A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Spanyol különkiadás II. - 4 borvidék, 4 bor

2021. április 10. 06:00 - furmintfan

Hétvégére itt egy újabb "Rejtőzködő borvidékek" különkiadás, négy, különböző régiókból érkező spanyol borral.

spanyol202103_1.jpg

Kevésbé ismert tájegységek és/vagy fajták borait hoztam, az itt kóstolt kettő ugyan nem is Denominación de Origen, hanem csak Vino de la Tierra megjelöléssel került palackba, de ez a minőségen vagy az élvezeti értéken semmit nem rontott.

spanyol202103_2.jpgBodega Hiruzta Hondarrabi Zuri Txakolina 2018 Getariako Txakolina
100% hondarrabi zuri. Enyhén habzik a pohárba töltve, a buborékok meg is maradnak egy ideig. Az illat eleinte picikét fülledt, majd citrusok, körte, alma veszik át a főszerepet, pici vaníliakrémmel. Másnap a háttérben egy kevés füge és datolya is megjelenik. Élénk savainak frissítő hatását a CO2 is fokozza, a maradékcukor kedvesebbé teszi és lekerekíti éleit. Citrusok, zöldalma, körte, pici ananász, leheletnyi vaníliakrém a finisben. Hűvös, feszes, üde bor, nem túl bonyolult, de aperetifként, vagy tengeri herkentyűk mellé jól működhet. 5p
Getariako Txakolina DO Baszkföldön, Spanyolország északi részén található, hűvös, óceáni klímájú vidéken. A borok elsősorban a francia határ mellett fekvő Hondarribia városáról elnevezett hondarrabi zuri és hondarrabi beltxa szőlőfajtákból készülnek, előbbi fehér-, utóbbi kékszőlő. A txakoli egy enyhén habzó, száraz borstílus, alacsony alkohollal, feszes savakkal, összesen három DO-ban is készül.

spanyol202103_4.jpgFinca La Estacada Hello World! Prieto Picudo 2017 Vino de la Tierra de Castilla
Fiatalos, lilás színéhez méltó a folytatás illatban is: friss szeder, kék áfonya, fekete ribizli, egy kevés tejszín és fűszer. Ízben is a frissen szedett, de érett kék és fekete bogyósok vezetnek, idővel fanyarabb gyümölcsök - kökény, som - is belépnek a képbe, valamint enyhe borsos fűszeresség is érezhető, a lecsengés finoman fanyar. Közepesnél könnyedebb testű bor, jól savakkal, kevés tanninnal, sima, puha felszínnel. 5p+
A Spanyolország közepén elterülő Kasztília-La Mancha hatalmas kiterjedésű fennsíkja adja az ország bortermelésének csaknem felét. Bár 8 különböző DO alkotja a borrégiót, sok tétel Vino de la Tierra de Castilla megjelöléssel kerül palackba, bár ez nem jelent automatikus minőségromlást, inkább csak az egyes DO-szabályok megkerülését. A prieto picudo Tierra de León DO jellemző szőlőfajtája, aromás, testes vörösbort ad, de nem egy kiemelt fajta, gyakran "végzi" tájborként.

spanyol202103_5.jpgVicente Gandia Bobal Unico 2016 Utiel-Requena
Meleg tónusú illat, érett meggy és frissen főzött meggylekvár, málna, kevés egzotikus fűszer, másnap málnacukor, kis likőrösség, kezdődő érési jegyek, pici gyógynövény és konyakmeggy. Nem túl testes bor, de a korty húsos, jól kitöltött, bársonyos tannin és finom sav fogja közre, az alkohol finoman melenget a garatot, de nem lóg ki. Ízben tökéletesen visszaidézi az illat érett-lekváros piros gyümölcsös, meleg fűszeres, enyhén gyógynövényes aromáit. 6p
Utiel-Requena, a Valencia mögötti dombos vidék a régió két városkájáról kapta nevét. A klíma a tenger viszonylagos közelsége ellenére kontinentális, a talaj a folyóvölgyekben üledékes-hordalékos, máshol homokkő alapkőzeten márgás-agyagos. Az ültetvények jellemzően 600-900 m magasságban terülnek el. A magas fenoltartalmú bobal a tempranillo után a második leggyakoribb kékszőlő az országban, egyúttal Utiel-Requena és Valencia jellemző fajtája. Piros bogyós gyümölcsös, fűszeres aromájú, erőteljes és érlelhető bort ad, ráadásul az ültetvények kb. 10%-án régi, 50-100 éves tőkéket találni.

spanyol202103_3.jpgBodegas Habla Habla la Tierra 2015 Vino de la Tierra Extremadura
Tempranillo, cabernet sauvignon, syrah és malbec. Összetett, rétegzett illata sokat változik a pohárban. Még bőven vannak benne gyümölcsök és fűszerek, de már kezdődő tercier aromákat is fel lehet fedezni. Erdei gyümölcsökkel, egy kevés bőrrel és avarral nyit, majd meggy, keleti fűszerek, szilva, ánizs, pici medvecukor is megjelenik. Ízében is érett meggy, málna, fekete ribizli, áfonya dominál, némi fűszerrel és gyógynövénnyel, másnap szilvabefőttel. Közepes test, lekerekedett, jól integrált savak, érett és bársonyos tannin jellemzi a szerkezetet. Spanyolországban kb. 7 euróért vesztegetik, igazi best buy. 6p
Extremadura tartomány a portugál határvonal délebbi szakaszához közel helyezkedik el, igen nagy területen, ennek megfelelően a klíma is eléggé változatos. Bár 1999-ben egy DO-t is létrehoztak a régióban Ribera del Guadiana néven, még mindig sok remek bor Vino de la Tierra kategóriában kerül palackba, mint a mai példa is. Robosztus, jól érlelhető borok készülnek a régióban, a cabernet sauvignon, a tempranillo és a syrah gyakran szerepelnek együtt házasításokban.

 

A négy borból sorrendben az első hármat a Vino Castillo-ban vásároltam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3316490434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása