A Borrajongó

Mátra UPDATE: Centurio Szőlőbirtok

2016. október 26. 06:00 - akov

2016. április

Ludányi Balázsnak ugyan kóstoltam már pár borát, de túlzás lett volna azt mondani, hogy mélyebben ismerem a gyöngyöstarjáni kis pincét és annak filozófiáját. Április végén, egy vasárnap reggel, alakuló kánikulában érkezünk a tarjáni családi házhoz, amelynek eredetileg garázsként funkcionáló apró feldolgozójában Ludányi Balázs fogad bennünket. Balázs hulla fáradt a sok munkától, a sokszor éjszakába nyúló kóstoltatásoktól és az egyre gyakoribb borvacsoráktól, de nem bánja, hiszen a Mátra híre – ennek is köszönhetően – egyre több helyre jut el és egyre több borkedvelőt von bűvkörébe. Fáradtság ide vagy oda, Balázs határozott ember, tudja mit akar, a minőség és természetesség gyümölcse, amely mellett vagy tíz éve döntöttek pedig beérni látszik.

ludanyi1.jpg

Ezek a Ludányiak – mert több Ludányi is van a Mátrában, nem keverendő egyik a másikkal – amúgy mindig is készítettek bort, igaz némileg más filozófia szerint. Balázs visszaidéz egy régi kóstolót, amely történetünk szempontjából meghatározó. Olyan 2003 körül, a szintén tarjáni Németh Attila Gábor (NAG) több évjáratra visszamenőleg mutatta meg borait neki és édesapjának. Balázs szerint ott valami történt, a rendhagyó minőségű boroktól bekattant valami, lám lehet másképpen is csinálni, ott értette meg mire is képes a Mátra és odafigyeléssel, kemény munkával mit lehet elérni. Az időközben a Mátrába érkező Losonci Bálint személyisége és példája szintén nagyot lökött rajta, de példaképei között Szecskő Tamás, Karner Gábor és a jól ismert Szentesi József is előkelő helyen szerepel.

A Centurio Szőlőbirtok ma mindössze három és fél hektár szőlőterülettel rendelkezik. A löszös, vályogos Fáy-domb dűlő viszi a prímet a közel 2.5 hektáros termő szőlővel. Itt 1998-tól kezdve telepítettek több körben, jelenleg sárgamuskotály, szürkebarát, zenit, hárslevelű, kékfrankos és cabernet franc található. További harmad hektár a Száraz-völgy dűlőben található, itt rizlingszilváni terem, ami mondhatni (sajnos) a Mátra klasszikus fajtája. A NAG által már népszerű Diósban pedig fél hektárral rendelkeznek, ennek telepítése hamarosan elkezdődik. Balázs kékfrankos és pannon frankos fajtákban gondolkodik, előbbi a tapasztalatok ismeretében egyértelmű, utóbbi pedig egy 1965-ös keresztezés, vitis amurensis és irsai olivér fajtákból, előbbinek köszönhetően fagytűrő és ellenálló. A szőlőfajták sora tehát „mátraiasan” hosszú, ugyanakkor kevés kerül fajtaborként forgalomba.

centurio.jpg

A borkészítésben 2007-2008-ban váltottak a jelenlegi, minőségorientált szemléletre, azóta szépen lassan építkeznek. A pince a tarjáni családi ház alatt található. A feldolgozó tehát a garázs helyét vette át, szépen felújították, makulátlanul tiszta és rendezett. A pince rész ugyan kicsi, de jelenleg elférnek, némi bővítés azért már tervben van. A gondos munkával megtermelt alapanyagot kíméletesen dolgozzák fel, az erjedés minden esetben spontán, a beavatkozásokat kerülik. A borkészítésben kizárólag a kén játszik, semmi más. Az évente letöltött mintegy 10-12 ezer palackot a Pinceáron borkereskedés (Kovács Anti) értékesíti.

Sárgamuskotály 2015

5 hektós 30 éves akáchordóban érlelődött, amely szinte reduktív környezetet teremt. Ízlésesen elkészített, fűszeres, jó savú bor, fehérborsos aromákkal, némi virágos parfümmel. Kiváló sárgamuskotály. 2000 Ft. 5/6p

Tizenöt 2015

Kétharmad zenit, egyharmad sárgamuskotály, hárslevelű és szürkebarát. Feszes, fűszeres, éretlen barack kellemes fanyarságával, frissítő savasságával operál. A lecsengés szép, a savak szerkezete finom. Nagyon tiszta és ízléses munka. 5/6p

centurio_tizenot.jpg

Szürkebarát 2015

Némi fát látott szürkebarát. Nagyon tiszta, remek aromatikájú, fajtajelleges, de nem esik a szokásos bambasága, a sava szinte penge. Kiváló kézzel elkészített szürkebarát, nem is tudom mikor ittam ennyire jó magyar interpretációt. 6p

Első Fejtés 2015

Léelvétellel (saignée) készült rosé, kétharmad részben cabernet franc, egyharmad részben kékfrankos fajtákból. Kellemes, virágos, nagyon természetes, a kóstolás időpontjában még beépítésre váró fenolossággal. Nagyon szerethető. 5/6p

Hárslevelű Fáyi-domb 2015 (minta)

Balázs szerint a hárs lehet a komolyboros fajta a Mátrában, neki nagyon jó tapasztalatai vannak. Hordóból kapjuk. Testes, jó intenzitású, fűszeres, tisztán definiált hárslevelű, egy kevés cserességgel, éppen elegendő fahatással. Zamatos és nagyon jó, talán egy kevés cukor is maradt benne.

Kékfrankos Diós 2015 (minta)

Kiemelkedő minőségű kékfrankos, burgundi interpretációban. Utóbbi azt jelenti, hogy nem túláztatott, hanem inkább világosabb színű, kisebb testű, ugyanakkor – hogy egy képzavarral éljek – cizelláltabb babérokra tör. Feszes, meggyes, finom savú, alacsony alkoholú. Elegáns és hosszú lecsengéssel, magas fogyaszthatósággal.

Cabernet Franc Diós 2015 (minta)

Nem erjedt ki héjon, még mindig dolgozik a hordóban. Jó félépítésű bor, ígéretesnek tűnik. El is viccelődünk, mennyire jó is volna, ha minden mátrai félédes vörös ilyen jó lenne. Haha.

centurio_brut_nature.jpg

Brut Natur Pezsgő 2014

Szentesi József készítette a saját erjesztésű alapborból. Kétharmad zenit, egyharmad kékfrankos. Világos szín, semmi pirosas árnyalat, amit esetleg a kékfrankos feltételez. Könnyed, jó savú, finoman seprős és fűszeres, könnyed és elegáns, citrusos, élesztős. 6p

(Köszönjük szépen Ludányi Balázsnak a kalauzolást és a kóstolót.)

Kapcsolódó cikkek:

Mátra UPDATE

Mátra UPDATE – Kékhegy

Mátra UPDATE – Losonci + Szecskő

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5211825657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2016.10.26. 06:51:40

Apró pontosítás a pannon frankos kapcsán: a fajták szó használata rendszertanilag nem szerencsés, az csupán az egyik szülőre, az irsaira vonatkoztatható. A Vitis amurensis egy faja a népes Vitis nemzetségnek, ahogyan a vinifera alapfaj is, tehát esetünkben fajhibridről beszélünk.
Magyar hivatkozásokban az alábbi pedigrét szokták megadni a tárgyalt fajta kapcsán: (Vitis amurensis x Vitis vinifera) x irsai olivér, a nemzetközi adatbankban meg [(Vitis amurensis x Vitis vinifera) x (Vitis amurensis x Vitis vinifera)] x irsai olivér - eképpen szerepel.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.10.26. 08:37:25

@zoli: köszönöm a kiegészítést. Nyilván a vitis am. is fajtákra osztható, de gondolom senki sem jegyzi ezeket, talán "emberi" nevük sincs, azért adják így meg...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.10.26. 08:37:50

Köszi. Csípem ezt a pincét a boraival együtt. Épp mostanában tervezek rányitni néhány 2015-ös borukra, majd írok én is egy update-et. :)

loading 2016.10.26. 11:43:54

@furmintfan: Szerintem még várj velük egy keveset (3-6, de akár 12 hónapot). Meghálálják. Ez a rozéra nem vonatkozik, mert nem fogyasztok már, így az övét sem ismerem.

MádiN. 2016.10.26. 13:34:14

Szürkebarátját, birtok fehéreit szoktam venni, sztem nagyon jó, csupa íz borai vannak és nem mellesleg olcsó is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.10.26. 23:38:34

@MádiN.:
Ilyet ne írj, mert valószínűleg olvassa. :)
süti beállítások módosítása