A Borrajongó

Tegnap ittam - Péter Pince Thurzó Furmint 2018

2019. november 11. 06:00 - furmintfan

A Péter Pincészet boraival találkoztam már néhányszor, jellemzően sétáló kóstolók során, de egy teljes palackkal otthon, hosszabb időn keresztül ismerkedni most először volt lehetőségem. Nem egészen új szereplők ők a borvidéken, hiszen a család generációkra visszamenőleg foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. A szélesebb közönség elé azonban csak az utóbbi években léptek ki, és boraikkal különböző hazai megmérettetéseken is szépen szerepeltek. Jelenleg a fiatal Péter Ákos készíti a borokat, hozzá köthető az arculat és stílusváltás, amelyet a palackok kívül-belül egyaránt tükröznek: modern, letisztult külcsín és belbecs.
A családi birtok öt hektár szőlővel rendelkezik a Thurzó, Mézes-mály, Bige, Mogyorós, Mester-Völgy, Lónyai, Kövesd dűlőkben, maga a pince pedig a tokaji Szerelmi pincesoron található. Mind a hat tokaji fajta, tehát furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta, kabar helyet kap a választékban, akár fajtabor, akár házasítás formájában. A szortimentben találunk olyan ma már ritkaságnak számító különlegességeket is, mint a fordítás és a máslás.
Én most egy száraz furminttal tettem próbát, és az élmény alapján biztosan nem ez lesz az utolsó ilyen alkalom.

peterpincefurmint2018.jpg

Péter Pince Thurzó Furmint 2018
Az illat tiszta, vonzó, a fajtához képest intenzív, fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök - alma és körte - viszik a prímet, miközben egy kis cukorka és citromhéj teszi még frissebbé, kedvesebbé. Lendületes, de kulturált, finom tapintású savak vezetik a bort, kevés maradékcukor és szépen kordában tartott alkohol áll a képzeletbeli mérleg másik serpenyőjében. Az egész bor erőlködésmentes, letisztult eleganciát sugall, nem tolakszik, de könnyen megkedvelteti magát. Kóstolva is behízelgő, kedves bor, alma, körte, édes citrusok, mandarin, majd a korty vége felé kevés édesfűszer tűnik fel és itt is végig megvan a játékos cukorkás vonal. Harmadnapra kicsit megállapodik a bor, a cukorkás motívum eltűnik, de a fehér húsú gyümölcsöket még ekkor is szépen mutatja, nem tűnik fáradtnak. Szerethető, zamatos furmint, a fajta boraira gyakran jellemző rusztikus él nélkül. Érdemes lesz odafigyelni a Péter Pince boraira. Eléri a 6 pontot. (3830 Ft - Fill the Winebox)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015277400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása