A Borrajongó

"Borász a pácban" - Homonna Attila a Carpe Diemben

2017. július 14. 06:00 - furmintfan

Egy sörözésekkel és hosszúra nyúlt sétákkal és éjszakákkal bőven megtűzdelt 4 napos csehországi kiruccanás után hazatérve, másnap munka után egy kiadós alvásra sokkal jobban vágytam, mint borkóstolóra. Nem túl gyakori viszont, hogy Homonna Attila, Magyarország "driving winemaker"-e szeánszot tartana Budapesten, úgyhogy aznap estére mégis erőt gyűjtöttem és kezdésre éppen be is estem a Carpe Diem küszöbén. 
Szerencsére nem kellett csalódnom, a borász is és a borok is "jól teljesítettek". Az aktuális évjárat mellett még vagy már nem forgalmi tételek is előkerültek, közben meghallgathattunk több vicces sztorit, emlékeket a nehéz kezdetekről, és néhány morzsát a mindig mozgásban lévő borász jelenlegi terveiről is.

homonna0.jpg

Határi Pezsgő 2010 (M)
Az alapanyagból Szentesi József műhelyében készült a pezsgő, ami várhatóan még az idén forgalomba kerül, 0 dosage-zsal. Mi még a seprős verziót kóstoltuk. Barackos, nyári almás, sárga húsú gyümölcsös, seprős jegyek, pici virággal. Az évjárat markáns savai nem is tűnnek fel, jelenlegi formájában kellemes, gyümölcsös pezsgő.

homonna1.jpg

Az első csendes bor rögtön egy különleges darab, Homonna Attila és a Moric-os Roland Velich együttműködésének gyümölcse. A furmintklónokat keresgélő burgenlandi borász akkori jobbkezével, Halász Imrével kóstolt borokat Attilánál, ahol Roland felkapta a fejét a 2007-es Határi Furmintra, és az ismeretségből hamarosan szorosabb együttműködés alakult ki. A távlati cél, hogy az Erdőbénye és Vámosújfalu közötti területek termését integrálva készüljön el egy bor, a szőlőben bioművelést alkalmazva. Az itt kóstolt bor alapanyagát jelenleg a Vissy László tulajdonában álló ültetvény adja a Peres-dűlőből. 

Hidden Treasures / A Moric Project Nr. 1 Peres Furmint feat. Homonna Attila 2015
Rövid szellőzéssel körte, őszibarack, pici sárga húsú gyümölcs bújik elő a pohárból. Finom, élmentes textúra, cizellált savak, remek egyensúly jellemzi, ízében körte, őszibarack, a háttérben halvány fűszeresség. Remek kezdés. 6p

Homonna Rány Furmint 2015
Tiszta, de meglehetősen neutrális illatában halványan körte, őszibarack, kis citrus mutatkozik meg. Csontosabb, szikárabb vonásokkal bír az előző bor után, emellett azonban az egyensúlyra nem lehet panasz. Pici só, neutrális csonthéjas gyümölcsösség mellett köves-sós villanások tűnnek fel, a fanyar lecsengésbe egy kis őszibarack vegyül. 6p+

Homonna Határi Furmint 2015
A Határiban 6 parcellán kb. két hektárnyi szőlővel rendelkezik Attila, a dűlős furmint az öregebb tőkék terméséből készül. A nehezen szálazható illatba a fehér húsú gyümölcsök mellé enyhe gyurmásság vegyül, majd virágos, gyógynövényes jegyek is felbukkannak. Feszes savakra építkezik, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, kis fűszer díszíti. Ahogy a Rány is, ez is nagyon fiatal még. 7p-

Az erdőbényei borásznak van ugyan hegyaljai családi kötődése - apai ágon a nagyapja sátoraljaújhelyi - , de a bor világába kívülről csöppent. Homonna eredetileg gépésztechnikusnak tanult, majd sokáig marketinggel foglalkozott egy lapkiadó cégnél, ekkor került kapcsolatba a borokkal a rendezvények során. A Bortársaság franchise-partnereként borszaküzlete is volt egy ideig, aztán lassan belekóstolt a borkészítésbe is, 1999-ben megalapítva saját erdőbényei birtokát. Attila 2005-ig Európa és az USA különböző borvidékein dolgozott borászatoknál, gyűjtötte a tapasztalatokat. Közben a borászati iskolát is elvégezte, de állítása szerint többnyire csak unatkozott és a vitatkozott a tanáraival, saját tapasztalatokból, külföldi látogatásokból és a tokaji nagy nevektől sokkal többet tanult. A saját birtok mellett több erdőbényei borászat borainak megszületésénél bábáskodott, és 2015-os évjárattal bezárólag ő készítette a mádi Barta Pince borait is.

Homonna Rány Furmint 2012
Érett citrusok, fehér húsúak, pici ringló, zöld tea díszíti illatot, épp csak érezhető rajta egy kis érettség. Kristályosan tömör, feszes, ugyanakkor csiszolt savait némi maradékcukor is ellenpontozza. Ez sem elsősorban a harsogó gyümölcsökről szól, szikár, kellemesen fanyar, némi citrussal, nyári almával, diszkrét fűszerességgel, csipetnyi sóval. 6p/7p

Homonna Határi Furmint 2012
Egy pici gyurma itt is megjelenik az illatban és egy minimális kezdődő petrolosság jelzi, hogy már nem meglegyintette az érettség. Mellettük fehér és sárga húsú gyümölcsök vegyesen, enyhe fűszerességgel. Masszívabb, vastagabb, mint a Rány, ízében érett citrusok, grapefruit, fűszerek, finom érettség. 7p

Homonna Attila 2004 óta következetesen ugyanazt a borstílust követi: nincs túlérett szőlő, nincs magas alkohol, nincs almasav-bontás. A szőlőben bio-művelés folyik, a pincetechnológia minimális. 10-20 óra ülepítést követően a színlé spontán erjed 5 hektós Stockinger-hordókban, a seprő visszaadagolásával elegendő tápanyagot is biztosít a borász az élesztőgombáknak. A borok kb. 11 hónapig érlelődnek a hordóban. A boroknak már nagyobb része megy exportra, mint amennyi belföldön fogy.

Homonna Furmint-Hárslevelű 2009
Kb. 60% furmint (Határi) és kb. 40% hárslevelű (Csáky) házasítása, az egyetlen bor a 2009-es évből. Érett alma, birs, pici dió jelzi illatban, hogy már nem friss borral van dolgunk. Feszes, masszív, de élmentes struktúra jellemzi, amelyen érett citrusok, alma, őszibarack, fűszerek, pici dió, szivardoboz, tűnik fel díszítő jegyként. 6p/7p

Homonna Határi Furmint 2007
Ez a bor már 5 hektós hordókban erjedt és érlelődött. Szép, kortalannak ható illat: finom fűszeresség, sárga húsú gyümölcsök, vilmoskörte, sárga húsú őszibarack. Szájban vitális savak, sima textúra, hosszú lecsengés, sárga húsú gyümölcsök, fűszerek, barackfélék, egy árnyalatnyi kakaópor. Éveket tagadhatna le. 7p

Homonna Határi Furmint 2006
Az utolsó bor, mai még kis méretű hordóban készült. Ennek megfelelően érezhetően többet kapunk a hordó fűszereiből, érett sárga húsú gyümölcsök mellett. A 2007-es után kicsit rusztikusabb, cseresebb, ugyanakkor savai érzetre kerekebbnek, lágyabbnak tűnnek. Körte, őszibarack, édes citrusok, pici birs, dió, halvány sherry-s villanások. 6p

Még a "régi" stílusban készült borok következtek. Közben a borász mesélt a nehéz kezdetekről, vagy hőskorszakról - ahogy tetszik -, amikor többnyire Samuel Tinonnal, Szokolay Ákossal (Budaházy Pincészet) és Ádám Józseffel (Szent Benedek Pincészet) dolgoztak együtt, és minden pénzüket egyből a szőlőbe, pincébe forgatták vissza, minimális technológia mellett, de lankadhatatlan lelkesedéssel kísérleteztek és készítették a borokat.

Homonna Határi Furmint 2003
Valójában furmint és hárslevelű, töppedt szemek is jutottak bele.Érett illat, sok sárgabarackkal, narancshéjjal, vaníliával, pici dohánnyal. Lágyabb sav mellett enyhe édesség is érezhető, a test sem kicsit. Érett barackfélék, körtekompót, narancshéj, édesfűszerek és a végén pici kesernye. 6p

Homonna Határi Furmint Ordinárium 2002
Hosszan erjedt, hártya alá is került. Egyedi illatában dió, aszalt barack, leheletnyi illó, enyhe sherry-s beütést is mutat. Széles savakra építkezik, mellette leheletnyi édességet is mutat, az alkohol érzetre kissé emelkedett és pici botrytises karaktert is mutat. Ízében aszalt kajszit, diót, pici konyakmeggyet találunk. A kóstolón sokan nagyon szerették, stílusát tekintve nem annyira az én borom, de tény, hogy szépen tartja magát. 6p-

A tokaji borok között kakukktojásként kóstoltunk egy vöröset is a Balaton északi partjáról. Immár több éve készíti Homonna Attila a Homola Pincészet borait is, de tervei között szerepel egy saját kis birtok megalapítása is, amely az egyes balatoni termőhelyek egyedi vonásait kizárólag a kékfrankoson keresztül próbálná meg bemutatni.
A Homola Pincészetnél inkább az északi stílusú borok szolgálnak követendő példaként, a syrah esetében Cornas. Az itt kóstolt bor alapanyaga nyílt kádon erjedt, bogyózás után nem voltak megroppantva a szőlőszemek, részben bogyókon belül indult meg az erjedés. 

Homola Syrah 2014
Friss piros bogyós gyümölcsök - cseresznye, málna, szamóca - uralják az illatot, gyógynövényes, borsos, fűszeres jegyek mellett. A hűvös hangulatot árasztó korty szépen fejlődik, egyre intenzívebb, inkább a savakra, mint a tanninra építkezik, bár kicsit talán tarthatna hosszabban. A különféle piros bogyós gyümölcsök dominálnak ízben is, gyógynövényes, zöldfűszeres aláfestéssel. 6p

Homonnánál a rendkívül egyszerű szortiment háromféle borra épül: száraz bor, késői szüret, aszú. Az Édes Hármas névre hallgató késői szüret 2004-ben készült el először, a Határi, Király és Lapis dűlők terméséből, utóbbi két dűlő esetében vásárolt szőlőből. A szüretet két idős asszonnyal végezte a borász, így az elnevezés részben hármójukra, részben a három dűlőre utal, azóta pedig így maradt.

homonna2.jpg

Homonna Édes Hármas 2010
Nagyrészt furmint. Illatban édes barackfélék, kis trópusi gyümölcs, körte, pici süteményes karakter. Könnyű, laza, jó sav-cukor arányt mutat, de kicsit rövid a korty, és lehetne intenzívebb is. Őszibarackbefőtt, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, pici fűszer. 6p

A sor végén kóstolt aszú még nem forgalmi tétel, Homonna Attila nem sietett a piacra dobásával, bár az itt alkalmazott szokatlan borkészítési eljárás miatt szerinte sokáig nem is volt fogyasztásra készen ez a bor. A pincénél csak kivételes évjáratokban készül aszú, ez itt konkrétan az első.

Homonna Aszú 2003
3 hétig körfejtés mellett erjedt héjon, kb. 150 g/l maradékcukor, kb. 9-10 g/l sav, 13,5% alkohol. Illatban aszalt kajszit, fügét, datolyát, kandírozott narancshéjat érezni. Nagyon egyedi jelenség, egyszerre koncentrált és légiesen könnyed, narancslekváros, sárgabarackos, fűszeres ízvilággal. 7p+



4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2212650951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2017.07.14. 09:33:55

A végére sok lett az elütés a szövegben.

On: néha elgondolkodom, hogy ennyifelé valóban tud-e szakadni az ember? Nem lennének-e jobbak a borok, ha több idő jutna rájuk egy helyen?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.07.14. 21:48:13

@loading: Vannak emberek akiknek az ad energiát és az gyújtja be a kreativitásukat ha pörögnek és mozognak. Ez olyan mint a hosszútáv futás. Van akinek 600 méter is fárasztó, mások pedig akkor érzik jól magukat ha mindennap lefutnak egy félmaratont.

cole 2017.07.15. 17:25:01

Hol lehet(ett) értesülni ilyen remek alkalomról? Kár, hogy lecsúsztam, nagyon érdekelt volna.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.07.15. 20:28:07

@cole: A Carpe Diemben tartott kóstolókról elsősorban a borbár facebook oldaláról:
hu-hu.facebook.com/carpediemborbar/
süti beállítások módosítása