A Borrajongó

Rieslingek és furmintok párban

2011. március 08. 06:00 - drbarta

 Mindig is szerettem borokat párossával vizsgálni. Sok szempont alapján lehet párokat állítani, célszerű úgy, hogy minél több tekintetben hasonlítsanak egymáshoz. Lehet vizsgálni különböző termőhelyek adta jellegzetes vonásokat, különböző technológiák adta stílusokat, különböző termelőkhöz, régiókhoz, országokhoz társítható komplex különbségeket. Legideálisabb, ha egyedül az árnyalni kívánt tulajdonságban térnek el a vizsgálandó borok.

Egyik gyakori rendezőelv párosok, sorok felállításánál, hogy hazánk borait próbáljuk elhelyezni a világ borai között, most is valami ilyesmi van a háttérben. Ilyen estekben a közös fajta alapvető közös nevező szokott lenni, most ettől eltekintettem. Oka, hogy bizonyos fajták esetén gyakran nehézségbe ütközik a hazai összehasonlítása a külföldivel, mert rendre annyira másak a stílusok, hogy árnyalás szóba se jöhet. Így tehát most  az volt a rendező elv, hogy furmintokat vessek össze külhoni rieslingekkel, de a különböző fajták ellenére a párosok hasonló stílust, hasonló beltartalmi értékeket, hasonló árkategóriákat és azonos évjáratokat képviseljenek.

Első páros.

Könnyebb, légiesebb, nem-botritisz-orientált, rövid érlelés után palackba és piacra kerülő édesborok. Afféle "off-dry" stílus. 50-60 gramm körüli cukortartalom, viszonylag alacsonyabb alkoholok. Mind a kettő kb. 13 Euro-ba kerül.

Weingut Dönnhoff: Oberhauser Leistenberg Riesling Kabinett 2008

Tipikus német-riesling illat. Citrusok, zöldalma, fehérszőlő, enyhe petrolosság. Szájban pehelysúlyú a korty, a zamatok mégis kitöltik a szájat. Karakterük pont az illatnak megfelelő, harsogó citrusos-zöldalmás-csemegeszőlős gyümölcsösség, fűszerező petrolos-ásványos aromákkal. Intenzitásuk egyszer ad egy kiugróbb mélységérzetet, majd közepesnél gyorsabb lecsengést produkálva átadják a stafétabotot a savaknak. Ez utóbbiak ropogósak, játékosak, ugyanakkor acélosak, bár nem írnak látványos íveket. Sav-cukor alkohol egyensúly kifogástalan, ahogy az alkotók illeszkedése is. Kiváló „alap” édes riesling. 6 pont.

Királyudvar: Tokaji Furmint Lapis-dűlő 2008

Narancsos-banános-ananászos-tejszínes illat. Az előző borhoz képest áthatóbb, simább. Szájban ő is elég könnyű súlyú, de egy enyhe krémesség is megfigyelhető a konzisztenciában. Az aromák mélyebb lenyomatot hagynak, a korty végéig ellenpólust adnak a savaknak. Ez utóbbiak nyugodtabbak, mint az előző bornál, de mégis cizelláltabbak, hosszabbak. Remek arányok, csiszolt illeszkedések. Részletgazdag és gömbölyű. 7 pont. Máskor is szerettem.

Második Páros

Nagy fehér száraz borok 20 Euro-környéki árkategóriában. 13.5-14-es alkoholok, csontszárazság (érzetre legalábbis ilyenek voltak). Mind a kettő tétel acéltartályos.

Demeter Zoltán: Tokaji Furmint Veres-dűlő 2009

Illatában pici körte, ananász, banán, tejszín. Ínycsiklandozó, de kifinomult, apránként adagolja értékeit. Szájban sem okoz csalódást. Közepes test, kifejezetten sima és krémes textúra. Nem is gondolnám, hogy elvileg csak acélt látott. Aromái nem adnak drámai mélységet, de kétségtelenül megragadják érzékeineket. Savai kifejezetten simák, kiugró magasságok nélkül, de kellően cizellált lefutásúak. Nem az intenzitások bora. Finom részletgazdagság, csiszoltság, finesz. Eléri a 7 pontot.

Rudi Pichler: Wösendorfer Kirchweg Riesling Smaragd 2009

Vonzó illat, gyümölcskavalkáddal, citrus, barack, nyers ananász, valamint poros-köves ásványossággal. Szájban közepes test és élénk, magas, áttetsző szerkezet fogad. Megragadó, cizellált, zizegős, hosszú lefutású, acélos savvilág. Csontszárazsága ellenére sem válik szigorúvá, egyenlő mértékben gyümölcsös és ásványos aromái szépen belefonódnak a magas, de egyébként csiszolt szerkezetbe. Erős 7 pont.  Tavaly novemeberben egy leheletnyit még jobban tetszett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr202719334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása