A Borrajongó

Random rajnai rizling razzia

2016. augusztus 22. 06:00 - furmintfan

Az erőltetetten alliteráló címből nyilvánvaló: koncepció nélkül összeválogatott rajnai rizlingek kóstolójáról lesz szó. :) Nagyjából mindenki hozta, amit a témába vágóan éppen otthon talált, így alakult ki a több mint 20 bort számláló sor. Elsősorban friss - 1-4 éves - tételek alkották a mezőnyt, magyar borok mellett különböző német borvidékek és Alsace borai kerültek a poharakba, az egyetlen osztrák bor a korelnök szerepét töltötte be. Külföldről főleg "alapborok" szerepeltek a sorban, így túlságosan nem rugaszkodtunk el a magyar rajnai rizling árszínvonaltól. Nem is szaporítanám szót, térjünk a tárgyra!

rieslings.jpg

 

Sorrendben érkeznek a borok, az elsőt leszámítva mindegyiket vakon kaptuk. Meglehetősen tempósan kóstoltuk már csak a sor mérete miatt is, pontozáson sokat nem lehetett gondolkozni. Általában nem okozott gondot eltalálni, hogy magyar vagy külföldi tétel van-e éppen a poharamban, amíg egy bor aztán nagyon megtréfált. :)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2015
Tiszta, friss illatában citrusok, citromhéj, zöldalma, fehér szirmú virágok. Egyenes vonalvezetésű, zamatos, élénk savú bor, lédús citrusokkal, finom fűszerességgel. 5p+ (2390 Ft - Bortársaság)

Bukolyi Családi Birtok Riesling 2014
Érettebb, petrolos jegyeket mutató illat, érett almával, kőporral, és egy fura, nedves textiles jeggyel. Jól kitölti a szájat, nem különösebben lendületes, bár nem is terül szét, valószínűleg a maradékcukor veszi el a savak élét (félszáraz). Édes és fanyarabb almafélék, édes őszibarack, érett citrusok tűnnek fel ízében. 5p+ (2500-2800 Ft - WineShack, DiVino)

Tarjányi Pince Rajnai Rizling Egri Fehér Superior 2014
Illatában hűvös, gyógynövényes, mentás jegyek dominálnak, enyhe palackbuké kíséretében. Széles, testes, emelkedett alkoholérzettel, ugyanakkor kellő lendületet adó savakkal. Ízében túlérett/botrityses alapanyagra utaló sárgabarack fedezhető fel, de legalábbis engem nem zavart. A sárgabarack mellett sok fűszer, gyógynövények és lime díszíti. 6p (2500 Ft - pincétől)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2014
A petrolos jegyeken túl meglehetősen mérsékelt intenzitású az illat, némi fehér virágot és őszibarackot és citromot sikerült kipörgetni a pohárból. A korty kerek, jó egyensúlyt mutat, a savakat enyhe krémesség ellensúlyozza. Ízében őszibarack, nyári alma, érett citrusok, némi fűszeresség és egy csipet só. 5p+ (2750 Ft - Bortársaság, kifutott)

Domaine Loew Bruderbach Riesling 2013 Alsace
Érett citrusok, őszibarack, nyári alma vezeti az illatot, némi petrol kíséretében. A savak feszesre húzzák, kis cukor emel az ízein: őszibarack, édes alma, körte, grapefruit, barackhéj, fűszerek. 5p+ (4600 Ft - Borkorzó)

Variszkusz Rajnai Rizling 2010
Az eddigieknél több érettséget mutató illat, petrollal, érett őszibarackkal és egy picike illóval. Ízében is határozottan tetten érhető a kor: érett fehér húsúak )barack, körte, alma) és citrusok keverednek benne, pici avarossággal színezve. Szerkezetben valahogy nem áll össze, a sav és a cukor kissé külön vonalon mozog benne. 5p-

Georg Breuer Estate Riesling 2012 Rheingau
Némi redukciós, fülledt indítás után virágok, citrusok, és nehezen leírható jegy következik, amiről én valamiért palára asszociálok, szóval legyen mondjuk innentől "palás". Szájban tiszta, lineáris, kanyaroktól, bonyodalmaktól mentes bor, savhangsúlyos korttyal, citrusokkal, őszibarackkal, csipetnyi fűszerrel. 6p- (kb. 4000 Ft - finewines.hu, kifutott)

Dönnhof Riesling Trocken 2013 Nahe
Vonzó, tiszta illat: fehér virágok, édes alma, őszibarack, fűszerek, vanília. Könnyed, mégis kerek, az előző bor után rendesen édesnek hat. Golden alma, őszibarack, édes citrusok, narancs, pici trópusi gyümölcs, halvány fűszeresség adja az ízképet. 6p- (kb. 3800 Ft - finewines.hu, kifutott)

Georg Mosbacher Riesling Trocken 2013 Pfalz
Kis szellőzéssel édes citrusok, mandarin, narancs, különféle almák, pici trópusi gyümölcs illata bújik ki a pohárból. Jól definiált és tökéletes egyensúlyt mutat, a sor többi tagjánál tömörebb, komolyabb szerkezetet villant. Tele van zamatos gyümölcsökkel, sok-sok alma, őszibarack, körte, mandarin, némi trópusi gyümölcs dominál ízében, amelyet kellemes fűszeresség foglal keretbe. 6p+ (kb. 3500 Ft - finewines.hu, kifutott)

Bakó Ambrus Rajnai Rizling 2013
Édes alma, őszibarack, sárgabarack mellett mutat egy kis érettséget és talán egy kis botrityst is. Egyensúlya picit az édesség felé billen (nem csoda, a bor félszáraz). Alma, őszibarack, sárgabarack, halvány kesernye fedezhető fel ízében. 5p

Paul Blanck & Fils Patergarten Riesling 2014 Alsace
Vonzó illatában fehér virágok, őszibarack és grapefruit a vezető jegyek. Ízben ennél többet ad: az őszibarack és a grapefruit mellett különféle almák, citrusok, gyógynövények díszítik. Nem különösebben koncentrált, de feszes, egyenes, tiszta, jól definiált és finom. 6p+

Leitz Rüdesheimer Riesling Trocken 2013 Rheingau
Fűszerek, alma, őszibarack, citrusok vegyesen érkeznek a pohárból. Szájban jól indul, de a korty második fele kicsit ellaposodik, pedig a díszítő jegyek tiszták és finomak: őszibarack, sárgabarack, érett alma, trópusi gyümölcsök. 5p+ (kb. 3500 Ft - finewines.hu, kifutott)

Borbély Kőmagas Rajnai Rizling 2013
Termálvíz és alma dominál orrban, némi virággal kiegészülve. Szájban kerek, enyhén krémes, ízében érett alma, reszelt alma, grillázs, fűszerek, ananász, mandula, pisztáciafagyi és petrol keveredik. Ebben a sorban nagyon elveszett. 4p+

Prinz Salm Riesling Trocken vom Roten Schiefer 2013 Nahe
Szép illat: édes citrusok, mandarin, trópusi gyümölcsök, virágok. Nagyon gazdag és zamatos, inkább széles, mint magas savai vannak, kicsit szét is terül szájban, de a rengeteg lédús gyümölcsöt felvonultató korty ezt többnyire feledtetni tudja. Mangó, mandarin, sárga húsú őszibarack, narancs a vezető ízjegyek. 6p+

Tarjányi Rajnai Rizling 2015 (M)
Inkább a fűszerek uralják az aromatikát: kókusz, bazsalikom, zöldfűszerek, paradicsomszár, édes alma. Még kicsit kusza, masszív savak és némi cseresség érződik benne, a hordó is ül rajta, de nem rossz anyag. Öt pont környékére tenném most.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior Rajnai Rizling Válogatás 2015
Friss, narancsvirágos, ananászos, mandarinos illat enyhe kőporos aláfestéssel. Nem mondanám lendületesnek, finom savaival mégis jó egyensúlyt mutat. Zamatos, kifejezetten finom: citrusok, mandarin, őszibarack, sárgabarack, ananász, egy csipet fűszerrel. Tetszett és nagyon meglepődtem a leleplezésnél, ugyanis esküdni mertem volna rá, hogy nem magyar. 6p+ (3750 Ft - Bortársaság)

FX Pichler Unendlich Riesling Smaragd 2001 Wachau
Érett gyümölcsös illat, sárgabarackkal, ananásszal, vaníliával, édes fűszerekkel és kaporral. Szájban egy fokkal frissebb, őszibarack, sárgabarack, körte, fűszerek és érett trópusi gyümölcsök ízével. A korty krémes, a némi kesernyét rejt és picit cseres is, a közepe már kezd üresedni. 5p+

Tarjányi Rajnai Rizling 2013
Elsőre a hordó fűszerei ötletenek szembe: kókusz, édesfűszerek, zöldfűszerek, leheletnyi málnaecetes illó és van benne valami lappangó pinceszag is. Jó savai vannak, a hordó viszont szájban is soknak tűnik, a kókuszos, vaníliás ízek kicsit elnyomják az érett fehér húsú gyümölcsöket. 4p+

Leitz 1-2-Dry Riesling 2013 Rheingau
Enyhe fülledtség után körte, őszibarack, citrusok és egy kis petrol érezhető illatában. Élénk savak vezetik, leheletnyi érettség is van már benne, ízében citrusok, pomelo, mandarin, körte, valamint pici petrol tűnik fel, mindezt az a bizonyos "palás" jegy árnyalja. 6p (2800 Ft - finewines.hu, kifutott)

Bussay Rajnai Rizling 2012
Fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, őszibarack, enyhe fűszeresség, pici petrol és édes citrusok határozzák meg az aromatikát. Testesebb, öblösebb rizling, de puha tapintású, széles savai azért gondoskodnak róla, hogy ne laposodjon el túlzottan. 6p- (kb. 3000 Ft - Bortársaság, kifutott)

Légli Gesztenyés Rajnai Rizling 2013
Érett fehér húsú gyümölcsök, pici hordófűszer, érett citrusok, halvány virágosság. Szájban a hordó jobban eldolgozottnak tűnik, az egyensúly is rendben van, de mutathatna több intenzitást. 5p (kb. 2800 Ft - Bortársaság, kifutott)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9410411070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása