A Borrajongó

FineWines - Weingut Markus Huber portfólióbemutató

2023. március 09. 06:00 - furmintfan

Markus Huber, az egykor csodagyerekként aposztrofált borász Traisental talán legismertebb és legelismertebb termelője. A Huber borok évek óta fontos részét képezik a FineWines választékának, a Berg dűlő riesling-je és zöldveltelinije egy remek vertikális kóstoló apropójául is szolgált. A pincénél természetesen a fent említett két fajta van a fókuszban, de a szortiment meglehetősen széles, több fehér fajtabor, vörösborok, édes borok, pezsgők és újabban natúrborok is helyet kapnak benne. Az Ausztriában remek évjáratként elkönyvelt 2021 boraiból a FineWines-nál is széles merítés kapható, adta magát egy portfóliókóstoló gondolata. Március első hétvégéjén az N28-ban erre is sor került. 18 bort kóstoltunk meg, szem és torok nem maradt szárazon.

finewinesmarkushuber.jpg

Zöldveltelinikkel kezdtünk, egy sauvignon blanc és egy sárgamuskotály is kinyílt még a riesling-ek előtt. A fehérboros szakasz két natúrborral zárult, utánuk jött a rosé, majd három vörös tétel, végül zárszóként egy édes riesling.

Huber Terrassen Grüner Veltliner 2021
Különböző korú teraszos ültetvények terméséből készült, tartályban erjedt és érlelődött 3 hónapig. Nem különösebben mély vagy intenzív, de tiszta, kedves illat fogad: alma, körte, fehér virágok.  Könnyedre hangolt, jól fogyasztható bor, pont optimális savval, finom fanyarsággal. Zöldalma mellett pici fehérbors és zöldfűszer díszíti. Profi munka, soha rosszabb kezdést. 6p-

Huber Obere Steigen Grüner Veltliner 2021
25 évnél idősebb tőkék terméséből készült, tartályban erjedt és érlelődött 4 hónapig.  Érezhetően feljebb léptünk, több izgalmat tartogat az illat: jázmin, narancsvirág, fehér húsú gyümölcsök, némi déligyümölcs, mandarin és éretlen mangó. Az előző borhoz képest teltebb, tartalmasabb, a lendületes savak mellett egy késhegynyi maradékcukor jelenléte is érezhető. Fehér húsú gyümölcsök, barackfélék, citrusok és pici fehérbors színezik a bort, a lecsengés közepesnél hosszabb. 6p+

Huber Alte Setzen Grüner Veltliner Erste Lage 2021
Dolomitos, homokköves alapkőzeten löszös talajtakaró található a dűlőben. Acéltartályban erjedt, majd finomseprőn, fele részben akácfa hordókban, illetve acéltartályban érlelődött 5 hónapig. Az eddigieknél mélyebb, melegebb hangulatot árasztó illatot érett barackfélék, mangó, alma, körte, rózsás virágosság szövi át. Testes, dús, enyhén olajos konzisztenciájú anyag, széles savai a korty második felében kicsit lágynak hatnak, az alkohol magasabb, így teltebb, tüzesebb benyomást kelt a bor. Őszibarack, alma, körte, némi déligyümölcs, egyedi fűszeresség alkotják az aromaprofilt. 6p+

Huber Zwirch Grüner Veltliner Erste Lage 2021
A dűlő alapkőzete meszes konglomerátum, amelyet mészben gazdag lösz fed. Acéltartályban erjedt, majd akácfa hordókban érlelődött 8 hónapig, a finomseprő felkeverése mellett. Az Alte Setzen után ismét inkább hűvös, eleinte kissé tartózkodó az illat, benne fehér húsú gyümölcsök, citrusok, fehér virágok és citromhéj. Karcsúbb, filigránabb az Alte Setzen-nél, savai fürgébbek, pici maradékcukor is megjelenik, összességében elegáns, lendületes. A citrusok és fehér húsú gyümölcsök - őszibarack és körte - mellé az akáchordó fűszeressége hoz izgalmas csavart. 7p-

Huber Berg Grüner Veltliner Erste Lage 2021
Meredek, teraszos dűlő, meszes konglomerátum alakítja az alapkőzetet, a talajréteg vékony. A későn szüretelt szőlő céltartályban erjedt, majd akácfa hordókban érlelődött 8 hónapig, a finomseprő felkeverése mellett. Eleinte kissé visszafogott illata érett sárga és fehér húsú gyümölcsöket, barackféléket, mangót idéz. Hasonlóan telt és tartalmas, mint az Alte Setzen, de koncentráltabb, fókuszáltabb és lendületesebb, egyenesben tartják a savak. A jól kitöltött kortyot minimális maradékcukor is kerekíti, ízben érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, mangó, ananász, narancs, pici zöldfűszer és enyhe sósság. 7p

Huber-Moser New Chapter Grüner Veltliner 2021
Markus Huber és Lenz Moser közös projektje a bor, a szőlő nagyrészt a Huber birtokról és a kooperáló gazdák területeiről származik. Acéltartályban erjedt, majd  különböző méretű tölgyfahordókban érlelődött. Az illat élénk, kissé populáris, virágos, fűszeres illat, édes alma, ananász, őszibarack, mangó és minimális banán. Ízben ugyanúgy édes fehér húsú gyümölcsök és déligyümölcsök vezetnek, a háttérben édeskés fűszeresség, a lecsengésben enyhe fanyarság. Kerek, enyhén krémes textúrájú bor, az eddigieknél talán kicsivel bőkezűbben bántak a hordóval is. Modern stílusú, populárisra hangolt, közérthető és könnyen szerethető bor, meglesz a rajongótábora. 6p+

Huber Sauvignon Blanc 2021
Acéltartályban erjedt és érlelődött 3 hónapig, seprőfelkeverés mellett. Nem egy harsány sauvignon blanc, az aromatika inkább a gyümölcsös vonalon mozog, de nem túláradóan trópusi, kicsit moderáltabb. Alma és őszibarack viszik a prímet, kevés mangó és ananász bújik meg a háttérben, és felbukkan egy kis gyógyszeres jegy is. Karcsú testét lendületes savak repítik, a savérzetet némi maradékcukor tompítja. Ízben az illat által meghatározott vonalat viszi tovább, citrusokkal kiegészülve, bár némi gyógyszeres kesernye halványan itt is érezhető, szerencsére nem olyan mértékben, hogy nagyon zavaróvá váljon. 6p

Huber Gelber Muskateller 2021
Acéltartályban erjedt és érlelődött 3 hónapig. Kifinomult illatában felfedezhető a fajta karaktere, de egy pillanatra sem tolakodó vagy pacsuli az illat és a fajtára sokszor jellemző szappanosságot sem érezni. Friss virágok, szőlő, citrusok, citromhéj, pici ananász és koriander adják az aromákat. Könnyű a bor, ugyanakkor kifejezetten feszes savgerincre épül, a 6 g/l maradékcukrot gyakorlatilag nem is lehet érezni. 6p

Huber Engelsberg Riesling 2021
Köves, mészkonglomerátumos talajú terület termése, a bor acéltartályban erjedt és érlelődött 4 hónapig. Valamelyest német riesling-eket idéz az illat: enyhe petrolosság, édes alma és citrusok, őszibarack. Stílusban is németes, a penge savak mellé kapunk egy kevés maradékcukrot is, bár nagyrészt lemossa a sav az édességet, azért mégsem teljesen csontszáraz a bor. A savérzet kifejezetten magas, de csiszoltak, nem kemények a savak, cserébe elképesztően lendületes és fókuszált a bor, hosszú a lecsengés. Sokféle citrus, alma, őszibarack, leheletnyi só, finom fanyarság jelentkezik ízében. 6p+

Huber Rothenbart Riesling Erste Lage 2021
Traisental legmagasabb teraszos ültetvényeiről (380 méter magasságban) érkezik a szőlő, vasban és mangánban gazdag mész-dolomit-márga az alapkőzet. Egész fürtös préselés után a bor acéltartályban erjedt, majd érlelődött 8 hónapig finomseprőn tartva. Moderáltabb intenzitású és árnyalatnyival melegebb érzetű az illat, érett fehér húsú gyümölcsökkel, almával, némi citrussal és fehér virággal. Az előző borhoz hasonlóan itt is egy szamurájkard precizitásával és élével dolgoznak a savak, bár itt is maradt a borban egy kevés cukor, azt éppen csak érezni. Kóstolva a savak és a citrusos ízek robbannak be először, fanyarkás zöldalma, enyhe sósság sejlik még fel. Tömörebb és koncentráltabb, mint az Engelsberg, és ez is nagyon fiatal még. 7p-

Huber Berg Riesling Erste Lage 2021
Acéltartályos erjesztés után 8 hónapig tölgyfahordókban érlelődött a bor. Érett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, almával nyit az illat, majd idővel édesfűszeres és gyógynövényes jegyek is feltűnnek. Testesebb, vastagabb az előző két riesling-nél, masszív savak dolgoznak a bor alá, minimális cseresség mellett, minimális maradékcukor itt is jelen van.  Valamicskével az alkohol magasabb, bár ez nem igazán tűnik fel. Gazdagabb, komplexebb az előző két bor után, a citrusok mellett édes fehér húsú gyümölcsök, barackfélék és egy kevés trópusi gyümölcs is akad. 7p

Huber Kontrast 2021
13 fajta házasítása (grüner veltliner, riesling, muskateller, chardonnay, müller thurgau, sauvignon blanc, sylvaner, neuburger, welschriesling, weissburgunder, roter veltliner, muskat ottonell, frühroter veltliner), részben héjon erjedt, különböző hordókban, betontojásban és acéltartályban vegyesen érlelődött finomseprőn, csak palackozáskor kapott egy kevés ként, szűretlen, derítetlen. Rostos gyümölcslé - alma, körte, őszibarack - vezet illatban, némi gyógyteával és méhviasszal. A sav élénken kezd, pici fanyarság is rásegít a szerkezetre. Citrusos, fehér húsú gyümölcsös, almás aromák, pici gyógytea, egészen minimális animális jegy érezhető ízében, de kortyközéptől inkább a sav és a fanyarság marad meg. 5p+

Huber Metamorphosis 2021
100% grüner veltliner az Alte Setzen 60 évesnél idősebb tőkéiről. 4 hónapig betontojásban erjedt héjon, majd 10 hónapig seprőn érlelődött, az almasav lebomlott, szűretlen, minimális ként kapott palackozáskor. Illatásban rostos baracklé, érett alma, méhviasz, pici fahéjas fűszeresség. A kerek, tágas, enyhén krémes kortyot eleinte jól megtartja a sav, de kortyközéptől inkább csak minimális cseresség és enyhe kesernye érezhető, lelágyul a bor. Ízében érett alma, barack, citrusok. 5p

Huber Moments Rosé 2021
Zweigelt, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, blauburger, portugieser, kékfrankos házasítása, 1/5 része 500 literes burgundiai és 225 literes barrique hordókban érlelődött.Kifinomult, mértéktartó illatában cseresznye, rinizli, hibiszkusz, gyógytea, pici narancs, a tavaly ősszel még érezhető cukorkás vonal eltűnt. Tartalmas, jól strukturált, távolról sem egy játékbor, a szerkezet határozott, szinte szikár savak vezetik, de a kevéske maradékcukor és az érés már lekerekítette az élüket, a hordót pedig egyáltalán nem érezni. Érett piros gyümölcsök, némi narancs, hibiszkusz jellemzi az ízvilágot is. 6p

Huber Zweigelt 2018
Tartályos erjesztés után 5 hónapig acéltartályban és tölgyfahordókban érlelődött, fele-fele arányban. Pici bőr és avar a nyitányban, majd csipkebogyó, pici erdei gyümölcs, zöldfűszerek, végül kapor. A karcsú testet jó sav és minimális tannin keretezi, piros gyümölcsök és zöldfűszerek, gyógynövények töltik meg tartalommal. Bár van benne közel 3 gramm/liter maradékcukor, érzetre szinte csontszáraz és épp csak annyi "zöldesség" jutott bele, amennyi még érdekesebbé teszi, alulérettnek nem mondanám. 5p

Huber Rosenweg Pinot Noir 2019
A dűlő délkeleti tájolású, talaja mészben gazdag. 20% volt az egész fürtök aránya a feldolgozás során, a bor 12 hónapig érlelődött 500 literes burgundi hordókban. Élénk illat, szamóca, cseresznye, csipkebogyó, a háttérben édeskés fűszeresség és virágok. Jó sav és határozott tannin adja a szerkezet vázát, utóbbi kicsit húz is, de nem zavaró mértékben. A korty húsos, jól kitöltött, érett piros gyümölcsök, cseresznye, szamóca, málna, csipkebogyó, kellemes fűszeresség színezi. 6p

Huber Hochschopf St. Laurent 2018
A Dunára néző dűlő 300 méter magasság felett található, meszes konglomerátum alkotja. A bor 9 hónapig érlelődött 500 literes tölgyfahordókban. Érett bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete ribizli, szilva és édesfűszerek elegyednek kompakt illatában. Kóstolva jó koncentrációt mutat, a korty finoman krémes, de a közepétől belehúznak a savak is. Meglepően telt, tartalmas, szinte sűrű anyag, rengeteg érett erdei gyümölccsel, cassis de Dijon-nal, finoman fanyar lezárással. Valóságos erdei gyümölcskoncentrátum, számomra az est egyik meglepetése. 7p-

Huber Riesling Auslese 2015
Az Engelreich és a Berg dűlők termését 2015. november 13-án szüretelték, a bor acéltartályban erjedt és érlelődött 4 hónapig. 110 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 7% alkohol. Rengeteg kandírozott citrus, sárgabarack és egy kis akácméz jelentkezik illatban, ízében ismét kandírozott citrusok, citruslekvár, trópusi gyümölcskoktél, citrushéj. Szépen nyitnak a savak, az alkohol egészen alacsony, így talán kicsit szokatlannak hat a bor, a szerkezetnek kicsit hiányzott a harmadik "lába", de ez egy ilyen műfaj. Ezzel együtt nagyon tiszta és szerethető bor. 7p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018064432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása