A Borrajongó

Hiánypótlás Hollóvár borokból

2010. május 21. 13:25 - pardi norbi

 

Megjelenésük óta igyekszem figyelemmel követni Takács Lajos borait és bizony sikerült néhány gyöngyszemre bukkanni az elmúlt néhány esztendőben. Talán szerencsésebb lett volna, ha egyszerre kóstolom a teljes 2008-as szortimentet-ha másért nem, akkor a jobb összehasonlítás végett-, de ez ne jött össze és csak kettesével tudtam megvizsgálni őket. Utoljára a juhfark és a hárs maradt.
 
Hollóvár: Somlói juhfark 2008. A bor csak minimális részben (elsősorban szerkezetben) szól(hat) a fajtáról, sokkal inkább Somló és Takács Lajos. De hát ebben semmi meglepő nincsen. Közepes citromszín. Nem sok szellőztetést kapott, ezért eleinte kicsit fülledt illata van, érdemes várni vele. Mihelyst ez eltűnik, érkezik a Lajos boraira jellemző erősen ásványos karakter, némi gyógyszerességgel. Gyümölcsök csak a háttérben. Szerkezete szép, bár abszolút nem beszélhetünk simogató savakról, egy picit faragatlanabbak a közízlés által elfogadottnál. Én így is szeretem. A sós ízű kortyot- mely a teljes szájat betölti - a savak felerősítik és az egyébként is erőteljes bor még izmosabbnak tűnik. Remek. Az ásványok mellett ízben már kapunk némi déli gyümölcsös aromát (elsősorban mangót azonosítottam), meg egy általam nem meghatározott izgalmas vegetális jegyet. Teljesen egyedi bor. 7 pont.
 
Hollóvár: Somlói hárslevelű 2008. Halvány aranyszín. Koncentráltsága már a pohárba töltés után szembetűnő, hömpölyög a bor. Illata komplexebb a juhfarkénál: a jelentős ásványosság mellé felsorakozik némi mangós gyümölcsösség, mézes-virágos jegyekkel kiegészülve. Ennél a palacknál nyomát nem találtam patika illatnak (amit olyan nagyon nem is bánok). Kóstolva az izgalmak csak fokozódnak, mert az öblös, még a juhfarkénál is koncentráltabb kortyot tökéletesen érett és csiszolt savak emelik magasra. A díszítés pedig gazdagon gyümölcsös, mézes, sós-ásványos. Egy pillanatig sem éreztem, hogy a korty bárhol is megbicsaklott volna, a lecsengés hosszú és vibráló. Kiváló bor, nem is tudom, hogy ez, vagy az ugyancsak 2008-as furmint tetszik jobban (nincs mese, össze kell vetni őket). Eléri a 8 pontot.
 
 
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr392020566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.21. 14:50:39

NAgyon jó borok ezek! Nekem mondjuk volt már alkalmam a hársot és a furmintot együtt kóstolni, abban a sorban a hárs kétségtelen gazdagsága mellett is kicsit egysíkúbbnak tűnt, a furmint sokkal izgalmasabb savakkal rendelkezett, szerkezetileg mégis gömbölyűbb, sorjamentesebb volt. Szóval nálam kétségtelenül a furmint a nagy kedvencem az évjáratból.( a másik pedig a sauvignon blanc)

e_easy 2010.05.21. 16:36:38

@drbarta: oh igen, a SB nalam is nagy kedvenc, olyannyira h vasarlasnal nem jut hely a tobbinek a kosarban :)
no de most kedvet kaptam uh beiktatom valamikor a fent emlitetteket is

Szegediszomelijé 2010.05.21. 20:28:50

Nagyon klassz írás, Norbi!Tulképp egyszerre 2 Takács Lajos bor bőségesen be tud tölteni egy estét, aligha marad hiányérzet:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.22. 08:34:21

@e_easy: érdemes megnézni a többit is, furmintot már próbáltad?

alföldimerlot 2010.05.25. 10:50:08

Kicsit remegett a szám, amikor annak idején a Hollóváras posztomhoz beírtad a kóstolási jegyzeteidet, és finoman jelezted az olvasóknak, hogy elszaladt velem a ló. alkoholista.blog.hu/2010/02/05/magyar_geniusz Örülök, hogy az alaposabb kóstolás eredményeként a Hárslevelű 6-7 pontja 8-ra kerekedett. Onnan meg már csak egy pont a Furmint :)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.25. 11:18:20

@alföldimerlot: Attól tartok, hogy tovább remeghetsz, mert Barta mester még nem enyhült meg, legalábbis tudtommal:))Ez a bejegyzés az én véleményemet tükrözi:))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.25. 11:31:19

@alföldimerlot: Így van, a fenti poszt Pardi mester szüleménye:) Én az említett hársot veled kóstoltam utoljára, így kénytelen vagyok tartani magamat az akkori véleményemhez:) Félreértés ne essék,nekem is nagyon tetszett, mintahogy a 6-7 pont is egy nagyon remek borra utal, csak teret enged a skálán azoknak a tételeknek is, amelyeket jelenlegi ízlésemmel még nagyobbra tartok.

alföldimerlot 2010.05.25. 11:38:07

@pardi norbi: Mea culpa minden érintett felé.
süti beállítások módosítása