A Borrajongó

Újhaza - Marlborough-i sauvignon blanc-ok II.

2021. december 20. 06:00 - furmintfan

Az új-zélandi - és elsősorban a marlborough-i - sauvignon blanc elképesztő sikertörténet lett, bár a szigetországban az 1970-es években elkezdett telepítések során ezt még aligha látták sokan előre. A történet az 1980-as évek közepén vett fordulatot, amikor a Cloudy Bay sauvignon blanc-ja egyre több nemzetközi elismerést gyűjtött be és ezzel új sztár született a borvilágban. A marlborough-i sauvignon blanc a fajta intenzitását, citrusos aromáit és élénk savait izgalmas egzotikus gyümölcsösséggel ötvözte, amellyel nem csupán meghódította a világot, mára már hivatkozási alappá és mintává vált a fajtát illetően.
Az acéltartályos erjesztésű, penge savú, citrusos-zöldes-trópusi gyümölcsös aromás sauvignon blanc-ok mellett azonban egy másik stílus is meghonosodott. A borászok lényegében úgy kezelték a sauvignon blanc-t, mint egy burgundi mintára készített chardonnay-t. Hordós erjesztéssel, illetve érleléssel, valamint almasavbontással és finomseprőn tartással nagyobb testet, valamint egészen más textúrát és aromákat adtak hozzá a fajta jellegzetes ízvilágához.
A nagy 2019-es marlborough-i körkép után novemberben az "alternatív" stílus négy képviselőjét kóstoltam meg a sauvignon blanc sorozat utolsó részéhez.

marlboroughsb2016_1.jpg

Az 1980-as években ugyan készültek már fahordós sauvignon blanc-ok Új-Zélandon, de a Cloudy Bay sikerének köszönhetően az 1990-es évekre ez a stílus kiment a divatból. A sors fintora, hogy éppen a Cloudy Bay volt az a borászat, amely elkezdte újra visszahozta ezt az alternatív vonalat a Te Koko Sauvignon Blanc első, 1996-os évjáratával. A Cloudy Bay két borásza James Healy és Kevin Judd spontán, használt francia barrique hordókban erjesztette a sauvignon blanc-t és lebontotta az almasavat, a marlborough-i fősodortól teljesen eltérő stílusú bort eredményezve.  Kézenfekvő volt, hogy a Cloudy Bay-től való távozás utána mind Kevin Judd, mind James Healy folytassa ezt a stílust saját borászataiban, így a spontán, hordóban erjesztett sauvignon blanc mind a Greywacke, mind a Dog Point Vineyard állandó szortimentjében helyett kapott. Természetesen más borászok is átvették a receptet, így azóta már a legtöbb marlborough-i pincészet választékban megjelenik a fahordós sauvignon blanc a hagyományos friss, acéltartályos változat mellett. A borkészítési módszer nagy vonalakban azonos: általában egész fürtösen préselik a szőlőt, a must nagyrészt francia hordókban erjed saját élesztőivel, hosszan, majd ott is érlelődik, finomseprőn tartva. Az alapreceptet persze folyamatosan finomítják, és az egyes pincéknél vannak eltérések, hogy ki dolgozik ülepített musttal, használ-e a hordó mellett más erjesztőedényt (kerámia, cement), használ-e új hordókat, a tétel mekkora hányadában bontja le az almasavat, illetve felkeveri-e a finomseprőt az érlelés során, vagy csak seprőn tartja a bort. Általában inkább a diszkrétebb hordóhatás és a kisebb hányadban alkalmazott almasavbontás felé mozdulnak el a borászok.

Most pedig következzenek a borok. Négy neves marlborough-i pincészettől kóstoltam 1-1 bort, a 2016-os évjáratból. Kettő közülük kisebb méretű, butikborászat, a Mahi és a Two Rivers of Marlborough, mindkettőnek a borai fel-feltűntek már a blog hasábjain. A másik két pince a borvidék meghatározó nagybirtokai közé tartozik és szintén többször szerepeltek már a borrajongón. A két konkrét bor már a bevezetőben is említésre került és a Cloudy Bay Te Koko és a Dog Point Section 94 korábbi évjáratai szerepeltek már egymás mellett (itt és itt).
 

marlboroughsb2016_4.jpgCloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2016
Kíméletes préselés, majd egy napos ülepítés után a must francia hordókban (8% új hordó) spontán kezdte meg a lassú erjedést és hordóban is érlelődött finomseprőn, közben almasavbontáson is keresztülment.
Az illat intenzív, kezdetben van benne pici csavarzáras fülledtség, de ez gyorsan távozik, itt a későbbi napokban sem borzolja a kedélyeket semmi kellemetlen változás, mint a sor néhány tagjánál. Citrusok, citromfű, őszibarack, zöldfűszerek, vaníliakrém, érintésnyi trópusi gyümölcs. Kifejezetten élénk savak repítik előre a bort, enyhe szárító hatásuk is van, cserébe ez a bor a legdinamikusabb, leglendületesebb a sorban. A hordó szépen integrálódott, a korty finoman krémes, lédús, intenzív és hosszú. Citrusok, nektarin, grapefruit, vonzó fűszeresség, halványan egy kevés grillezett paprika és kesudió adják a díszítést. 7p

marlboroughsb2016_2.jpgDog Point Vineyard Section 94 Sauvignon Blanc 2016
1992-ben telepített, organikusan művelt ültetvényről érkezik az alapanyag. A szőlőt egész fürtben préselték, a must spontán erjedt 228 literes használt francia hordókban, majd a hordókban, seprőn érlelték tovább 18 hónapig. Az almasavat nem bontották le, a seprőt nem vagy legfeljebb ritkán keverték fel.
Határozottan fülledt, gyufafüstös, kénköves illata nagyon lassan adja meg magát a levegőnek, akkor citrusok, citromfüves-kurkumás fűszeres jegyek, némi fehér húsú gyümölcs és pörkölt magvak színezik. Harmadnapra aztán tökmagos fedettség telepszik az illatra. Feszes sav, karcsú, nyúlánk test, jól integrált hordó jellemzi a szerkezetet, a korty fókuszált és hosszan tart, a végén picinykét melegít az alkohol. Különféle citrusok - lime, citrom, mandarin, pomelo - viszik a vezérszólamot, mellettük egy kevés fehér húsú gyümölcs, kígyóuborka, egyedi fűszeresség - citromfű, citromhéj, kurkuma, gyömbér -, érintésnyi tv paprika adja a kíséretet. A pörkölt magvas, mogyorós vonal alapvetően a háttérben marad, de harmadnapra ízben is picit felerősödik. 7p-

marlboroughsb2016_5.jpgMahi The Alias Single Vineyard Sauvignon Blanc 2016
A Byrne dűlőben kézzel szüretelt szőlőt egész fürtben préselték és spontán, francia barrique hordókban erjesztették, majd rendszeres seprőfelkeverés mellett tovább érlelték a hordóban, így összesen 15 hónapot töltött ott.
A négyesfogat legvisszafogottabb, legkevésbé gyümölcsös karakterű tagja. Kissé fülledten indul, gyufafüsttel, zöldséges jegyekkel, pörkölt magvakkal, majd zöldfűszerek is feltűnnek kakukkfű és rozmaring képében, és egy kevés gyümölcs is felsejlik. Másnapra megint bezárkózik, harmadnapra csúnyán befülled, ízben azért jobb marad a helyzet. A korty magjában feszes savakat találunk, de a felépítmény lazább szövésű, krémes. Aránylag neutrális és nem túl intenzív ízében zöldfűszerek, kevés fehér húsú gyümölcs, édesfűszer, pici vaj, a korty végén kesudió és mandula. Harmadnap itt is feltűnnek kevésbé kellemes zöldséges elemek. Ez a bor állt a legkevésbé közel hozzám, a végén még inkább lemaradt a mezőnytől. Első nap erős hat pontig jutott, később rosszabb pillanataiban az ötöt se érte el... összesítve mondjuk: 6p-

marlboroughsb2016_3.jpgTwo Rivers of Marlborough Altitude Saint Maur Vineyard Sauvignon Blanc 2016
A Saint Maur dűlő termése 60%-ban használt hordókban, 40%-ban cement tartályokban erjedt saját élesztővel. Az almasavat a tétel egy kisebb hányadában lebontották, a bor 10 hónapig érlelődött finomseprőn rendszeres felkeveréssel.
A sorban ez a  bor mutatja a legérettebb gyümölcs-karaktert és ezzel a legkevesebb klasszikus fajtajelleget, és szerintem alacsonyabb kénnel is töltötték, mint a többieket. Sárga húsú őszibarack, körte, alma uralják az illatot a háttérben a seprőn tartás krémes jegyei. Első nap halványan dereng még némi édes citrus és egy kevés grillezett zöldség, de másnapra csak az érett gyümölcsös-krémes jegyek maradnak. Kerek bor, a savak talán itt a leglágyabbak, de így is megvan a kortyban a kellő tartás, még ha kevésbé dinamikus is. A textúra puha, krémes, a hordóhatás visszafogottabb. Ízben is az érett gyümölcsök dominálnak, egy kevés vaníliakrémmel, barackos süteményes motívumokkal, zöldes, paprikás jegyeket alig érezni. Vakon nem biztos, hogy ráhibáztam volna a fajtára, ezzel együtt tetszett a bor. 7p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416773356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása