A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Mallorca

2021. október 29. 06:00 - furmintfan

Ismét egy rendhagyó rész következik a sorozatban, amelynek keretében ezúttal Mallorca kerül a reflektorfénybe, azonban nem egy, hanem több pincészet borainak tükrében. A Baleár-szigetek - pontosabban a négy legnagyobb sziget, Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera - a legnépszerűbb európai turista célpontok közé számítanak a 20. század második fele óta. A szigetekre általában a napfény és a tenger, vagy esetleg az éjszakai élet vonzza leginkább a turistákat, de az utóbbi időkben a ritka szőlőfajták és borok iránt érdeklődök is megtalálhatják számításaikat.

mallorca1.jpg

Mallorca
A Baleár-szigetek négy nagyobb - Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera - és több kisebb szigetből áll, a számottevő lakosság - és a bortermelés - lényegében a négy nagy szigetre korlátozódik. A legnagyobb sziget, Mallorca régóta ismert szőlőtermesztési és borkészítési hagyományairól, amelyek már a római fennhatóság ideje alatt is híressé tették. Az arab hódítás sem tudta megtörni a szőlő- és borkultúrát, majd a rekonkviszta után, a 14-18. században egyenesen a szőlő és a bor lett a sziget lakóinak fő bevételi forrása. A 19. század végéig nagyon keresett volt külföldön - főleg Angliában, Hollandiában és Németországban - a malvasia-ból készített édes "Malmsey" bor, de ez a stílus a filoxéravész után gyakorlatilag eltűnt. A lisztharmat és a filoxéra pusztítása után a szőlők helyére főleg mandulát ültettek, így a sziget ősi szőlőültetvényei kihalás közeli állapotba kerültek a 20. század végére. A helyi és nemzetközi fajták új telepítési hulláma azonban megmentette a sziget szőlész-borász ágazatát, amely ezzel ismét fejlődésnek indult. Jelenleg mintegy 2000 hektáron terem borszőlő a szigeten - ez a filoxéra előtt közel 30000 ha volt, 45 szőlőfajtával - és kb. 65 borászat tevékenykedik az ágazatban. A helyi borok 80%-a a szigeteken fogy el, így az itteni őshonos fajták híre is kevésbé terjed, és mire a borok kikerülnek a szigetekről,az áruk is nő.
A szigeteken két DO-körzetet találunk, mindkettő Mallorcán: Pla i Llevant a sziget délkeleti, míg Binissalem-Mallorca a középső részén helyezkedik el. A négy legnagyobb szigetnek van a fentieken túl saját Vino de la Tierra (katalánul Vi de la Terra, azaz "tájboros") eredetvédelmi körzete, illetve létezik egy "össz-baleári" Vi de la Terra Illes Balears megjelölés is.
Pla i Llevant jelentése síkság és déli part, ami szépen összefoglalja a termőhely lényegét. A szőlő 100 méteres tengerszint feletti magasság alatt, mészkőben gazdag agyagos talajon terem. A helyi és nemzetközi fajtákból általában fiatalon fogyasztásra ajánlott, gyümölcsös borok készülnek.
Binissalem-Mallorca egy 250-330 méter magas fennsíkon található, a szőlők mészkőben gazdag lejtőkön teremnek. A Binissalem-Mallorca DO jelzéssel ellátott vörösborok az előírás szerint kötelezően legalább 50% manto negro-t tartalmaznak, ez tehát a legelterjedtebb kékszőlő fajta itt, míg fehérből a moll vagy más néven prensal blanc a leggyakoribb, amely előírásszerűen a DO jelzéssel ellátott fehérborok legalább 50%-át alkotja.
Mallorca számos őshonos szőlőfajtának ad otthont, de nemzetközi jövevényeket is találunk, így bőven van miből választani. A helyi szőlőfajták közül fehérben a moll, vagy prensal blanc a legjelentősebb, könnyű, friss ízű, kissé neutrális borokat ad, gyakran házasítják is, pl. chardonnay-val. A fehér fajták közül a moscatel, parellada, macabeo és a chardonnay is elterjedt. Egyes borászok nagy potenciált látnak még az őshonos, de mára szinte kihalt giró ros-ban, amelyből sokféle stílusban lehet(ne) bort készíteni. A kékszőlők közül a manto negro a legnépszerűbb a szigeten, kevésbé tanninos, oxidációra hajlamos fajta, főleg frissen fogyasztandó, könnyed, vagy közepes testű borok készülnek belőle, de akár komolyabb tételek készítésére is alkalmas, gyakran házasítják nemzetközi fajtákkal is. A callet aránylag késői érésű, savait a melegben is jól megőrző fajta, fajtaborára általában alacsony alkohol, puha tannin és édes piros gyümölcsös ízvilág jellemző, de önállóan ritkán palackozzák, többnyire házasításokba kerül. Szintén leginkább házasításokban lehet találkozni a vékony héjú, világos színű kékszőlő fajtával, a fogoneu-val, amely inkább Pla i Llevant DO környékén elterjedt. A gorgolassa egy szinte teljesen kipusztult és elfelejtett fajta volt, amelyet az utóbbi 1-2 évitzedben kezdtek el újra telepíteni, bora könnyű, lágy savakat, moderált alkoholt, puha tannint ad, piros gyümölcsös aromákkal. Cabernet sauvignon, merlot, syrah, monastrell és tempranillo is terem a szigeten, általában összeházasítják őket a helyi fajtákkal.

Még júliusban töltöttem néhány napot az akkortájt még a COVID okozta Csipkerózsika-álmából éppen csak ébredező szigeten, ami valószínűtlenül jó ötletnek bizonyult. A szállodák pár hete nyitottak újra, az éjszakai szórakozóhelyek még zárva tartottak, a nyáron megszokott turista seregek, bulizni vágyó fiatalok, nagy tengerjáró hajók még nem találtak vissza a szigetekre. A szezon kellős közepén még a tartományi székhely, Palma de Mallorca is meglepően csendes és nyugodt arcát mutatta, sehol nem kellett nagy tömegtől tartani, a Balaton ekkortájt biztosan sokkal zsúfoltabb volt.
A borozást nem vittem túlzásba a rövidke nyaralás alatt, két helyi fehér- és három vörösbort kóstoltam meg, de hogy teljesebb képet kapjak, hazaérkezve rendeltem még egy fehér és három vörös tételt, amelyek már szeptemberben, a nappaliban kerültek megszondázásra. Így hét pince kilenc tétele alapján már valamivel átfogóbb képet sikerült alkotni a mallorca-i borokról.


Fehér
bodegasangel3030blanc2020.jpgBodegas Angel 3030 Blanc 2020 Vi de la Terra Mallorca
Fiatalos, de meleg hangulatot árasztó illatában fehér húsú gyümölcsök, alma, némi virág és érintésnyi mandula. A korty kerek, laza szövésű, éppen elég tartást adnak neki a savak. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma viszi a prímet ízében is, almahéjas fanyarsággal kísérve, a finisben pici mandulával. Viszonylag egyszerű, de kellemes bor. 5p-

migueloliviersoncaloprensalblanc2019.jpgMiguel Oliver Son Caló Prensal Blanc 2019 Pla i Llevant
D.O. Pla i Llevant eredetvédelmi körzetben termett prensal blanc-ból készült a bor. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, némi barackvirág, fahéjas alma színezi az illatát. A közepesnél könnyedebb testet kissé puha savak támogatják, enyhe fanyarság segít az egyensúlyban. Alma, őszibarack, ananász, halvány fűszeresség adják a díszítést. 5p

bodegaanimanegrequibiafalanis2020.jpgBodega Ánima Negra Quíbia 2020 Vi de la Terra Mallorca
40% callet, 35% prensal blanc, 25% giró ros, tehát majdnem fele részben kék szőlő (callet) adja az alapanyagát. A fajtákat külön-külön dolgozzák fel, majd 3 hónapos seprőn érlelés után következik a házasítás. Az illat közepes intenzitású, tiszta és üde, fehér húsú gyümölcsök uralják, mögöttük kevés virággal és enyhe trópusi érintéssel. Kóstolva könnyed, sima, kerek savakra támaszkodik, nem is tart nagyon hosszan a korty, az alkohol alacsony. Nem egy klasszikus gyümölcsbomba, de leginkább friss almás, őszibarackos, citrusos az ízvilág, enyhe krétás-sós aláfestéssel, pici citrushéjjal, a finisben egy kevés sós mandulával. 5p+


Vörös
mesquidamorasincronianegre2017.jpgMesquida Mora Sincronia Negre 2017 Vi de la Terra Mallorca
41% cabernet sauvignon, 28% merlot, 22% callet, 6% manto negro és 3% syrah házasítása, erjedést, majd almasavbomlást követően házasítva, végül 4 hónapig francia és amerikai barrique hordókban érlelve. Érett piros bogyós gyümölcsök illata áramlik a pohárból, leginkább földieper, másodsorban málna, szeder, ezt pici édesfűszer kíséri. Kóstolva déliesen meleg, puha tapintású, lágy és leheletnyit édeskés, a test legfeljebb közepes. Érett-túlérett gyümölcsök, eper, málna, szeder, leheletnyi fűszer érkezik ízében is. Szerethető, jól fogyasztható bisztróbor. 5p+

bodegavidaubapicotnegre2018.jpgBodega Vi d'Auba Picot Negre 2018 Pla i Llevant
D.O. Pla i Llevant-ból érkezik a bor, callet, merlot és cabernet sauvignon házasítása, 12 hónapig új francia hordókban érlelve. Sötét színű, bor sötét bogyós gyümölcsöket idéző illat: fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, a háttérben némi egzotikus és édeskés fűszer, fekete bors és leheletnyi illó. A kortyban van még némi fiatalos kócosság, a tannin elég markáns, kissé tapadós, a sav megfelelő tartást ad, de az arányok jók. Érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, áfonya, szeder, vonzó fűszeresség, bors adják össze az ízképet. Az előzőnél  komolyabb anyag, még fejlődési potenciál is van benne. 6p

bodegaanimanegrean2017.jpgBodega Ánima Negra Án 2017 Vi de la Terra Mallorca
95% callet és 5% manto negro házasítása, 40 hl-es hordóban erjesztve, majd 14 hónapig francia barrique hordókban érlelve. Izgalmas, meleg hangulatú illata komplex és mély, némi vadságot is sugároz. Érett fekete cseresznye, fekete bogyós gyümölcsök, egzotikus fűszerek és virágok, füstölő, vanília, remek minőségű hordó. A bor közepesnél teltebb és izmosabb testű, jól strukturált, arányos felépítésű, közepes savval és tanninnal. Ízvilága is az illat izgalmas aromáira rímel, a sötét gyümölcsökkel, keleti fűszerekkel, izgalmas, egzotikus jegyekkel, hosszú lecsengéssel. Kétségtelenül komoly anyag (ezt az ára is tükrözi), szép bor. (Akov hasonlóan nagyra értékelte anno a 2010-es kiadást.) 7p

canverduraviticultorscanverduranegre2020.jpgCa'n Verdura Viticultors Ca'n Verdura Negre 2020 Binissalem-Mallorca
Callet, manto negro, merlot, monastrell házasítása, acéltartályban erjesztve, majd hónapig fele részben acéltartályban, fele részben amerikai hordókban érlelve. Intenzív illatában édesre érett primőrös erdei gyümölcsök és édesfűszerek uralkodnak, a háttérben pörkölési jegyekkel, egy időre bevillanó égett gumival. A könnyű testet kellően élénk savakat és közepes mennyiségű, pici érdes és fogós tannin fogja közre (ezért feltehetően a monastrell felel), így a vártnál robosztusabb, rusztikusabb bor, bár még fiatal is. Érett fekete bogyós gyümölcsök, szeder, fekete ribizli, szilva, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, pörkölési aromák határozzák meg az ízvilágot. Jelenlegi fiatal formájában inkább étel mellett innám. 5p+

mesquidamorasotil2019.jpgMesquida Mora Sótil 2019 Vi de la Terra Mallorca
55-60 éves callet tőkék termése, 500 literes francia tölgyfa hordókban érlelve. Világos színű, könnyednek tetsző bor, külsőre, mint egy pinot-noir vagy kadarka. Az illatában van egy kis alacsony kénes és animális érzet, de szellőzve a baromfiudvar kitisztul, cseresznyés, vörös szilvás, szamócás, enyhén virágos és fűszeres jegyek tűnnek fel. Légiesen könnyed, finom savak és kevés tannin keretezi, az alkohol is alacsony, a textúra sima. Ízében is a piros gyümölcsök, és a finom fűszeresség dominál, kellemes, jól iható. Kecses, szinte törékeny, nem különösebben komplex, de szerethető bor. 6p-

4kilosgallimasyfocas2018.jpg4 Kilos Gallinas y Focas 2018 Vi de la Terra Mallorca
90% manto negro, 10% syrah, 40 hl-es hordóban erjesztve, majd 12 hónapig 500 literes francia hordókban, majd újabb 6 hónapig 40 hl-es hordókban érlelve. Eleinte kicsit zárkózott, de szépen nyílik: virágok, vérnarancs, piros gyümölcsök, egzotikus fűszerek, enyhe animalitás érezhető illatában. A karcsú test mellé finom savak és kevés, de perzisztens tannin társul, az összhatás elegáns, szerethető. Ízvilága is egyedi, izgalmas: cseresznye, szamóca, vörös szilva, a háttérben vérnarancs, narancshéj, egzotikus fűszerek, tejszín, másnap gyógynövények. 6p

A nemzetközi borítészek és magazinok bőkezűen szórták a 90+ pontokat, több, itt szereplő tételre is. Ezeket a pontszámokat magam részéről többnyire túlzásnak éreztem - annak ellenére, hogy nem volt olyan köztük, amiről negatív összbenyomás maradt meg -, talán a borok "mássága" bűvölte el ennyire a kóstolókat, talán én nem értem/értékelem ezeket eléggé pontszám-ügyileg. A saját tapasztalatok szerint sem árt elvonatkoztatni a tempranillo-n, garnacha-n és monastrell-en pallérozódott szájaknak a spanyol vörösboros sztereotípiáktól. Inkább a könnyed fehér- és vörösborok kedvelői találhatják meg számításaikat a helyi borokban, kadarka és pinot noir kedvelők előnyben. Cserébe ezek a tételek még a nagyobb melegben is gond nélkül lecsúsznak, étel mellé vagy csak úgy, magukban is. A komplexebb, testesebb, tanninban és alkoholban gazdag borok ritkák, ezek általában - legalább részben - nemzetközi fajtákat is tartalmaznak, és mélyebbre is kell nyúlni a pénztárcánkba, ha ilyeneket szeretnénk kortyolgatni. Remélem, lesz még nekem is lehetőségem a borok szülőhelyén tovább tágítani a látókört. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4716724292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása