A Borrajongó

Tizenegyes szemle Tokajban- Gizella és Orsolyák pince

2012. március 29. 06:00 - drbarta

 A gigászi kóstolón túl is elég mozgalmas volt a tokaji kiruccanásunk. Összesen öt pincénél sikerült tiszteletünket tenni, és szép merítést kóstolni.

Elsősorban a még hordóban pihenő tizenegyes évjáratú borokat néztük végig, és szó ami szó, igen ígéretesnek tűnik az új évjárat. Ahol kóstoltunk egyebet is, a cím ellenére azt is megosztom, olykor pontszám kíséretében.

Következzen a Gizella és Orsolyák pincében tett látogatások kivonata:

 

GIZELLA- PINCE (Szilágyi László)

Azt lehet mondani, hogy az utóbbi időben többször rá-ránéztem a pince tételeire. Volt már szerencsém remek kései szürethez, nem kevésbé kiváló aszúhoz is, és száraz fronton is megérkeztek már az első meghatározó borok.

Az eddigi ígéretes tapasztalatok mellett is valamiféle áttörés-érzettel járt ez a látogatás. Néhány minta annyira meggyőzőnek tűnt, hogy számomra legalábbis minden bizonnyal "kategóriát" fog fölfelé váltani a pince. Néhány tételnek úgy érzem bérelt helye lesz a tokaji legelső vonalban.

Barát hárs 11- Citrusos-zöldalmás, picit szinte parfümös aromák. Közepes test, telt gyümölcsös ízek. Kerek savak, sima felszínek. Elvileg száraz, érzetre inkább félszáraznak tűnik. Finom.

Szilvölgy hárs 11- Citrusos-ananászos-krétaporos világ. Szikárabb korty, hosszabb lecsengéssel. Feszes cizellált savak, de a kellő mélységű gyümölcsösség mellett a bor egyensúlyos és fogyasztásra ösztökélő marad. Szép!

Szent Tamás (Fürdő) hárs 11- Nagyon izgalmas illat. Egyedien ásványos, fogkrémes-gyurmás-sós-fűszeres-nehezen leírhatóan komplex. Markáns, de mégis sima és szeretni való bort sejtet. Telt korty, komoly mélységű karakteres ízek. Ásványos-fűszeres világ, és mégis zamatos. Újabb és újabb rétegekben kibontakozó közép, hosszú lecsengés. Pici cseresség ellenére is alapvetően sima felszínű. Különösen tetszett, szerintem hangosat fog szólni.

Szilvölgy furmint 11- Citrusok, pici trópusi díszítéssel. Közepesen telt korty, mély ízek, színes gyümölcsösséggel, pici neutrális sóssággal. Kerek, de cizellált savak kísérik és emelik ki a zamatokat. Bájos és gömbölyű, nekem még egy picit jobban teszik, mint a 09-es. Nagyon szép!

Kastély furmint-1  11- Almasavbontott változat. Semlegesebb gyümölcsösség, krémesség. A test elég nagy, de tartalommal kevésbé kitöltött. Sima felszínek, lágy savak.

Kastély furmint-2  11 –Nem almasavbontott változat. Élénkebb illat, citrusos-barackos világ. Szájban is zamatosabb, több frissességgel.

Kastély furmint-3  11 – Új fahordós változat.  Érződik is, elég domináns a fajelenlét, pörkölt mogyorós aromák. Telt korty, jól érezhető maradékcukor. Mély, koncentrált, tömör anyag, elég hosszú lecsengéssel. A hordódominancia ellenére is tetszett.

/A különböző változatok házasítása fogja adni a Furmint battonage-t./

Medve furmint 11-  Zárkózottabb illat. Sajátos ásványosság. Sós-kőporos-zsírkrétás-nem mentolos fogpaszta :) Szájban koncentrált, ásványos, tömör maggal. Simaság, kerekség, feltehetően a maradékcukor is szerepet játszik ebben. Tetszett!

Barát hárs kései 11- Erős hordós aromák, pörkölt magvak, de sejlik mögülük kraft.  Koncentrált, arányos korty, kicsit rusztikusabb ízek,  beszáradtabb gyümölcsösséggel.

Kastély furmint kései 11-   Citrusos ízek. Könnyed, vibráló, tiszta világ. Frissítően zamatos édes bor, lehetne benne nagyobb mélység.

/Az utóbbi két tétel házasításából lesz a Látomás-cuvée/

Aszú 10- 220g cukor. Birsalma koncentrátum. Tiszta ízű gyümölcsbomba,  rengeteg savval. Hihetetlen intenzitások, de igen kócos.  Komoly anyag, kíváncsi vagyok milyen lesz ha összeáll.

 

ISTENHEGY KISBIRTOK (Orsolyák Attila)

Halottam már korábban is a nevet, Albert Gazdánál és a Borravalón is lehetett olvasni egy komoly édes borról tőlük. Engem mindenesetre elkerült eddig a lehetőség, így örömmel vettem tudomásul, hogy alkalom nyílik bepillantást nyerni a kis pince szortimentjébe.

Orsolyák Attila más területről érkezett, szerelemből csinálja azt, amit most csinál. A rátkai Istenhegy és a mádi Szent Tamás dűlőben vannak kisebb területei. Egyelőre nincs még piacon, de a tervek nagyok: a legjobbak között szeretné tudni leendő borait.

 

Szent Tamás hárs-furmint 11 - Még mozgásban levő hordóminta, 70%hárs, 30%furmint, öreg ültetvény. Alma, sütőtök, élesztősség. Szájban remek arányok, közepesnél talán teltebb, de nem nehézkes, minden bizonnyal a kis co2 is segíti ebben. Virgonc savak, de ellenpólusként kb. félszáraznyi maradékcukor, koncentrált gyümölcsösség, sűrű közép áll. Rakoncátlansága mellett is csupa ígéret.

Szent Tamás hárs 11 – Tartályos változat. Barackvirág, sütőtök, alma. Közepesnél teltebb korty, arányos, nem nehézkes felépítés. Mély gyümölcs-orientált ízek, tömör közép, közepesnél hosszabb ásványos utóíz. Nagyon tetszett, remélem tudok majd szerezni belőle.

Szent Tamás hárs 09 -  Zárkózott, de tetszetős illat. Gyurmás-sós ásványosság, fehér virágok, érett fehér húsú gyümölcsök, körtekompót. Nagy testű korty. Markáns, minerális ízek. Izmos, szikár test, anyaggal kitöltött közép, ehhez idomuló érett, de feszes savak. Érezhetően erős bor, de a 16 környéki alkoholt elég szépen integrálja. Az utóízben jelentkező kissé erősebb cseresség viszont levon egy picit élvezeti értékéből. Komoly, sűrű anyag, de a 11-es tételek szerintem szebbek lesznek.  6 pont alsó határán. (85-86)

In Medias Res 07- Aszalt kajszi, marcipán, méz, virágpor. Telt korty, nagyon kiváló arányokkal. A 6 puttonynak megfelelő cukortartalom ellenére egyáltalán nem ragacsos, vagy nehézkes, élénk, cizellált, de csiszolt savak mozgatják meg a sok tartalmat. Mély, tiszta zamatok, tömör közép, hosszú utóíz. Sima felszínek, illesztés-mentesség, gördülékenység. Nagyságban, komplexitásban még lehet feljebb, de a felső házban járunk, kiváló édes bor. Stabil 7 pont. (91)

Natúr Esszencia Istenhegy 07- Birsalmasajt, méz, fekete tea. Tiszta és valami brutális koncentrációban érkezik. A korty hatalmas testű, az olajosnál is olajosabb. Valószínűtlen mélység, elképesztő hosszúságban kibomló rétegek. Hatalmas, boron túli élmény!

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr154341961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.29. 13:51:35

talán nem csak engem érdekel: régi megbízható vevőnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen évjáratkóstolót kaphasson az emberfia?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.29. 14:11:47

@szenvedély S.: Nem tudom mi kell hozzá. Szerintem ha bejelentkezel valahova, és látják, hogy tényleg érdekel a téma, akkor szívesen megmutatják a hordómintákat.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.29. 20:10:40

@szenvedély S.: szerintem semmi nem kell hozzá. Írj egy emailt bármelyik normális borásznak a környéken és biztos szívesen megmutat mindent, ha látják, hogy nem berúgni jöttél 10 huligán-haverral!! :D

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.29. 20:28:09

Nem tudjátok véletlenül, hogy a Barát hárs kései lesz önállóan is palackozva, vagy mind megy a látomásba?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.29. 20:33:49

@rszabi: Ha jól értelmeztem, akkor a Látomásba megy az egész. De én nem én vagyok az illetékes :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.29. 20:46:17

Köszi a választ. :)
Tavaszra én is tervezek egy tokaji túrát, ha minden jól megy ide is benézünk és akkor megkérdezem.
Kár lenne a Barát hársért én nagyon szeretem, igaz a Látomást is.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.03. 18:47:09

mint megtudtuk: a Barát hárs beza' félszáraz. : )
süti beállítások módosítása