A Borrajongó

Karanténborozás négykézzel – Péter Pince

2020. április 27. 06:00 - ungert

Az nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a bezártság jelenében a hazai borásztársadalom egyike a fulladozó gazdasági helyzet veszteseinek. Az éttermek zárva, a kóstolók, rendezvények törölve, személyes kontaktusra pedig minimális a lehetőség, ez pedig számokban aligha kifejezhető mértékben akadályozza a terjesztést és terjeszkedést.

A fenti indokok mentén keresett meg minket néhány héttel ezelőtt Péter Ákos, aki tokaji pincéjének reprezentációs borkeretéből ajánlott fel egy csokornyit blogunknak további szíves felhasználás céljából. Mi pedig éltünk a lehetőséggel, mégpedig úgy, hogy a sort először én, aztán pedig másnapi átszállítás után furmintfan is megkóstolta. Így állt össze ez a külön-külön négykezes, ami gyakorlatilag a Péter Pince aktuális szortimentjét hivatott lefedni.

Ez pedig különösen kedves volt a számomra, hiszen minimális előismeretek birtokában voltam a pincét illetően, így pedig sikerült egy közel teljes képet kapnom arról, hogyan néz ki a borvidék a Péter Pince szemüvegén keresztül.

pp_kezd.jpg

Már terveztem pár hónapja, hogy a jó idő beköszöntével végre meglátogatom a pincét, de ezt a tervet most értelemszerűen bizonytalan időre jegelnem kellett. Öröm az ürömben Péter Ákos nagylelkű felajánlásának hála, a borok házhoz jöttek és előbb ungert, majd másnap én is végigverekedtem magam 12 palack tartalmán. Összességében nagyon élvezetes sort kaptunk, tiszta, precíz és finom borokhoz volt szerencsém, és remélem, hogy a következő átfogó kóstolóra már a pincénél kerülhet sor. (furmintfan)

Péter Pince Furmint Pezsgő Méthode Traditionnelle Extra Brut 2018

furmintfan: A Mestervölgy és a Kövesd dűlők termése, a dosage 5 g/l. Mire eljutottak hozzám a palackok, a pezsgő ugye egyrészt 1 napja nyitva volt, másrészt a szállítás is biztosan kirázta valamennyire a buborékokat, de amennyi maradt benne, az kellemesen apró volt. Jó savú, száraz érzetű, fiatalosan friss pezsgő, zöldalmás, citrusos, körtés jegyekkel. 5p

ungert: Reprezentatív kóstolási tapasztalatok hiányában nem én leszek az, aki bármiféle releváns ítéletet fog mondani egy pezsgőről, de ha a szubjektív benyomásokra koncentrálok, akkor ez kifejezetten tetszett. Sűrű, apró buborékok, frissítő szárazság, egyenes savak és élénk, fanyar gyümölcsösség jellemzi. Én jól behűtve kivinném a teraszra, noha lehet, hogy ez az anyag ennél sokkal többre hivatott. Szerettem.
pp2.JPEG

Péter Pince Mézes-mály Furmint 2018

furmintfan: Korábban a pincétől a Thurzó furmintot kóstoltam, ez a Mézes-mály terméséből készített bor egy könnyedebb anyagnak tűnt, amennyire emlékeim alapján össze tudtam hasonlítani őket. Először körte és birsalma, majd frissebb fehér húsú gyümölcsök uralják az illatot, halvány édes fűszeresség mellett. Pont elegendő sav dolgozik a bor alá, a korty viszonylag lazább szövésű, a hordó meghúzódik a háttérben. Ízében is a körte dominál, a háttérben egy kevés birsalma, szegfűszeg. 5p+ (3000 Ft)

ungert: A furmint tiszta, jól definiált arca, némi édesfűszeres hordóhatással felszerelve. Élénken gyümölcsös, kifejező és frissítő anyag, ennek megfelelően mélységei ugyan nincsenek, de a maga kategóriájában gyakorlatilag hibamentes. Nem a szikárságról és a termőhely hangsúlyozásáról, sokkal inkább a gyümölcsökről szól. Erős 5 pont.

Péter Pince Hárslevelű 2018

furmintfan: Szintén a Mézes-mály dűlő termése. Körte, őszibarack, zöldalma, fehér virágok díszítik az illatot, ízben kiegészítésképp citrusok, mandarin, citromhéj, pici édesfűszer és a korty végén némi méz érezhető meg. Zamatos és arányos, kicsit teltebb, mint a furmint, de még mindig max. közepes testtel. 6p- (3000 Ft)

ungert: A furmint után érezhető előrelépést mutat a sűrűség és koncentráció vonatkozásában. A fa talán kevésbé érződik (ha egyáltalán), az édes gyümölcskarakter viszont valamennyivel hangsúlyosabb. Teste közepes, de azt legalább korrektül kitölti a gyümölcsösség és az élénkebb savasság. Hat pontnál járunk.

Péter Pince Kabar 2017

furmintfan: Enyhén édeskés aromatika szövi át a bort, fehér húsú gyümölcsökkel, sárgadinnyével, a fajtára gyakran jellemző kandírozott gyümölcsös, zselécukorkás jegyekkel, diszkrét édes fűszeres aláfestéssel. A korty széles, gömbölyű, puha tapintású, aránylag lágy érzetű. Valószínűleg a magasabb szesz (14,5%) kölcsönöz neki egy kis édességérzetet, mert papíron csak 3 g/l cukor maradt benne, és jó eséllyel az alkohol felel a korty végén bejelentkező enyhe kesernye miatt is. 5p+ (4500 Ft)

ungert: Száraz kabarral ritkán van dolgom, így hát hasonlítási alapom sincsen sok, de ha önmagában vizsgálom, akkor egy kétségkívül masszív, sűrű és ízgazdag anyagról van szó. Ennek előnye, hogy szárazsága ellenére is édesnek hat, hátránya viszont az, hogy a savpotméter kétségkívül lejjebb van csavarva, mint a furmint és a hárslevelű esetében. Ez kissé megborítja az egyensúlyt, de közel sem annyira, hogy az alapvető élvezeti értékek kárára menjen. Öt pont.

img_0408.JPG

Péter Pince Arcus Cuvée 2018

furmintfan: A pince csúcsházasítása, furmint, hárslevelű és kabar egyenlő arányban. Körte, érett fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, finom fűszeresség, halványan a kabar zselécukros, kandírozott gyümölcsös motívumai és trópusi gyümölcsök elegyednek illatban. Kicsit testesebb, izmosabb és egyben krémesebb érzetű is az eddigi boroknál, de szintén finom, kulturált savakkal és jól adagolt hordóval van dolgunk. Ízben visszatérnek az illatban megismert díszítőjegyek, a korty vége felé határozottabb vaníliás, szegfűszeges érintéssel. Engem kicsit egy viognier-re emlékeztetett, több savval. 7p- (6000 Ft)

ungert: A pince zászlósbora egy teljesen egyedi száraz tokaji képét mutatja, ráadásul úgy, hogy ez egyáltalán nem megy a fogyaszthatóság javára. A trópusi gyümölcsöket némi kandírozott cukor egészíti ki, a hordóhatás szép, és bár közel sem mondható savhangsúlyosnak, van benne annyi lendület, melynek köszönhetően hosszúnak is mondható. Komplex és érdekes bor, a legszebb a száraz sorban. Hét pont.

Péter Pince Zéta Késői Szüret 2018

furmintfan: 95 g/l maradékcukor, 6,5 g/l sav, 12% alkohol. Kellemes, tiszta késői szüretes illat és ízek: trópusi gyümölcsök (ananász, mangó, licsi), felezett őszibarack, sárgadinnye, töppedt szőlő, pici vanília és méz. Kóstolva finom, puhán ölelő, kerek, picit talán az édesség felé hajlik, tartalmas, de nem tömény, nem telít el. Zamatos, friss, jól iható késői szüret. 6p (4500 Ft)

ungert: Tapasztalataim szerint a zéta nem ad komplex édesborokat, de ha a savakat sikerül megtartani, elképesztően jól fogyasztható anyagokat lehet belőle kihozni. Ez itt részben sikerült is. A barackos, trópusi gyümölcsös ízei, valamint a magas cukor mellé ugyanis egy árnyalatnyival több sav talán elfért volna még. Így érzetre puha, nem is túl hosszú, cserébe nem is követeli meg a figyelmet és a szálazást sem. Egy remek édesbor, inkább a hétköznapokra. Erős 5 pont.

Péter Pince Kabar Késői Szüret 2018

furmintfan: Őszibarackbefőtt, konzervananász, édes alma, sárga húsú gyümölcsök. Az édes borok közül talán ez a leglágyabb, leglazább érzetű, a korty finoman krémes, nekem egy kis lendület hiányzott belőle. Az ízképet is sárga húsú és trópusi gyümölcsök uralják, pici selyemcukorral a korty végén. Jó bor, de a 2017-es kiadás minden szempontból többet tud, míg a 2018-as évjáraton belül pedig zétát jobban szerettem. 5p+ (3500 Ft)

ungert: Hasonló paraméterekkel szerelték, mint az évjárat zétáját, de itt talán még ízbeötlőbb az alacsonyabb savtartalom. Ettől még ugyan szerethetően gyümölcsös, de hiányzik belőle az a lendület és a frissesség, amely miatt kedvem lenne a második és a harmadik pohárhoz is. Elbillen a cukor irányába, de így sem rossz. Igaz, nem is igazán érdekes. Öt pont.

Péter Pince Kabar Késői Szüret 2017

furmintfan: 135 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 12% alkohol. Már illatra is mélyebb, komolyabb anyagnak tűnik, mint a 2018-as, a botrytis is rajta hagyja a kézjegyét. Sárgabarack, mangó, sárga húsú őszibarack, törökméz, narancshéj és gyömbér. A 2018-as után koncentráltabb, komplexebb és vastagabb. Finoman krémes, selymes tapintású, enyhén olajos érzetű anyag, remek intenzitással. 7p- (3500 Ft)

ungert: Ami hiányzik az utódból, az megvan az elődben. Óriási minőségi ugrást mutat a sűrűséget, a komplexitást és a savakat tekintve is. Gazdag, mégis élénk, gyümölcsös, mégis komoly. Hosszú és élvezetes, ráadásul módfelett jól fogyasztható késői szüret. A műfaj keretei között tud mindent, amiért az ilyesmit szeretni szoktuk. 7 pont.

pp3.JPEG

Péter Pince Máslás 2017

furmintfan: 121 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav, 11,5% alkohol. Sárgabarack, narancslekvár, édes sárga húsú és trópusi gyümölcsök, méz, vanília, egy csipet dohány és talán egészen minimális illó (messze nem zavaró). Krémes, puha érzetű bor, kissé hömpölygős textúrával, enyhe édességhangsúllyal. A Fordításhoz képest teltebb, lágyabb, gömbölydedebb, de az aromatikát nézve valahogy frissebbnek és gyümölcs-hangsúlyosabbnak tűnt. 7p (6000 Ft)

ungert: Barackos, narancshéjas, trópusi gyümölcsös anyag. Gyümölcsből többet, a komplexitást növelő fűszerességből kevesebbet mutat. Érzetre sűrű és puha, a masszív maradékcukor-tartalom a hetes sav ellenére is megborítja kissé az egyensúlyt. Ennek ellenére is szerethető, érdekes és komoly édesbor túl a késői szüreten, de még az aszún innen. Hét pont.

Péter Pince Fordítás 2017

furmintfan: 119 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 12,5% alkohol. Narancslekvár, narancsolaj, sárgabarack, őszibarackbefőtt, pici grillázs és dió jelentkezik illatban. A Máslás után egy leheletnyivel talán jobban érezni a savakat, a díszítőjegyek egy árnyalattal visszafogottabbak, de valahogy előrehaladottabbak, kissé elhajlanak egy oxidatív irányba. Narancslekvár, édes alma, birsalma, szegfűbors, szegfűszeg, pici almahéj, dió. Papíron hiába ugyanannyi a sav és a cukor, mint a Máslásban, a fanyarabb ízeknek köszönhetően kevésbé tűnt édesnek ez a bor. 6p+ (6000 Ft)

ungert: Inkább párhuzamok, mintsem kiemelendő érzékszervi különbségek jellemzik, ha a máslás után kóstoljuk. Minden a helyén, és bár az összképben kevésbé dominál a cukor, komplexitásban ez sem lép felfelé. Persze nem is elvárás az ilyesmi. 7 pont.

Péter Pince Szamorodni 2017

furmintfan: 142 g/l maradékcukor, 7,2 g/l sav, 11,5% alkohol. Aszalt barack és trópusi gyümölcsök, kis édesfűszer, vanília, finom botrytis jelentkezik illatban. Egyenes, stabil savgerinc, jó egyensúly jellemzi a szerkezetet, ízben narancslekvár, sárga húsú gyümölcsök, egy kevés vaníliakrém és az eddigi borokhoz képest egy árnyalatnyival határozottabb fűszeresség - szegfűszeg, szegfűbors - érezhető. 7p- (4000 Ft)

ungert: Egy határozott lépés felfelé. A tiszta, aszalt trópusi gyümölcsök mellett itt már érdemes beszélni fűszerekről, mélységről és komplexitásról is. A savak tisztességesen megtartják a masszívabb beltartalmat, ezért hosszú és már-már frissítő is. Komplex és érdekes szamorodni, ráadásul remek ár/érték-arány mellett. 7 pont.

Péter Pince 6 Puttonyos Aszú 2017

furmintfan: 180 g/l maradékcukor, 7,6 g/l sav, 10,5% alkohol. Aránylag visszafogott illatában aszalt sárgabarack, trópusi gyümölcsök, és egy kevés vanília tűnik fel. Telt, krémes, de elegáns, a savak kissé alárendelt szerepet játszanak a maradékcukor mellett, de az egyensúly nem borul fel. Kóstolva intenzívebb, mint illatban volt: sárgabaracklekvár, vaníliakrém, narancslekvár, konzervmangó, narancshéj, aszalt gyümölcsök, gazdag botrytises karakter. Az elvárásoknak megfelelően ez a legkoncentráltabb, leggazdagabb bor a sorban. 7p+ (10500 Ft)

ungert: Mély, de nem tolakodó illattal nyit: sárgabarack, mangó és ananász vezeti, mögötte alig szálazható édesfűszeresség és némi szivarfüstös karakter is feltűnik. Kóstolva sűrű, mégis egyensúlyos, a savak kellő tartást és hosszúságot biztosítanak. Nem lehengerlő, inkább visszafogottan elegáns aszú rengeteg felfedeznivalóval. Eléri a 8 pontot.

A kóstolt borokat Péter Ákostól kaptuk. Köszönjük. Bejegyzésünk nyitófotóját, valamint az Arcus palackját saját fotó hiányában a pince hivatalos honlapjáról kölcsönöztük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8615628240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása