A Borrajongó

Riczu Tamás: Cimbora 2009.

2010. augusztus 04. 12:00 - pardi norbi

      A napokban Siklóson jártam barátaimmal, a legfontosabb programpont Riczu Tamás meglátogatása volt. A pincelátogatásról csak annyit, hogy aki borissza arrafelé jár, annak erősen javasolt benézni Tamáshoz, és egy estét eltölteni nála. A borász ugyanis kiváló szakács és nagyszerű társaság is egyben, azt pedig tudjuk, hogy a jó étel-ital-társaság kombináció garantálja azt, hogy az ember jól érezze magát. Egyetlen Riczu bort fogok ebben a bejegyzésben kiemelni, amely számomra egészen újszerű volt.

     Tamásnak korábban kizárólag reduktív borai voltak, saját bevallása szerint mind készíteni, mind fogyasztani azokat szereti. A Cimbora névre keresztelt nedű történetesen egy habzóbor. Ottonel muskotályból készült, amely nem kifejezetten a kedvenc szőlőfajtám, de úgy fest, bora szén-dioxiddal telítve még kifejezetten kedvemre való is lehet. Halvány citromszínű. A buborékok viszonylag nagyok és egyenletesen gyöngyöznek. Illata jellegzetesen, de nem tolakodóan muskotályos: friss szőlő és parfümösség jellemzi leginkább. A korty frissítő, dinamikus. A buborékok nem kifejezetten kifinomultak, de nem is várhatjuk, hogy olyan omlósak és krémesek lesznek, mint egy champagne esetében. Az ízaromák is összetéveszthetetlenül hozzák a muskotályos jegyeket: szőlő, citromfű, parfümösség. A lecsengés kellemes és közepesen hosszú. 5 pontos bor, és nálam a nyár üdítőitala. 10% alatti alkoholja nagyobb mennyiségben történő fogyasztásra is alkalmassá teszi.      

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr842197937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.08.04. 18:28:19

Cimbora! Érdekes cikk, és még kérnék egy fontos infót: száraz-é az az Ottonel? (Mert szárazban nagyon klassz dolgok tudnak belőle lenni!)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.04. 20:38:58

@ironman: Szia! Talán 10 gramm maradékcukor van benne, de száraz érzetű volt számomra, kb. olyan, mint egy extra dry pezsgő (abban 12-20 gramm cukor lehet emlékeim szerint).

baruthane 2010.08.04. 23:16:24

@ironman: Ahogy Norbi is írja, van 10 gramm, mert egyébként mint minden gyöngyöző a szénsav miatt ihatatlan lenne, de érzetre teljesen száraz.
Csak ebből a kimondottan szárazboros brigád 11 palackal elfogyasztott, illetve legalább ugyanennyit vettünk.
Egyébként nekem gyöngyözőbe inkább 6 pontos.
Tamás pedig hihetetlen jó vendéglátó! Az a kemencés csülök valami isteni volt!

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.08.19. 10:57:33

Csak vissza kéne még menni pár palackért,én amondó vagyok,hukk!

baruthane 2010.08.20. 10:43:19

@BeeTm: Stüszikém igazad van!
süti beállítások módosítása