A Borrajongó

Orsolyák Attila 2.0

2016. november 23. 07:00 - drbarta

Pár éve voltam néhányszor Orsolyák Attilánál, így betekintést nyerhettem akkori munkásságába. Pl itt és itt. Utána családi okok végett egy darabig nem jutottam el Tokajba és mivel a borok csak helyszínen elérhetőek, így megszakadt a követés is. 

Októberben hosszú idő óta ismét eltöltöttem pár napot Tokaj-Hegyalján.  Ellátogattunk Orsolyák Attilához is. Technikai és időbeli okok miatt nem tudtunk kóstolni, de egy komplett sort hazahoztunk és a Klubban vettük őket szemügyre.

orsolyak2_1.jpg

Furmintfan nemrégiben írt már egy remek cikket a termelőről és nagyjából ezen borairól, így háttérinfók tekintetében inkább katt oda. :)  A képet is tőle loptam. :) Én maradnék csak szigorúan kóstolójegyzetek mellett. 

Úrágya Gyöngyözőbor 15 : Zöldalmás aromák, plusz az elején mintha nem lenne teljesen tiszta, egyikünk így fogalmazott van benne valami perverzió. Nagyon száraz szájérzet, szigorú, kemény savakkal. Az átlag gyöngyözőboroktól egy kategóriával komolyabb anyag, de az elején úgy érdemben senkinek se tetszett.  Visszakóstolásnál az édesek után viszont meglepően jó volt. A kezdeti bizonytalanság fullra kiszellőzött, a savak meg mintegy lerobbantották az édesek emlékét, tökéletesen felfrissítve a szájat. (Máskor is szoktam ilyesmit csinálni, komolyabb édesek után bedobni egy jobb pezsgőt, az a tapasztalat, ha elég jó a pezsgő, akkor ez piszok jó kombináció, nagyon megdobja a sor egészét. Ezzel a gyöngyözővel is működött az élmény)  Az elején indításnak 4-5 pontnál nem volt több, a végén szinte a 6-ot se sajnáltam.

Tokaji Száraz cuvée 15: Érződik némi tokajias ásványosság, de elég visszafogott a gyümölcs, legalábbis a jelentős mennyiségű puncsos-pörkölt magvas hordó mögül nem nagyon érvényesül. Szájban közepesnél alig komolyabb anyag, ízben se túl intenzív. Jók viszont az arányai, savai, de a fa itt is jobban érződik, mint kéne. 5p.

Betsek hárs 15: Fehér húsú gyümölcsök, virágok, akácméz, finoman fűszerező fahatás. Sokkal szebb és barátságosabb az összkép. Szájban ízletes, kerek, simán eldolgozott, nem kiemelkedő, de átlagon felüli beltartalommal.  Magabiztos 6p.

Az én világom 12: Intenzívebb, masszívabb bort ígérő illat, kissé túlérett hatású, illetve mézesebb jegyekkel (vagy épp a palackérés teszi) meg erős pörkölési aromák képében ismét egy nagy adag hordó. Szájban telt ízű, vastag testű, de sok a cseresség, meg úgy általában nem állt össze harmonikus egésszé, kicsit disszonáns. Mostanában nem tudom, hogy pontozzam az ilyesmit.

Szent Tamás Hárs 11: Eddigi legkomplexebb, fűszeres, szép érési aromák, de még abszolút vitális. Legalább ott van mélységben, koncentrációban, mint az előző bor, de a hordó elég szépen integrált, mind aromaprofilt tekintve, mind a cseresség illeszkedése tekintetében. Komoly bor ez, és mindene a helyén, pedig fiatalon emlékszem ebből is kilógott a fa. Így az eddigiek után akár 7p se túlzás.

Kései furmint 13: Nagyon erős rajta a fa, vaníliás-puncsos jegyek, szivarra emlékeztető aroma. A bor egyébként elég koncentrált, kerek és finom. Nekem egyébként a túlzó fa mellett is kifejezetten bejött, de megosztó volt. 6p.

Szent Tamás kései 13: Itt is van tekintélyes hordó, de itt van annyival nagyobb az anyag, hogy könnyedén viseli. Komoly koncentráció, tömörség, lendület, fókuszáltság, lehengerlő hossz. Különösen tiszteletre méltó, hogy mindez egy abszolút iható cukortartalom mellett valósul meg. Komplexitásban viszont lehet még és bizonyára lesz is feljebb. Jelenleg úgy 7+

In Medias Res 07: Mindig is tetszett, de most mutatta eddigi legszebb arcát. Gyönyörűen érett komplexitás, aszalt kajszival, kandírozott citrusokkal, kiválóan integrált fahatás fehércsokis-vanílias fűszerrel, nemesítő palackbukéval. Olajosan telt, intenzív ízű, nagyon hosszú. Csupa vitalitás mégis minden részletében összeérett.  8p.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr111992226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2016.11.23. 07:21:22

Fa, fa, fa, fa, fa - már nem is érdekel.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.23. 07:37:47

@Takács Kr.: Ne légy szigorú :)
A 11-es egyébként sokkal jobb formát mutatott, mint számos egyéb ismertebb, elismertebb pince fiatalon vonzóbb 11-ese. Tudom, egy időben gyakran felróttad, ha egy-egy komoly tétel nem állta ki az idő próbáját. Ez szerintem bírni fogja még jó darabig.
Ha hozzájutsz egyébként a Betsek Hárs 15 és Szent tamás Kései 13-at is jó szívvel tudom ajánlani, az in MEdias Res-t meg főleg :) Szóval érdemes azért odafigyelni

MádiN. 2016.11.23. 08:14:11

Jaja jó ez a gyöngyöző is, pedig nem kedvencem a bubis műfaj.
Az a 11es hárs is bitang.

emoss 2016.11.23. 09:46:52

Senkinek sem tetszett - 6p.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.23. 10:03:41

@emoss: Nem olvastad el figyelmesen.
Első körben senkinek nem tetszett igazán, de kétségtelenül több volt a műfajnál megszokottnál- 4-5 pont. Második kör- kiszellőzött rendesen, illetve bebizonyosodott, hogy más kontextusban sokkal jobban tud működni- ekkor már ért 6-ot az élmény. Ritkán tapasztalok olyat, hogy a kóstolók két köre alatt jelentősen változna az összkép. itt most mégis ez történt, ezért úgy éreztem korrektnak, ha mindkettő kör tapasztalatát külön-külön megírom. Te az első kör leírását mostad össze a második értékelésével.

kegyetlenkirály 2016.11.23. 11:53:42

@Takács Kr.: Legyél szigorú !
@drbarta: múlt7en ezekből kóstoltam párat, ilyen gyöngyözőt még nem ittam, nagyon extra jó volt !
Érdekes ez a fa kérdés, lehet, hogy a fogyasztási hőmérséklettel is összefügg és azzal a bizonyos "fafinyával".Érezhető volt, hogy hordós borokat kóstolok, de közel sem éreztem annyit mint az itt leírtakban, több gyümi volt mindegyikben. Szembe tűnt, hogy a korosabb borok szuper módon állják az idő próbáját és Tokajban ez nagy szó ! :) Nehezen elérhető, kiemelkedő, de nem olcsó borok!

loading 2016.11.23. 19:52:43

@Takács Kr.: Kb. két hete nem volt annyira fás.
@drbarta: A kérdés egyébként az, hogy milyen zárású üveget kaptál. A Hárs és a furmint-hárs kétféle zárással létezik. Az egyik csavarzár, a másik pontos elnevezésére nem emlékszem (spec. alapú dugó, de nem parafa). A csavarzárasnál nem érződött számunkra annyira a fa.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.24. 10:37:50

@kegyetlenkirály: A sor egésze egyébként nekem is tetszett. Bár kimondottan fafinnyásnak nem gondolom magam, itt most végighaladva a borokon azért jött egy olyan gondolat, hogy lehetne a fahasználaton finomítani, már ha mondhat ilyet egy full amatőr. Aztán lehet, hogy épp ez segít a hosszabb eltarthatóságon, a 11-es Szent-Tamás tényleg nagyon szépen állt és szemlátomást befogadta a fiatalon szintén nem kevés hordót.

@loading: A száraz cuvée csavarzáras, a Betsek hárs normál parafa, a két 13-as édes pedig az a bizonyos spéci. (Bio-dugó??)

loading 2016.11.24. 19:07:01

@drbarta: A saját üvegem bio-spéci dugó, ezért kérdeztem, hátha ebben (is) lehet különbség. De ha a tiéd csavarzáras volt, akkor nem.
süti beállítások módosítása