A Borrajongó

Kékfrankos- fajtakóstoló

2011. augusztus 04. 06:00 - drbarta

Hiánypótló volt már kis társaságunk számára egy kimerítő kékfrankos-kóstoló.

A most következő sort többen raktuk össze, bárminemű tudományos igény nélkül, amúgy kinek mi van otthon módra. Ahhoz képest érdekes válogatás jött össze, tartalmaz úgymond "köztiszteletnek" örvendő tételeket is, illetve kevésbé mainstream-belieket is, valamint egy igen jó nevű osztrák referenciát is.

A kóstolás vakon történt, az alábbi sorrendben:

 

Tringa: Szekszárdi kékfrankos 2007
Színében is sötétebb, mint amire a fajta alapján számítanék. Viszonylag intenzív illat, feketebogyós gyümölcsök mellett fahordós édes fűszerek, édeskés likőrösség. Elég nagy testű korty, édeskés indítás. Elsősorban szilvás-erdeigyümölcsös ízek, van benne intenzitás, hosszúság. Letisztult aromák, nincsennek zavaró, oda nem illő jegyek. Sajnos a korty közepétől viszont masszív szárításban lehet részünk. Sok a tannin, bár nem éretlen, de hírből nem integrált, elég durva szemcsés is, számomra sajnos elég komoly asztringenciát okoz. Jelentős mennyiségű savai is inkább hergelik ezek után/közben a nyálkahártyát, végén az alkohol is melegít. Egyébként jó ízű, tartalmas tétel lenne. 4 pont. (Két nappal később : Még mindig nem mondanám integráltnak a tanninokat, tapad még rendesen a szájba mégis simábbnak tűntek a felszínek. Teltebb, édeskés ízeit megőrízve barátságosabb arcúnak tűnt. 5 pont)
 
Losonci: Gereg Kékfrankos 2008
Izgalmasabb illat. Érett cseresznye, meggy, fűszerek, teasütemény, barnacukor. Alig közepesen telt korty. Viszonylag kevés tannin, kellemes tapintatú, selymesebb textúra. Kellemes pirosbogyós gyümölcsös ízek, viszont még e könnyedebb szerkezet mellett is lehetnének jóval intenzívebbek. Viszonylag egyszerűbb lefutású savak, nem élesek, de mégis dominálják és savanykássá teszik a kortyot a nagyobb mélység hiányában. Összességében visszafogott, de határozottan kellemesen fogyasztandó tétel. 5 pont. (Két nappal később: Kicsit teltebbnek tűntek ízei, úgy tűnt jobban ellensúlyozzák a savdominanciát, a szikárság érzete oldódott valamelyest. A vége azért így is savanyúcukorkás. Közelít a 6-oshoz.)
 
Karner Gábor: Szűcsi kékfrankos 2007
Nagyon zárkózott illat, gyakorlatilag semmi nem érződik. Türelmesen pörgetve a poharat enyhe pirosbogyós gyümölcsösség, némi oda nem illő odakozmált hangulatú illatjegy, illetve technokol. Szájban vékonyabbnak tűnik, mint az eddigiek. Kevés, mégis érdes érzetű tannin, diffúz savanyába hajló savak. Ízeiben is nagyon visszafogott. Ebben a formájában nem az igazi, de volt olyan résztvevő akinek sokkal jobb emlékei voltak a múltból ennek a bornak a frissebb valójáról.
 
Feind: Villa Quaiar Kékfrankos 2006
Illatában pörkölt magvak, toast, kávé, mokkacukorka, nyomokban cseresznye. Hordó domináns, de kellemes hordó. Közepesen telt korty.  Közepes mennyiségű csiszolt, finom tapintatú tannin, szintén kellemes állagú, de a szükséges feszességet megadó összeszedett savvilág. Kiváló egyensúly, puha, könnyen bársonyos textúra. Nincs nagy mélysége, de a szerkezet mégis kellően kitöltött, hordós pörkölt aromák, eszpressszó, visszafogott pirosbogyós gyümölcsösség. Nem egy nagy alapanyag, lehetne sokkal gazdagabb, gyümölcsösebb, egyedibb, de itt tartva a sorban számomra mégis üdítő volt a profi munkára utaló szerkezeti keret. Első kóstolásra 6 pontra lőttem be, később a sor legszebbjei után visszakóstolva  inkább  5 és 6 pont között.
 
Tüske: Szekszárdi kékfrankos Hordóválogatás 2007
Illatában főtt meggy, állott szilvalekvár, pörkölt maláta, rusztikusság, gomba. Ha úgy vesszük van komplexitása, de nem igazán vonzó. Közepesen telt korty. Közepes mennyiségű nem túl szép tannin, határozott savak. Aromák tekintetében üresebbnek érződik, mint ahogy az illat ígérte. Öregnek tűnik, számomra nem kellemes inni, de végülis talpon van. (két nappal később: nincs érdemben változás)
 
Ráspi: Kékfrankos Válogatás 2008
Illatában cseresznye, hecsedli, fűszerek, kevés kávé, mokkacukorka. Közepesen telt korty. Érintésnyi tannin, selymes textúra. Élénk, végre jóízű, finom állagú savak. Ízei tisztességesen kitöltik a karcsúbb vonalú szerkezetet, főleg pirosbogyós gyümöcsös-gyógynövényes vonalon mozognak. Arányos, elegáns, szerethető, de kevésbé tetszett, mint nemrégiben Fertőrákoson. 6 pont (másnap: hasonló élmény, remek bor, de lehetne frissebben gyümölcsös, illetve intenzívebben ásványos.)
 
Moric: Blaufrankisch Sankt Georgener 2007
Kifejezetten friss hatású gyümölcsöket kínál az illat, főleg meggy. Ehhez csatlakozik diszkrét, kellemes szerecsendiós fűszeresség. Szájban közepesnél teltebb korty fogad. Kellemes, szinte harapható gyümölcsös ízek, meggy, ribizli. Közepesnél több tannin, alapvetően finomszemcsés, mégis kissé porosan szárítja a lecsengést. A savak viszonylag darabosabb érzetűek, élénkek, szélesek, savanyúcukorkásak. Nem egy bonyolult tétel, de szerethető. 5 pont. (leleplezés után azért csalódás, másnap is elég hasonló arcot mutatott)
 
Orsolya: Nagy-Galagonyás kékfrankos 2007
Kifejezetten mély, tartalmas illat. Sok érett pirosbogyós gyümölccsel, jellegzetes kapros-zöldfűszeres –ásványos díszítéssel. Közepesnél teltebb korty. Viszonylag kevés tannin, élénk, de érett és jóízű savvilág. Selymes, finom textúra, remek egyensúly. A szájat végre kiválóan betöltik ízei, melyek még ma is frissen és élénken gyümölcsösek. Nincs kiemelkedő komplexitása, de ízig-vérig örömbor, remek formában. Erős 6 pont.
 
Konyári: János-hegyi Kékfrankos 2009
Illatában érett, de nem túlérett feketebogyós gyümölcsök, eszpresszó kávé. Hosszan szagolva egyre komplexebb lesz. Egres, menta, citromfű. Nagyon érdekes kombináció, mély és izgalmas. Szájban közepesnél teltebb korty. Viszonylag sok, de érett és sima tapintatú tannin, cizelláltan játékos, élénk, de remek konzisztenciájú savak. Mély ízek, kissé édeskés indítás, majd az illatban megtapasztalt aromák itt is felbukkannak. Remek gyümölcsösség, áfonya, feketeribizli, zöldnövényi karakter, éretlenség gyanúja nélkül, hűvös mentás-citromfüves díszítések. A kétségtelen nagysághoz lehetne benne nagyobb erő, sűrűbb, tömörebb mag, de így is komplex, mély, újszerű és profi felépítésű bor. Leleplezés után számomra az est legnagyobb pozitív meglepetése. 7 pont. (Másnap: bár tettenérhetőek az előző napon megszeretett jegyek, de mégis zárkózottabb. Ekkor inkább 6 pont tűnik reálisabbnak.)
 
Kaló Imre: Kékfrankos 2006
Érdekes illat, feketebogyós gyümölcsökkel, virágokkal, bodzával. Közepesen telt korty, kevés, kellemes tapintatú tanninnal, viszonylag egyszerű savakkal. Korrekt intenzitású ízek , komponensei viszont számomra bizonytalannak tűnnek. Édeskés indítás, majd a gyümölcsök mellé szerintem nem igazán odaillő erjedt, murcis aromák is csatlakoznak. Lehet valami nem volt oké a palackkal, személyes látogatásomat felidézve sokkal jobb emlékeim vannak róla.
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr203123523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2011.08.04. 09:36:49

Köszönjük a leírásokat! Mintha a fiatalabb borok sikeresebben szerepeltek volna, vagy nincs ilyen összefüggés?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.04. 09:41:57

Úgy általában igen. Azért 2007-es vörös még ne legyen olyan öreg... mint ahogy nem is volt mindegyik az

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.04. 09:42:04

Kösz a cikket. Miért nem írod le egyértelműen, ha egy bor hibás? Ha egy ilyen sorban ennyi hibás tétel van, az eléggé rossz fényt vet a magyar borászokra. És sajnos tényleg ez az igazság... sokszor fel sem tűnik a borhiba nekik.

A Konyáriból a 8-asokat kóstoltam tavaly, a borokkal kevés gond lett volna, a bennük lévő tannin azonban (kékfrankos és minden más is) uralta a borokat, szárított, nem integrálódott. A mennyiség, a felrakódás és a tannin-elmény egyezősége miatt kétlem, hogy az ott szüretelt szőlőből származott. Remélem ezen változtattak. De végül is a Majtényi Présház tette fel a koronát a látogatásunkra, amit itt és most nem részleteznék, mindenesetre elkeserítő volt... bocs, semmi köze a cikkhez, de sajnos feltört belőlem, és ha Konyári bor, akkor mindig ez jut - és fog jutni - az eszembe.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.04. 11:00:44

@akov: Legjobb tudomásom szerint Konyáriék újratelepítették a János-hegyi kékfrankos- ültetvényt. Ez az első évjárat és számomra meglepő, hogy milyen jó volt. (Szóval nem ugyanannak a bornak a frissebb évjáratáról van szó.)
Javaslok feltétlen egy próbát!

Szegediszomelijé 2011.08.04. 20:34:06

A Doktor úr nagyon jó leírásokat készített a borokról, ahol lehetett, kiemelte –előtérbe hozta a pozitívumokat. Nagyon helyesen, több tétel nem kapott pontot –bár én a forgalmi Tüskénél és Karnernél nem hibás tételre gondolok, inkább még egy palack nyitása után lenne kijelenthető az igazság ezügyben. Azonban már ez is árulkodó jel az összképről.
Mániákus magyar bor fogyasztó vagyok, a vörösök tekintetében pedig egyik preferált fajtám a Kékfrankos. Pártos vagyok, és elfogult, a külföldiekkel szemben megbocsájtóbb és elfogadóbb a hazai tételek tekintetében. Éppen ezért itt most kíméletlen kell legyek: Ez a kóstoló számomra egy kisebb katasztrófa volt! ( és egészében a társaságnak is csalódás) Nem rossz nevű pincék, kiemelkedőbbnek remélt, nem épp olcsó tételekkel is. És ha a leírásokhoz hozzá társítjuk az árakat, máris látható a fájdalmam. Igazából két bor emelkedett ki és mentette meg az estét: az általam rég ismert Orsolya pince 2002 óta készít igen szép, és egyedi Kékfrankosokat, a Jánoshegyi Kékfrankosért pedig a Konyári pincészetnek jár a külön köszönet. Ezekért érdemes pénzt adni, még úgy is, hogy a Konyári tétel a legmagasabb árú a sorban. Ezen túl a Feind tétel van pariba az árával, és itt vége is a dalnak. Némelyik tétel köszönőviszonyban sem volt az árával. Legszívesebben bontottam volna egy Simon alap kékfrankost v. Szőke Mátyást ezer-egykétszáz Forint magasságából –nem a hátsó sorban végeztek volna. Ez történt amúgy a Lantos Zweigelttel is: az elégedetlen társaság a végén felbontatott egyik társunknál lapuló palackot –hát az alföldi tétel a sor első részében végzett volna. Az Alföldről, a dombvidékekkel, hegylábakkal szemben. Ha ebből a kóstolóból (amit egyébként javasoltam volna előtte egy külföldinek) kellene következtetést levonni, ez nálam így nézne ki: Sehol sem tartunk! Miért lovagolok ezen ennyit? Mert ma egy átlag keresetű családnak –már ahol legalább munka van- ezen tételek zöme eleve nem megfizethető. Egy átlagosnál jobban kereső ember –legyek én- sem luxusolhat a hétköznapokon. És az ember szeretne élményt a pénzéért, mármint 3-4000 Ft-ért mindenképp. De 2000 Ft-ért is elvárható egy minőség! Ismerem a kis pincészetek nehézségeit, a kézműves termelés munkaigényét, költségességét. De kedves borászok, kiket mi szeretünk! Törekedjetek az egyensúlyra legalább! ( Vigyázó szemeitek Tokajra vessétek: pl Felemelő Furmint sor és Furmint-folytatás, de ezek alatti árkategóriából is válogathatnánk)
Most kétségbeesésemben megpróbálom rávenni a társaságot egy második körre, hátha… (Ha nem mennek bele, megértem)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.05. 02:01:19

Hát gyerekek, ez elég siralmasnak tűnik.

Kíváncsi lennék, hogy egy Weninger Spern Steiner hogy szerepelt volna.

De ez így szomorú.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.05. 13:01:22

@pardi norbi: A tavalyi Weninger sorban tapasztalt forma alapján valahol az elején...

Szegediszomelijé 2011.08.05. 13:14:55

Helyesbítenem kell: a Konyári tétel közel sem a legmagasabb árú a sorban, 3600 körül van, én 5000 fölöttire emlékeztem. Vivát!
süti beállítások módosítása