A Borrajongó

Érdekességek a Tokaj Nobilistől

2010. július 29. 06:53 - drbarta

Ebben a bejegyzésben kettő Nobilis-borról lesz szó. 

Az első a Barakonyi Hárs 06 már régóta elfogyott a piacról, én 2 éve vásároltam belőle 2 palackkal. Az egyiket viszonylag frissebben beszerezve néztem meg, a másikat meg az elmúlt hetekben, annak a sorozatnak részeként, miszerint "hol tartanak jelenleg a 2006-os fehérek"?

 A másik bor egy szenzációsan jó édes tokaji, mely egyáltalán nem került ki a piacra.

 

Barakonyi Hárs 2006
 
Illatában fellehetőek a fajtajelleges mézes-virágos jegyek, határozott, masszív ásványossággal. Nem  intenzitásával, kedvességével fog meg, inkább határozottságával, jól elkülönülő komponenseivel, és azzal a rafinériával, hogy nem adja ki azonnal az összes értékét.  Szájban telt és tömör szerkezetű. A konzisztencián érződik, hogy érettebb borhoz van szerencsénk. Aromatikájának karaktere egyensúlyoz a kedves, érett, mézesen-virágos és a férfias ásványos jegyek között. Szolid, határozott, se nem kedves, se nem szikár. Savai élettel teliek, viszonylag egyszerűen követhető, kellően magas és hosszú ívű görbén haladnak, amelyről csak minimális rezgések erejéig térnek le. A lecsengést kissé túlontúl is uralják. Szépen érő, de a magasabb szintű harmóniát még nem nyújtó bor, talán még kissé hamar felbontva? 6 pont.
 
 
"Ahogy termett" 2007

Ez a címke valójában egy szamorodnit takar. Tejes egészében a Barakonyi-dűlőből származó furmintból készült. Eredetileg az Amicus 2007-be szánt alapanyag volt, de Bárdos Saroltának végül annyira megtetszett, hogy a hordó tartalmát külön tételként palackozta. Csak a pincénél vásárolható meg.
 
Illatában aszalt kajszi, tiszta, de erőteljes botritiszes karakter. Szájban nagyon telt, selymes és símogató. Kifogástalan szerkezet, sima felszín, parádés egyensúly, a bizsergető, de mégis intenzív savak sok szálon futó vibrálása a feltehetőleg 5 puttony környéki cukortartalmú bort könnyeddé, elegánssá és remekül fogyasztatóvá teszi. (utólag, a jegyzet születése után megérdeklődtem a pontos cukortartalmat, 148 gramjával valójában már közelebb van a 6 puttonyoshoz) Hihetetlen értékesnek tartom ezokat a borokat , amelyeknél súly nem jár nehézkességgel, az elegancia pedig nem a karcsúság mellékterméke.  Aromatikáját az illatban megismert gazdag gyümölcsösség , finoman gombás jegyek ötvözete adja. Ezen a téren bár nagyon kellemes, de egyediségben , ízek komplexitásában még lehet feljebb, de idővel bizonyára fejlődni is fog. A szerkezettől sokrétűbbet, csiszoltabbat, harmonikusabbat már nem illik kívánni. 8 pont.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr272183985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friend of Wine 2010.07.29. 19:47:48

Jó a blogod, doki. Szépen írsz a borokról, élvezet olvasni.

Szegediszomelijé 2010.07.29. 20:50:03

Hát, a 06-os Hársot valszeg nem bontottad korán.Maradt esetleg másnap-harmadnapra?
Az "Ahogy termett" a leírás alapján nagyon tetszene nekem: egy komoly tokaji édesbor, mely könnyen csúszik, csak a legjobbak sajátja. Mi píz?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.29. 20:59:05

@Friend of Wine: Köszönöm az elismerő szavakat! Nézz be máskor is!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.29. 21:03:03

@ironman: Nem mondhatni kifejezetten olcsó bornak. 6 ezer forint. Kb. a Szepsy Szamorodni ára, és azzal ekvivalens minőségi szint. (jelenleg még kevésbé komplex, de talán még tökéletesebb egyensúly)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.30. 17:31:46

@ironman: Ja és átsiklottam az IDŐ kérdésen!
Az a helyzet, hogy mostanság imádom a friss borokat. Nagyon szeretem a gazdag, érintetlen primer gyümölcsösséget, és úgy gondolom, hogy az ilyenkor is jelenlevő komplexitás az nagyobb valószínűséggel vezethető vissza a termőhelyre. Ilyen szempontból nem bontottam korán, sőt, nekem másfél-2 éve lehet, hogy még jobban tetszett.

De,ha már egyszer nem fiatalon fogyasztom, ha már egyszer hagyom a primer gyümölcsöket átalakulni, akkor, lehet, hogy mégis korán bontottam. Még nem volt eléggé nemesen-mézesen érett a hangulat, vagy legalábbis nem olyan mértékben, hogy kellő mélységben befolyásolni tudta volna a bor arculatát. Ezen felül bár biztos kerekedtek a savak, még mindig nagyon dinamikusak voltak, ami a gyümölcsök mélysége nélkül nem tűntek kevesebbnek, mint korábban.
süti beállítások módosítása