A Borrajongó

Nagy Német Riesling-kóstoló

2011. február 16. 13:00 - drbarta

 No megvolt a várva várt beharangozott német-riesling kóstolónk. Annyi változás volt az előzetes infokhoz képest, hogy többen jelezték szeretnének magyar bort is látni a sorban, referencia végett. Így történt, hogy bekerült egy Pannonhalmi PRIOR és a frissen megjelent Légli Gesztenyés is.

Az érdekesség kedvéért a két rheinhesseni és a két magyar rajnait vakon néztük meg. (előzetesen úgy ítéltem meg, hogy nem lenne fair a jóval magasabb árú, és gyökeresen más stílusú moseli  Erste Lage-borokkal együtt nézni őket, a rheinhesseniek még tűréshatáron belül voltak)
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, nagyon erős sor volt, számos klasszis tétellel.
Következzenek a jegyzetek:

 
Légli Ottó: Gesztenyés Rajnai Rizling  2008
drbarta:   Mézes-virágos illat. Közepesen telt, a német borokhoz képest jelentős súlyt mutató tétel. Érett almás ízek. Savai kissé külön utakon járnak. Egysíkúbb lefutásuk révén nem adnak a kortynak játékosságot, vibrációt, de a lecsengést mégis élesítik kissé. Visszakóstolva a külföldi tételek után , túlzottnak tűnik a fajelenlét. Gyökeresen más, mint a többi riesling, mint fehérbor, egészen jó. Szűk 5 pont.
pardi norbi:  Világos citromszín. Visszafogott illat, parfümös, virágos, de egyszerű. A korty kerek, jó felépítésű, viszonylag aromaszegény, itt is a virágos jegyek a meghatározóak, citrusos aromákkal kiegészülve. Egyszerű savak, kevés maradékcukor, megfelelő sav-cukor arány. Szűk 5 pont.
 
Weingut Wittmann: Westhofener Riesling trocken 2009
drbarta:   Izgalmasabb és fajtajellegzetesebb illat. Zöldalmás, őszibarackos, grapefruitos gyümölcsösség, pici barnacukor. Nagyon vonzó, engem határozottan emlékeztet osztrák rieslingekre. Szájban könnyű test, kis co2. Kellemes, de különösebb mélységet, összetettséget nem adó aromakészlet, az illatnak megfelelően friss alma, fehérhúsú őszibarack, citrusok. A savak kifejezetten jófélék, játékosak, vibrálóak, ropogósak, mindamellett csiszoltnak is mondhatóak. Viszont a jelentősebb ízmélység, illetve a maradékcukor hiányában dominálják a kortyot. Remek felépítésű, szikárabb riesling.  Eléri a 6 pontot. (86p)
pardi norbi:   Világos citromszín. Érezhetően nem magyar bor. Közepesen intenzív illat citrusgyümölcsökkel (mandarin) és egy karakteres karamellás jeggyel. A korty nagyon dinamikus, érett, de túlzó mennyiségű savval. Laza szerkezet, viszonylag aromaszegény (lime, karamell, ásvány) és nem is kifejezetten mélyek a zamatok. 5 pont.
 
Weingut Keller: Riesling trocken Von der Fels 2009
drbarta:   Hasonló világú illat. Zöldalma, lime, őszibarack. Kicsit hűvösebb és visszafogottabb kivitelben. Szájban mélyebb lenyomatú zamatokat kapunk, mint az előző bornál. Az illatnak megfelelően harsogó citrusos-almás-barackos vonal, némi meszesség. Magas, vibráló, pörgősen dinamikus savvilág, még határozottabbak, mint a másik rheinhesseni tételnél, így a savak dominanciája a nagyobb mélység mellett is megmarad. Zamatos és acélos. Egy minimálisan tartalmasabb, mint az előző, de hasonló minőségi szint. Stabil 6 pont. (87p)
pardi norbi:    Világos citromszín. Közepesen intenzív illat, nagyon rajnais és nagyon friss: virágok, ásványok, citrom, lime. A korty a jelentős savérzet ellenére kerek, szépen érett savakkal és gyümölcsös-ásványos aromákkal. Könnyed borocska, remek, érett savkészlettel. Szűk 6 pont.
 
Pannonhalmi Apátsági Pince: Rajnai Rizling Válogatás „Prior” 2009
drbarta: Nagyon hasonló világú illatok, zöldalma, lime, barack. Kicsit kevesebb kraftot ígér. Szájban is bebizonyosodik, amit múltkor is sejtettem, rendkívül hasonló felépítésű, aromavilágú bor magyar létére, mint a rheinhesseniek. Harsogó zöldalmás-citromos-lime-os-krétás vonal, tetszetősek, de jól érezhetően kevésbé intenzívek, és rövidebbek, mint a fenti német vetélytársaknál. A savak ropogósak, frissek, de kicsit diffúzabbak, szögletesebbek, mint a két megelőző tételnél. Minden szempontból egy kicsit kevesebb, de nagyon hasonló iskola. Szerintem elveszne, egy pfalzi és rheinhesseni alaprieslingeket felvonultató sorban. Szűk 5 pont ebben a sorban.
 
pardi norbi:    Világos citromszín. Visszafogott, aromaszegény illat citrommal, virágokkal. A korty kerek, de igen egyszerű, az illatban megjelenő gyümölcsös-virágos aromákat ízben is érezni. Egyenes vonalvezetésű savak, amelyekből kicsit többre lenne szükség, hogy a bort kellően dinamikusnak mondhassuk. Lehet csak a német rizlingek körében került ilyen kellemetlen helyzetbe, de ez így erős 4 pont 
 
Clemens Busch: Pündericher Marienburg Rothenpfad Riesling Grosses Gewachs 2009
drbarta:   Illatában lime, grapefruit, fehérhúsú őszibarack, méz, szőlőgyümölcs. Elegáns, barátságos és sokkal mélyebben érzékeinkbe ivódik, mint eddig bármelyik. Szájban is ezt kapjuk, a tiszta, áttetsző, szinte légies korty valószínűtlenül zamatos. Melegebb és hűvösebb citrusfélék, illatos szőlő, méz, kövek, megkapó fűszeresség. A gazdag, mély zamatokkal és a leheletnyi maradékcukorral magas, feszes, acélos, nagy fordulaton vibráló igen cizellált és precíz savak tartanak fenn dinamikus egyensúlyt. Az ellentétek vonzzák egymást, az ellentétes előjelű intenzitások nem külön utakon járnak, hanem egy remek koreográfiájú izgalmas és elegáns bort adnak. Klasszikusabb moseli stílusú, kiemelkedően jó riesling, gyakorlatilag mindent tud. Eléri a 8 pontot. (92+p)
pardi norbi:    Közepesen citromszín. Közepesen intenzív illat primer szőlőaromával, édesebb citrusokkal (narancs, mandarin). Aromagazdag (alma, citrus, ásvány), kerek, jó felépítésű korty, zizegő, érett savakkal. Remek, dinamikus bor, közepesen hosszú, gyümölcsös lecsengéssel. 7 pont.
 
Heymann-Löwenstein: Hatzenporter Stolzenberg Erste Lage Riesling 2009
drbarta:   Mély és átható illat. Vastag, érett gyümölcsök, édes grapefruit, mangó, őszibarack mellett masszív, palás ásványosság. Mint eddig a pincétől megszokhattuk, a sor többi tagjához képest teltebb bort kapunk. Sűrű, szinte tömör, de egyáltalán nem nehézkes test. Meleg citrusos, déligyümölcsös aromák, mélyen a szájnyálkahártyába ivódó ásványosság. Sima, krémes konzisztencia. A savak igazán nagyszerűek, rieslingesek, de mégse olyanok, mint az előző borokban. Magasak, cizelláltak ők is,de vibráció helyett inkább rétegzetten sokszínűek. A  hibátlan lendület mellett van szélességük is, simább felszínűek, kerekebbek, nem pedig acélosak és pengeszerűek. Ez mellett persze precízek és fókuszáltak. Mélység, tekintély, zamatosság, egyensúly, profi illesztésmentesség ,mindezek mellett egyedi, és egyáltalán nem konvencionális. 8 pont ő is. (93p)
pardi norbi:   Világos aranyszín. Intenzív illat, elsősorban köves ásványossággal, gazdag gyümölcsösséggel (mandarin, mangó, papaja). Közepesen testes korty, kifejezetten intenzív zamatokkal (mandarin, fehér virágok, mineralitás). Kifejezetten precíz bor, dinamikus savakkal, hosszú utóízzel. Eléri a 8 pontot.
 
Weinhof Herrenberg: LochRiesling Ockfener Bockstein 2009
drbarta: Nagyon kedves illat. Zöldalma, citrusok, méz, édes, kicsordulóan lédús fehérhúsú őszibarack, mély palás ásványosság. Szájban ő is teltebbnek tűnik attól, hogy légiesnek nevezhessük. Vastag, mély, nagyon kifejezett gyümölcsös (öszibarack, melegebb citrusok) és ásványos rétegek. Zamatai kifejezetten hosszan és intenzíven töltik ki a szájüreg pontjait. Félszáraznyi maradékcukor, színes savvilág remek, de nyugodtabb egyensúlyban. Nagyon tartalmas, túlcsordulóan barátságos riesling. Igazi örömbor. 7 és 8 pont között. (92p)
pardi norbi:    Közepesen citromszín. Közepesen intenzív illat gazdag gyümölcsösséggel, leginkább fehérhúsú lédús őszibarackos aromákkal, nomeg az obligát citrusokkal. A korty nem kifejezetten aromagazdag, viszont nagyon tiszta, intenzíven gyümölcsös, lédús, zamatos, élvezetes. Pörgős savak, remek sav-cukor arány. Örömbor. 7 pont.
 
Fritz Haag: Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spatlese 2009
drbarta:   Eleinte kis fülledtséget mutató illat. Egyébként nagyon tipikus, citrusok, lime, illatos szőlő, kövek, érintésnyi petrol. Légies, könnyű test, a zamatok szemtelenül intenzívek. Limonádé, traubi, jó adag fűszeresség, csípős, pikáns ásványok. A savak táncolnak, játszanak, majd véget érnek. A szinte üdítőszerűen könnyen fogyasztható bor szinte észrevétlen nyújt kiemelkedő gazdagságot, pazar egyensúlyt, magától értetődő eleganciát. Egy picikét hamarabb ér véget, mint ahogy az indítás intenzitása indokolná. 7 pont megvan.(90p)
pardi norbi:    Világos citromszín. Visszafogott illat, jelentős mineralitással, limemal és leheletnyi petrolos jeggyel. A korty kerek, kifejezetten könnyed érzetű gyümölcsös-ásványos. Szép, pulzáló savak, kiváló sav-cukor egyensúly, közepesen hosszú, gyümölcsös lecsengés. 7 pont.
 
 Hermann Dönnhoff: Niederhauser Hermannshöhle Riesling Spatlese 2007
drbarta:   Tipikus rieslinges illat, citrusos-köves hűvösebb vonal. Elegáns, kimért, de megkapó. Szájban valami egészen fantasztikus. Felrobbannak az aromák, lime, vérnarancs, szőlőgyümölcs, kőpor, méz. Tipikus, de gyönyörű rieslinges struktúra, ellentétes intenzitások profin ko-operáló koreográfiája. Könnyed és légies test. Élénk, precíz, acélos, komplex és igen hosszú savak. Mély és szintén igen hosszú zamatok. A harmónikus egyensúlyhoz  legideálisabb mennyiségű maradékcukor. Nagyon megnyerő és nagyon elegáns egyben. Valószínűleg mindenkinél az est bora. 8 és 9 pont között.(94p)
 
pardi norbi:  Ismét egy meghatározó bor az életemben. Világos citromszín. Rendkívül mély és intenzív illat: mandarin, narancs, ásványok, virág, méz, viasz, pici petrol. A korty kiválóan strukturált, nagyfokú részletgazdagsággal, hatalmas aromamélységgel, zseniális arányokkal. A savak végtelenül csiszoltak, tökéletesen illeszkednek a többi alkotórészhez. Utóíze nagyon hosszú, szinte véget nem érő. 30 euró körüli árával együtt is kiváló vétel. 9 pont.
 
Joh. Jos. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Spatlese 2003
drbarta:    Fülledten induló illat. Tipikusnak mondható grapefruitos-mézes-petrolos-ásványos aromavilág. Szájban könnyű test mellett mély és intenzív aromák. Ez utóbbi a 8. éves kort meghazudtolóan még jócskán primer gyümölcsökkel teli, citrusok, szőlő, nektarin. Petrolosság is csak alig-alig érződik, semmiféle tercier hangulatot nem nyújt. Palás ásványosság, mézes vonulatok. Csodálatosan cizellált, mégis végtelenül sima savak. Az élesség szikrája nélkül precízek, apró bizsergéseket okozva a nyelven. Érzékeny egyensúly. Nem a mély és magas kilengések eredője egyenlíti ki egymást, hanem a korty teljes hosszán, bármelyik pillanatot kiragadva kiváló egyensúlyban vannak az összetevők. Első kóstolásra talán nem a legmegragadóbb tétele a sornak, de együtt kóstolva kontrollként az eddig legjobban tetsző tételekkel, úgy éreztem a maga észrevétlen módján egyiktől sem maradt el ízmélységben, hosszúságban,(legfeljebb egy egész picit a Dönnhofftól) ugyanakkor nyílvánvaló volt, hogy a legtökéletesebbre csiszolt bora a kóstolónak. Nincs izgágaság, nincs zizegés, nincs tüzijáték. Észrevétlen nagyság, észrevétlen elegancia. Egyszerű felsőbbrendű nemesség. Erős 8 pont. (93+p)
pardi norbi:     Világos citromszín. Közepesen intenzív illat citrusokkal, virággal, ásványokkal és diszkrét petrolos jegyekkel. A korty tökéletesen légies, arisztokratikusan elegáns, csiszolt szerkezetű savakkal. Megfelelő mélységű, az illatban is tapasztalt mandarinos-petrolos-minerális aromakészlet. Egyedi bor, meg nem mondanám róla, hogy a 8. évében jár. Eléri a 8 pontot        

 

A két magyar tétel innen származik, a Clemens Busch, a Heymann-Löwenstein, a LochRiesling és a J.J.Prüm -tételek pedig innen.

Szép sor volt!  Ha esetleg a résztvevők közül valaki olvasná ezt a posztot, szívesen venném, ha pár mondatban leírná a kommentek között, hogy mi volt a véleménye, melyek tetszettek, melyek kevésbé stb...

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr172658371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friend of Wine 2011.02.16. 14:41:48

Gratula a sorhoz és az íráshoz. Elolvasás után most jól esne egy-két korty. Szívesen részt vettem volna egy ilyen sor kóstolásán.
Nagy kedvencem a rizling (rajnai), főleg wachaui smaragdokhoz volt szerencsém.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.16. 15:16:18

Hát, ha jól tudom nem vagyunk földrajzilag túl messze... :)
Akár összehozható lehet egy másik sor valamikor. Van még muníció a tarsolyban :)

Kabócás 2011.02.16. 16:55:25

...olvasva a sorokat, hát, most sajnálom, hogy lemaradtam róluk...de valami azt súgja, hogy a 8 pont környékiekből a Dokinak nem ezek voltak az utolsó palackok :))

Friend of Wine 2011.02.17. 08:27:11

@drbarta: Jól tudod. A látogatás lehet kölcsönös, mi is szívesen látunk.

teophilus 2011.02.17. 10:18:33

Üdv! Szép alkalom lehetett... :) Én, mint kezdő kitekintő a külhoni fehérekre, kaptam jó pár segítséget, ötletet, ismeretet most is.
Csak egy apró kiegészítés: A 2008-as Légli Gesztenyés NEM Válogatás, szemben a még mindig kapható 2007-essel. Ez megmutatkozik a palackon is, ill. nem utolsósorban az árán is. ;) Minden jót!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.17. 21:57:17

@teophilus: Szia! Üdv az oldalon! A hibát javítottam. Örülök, ha találsz hasznosnak tűnő írást!
süti beállítások módosítása