A Borrajongó

Ráhangolódás zöldveltelinire

2010. május 11. 06:56 - drbarta

 Úgy néz ki Albert Gazda német-osztrák borimádata engem is kezd igencsak megfertőzni. Mostanság erős késztetést érzek a rieslingek és grüner veltelinerek világában való elmélyüléshez. Ezúttal az utóbbiból dobtunk össze egy szép sort harmadmagammal(ironman és pardi norbi is érezte ezt a késztetést) a fajtával való tapogatózó ismerkedés céljából.

Knoll Grüner velteliner federspiel Kreutles 2008

 Fajtajelleges exotikus gyümölcsös, fűszeres-vegetális élénk illatvilág, karcsú, légies bor, kellemes zamatokkal, de kevés mélységgel, összetettséggel, ehhez kissé túl intenzív savérzettel. Nem túl impozáns mennyiségű alkotórésze viszont a maga szintjén profin illeszkedik. 5p
 
Szőke Mátyás Zöldveltelini 2006
 
Előző bornál intenzívebb, émelyítőbben fűszeres illat, a korty vastagabb, de mégse zamatosabb, kevésbé légies, szerkezete inkább szögletesebb, darabosabb, alkotóik külön utakon járnak, savérzet megfelelően dinamikus, mégse elég szépen struktúrált, túl éles. 4p
 
Sonnhof Jurtschitsch Grüner Velteliner Pfarrgarten 2007
 
Pár hete kóstoltuk, nagyon tetszett akkor is, most is. Már referencia végett is érdemes volt ebbe a sorba is belerakni.
Az előzőekhez hasonló exotikus-gyümölcsös-fűszeres illatvilág mélyebb tónusú, édeskésebb kiadásban, a korty közepesen telt, illatban felsejlő aromái megfelelően áradó mélységben jelentkeznek, felszíne selymes, áttetsző, alkotórészei profin, illesztésmentesen passzolnak, a korty közepefelé először kissé édesbe hajlik az egyensúly, később ez nem feltűnő már, főleg , hogy szép adag csípősen-köves ásványosság is színesíti, savai kiváló konzisztenciában, mégis szinte láthatatlanul teszik a dolgukat. 7p
 
Schmelz Gruner Velteliner Smaragd Höhereck 2008
 
A Falstaff igen előkelő 95 ponttal jutalmazta a smaragd kategóriában még igencsak megfizethető tételt.
Az előzőekkel nem tagadhatná le a rokonságot, mégis sokkalta rafináltabb, kifinomultabb összetettebb az illat, úgy intenzív, hogy nem émelyítő, nehéz is lenne a fűszereket, vagy gyümölcsöket egymás fölé, vagy alá rendelni. Szájban közepes test mellett robbannak az aromák, határozott, férfias ásványosság, érett marcuja, kiwi, sárgadinnye, gazdag fűszerezettséggel lejtik táncukat, a szerkezet mesteri, vibráló, oszcilláló savak egy pillanatra se borítják az egyensúlyt, nem hagynak alább, nem is válnak túl sokká, magasságok és mélységek váltakoznak, a miliő egyszerre izgága és jelentőségteljes. Nehéz eldönteni, hogy a struktúra, vagy aromavilág összetettsége gyönyörködtet-e jobban. Tartalom, elegancia magasiskolája, briliáns bor. 8-9p
 
Tóth Sándor (Scheller) Áldozói Zöldveltelini 2003
 
Eddigiekhez kétségkívül hasonló fűszeres illatvilág, áthatóbb, sósabb kiadásban, a szerkezet nagyon szép, szépen érett borokra jellemző omlós konzisztencia, a savak ennek megfelelően kerekek, de még van bennük játékosság, könnyedén kordában tartják a vastagbb testet. Aromavilága férfias karakterű , ásványosabb, kevésbé gyümölcsös ,barátságos és fogysztásra ösztökélő, mint az osztrák borok. Kétségtelenül nagyon szépen egyben van, jó pár évet letagadhatna. 7p
 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr661991558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.11. 12:18:06

Tóth Sándor borainak a nagyszerűsége szerintem a magyar borok legjobban őrzött titka! Sajnos. Jóval több figyelmet érdemelne Tóth Sándor.

A 7 ponttal tökéletesen egyetértek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.11. 15:00:56

@BZoltan: Nagyon jó bor volt, a szépen érett borok kiváló, illesztésmentes felépítésével, aromatikában más megközelítéssel, mint az osztrákok( nekem egyébként a hasonló pontot elérő kamptali bor jobban ízlett), de tényleg le a kalappal. Ja és hálás köszönet az élményért ironman(féllábú)-nak , ugyanis ő hozta.

Féllábú 2010.05.11. 18:48:21

Sziasztok!
Na hát Tóth Sándor nagyon betalált. Ha valami brutálisan jó vétel, ez az: én 1790-ért vettem, de volt akcióban 1000-ért is. Egyik szemem sír, a másik nevet: a túl jó vételek a borász számára rosszat jelentenek.
Közel hasonlóan értékeltünk. Az eltérés: én a 2. kör után többre értékeltem a Szőke ZV teltebb világát a Knollnál. Nem az ár miatt tetszett, de jó tudni: ez egy 1600 Ft-os bor -két éve meg 1100 volt, igen jutányos.
Az Áldozóhegyi szépen nyílt a kóstoló során, hiába, sok üvegbe zárt időt kellett kinyújtóznia. Tekintettel arra, hogy 7. évében ilyen szép, a Jurtschitsch elé teszem, de tény, pontkülönbség nemigen van.
Összességében nagyon jó kóstoló volt. A "gyengébb" borok is jók voltak, mutattak értékeket. És mivel voltak "gyengébbek", így volt íve a kóstolónak, nem simultak össze a tételek. Jó szinten kezdtünk, és nagyon nagy magasságokba emelkedtünk: Már a Jurtschitsch és az Áldozói is bólogatásokra adott okot, a Schmelz pedig feltette a koronát az eseményre. Ez bizony egy kivételes bor!
süti beállítások módosítása