A Borrajongó

2015 Legjobb vétele - Tornai prémium juhfark 2013

2015. október 02. 06:00 - rszabi

tornai_juhfark.JPGTisztában vagyok vele, hogy van még egy negyedév és bármi megtörténhet, ellenben ez a bizonyos bármi nem szokott nagyon gyakran előfordulni. A bármi ebben az esetben azt jelenti, hogy kétezer vagy méginkább ezeröt alatt/körül már nem nagyon tudok helyi fajtából, karakteres, fajtajelleges és ugyanakkor nagyon élvezetes bort venni. Somlón ezt az üzletet eddig egyedül a Kreinbacher vitte, azonban az új ‘Prémium’ termékpalletájával a Tornai pince villámgyorsan megkezdte a félzárkózást. Nagyon kellett ez már, az alap Tornaiak korrekt áron kínáltak egyszerű vacsoraborokat, a selection viszont már sok magyar borkedvelőnél a felső fájdalomküszöböt átlépi, mármint az árazás tekintetében. Na ezt a lukat most remekül sikerült betömni. Sajnos még nem mindenkinek egyértelmű, hogy ebben a kategóriában a csavarzár a király, de itt szerencsére jól döntöttek, így nagyobb kockázat nélkül is leemelhetünk egy palackot az élelmiszerüzlet polcairól is.

A 13-as év sokszor markáns savakat hozott, ami gyakran magas minőséget, de rettenetesen erős sav dominanciát eredményezett. Viszont az alapvetően lustább, olajosabb jellegű fajtáknak igazi felüdülést hozott ez az év, a juhfark is a legszebb arcát mutatta, ha értő kezek művelték. Eddig úgy tűnik, bevallom, nem ért nagy meglepetésként, hogy idén is a Somlói Apátsági Pincénél készítették a legjobb juhfarkot, viszont ár/értékben nem hiszem, hogy valaki megszorítaná idén a Tornait. A Juhfarknak számomra legszebb megjelenési formáját nyújtja, déligyümölcsök garmadája orrban és szájban is, ananász és mangó, ha valamit ki kellene emelnem, mindezt olyan perfekt savval megtámogatva, hogy az alapvetően túlérett, marékcukros stílus mellett is marad benne bőven dinamika. Nagyon szép bor, 6 pont simán megvan (87/100)

A Somlói bemutatón 1900-es árat mondtak be rá, amit már akkor is figyelemre méltónak találtam, azt viszont, hogy a Metroban 1500 körül osztogatták, már nem tudom másnak minősíteni, mint az év legjobb vételének. Nem is olyan régen még szilárd meggyőződésem volt , hogy ebben a kategóriában a bazalthegyen a Kreinbacher megingathatatlan pozíciót vett fel, de szerencsére az élet keményen rám cáfolt. Remélem sok ilyen tévedésem lesz még.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr467842738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2015.10.02. 10:44:34

Valóban igen jóféle bor, kár, hogy sehol nem láttam még. Van valami tipp, hogy Metro-n kívül merre lehetne beszerezni?

Szten00 2015.10.02. 10:45:23

(Ja igen, azt, hogy jóféle, a budavéri borfeszten sikerült csekkolnom, mielőtt bárkinek fura lenne, hogy azt mondom, nem tudom beszerezni, meg azt is, hogy egyébként klassz bor :D )

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.02. 11:54:11

@Szten00: Sajnos nem tudom hol van máshol, de ha megtudom akkor meg fogom itt osztani.

MádiN. 2015.10.02. 12:18:49

Pöpec bor, régen rengeteg Tornait vettünk.

MádiN. 2015.10.02. 14:06:33

@rszabi: talán auchan forgalmaz tornait még, hogy ezt a példányt is azt nem tudom

emoss 2015.10.02. 15:42:07

Az alap Tornaik (Furmint, Zenit, Juhfark és a Birtokbor) a Sparban megtalálhatóak 1200-1500Ft-os áron, szuper kis borok a hétköznapokra. A fenti Prémiumról nincs infóm.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.03. 08:19:48

Jól esik a Somlóról olvasni posztot :) Köszi.

Ez a bor pedig tényleg egy korrektül elkészített, tisztességes Juhfark, nagyon barátságos áron.

Nyilván hazabeszélek :) De szerintem érdemes a borvidéket és termelői közösséget elismerni azért, hogy milyen józan és korrekt alapokat építenek a Somlón. Kreinbacher, Tornai, Bogdán, csak hogy a nagyokat említsem. Penge borokat rak mindegyik az asztalra az 1000-2000Ft sávba. Konkrétan a 4-8 eurós kategóriában ezek a borok Európa szerte megállnának a lábukon.

Egy szó mint száz, szerintem ezek a bork jelzik azt, hogy organikus és egészséges fejlődés van a Somlón.
süti beállítások módosítása