szofisztikáltabb "pinós" irányra nyomulni. Az itthoni haladók közt már nem volt menő Bordeaux randa kövületeihez dörgölőzni. Nem is csoda, hiszen mindent elárasztottak a fájóan unalmas, ámde annál drágább szörnyszülöttek. Nemhogy a cabernet kezdett hiteltelenné válni, de szegény merlot-ra is a hömpölygés árnyéka vetült. Maradtak hát a fehérek, abban úgyis jobbak és izgalmasabbak vagyunk, vontam meg én is a lemondás mérlegét. Pár éve már, hogy a B oldalt taposom, és egyre gyakrabban tör rám a régi-régi cabernet-láz. Mi a fene történik velem? Annyit ittam, körbeértem és megint kezdődik elölről ez az unalmas daráló? Meglehet. Mikor azonban másodszor lépek ugyanabba a folyóba, már Bordeaux-val szemezek. A korábban teltnek tetsző idomok most hidegen hagynak, a randa elhízás a napnál világosabb. Feszesség és kevesebb tűz, ez csigáz fel. Ráébredtem, a cabernet nekem tizenhármas szesszel szerelem!

clauzet.jpgChâteau Clauzet Cru Bourgeois Saint-Estèphe 2005

Kevés információ áll rendelkezésre erről a birtokról, a honlapjuk egy elegáns vicc. A 12 hektáros birtok szakmai munkáját a Rotschildoknál 23 évet lehúzott José Bueno irányítja. Kiváló évjárat, 55% cabernet, 40% merlot és fennmaradó részben franc és petit verdot házasítása. Wine Spectator 89 pont. Földes, ibolyás-virágos, aszalt gyümölcsös illat, fekete bogyósokkal. Fekete cseresznye, cassis, cékla, fahéj, vanília és füst. A közepesnél teltebb, sok, de érett tanninnal, jó kis savval. Érett aromák, cédrussal, szederrel, aszalt gyümölcsökkel, édesfűszerekkel és fahéjjal. Elég jó kis szerkezete van, szép maggal bír a korty és hosszú lecsengéssel távozik. A tannin a végén „visszaharap”, a sav kissé külön dolgozik az anyagban, de így is emlékezetesen bordeaux-i, hiába a meleg év, nem fűt, nem éget. 6 pont. 20.0 EUR. 13,0%

Château Côte de Baleau Saint-Émilion Grand Cru 2003

8 hektáros kis birtok, agyagos és krétás talajjal, 35 éves tőkék, 70% merlot, 15% cabernet sauvignon, illetve 15% franc és petit verdot. A bor fele új, a másik fele másodtöltésű hordóban érett. 40.000 palackos éves termelés. Wine Spectator 89-91, Robert Parker 87-90 pont. Feketébe hajló illat, a kort sejteni sem lehet. Ánizsos, mélyen virágos, cédrusos illat, amely kiegészül földdel, mentollal, sok feketebogyóssal és természetesen a komolykodó újfahordós jegyekkel. A gyümölcsök frissek is és aszaltak is, remekül passzolnak a hordó elegáns vaníliájához és fűszereihez. A közepesnél teltebb, de a meleg évjáratot meghazudtolóan nem hömpölygős anyag, szépen betölti a szájat, nem intenzív, mégis koncentrált, erejének teljében van. A mély, fekete földdel telített sötét bogyósok és porrá aszalt gyümölcsök remekül elbánnak a makacs, de érett tanninnal. A savak jók, a gyümölcs egy része szinte friss. Negatívumként róható fel, hogy az aromák csak a korty közepének első traktusában érkeznek meg, de így is rendkívül izgalmas borról van szó, a hosszú-hosszú lecsengés mindenért kárpótol. Élek-halok az ilyesmikért. Emlékezetes 6 pont, 7-es villanásokkal. 20.0 EUR. 13,0%

(Most sem kellett hegyet mászni, mégis kaptam „jóárasított” bordeaux-it. A borok kb. 4-6 óra szellőzés után nyitották chakráikat és arisztokratikusan engedélyt adtak a közeledésre. Mindkét palackot a Gute Wine oldaláról rendeltem.)

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr454471806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.25. 10:13:38

Engem ez a Bordeaux-téma nem annyira tud megfogni.
Az elmúlt évben azért rá-rá próbáltam néhány jobb palackra, de ritkán voltam velük makulátlanul elégedett.(tulajdonképpen egyedül a Pichon-Baron-nal, de újra abból se vennék)

Mit mondjak, a "makacs, visszaharapó" tanninok most se csigáztak fel annyira :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.25. 11:57:19

Nézd, ha vki nem kedveli a tannint, ne igyon tanninos bort! Ennyi... én részemről nagyon kedvelem Bdx-t. Óriási struktúra borok, nagyon komoly maggal és hosszú lecsengéssel. Ez nem jelenti természetesen, h a tanninnak ki kell lógnia és büntetnie kell!

európai 2012.04.25. 14:31:11

Pauillac és St Julien nálam nagy kedvenc, na meg Graves. St Emilion viszont valamiért nem vonz, pedig sokat próbálkozom ott is.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.04.25. 15:34:22

Nagyon jó a bevezető, de szerintem nincs összefüggés a hazai cabernet láz lecsengése és Bordeaux között. Akkoriban amikor a Cabernet divatos lett Magyarországon szinte nem is lehetett kapni itthon Bordeaux-i minőségi borokat. Mondjuk most se nagyon, te is Ausztriából rendelted ezeket :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.26. 08:40:53

@rszabi: persze, de nem is írtam ilyesmit. :) A mai napig nincs újra cabernet-láz itthon, nekem Bordeaux segített újra felfedezni. Persze a toszkán és a coonawarra-i, esetleg az új-zélandi tételekkel sincs sok bajom. 8)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.26. 08:43:16

@európai: kiváncsi lennék miért nem szereted st. emiliont, összehasonlítva a kedvelt appellációkkal.

európai 2012.04.26. 15:04:38

Mint tudod, a Grand Cru kérdés nem a legjobban tisztázott arrafelé, kevés az igazán "grand" bor. Cheval Blanc sem hagyott nyomot bennem, pedig kellett volna. Egyszer ittam egy jó Ausone-t de közvetlen utána a Grand Puy-Lacoste olyat alakitott, hogy el is felejtettem. Az is érdekes, hogy nálunk a borklubban több St Emiliont összetévesztettünk már ezzel-azzal vak kóstolókon, mig Pauillac, Margaux stb borai sokkal jobban felismerhetők, a terroir sokkal dinamikusabb és egyértelműbb. Nálam az sokat számit.
süti beállítások módosítása