A Borrajongó

Pinot noir kalandok

2015. december 28. 06:00 - furmintfan

Óév vége-újév kezdete környékén elő-előfordulnak hiánypótló egyveleg-posztok azokról a borokról, amelyek ugyan említést érdemeltek volna, de valamilyen okból mégsem szerepeltek a blogon. Ahogy elkezdtem összegyűjtögetni ezeket a jegyzeteket, végül úgy döntöttem, hogy a pinot noir-oknak külön posztot szentelek, már csak azért is, mert az itt szereplő borok egyike nagy valószínűséggel az év végi toplistámon is helyet kap.

dspn2.jpg

Az itt szereplő pinot-k egy jó részét a Drop Shopban kóstoltam (tőlük vettem kölcsön a fenti képet is). A Budapest legszélesebb és legkomolyabb nemzetközi választékával bíró borbár gyakran nem csupán estéket, de akár heteket is szentel egy-egy fajtának. "In pinot noir we trust" felkiáltással hosszú időn keresztül számos pinot noir-t poharaztattak a világ minden tájáról. Sajnos csak két alkalommal tértem be egy-egy rövidebb pinot-szemlére (hozzátartozik a dologhoz, hogy a kínálat egy részét már korábban kóstoltam), de azok legalább tanulságosnak bizonyultak. 
Első alkalommal - még tavasszal - 3 új-zélandi gyöngyszemet hasonlíthattam össze, míg másodjára - ősszel - egy vegyes sort kóstoltam. A Drop Shopban kóstolt borok jegyzeteihez hozzácsaptam még néhány más pinot-s kóstolójegyzetet, azokat ömlesztve közlöm a III. részben.

dspinot1.jpg

I.
Felton Road Wines Bannockburn Pinot Noir 2013

A termés a Bannockburn nevű falu mellett elhelyezkedő 3 dűlőből érkezik, tehát ez kvázi egy Villages-bor. 25%-a egész fürtösen került a cefrébe, saját élesztővel erjedt, 11 hónap francia hordós érlelést kapott válogatott burgundi hordókban, majd szűretlen és derítetlenül került palackba.
Hihetetlenül gazdag és vonzó illata egyszerre intenzív és elegáns, hűvös hangulatot áraszt: kék szirmú virágok friss és szárított formában, potpourri, málna, szeder, narancshéj, ánizs. Szájban is remek intenzitást és gazdagságot mutat. Friss, üde savak biztosítják lendületét, a közepes mennyiségű, kiváló minőségű és állagú tannin további tartást ad, az alkohol éppen csak melegít, a korty jól kitöltött és hosszú. Fantasztikusan buja és összetett, lehengerlően gazdag az íze, amelyet végig beleng egyfajta egzotikus hangulat. Zseniális fűszeresség: potpourri, narancshéj, keleti fűszerek, vanília, mellette jól definiált gyümölcsök: szeder, málna, feketecseresznye, ráadásként gyógynövények. Már ilyen fiatalon is alig lehet betelni vele, talán még jobban tetszett, mint a nagy kedvenc 2012-es. 7p/8p

Mt. Difficulty Wines Bannockburn Pinot Noir 2012
Több terület termésének házasítása. Kis része egész fürtösen lett préselve. Alacsony hőmérsékleten erjedt, kézi csömöszölés mellett. 12 hónapig érlelődött hordóban, seprőn tartva.
Édeskés, hűvös tónusú ,intenzív illat, édes erdei gyümölcsökkel, málnával, szamócával, fűszerekkel, idővel feltűnő gyógynövényekkel. Arányos, jó szerkezetű bor, érett savakkal, finomszemcsés, leheletnyit tapadós tanninnal, hangyányit emelkedett alkohollal és egy kis krémességgel. Zamatos és összetett, erdei gyümölcsök, cseresznye, szamóca, keleti fűszerek játsszák szájban a fő szólamokat, kis gyógynövényességgel kísérve. Nagyon szép bor, de a Felton Road után hangyányit visszalépésnek éreztem. 7p

Amisfield Wines Pinot Noir 2009
9 különböző klón termése, különböző central otago-i területekről. Saját élesztővel erjedt, francia tölgyben érlelődött.
Érettebb jegyeket hordoz illatban: avar, tejcsoki, tejszín, eperlekvár, érett és aszalt erdei gyümölcsök, fűszerek, pici kávé. Savai egyszerre élénkek és érettek, a tannin nem kevés (érzetre több, mint az eddigi két bornál), finomszemcsés állagú, de jól integrálódott a borba, a test közepesnél nagyobb. Érett erdei gyümölcsök, meggy, fűszerek, kis csokoládé képezik az aromaprofilt. 6p+

 dspinot2.jpg

II.
Etyeki Kúria Pinot Noir 2012
2001-es telepítésű ültetvény Alcsútdoboz mellett. Fajélesztővel erjedt, kézi csömöszöléssel, illetve körfejtéssel macerálták, 16 hónapon át francia és magyar hordókban érlelődött.
Meleg hangulatú illat, erdei gyümölcsökkel, szederrel, málnával, feketecseresznyével, szép fás-fűszeres aromákkal. A sav pont annyi, amennyi kell, a hosszan felrakódó tannin viszont kicsit soknak tűnik, nem teljesen integrált, a korty végét pedig az alkohol fűti be kissé. Fanyar erdei gyümölcsös, szedres, áfonyás, ribizlis, fűszeres jegyek dominálnak ízben, mellettük azonban a fa még valamelyest kilóg. 5p+

Domaine des Beaumont Bourgogne Pinot Noir 2012
Ha minden igaz, a termés 60%-a Morey Saint Denis-ből származik. 11 hónapig érlelődött hordóban.
Vonzó illat: friss gyümölcsök, málna, szamóca, cseresznye, rózsa, finom fűszeresség. Könnyed, laza szerkezetű, jól texturált savval, barátságos tanninnal. Ízét fanyar piros bogyós gyümölcsök (ribizli, meggy) vezetik, a lecsengés kellemesen fanyar. Belépő bornak éppen nem rossz, de komplexitásban is, szerkezetben is van feljebb. 5p+

Domaine Arnoux Pére & Fils Hautes-Cotes de Beaune Sous La Murée 2011
350 méter magasan fekvő 20 éves tőkékről kézzel szüretelt szőlő, ellenőrzött hőmérsékleten erjedt, 12 hónapig érlelődött hordóban.
Visszafogottan elegáns, érett szamócás, cseresznyés, folyamatosan nyíló, egyre fűszeresebb illat fogad a pohárban. Légies, könnyed pinot, csiszolt savakkal, selymes tanninnal, tiszta piros bogyós gyümölcsös ízvilággal, málnával, szamócával, cseresznyével, savanykás piros bogyósokkal, enyhe fűszerességgel. Viszonylag egyszerű, de kifejezetten finom, remekül iható bor. 5p+

Schloss Gobelsburg Pinot Noir Reserve Alte Haide 2011
Kamptal déli részéről származik a szőlő. 18 hónapot töltött osztrák hordókban.
Érdekes illat: szárított virágok, málna, kis fűszeresség, füst, avar és kréta. Az eddigi borokhoz mérten kissé lágyabb, lassúbb ritmusú, de jól kitöltött, gömbölyű és koncentrált a korty, a tannin finomszemcsés, mennyiségre közepes. Ízben elég összetett és mély, érett, sőt, itt-ott túlérettbe hajló erdei gyümölcsökkel, málnával, meggyel, vaníliával, édes fűszerekkel, kis füstösséggel. Egyértelműen más karakter, mint akár burgundiai, akár új-zélandi társai, de megállja a helyét. 6p+

Two Rivers of Marlborough Tributary Pinot Noir 2013
20%-át egész fürtösen préselték, saját élesztővel erjedt. 11 hónapig érlelődött új (20%) és használt francia hordókban 11 hónapig. Szűretlen, derítetlen.
Mélyebb, édeskésebb, érettebb gyümölcsös illat, málnával, szamócával, egzotikus fűszerekkel, potpourrival. Könnyed, elegáns, lendületes savakkal, picit emelkedett alkohollal, leheletnyi édességérzettel. Érett - már-már túlérettbe hajló - gyümölcsök (málna, szamóca, csipkebogyó), frissen főzött eperdzsem dominál szájban, finom fűszeresség mellett. 6p+

pn1.jpg

III.
Domaine Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2009
Enyhe animalitással nyit, bőr, avar, gomba jön még a pohárból, gyümölcs már csak minimálisan, talán leginkább érett-aszalt meggy formájában. Szájban érett, könnyed, sőt kissé vékony. A savak jól kezdenek, elég feszesek, de gyorsan le is ülnek. A korty puha, a tannin közepesnél kevesebb, szépen érett. Érett-aszalt, kiürülőben lévő piros bogyós gyümölcsök, meggy, szilva, kis fűszer, avar, érintésnyi kakaó, egy csipet só fedezhető fel ízében. 5p

Maison Louis Latour Pinot Noir Bourgogne Cote d'Or 2009
Nyitott kádban erjedt és 10-12 hónapig acéltartályban érlelődött.
Illatában pici mogyoró, füst, avar, édesre érett gyümölcsök, ribizli, szamóca, cseresznye, pici fémesség. Jó szerkezetű, arányos, közepes mínuszos testű bor, a tannin mennyiségre viszonylag kevés, finomszemcsés állagú. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye mellett szép fűszeresség, kis szárított virág és kakaó is megjelenik, a vége kifejezetten fűszeres. 5p+

Domaine Thibault Liger-Belair Hautes-Cotes de Nuits Le Clos du Prieuré 2009
Elsőre nem éppen vonzó illat: baromfiudvar és egy kis csatornaszag, mögötte pici füst, földesség, fűszerek, majd folyamatosan (de leginkább a bontás másnapján) egyre több érett piros bogyós gyümölcs bújik elő. Viszonylag sűrű szövésű, közepes test, kerek, jól kitöltött korty, sima tannin, ideális mennyiségű sav jellemzi szájban. Édes piros bogyós és erdei gyümölcsök (málna, meggy, szeder) mellett kis szárított paradicsom, édes fűszerek, narancshéj színezi az aromaprofilt. (A 2. napi forma alapján) 6p

matuapn.jpg

Matua Pinot Noir 2013
Nagyrészt Marlborough-ból, kis hányadban Central Otago-ból származik a szőlő. Az erjedést 3 napos hideg áztatás előzte meg, majd nagy része tartályban (hordódongákkal), kisebb része hordóban érlelődött 8 hónapig.
Áradó, kedves illat, érett piros bogyósokkal, málnával, szamócával, édes és keleti fűszerekkel, virágokkal. Behízelgő, elegáns, közepes tömörségű és hosszúságú, fajtajelleges bor, arányos szerkezettel. Tipikus új-zélandi pinot, zamatos. ideálisan érett piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, édes fűszerekkel. 6p

croixpn.jpg

Domaine des Croix Bourgogne Pinot Noir 2012
Elegáns, közepes intenzitású illat, piros bogyós gyümölcsökkel, cseresznyével, szamócával, ribizlivel, finom fűszerességgel, érintésnyi virágossággal. Finom szövésű, közepesen tömör, jó egyensúllyal, jól texturált savakkal, selymes tanninnal, ízében piros bogyós gyümölcsökkel, szamócával, málnával, remek fűszerességgel, kevés kék szirmú virággal. Alap burgundinak elég meggyőző. 6p

pn2.jpg

Tantara Winery Solomon Hills Santa Maria Valley Pinot Noir 2008
Nyitott kádban erjedt, többféle élesztővel, kézi csömöszöléssel, majd francia hordóban érlelődött. Szűretlen, derítetlen.
Illatában avar, érett meggy, szárított virágok, piros bogyós gyümölcsök lekvárja, pici vanília. Kóstolva közepesnél valamivel testesebbnek hat, kerek savakkal, és érett, sima tanninnal. A hordó jó minőségű, szépen beépült, viszont az alkohol elég sok, kicsit éget a korty végén. Az érett-lekváros piros bogyós gyümölcsök, kis csokoládé, egzotikus fűszerek és az érettséget jelző avaros jegyek dominálnak ízében. 6p

flaxbournepn.jpg

Flaxbourne Pinot Noir South Island 2013
Tartályban erjedt, majd egy része tartályban, másik része másodtöltésű francia hordókban érlelődött.
Erdei gyümölcsök, édesfűszerek, kék virágok, szárított virág, narancshéj, karácsonyi fűszerek. Markáns, kissé éles savak, poros tannin, melegítő alkohol, ehhez képest kicsit vékony. Feketecseresznye, erdei gyümölcsök, fűszerek, szilva, kis csokoládé. 5p+

blackcottagepn13.jpg

Black Cottage Central Otago Pinot Noir Reserve 2013
Tartályban erjedt, majd 10 hónapot érlelődött 10%-ban új, 90%-ban harmad-negyedtöltésű francia hordókban.
Szinte parfümös intenzitású illat, szárított virágokkal, rózsával, édesfűszerekkel, szamócával, meggyel, szederrel, potpourrival. Jó savak, finomszemcsés tannin, kissé emelkedett alkohol. Ízében piros bogyós gyümölcsök, szamóca, meggy, szeder, fűszerek, kis étcsokoládé. 6p+

urlarpn2011.jpg

Urlar Pinot Noir 2011
A több szüreti időpontban szedett termés hidegáztatást követően fatartályokban erjedt, majd francia hordókban érlelődött, amelyeknek a negyede volt új hordó.
Érett gyümölcsös illat, főtt erdei gyümölcsök, szilvabefőtt, fűszerek, gyógyfüvek, édesgyökér. Ízében is érett erdei gyümölcsök és szilva dominálnak, finom fűszerességgel körítve. Nagyjából közepes testét kellő mennyiségű és sima tannin támogatja, az alkohol viszont érzetre kicsit emelkedett. 6p

tworiverspn11.jpg

Two Rivers of Marlborough Awatere Selection Pinot Noir 2011
Bogyózást követően tartályos erjesztés vadélesztővel, majd 11 hónap francia hordós érlelést kapott.
Virágok, potpourri, füst, fűszerek, érett piros bogyós gyümölcsök, kis fülledtség, feketecseresznye. Közepesnél kevesebb, sima tannin, jó savak, közepes test. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, szamóca, málna, kis csokoládé, édesfűszerek, kék virágok. Közepesnél hosszabb finissel zár. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr38200224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása