A Borrajongó

Kis magyar sauvignon blanc körkép - 2015

2016. augusztus 08. 06:00 - furmintfan

Gondolatban érett már egy 2015-ös sauvignon blanc-kóstoló, de egy darabig várni kellett a megfelelő alkalomra. Július utolsó hétvégéjén ez is eljött. Az etyeki Szépvölgyön ÁT hagyományteremtő céllal "Városból a szőlőbe" fedőnév alatt rendezett egy kellemes kis mulatságot a pince körül elterülő hangulatos völgyben. A borokat természetesen a házigazda szolgáltatta, de sör (Etyeki Sörmanufaktúra), kávé (Warmcup), fagylalt (Recefice Jégműhely), hideg és meleg ételek, zene és kézműves foglalkozás is várta a Szépvölgybe látogató vendégeket. Borfronton egy fajtakóstoló színesítette a képet, és ahogy már említettem, az Etyeken is szinte minden pince szortimentjében megjelenő, friss ízeivel nyáron különösen jól eső sauvignon blanc-ra esett a választás. 2015-ös magyar sauvignon blanc-okból állítottunk össze Imre Ádám segítségével egy sort, lehetőleg több borvidékről válogatva a tételeket, a hazai pálya előnyét élvezve, erős etyeki részvétellel. További szempont volt, hogy 3000 Ft-nál drágább palack ne kerüljön a sorba. 

sauvignonblanc2015.jpg

Ezúttal nem vakon kóstoltunk, kissé önkényes módon, nagyjából páronként, egymáshoz közel eső, vagy azonos termőhelyről származó borok kerültek egymás mellé a sorba, az etyeki tételekkel fejeztük be a mustrát. A kóstolás sorrendjében következnek a borok.

Árvay Családi Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Először nagyon fülledt, és egy termálvizes vonal végig benne is marad. Citrusok, zöldfűszerek, némi zöldség és spárga érezhető még, bár nem túl intenzíven, enyhe sós-köves villanásokkal. A korty feszes, kissé rusztikus összképet nyújt, bár van mögötte tartalom. Legalább annyira tokaji, mint amennyire sauvignon blanc, a redukciós jegyek viszont kissé ráülnek az egész borra. 4p (kb. 2200 Ft - pincétől)

Benedek Pince Epreskert Sauvignon Blanc 2015
Itt több fajtajelleget kapunk: citrusok, lime, kis trópusi gyümölcs, halvány zöldes jegyek a háttérben. Kerek, az előző bor után kóstolva annál lágyabb, de jó savakkal dolgozik, a gyümölcsös illatjegyek halvány sóssággal egészülnek ki. 5p (1790 Ft - Radovin)

Hilltop Premium Kamocsay Ákos Sauvignon Blanc 2015
Újvilági stílusban készült, azon belül is leginkább chile-i borokat idézett fel bennem. Citrusok, lime, zöldes jegyek, zöldalma, feketeribizli és utóbbinak a levele. Jó intenzitással nyit a korty, de kicsit röviden tart, pici maradékcukor is kiemeli az ízeket. 4p+ (1800 Ft - Tesco)

Kősziklás Borászat Sauvignon Blanc 2015
Intenzív és tiszta: bodza, lime, egres, vágott fű, maracuja, ananász és körte. Pont ideális mennyiségű sav teszi lendületessé, kis maradékcukor pedig jól ihatóvá. Zamatos, intenzív, csúszik, mint a veszedelem. Szintén újvilági mintára készült, de ügyesen. Ráadásul ár-érték bajnok. 5p+ (1500 Ft - Borfalu)

Skizo Sauvignon 2015
Inkább a gyümölcsös, mint a zöldes vonalon mozog: zöldalma, körte, pici édes citrusosság adja az ízképet. Könnyed, kissé híg, de tiszta és jól iható. 4p (1300 Ft - Bortársaság)

Gilvesy Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, körte, citrusok, rebarbara, a háttérben megbúvó fűszeresség képezi az aromaprofilt. Nagyjából közepes testű, kerek, puha tapintású korty, finom savak. Tapasztalataim szerint évről évre jobbak a Gilvesy-borok. 5p+ (2850 Ft - Bortársaság)

Káli Kövek Sauvignon Blanc 2015
Zöldalma, lime, enyhe zöldes jegyek, citrusok illatban és ízben egyaránt. A kortyot - a meleg évjárat itt felsorakoztatott többi borához képest - meglepően acélos savak feszítik. 5p (1990 Ft - Bortársaság)

Béla és Bandi Sauvignon Blanc 2015
Az illat kissé az illatos fajták spektruma felé halad: pici virág, szőlő, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, halvány zöldes jegyek. Szájban több fajtajelleget mutat: citrusok, zöldalma, spárga, zöldpaprika, lime, pici só, mindez erős savakkal megtámogatva. 5p- (2090 Ft - Bortársaság)

Légli Szőlőbirtok János-hegy Sauvignon Blanc 2015
Érettebb karaktert mutat, feltehetően egy része hordóban is járt. Zöldalma, golden alma, fűszerek, citrusok, grapefruit, zöldpaprika, némi trópusi gyümölcs. Széles savaihoz egy enyhe krémes érzet is párosul, a korty lassúbb ritmusú, mint a sor legtöbb tagjánál. 5p+ (2790 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Intenzív és tág spektrumon játszik mind illatban, mind ízben: citrusos, lime-os jegyektől a vágott füvön, bodzán, egresen, zöldalmán, körtés aromákon át egészen a mangós, maracujás trópusi gyümölcsös vonalig. Zamatos, arányos felépítésű, jól iható, mint mindig. 6p- (2390 Ft - Bortársaság)

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2015 
Gyümölcsös és zöldes jegyek szép elegye: zöldpaprika, lime, körte, fehér húsú gyümölcsök, halvány trópusi gyümölcsös aromák. Lineáris, egyenletes lefutású korty, finom savak, jó egyensúly, tiszta ízvilág. 6p- (2490 Ft - Bortársaság)

Gervai Pince Sauvignon Blanc 2015
Érettebb gyümölcsös spektrumon mozog az illat és az íz: alma, körte, őszibarack. A sor boraihoz képest nagyobb test és magasabb alkohol jellemzi. A frissebb, zöldes jegyek és a zöld gyümölcsök, amelyeket korábbi találkozáskor éreztem, most eltűntek. Talán a palack nem volt tökéletes, mindenesetre szebb emlékeket őrzök erről a borról a tavaszi Artizan kóstolóról. 4p (pincétől)

Etyeki Szakcsoport Sauvignon Blanc 2015
Az Anonym Pince, a Nádas Borműhely és a Szépvölgyön ÁT közös bora, több tétel házasítása. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, némi trópusi gyümölcs és egres egyaránt felfedezhető benne. Szerkezetben még kusza, kell neki még egy kis idő, hogy rendezze sorait. 4p+ (pincétől)

Szépvölgyön ÁT Sauvignon Blanc 2015 (M)
Nem harsány, de tiszta aromákat mutat: zöldalma, körte, zöldfűszerek, citromvelő. Jó szerkezetű, masszívabb, mint a sor legtöbb tagja, leheletnyit most még cseres, de egyébként jó egyensúlya van. Mintákat ugye nem pontozunk, de a sor legjobbjai között volt, jelen állapotában kb. 5 pont-6 pont határára tenném. (pincétől)

Nádas Borműhely Sauvignon Blanc 2015
Három különböző hordóban és egy tartályban, négy különböző élesztővel erjedt tétel házasítása. Édes fűszeresség, golden alma, fehér húsú gyümölcsök, körte határozza meg leginkább a közepes intenzitású illatot. Közepes test, kerek, a hordóval jól megtámogatott korty, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, egressel, pici trópusi gyümölcsös aláfestéssel, pici fűszerrel, egészen minimális zöldes villanásokkal. 5p+ (2200 Ft - pincétől)

Anonym Pince Sauvignon Blanc 2015 
Intenzív és fajtajelleges: zöldpaprika, vágott fű, lime, csalán, zöldalma, körte. Tiszta és jól definiált, arányos felépítésű, a kortylefutás lineáris, kellően lendületes. Lehet azt mondani, hogy körzővel-vonalzóval megrajzolt, de tény, hogy precízen elkészített bor. 5p+ (2500 Ft - pincétől)

Az Anonym Pince borához megkóstoltuk a pince sauvignon blanc szőlőjéből a Recefice Jégműhely által készített speciális és egyben remek szőlőfagylaltot is, érdekes élmény volt a bor és a fagyi egymás mellett.

Összességében véve korrekt sor volt, ha nem is szakadt le az állunk egyik bortól sem, cserébe túl mélyen nem is kellett a zsebbe nyúlni egyik palack miatt sem, és akad itt 1-2 kifejezetten jó vétel is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr788943868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.08.08. 08:20:50

A Gervai sb áprilisban szenzációs volt a 15%-os szesz ellenére tiszta zöld gyümis képet mutatott. Venni akartam, de aztán nem volt, mert a termelő visszavitte, valami volt a palackokkal. Többet nem tudok.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.08.08. 08:39:01

@akov: Igen, akkor valóban remekelt, de most valami nem stimmelt vele.
süti beállítások módosítása