A Borrajongó

Somlai széljegyzet

2015. május 26. 06:00 - akov

Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok elmenni. Nesztek, idézek:

„A személyes véleményem egyébként a hazai borszakítészkedésről, hogy – tisztelet a kivételnek mint mindig - de jó magyar szokás szerint ebben is próbálunk a „nyugat” után menni, és a világtrendeket utánozni. Én azt látom, hogy a hazai trendformáló szakemberek túl sokszor és túl sokan figyelmen kívül hagyják (lenézik?) a magyar borszokásokat, ízlést, és ízvilág-jellegzetességeket.”

Nem marad aztán ennyiben, figyeljünk csak!

„Én nagyon szomorú lennék, ha a somlói egyszer majd csakis olyan lenne, mint amilyennek ti, szakírók szeretnétek, mert akkor kis túlzással nem tudnám, hogy egy jó francia, dél-afrikai vagy amerikai bort iszom-e.”

nemzeti11.jpg

Azért érzem úgy, hogy meg kell szólalnom, mert mi – un. „borszakítészek” – erős támadás alá vétettünk. A hazai borszakírói szakmát sokféle szempontból lehet kritizálni, lehet a porba sújtani és megalázni, de ha ilyet teszünk, legalább legyünk megalapozottak és próbáljuk kerülni a nemtelen csúsztatásokat. Már a tavalyi kóstolón tapasztalt hihetetlenül alacsony borminőség arra késztetett bennünket, hogy a „Somlai mélyrepülés a Gellértben” címmel reflektáljunk (beszámolónk itt és itt). A kóstolót ért sok negatív kritika aztán elért persze a termelőkig, akik totál ki voltak akadva. És mi lett a vége? Maga Cartwright Éva írt lesújtóan „Tükör által homályosan” c. cikkében a borszakírókról, erősen hülyének nézve a meghívott vendégeket. Lám-lám, a kritikusok azt sem tudják, miről beszélnek, mi pedig itt vagyunk, dolgozunk, Somló pedig FASZA. Nyilván nem egyformák a borkóstolók, és kinek-kinek tapasztalata, tolerancia-szintje is más léceket ostromol, de felmerülhetett volna, hogy vannak köztünk jó vendégek is – akik egy meghívás okán talán puhábban fogalmaznak – és vannak, akik esetleg leírják, amit gondolnak.

Nyilván mindenki ismeri a lényeget, de azért pár szóban összefoglalom. Fent említett borbemutató/kóstoló válogatás nélkül tárta az un. szakemberek elé a somlói termelők portékáit, amelyeket a BOLT szintén válogatás nélkül árusít. Ha valaki palackoz, akkor bekerülhet, ennyi az alapelv. Ismerve Somló túlcsorduló érzelmi világát, a gyakran a Barátok közt legrandább epizódjaira emlékeztető állandó marakodást és a termelők nyílt, a szaktársak sokszor a vendég előtt történő lejáratását, kijelenthetjük: ezt a Somlón, egyszerűen NEM lehet másképp csinálni. Vagy mindenki, vagy senki. Vagy tele a bolt, vagy nincs semmi a polcokon. Ezért Cartwright Évát senki sem bánthatja.

Nem elég amúgy az idézett nyilatkozat, de az idei beszámolónk utórengései még mindig napirenden tartják a témát. Talán ezért a túlzott érzékenység, értetlenség, ami ennek a posztnak a megírására sarkalt. Történt ugyanis, hogy az egyik büszke termelő véleményünkért – persze informális csatornákon – perrel fenyegetett meg bennünket. Az emberben kísértetiesen felrémlik az Uj Péter kontra Tokaj Kereskedőház ügy, ahol az „igazért” egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig kellett elmenni. A Kerház termékeit konkrétan „leszarozó” UP-t simán elmeszelték a hazai bíróságok, ugyanakkor Strasbourg kimondta: még a „szar” (!) is belefér a véleménynyilvánításba. Nem kérdés amúgy, hogy egy ilyen finom kis hercehurca az alperesnél csak a felperesnek lehet kellemetlenebb, az UP-ügy abszurditását még a nemzetközi borsajtó is közelről követte. És mindezt egy jóindulattal is felejthető borért kiverekedni, na, pont ezt nevezném én az önértékelés teljes zavarának.

Nem nagyon beszélünk erről ugyan, de Somló nagyon súlyos alkotói válságban van. Mindannyian sejtjük, talán tudjuk is, hogy Somló Magyarország egyik legkiválóbb adottságú szőlőtermő területe. A helynek őrületes varázsa van, ha ott jársz, biztosan beszippant. Ennek ellenére a borvidéknek máig NEM sikerült referenciaborokat letennie az asztalra, nemhogy évről évre nincs egy-egy komoly, nemzetközi szintű tétel, de akár hosszabb időre visszanézve is óriási a hiányérzet. Somló nem hogy nagy borokat, de egy tisztességes alapszínvonalat is csak ritkán képes megugrani (természetesen nem arról a maroknyi termelőről van szó, aki technológiailag tiszta bort készít!). És ezt most már második éve, ország-világ előtt tudományosan is sikerült bizonyítani ezzel a kóstolóval.

somlo.jpg

Amúgy az, amit Cartwright Éva nyilatkozott, nem csak bődületesen inkorrekt, de más okán sem igaz. Mi, „borszakítészek” vajon tényleg arra vágyunk, hogy a somlai annyira eltávolodjon évszázados gyökereitől, hogy ne tudjuk megkülönböztetni holmi újvilági pancsolmánytól? Mi tényleg akkora barmok vagyunk, hogy Somlai olaszrizling helyett egy chilei chardonnay-ra számítottunk? Ezt kértük volna számon a jó öreg tanúhegyen? De Cartwright Éva és a magukat sértve érző termelők szerint az irány jó, teljesen mindegy, ki és miről hadovál, a kritizált borokat így is keresik és viszik a fogyasztók. És ez a mérce, ha valami egyáltalán. Pontosan úgy, ahogy az oxidált szamorodni és a 349Ft-os Egri Bikavér is – ízvilág-jellegzetességek ide vagy oda – a hazai borkultúra fokmérői, hiszen milliós palackszámban tűnnek el jó magyar torkokban.

Somló tehát megérkezett. A termelők már mindent tudnak, keményen melóznak és köszönik, kiválóan érzik magukat. A borok elfogynak, az évezredes terroir meg magától dolgozik a lábuk alatt. Nyughasson hát mindenki, pofátok alapállásban, műborivó senkiháziak.

Egyet azonban ne feledjetek, jó Elvtársak. És jól tudják ezt a somlaiak, de már az ókori görögöknek sem volt igazi újdonság:

Csak a rossz bornak nem kell a kritika.

106 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1007489210

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: akov: Somlai széljegyzet 2015.05.28. 09:00:01

Cartwright Éva és a magukat sértve érző termelők szerint az irány jó, teljesen mindegy, ki és miről hadovál, a kritizált borokat így is keresik és viszik a fogyasztók. És ez a mérce, ha valami egyáltalán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 06:53:05

Köszönöm ezt a cikket, igyekszem még korán hozzászólni, hogy az olvasók még nagyobb kontextust kapjanak.

Én mint Somlói bortermelő igyekszem mindig a jót nézni és a jót látni a Somlón. Ha helyi bort iszom, akkor Somlói Vándor, Hollóvár, Györgykovács, Fekete Béla, Barcza Bálint, Kolonics, Spigelber, Kreinbacher, Tornai borokat iszom. Azokat amelyeket szeretem. Pont mint bármelyik fogyasztó, csak nekem több lehetőségem van helyben kóstolni. Így alapvetően én nem iszom rossz Somlói borokat. Ezeken kívül szerintem még van pár jó borász, de mindenkinek a borát még én sem ismerem. Lehet vitatkozni azon, hogy ez a 8-10 borászat borai milyen színvonalat képviselnek, de szerintem ez a mezőny átlagban jó de legalább korrekt borokat mutat és tudható róluk, hogy törekszenek a tisztaságra, jóra, szépségre és fejlődni akarnak. Mint helybeli termelő biztosíthatok mindenkit, hogy van legalább egy tucat olyan borászat a Somlón ahol nem a köldöknézegetés a jellemző.

Én alapvetően egy pozitívabb oldalát látom a Somlónak. De hangsúlyozom, hogy ennek az az oka, hogy nem igazán foglalkozom azokkal a borokkal amik elsőre nem ízlenek.

Ezért én tényleg úgy érzem, hogy van dinamika, van fejlődés, van előrelépés a Somlón. Úgy gondolo, hogy ma a borvidéket sokkal inkább meghatározza ez tucatnyi borászat mint az akár sokszáz máik pince ahol tényleg megállt az idő 1989-ben.

Abban tökéletsen egyet értek akovval, hogy a piacra hivatkozni csúsztatás. Igen, oxidált, kénes, illiós, kilógó szeszű, nyers savú, elhordózott bort is elvisznek a fogyasztók. De ez nem jelenti azt, hogy ugyanaz a fogyasztó elfordulna a termelőtől vagy a Somlótól ha a bor nem lenne terhelt ezekkel a hibákkal. Burkoltan vagy nyíltan termőhelyi jellegnek tulajdonítani technológiai problémákat szerintem is botrányos.

Az Éva megállapítása és egyben az ő kereskedői tapasztalata elvitathatatlan. Én magam is láttam, hogy olyan borokat amiket a kritika lehúz tényleg megisznak és megvesznek az emberek. Ez tény...és nyilván a kognitív diszonancia a ludas abban, hogy a borászok ezt látva azt mondják, hogy a kritikus hülye és a fogyasztó az okos.

Ki-ki vérmérséklete, stílusa és megfontoltsága alapján reagál erre a jelenségre. Igen, a fogyasztók ízlése nagy átlagban botrányos. Tényleg az... jön az ember, elnyomja a dekket a pinceajtóban és szétcsúszik az ecetes, oxiált savanyú bortól. Köze nincs hozzá, nem is érez ízeket. Már évtizedek óta a sós pirosarany, zsíros gulyás és csípős paprika meg hagyma bűvkörében max 2-3 ízt érez, illatot meg semmit. A fogyasztók bő többsége ilyen. Na rájuk hat a hely varázsa amit akov is ír, plusz udvariasak és kedvesek. Ezért rommá dícsérik a borokat, kifieztik az akár magas árat is és örülnek a parasztromantikának, hogy ők borospincében ittak bort.

Ezzel nem tudunk mit csinálni. A fogyasztók nevelése és a generációváltás lassú folyamata van előttünk.

Van a Somlón aki szeretne előre lépni és vannak sokan (jóval többen) akiknek bőven elég az amit elértek. Nem mindenki akar mislencsillagos étterembe bejutni, nem mindenki szeretné ha a menő vinotékák és borbárok vásárolói innák meg a borukat. Nem mindenkinek ambíció az, hogy Los Angelesben, Tokioban, Londonban, Münchenben, Prágában, Brüsszelben a helyi fine-dining éttermekben terjedjen a Somló jó híre.

Az akinek a teszkósvirsli és az univerpirosarany elég annak pedig csak úri huncutság a borok olyan mértékű szálazása ahogy azt a borkritikusok teszik.

Az a téma, hogy ki hogyan reagál a kritikára egy külön téma. Nekem már rinocéroszbőröm van, de itt és most outcomingolok, hogy bizony voltak évek amikor napokig nem tudtam aludni egy-egy rossz kritika miatt. Órákig tudtam morzsolni az amikor valaki egy-egy negatívabb jelzővel illete a borainkat. Magyarázkodtam és mérgelődtem... de ez az időszak elmúlt. Úgy 3-4 év kellett ahhoz, hogy tudjam teljesen hideg vérrel fogadni az olykor retorikai célból barokkosan súlytásos negatív kritikákat.
De sajnos nem mindenki járta be ezt az utat a Somlón. Talán nem is mindenki képes rinocérosz bőrt növeszteni. Konkrétan vannak olyan borászok még az élmezőny elitjében is akik egész egyszerűen semmilyen kritikát nem hajlandók elfogadni... soha és senkitől. Igen, vannak akik dührohamot kapnak ha kritizálja valaki a borát.

Az pedig, hogy ilyenkor mivel fenyegetőznek és milyen butságot mondanak az szerintem inkább nevetséges. Vagy szánalmas. A szó valódi értelmében. Szánalomra méltó szerintem az, ha valaki 2015-ben még mindig nem érti mit is jelent a szólás és véleményalkotás szabadsága.

Márpedig sokan vannak ilyenek még. Szerintem főleg a 70-es évek előtt született generációban akik még abban a korban szocializálódtak ahol a szólás szabadsága az imperialista métely rákfenéje volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 08:27:40

@BZoltan: köszönjük az értékes hozzászólást!

Szten00 2015.05.26. 08:39:39

Egyébként mit gondoltok, ha bármely más borvidékünk szervezne ilyen eseményt, nevezne huszonsok termelő egy-egy előválogatáson át nem esett tételével, akkor a színvonal nem lenne ugyanilyen? A szekszárdi kadarka kóstoló lebeg most így hirtelen a szemem előtt, ami persze, nem feltétlen ugyanezt a célt szolgálta, mint ez a rendezvény, de mégis, azért jelentett valamit... Ha Eger, Villány, Sopron, Etyek, akármelyik borvidék szintén megszervezné ezt, ugyanígy, vajon számíthatnánk jobban elkészített borokra? Számíthatnánk arra, hogy kisebb az "alkotói válság", és nem az egész országra kiterjedő jelenség ez?
Ugyanígy, számíthatnánk arra, hogy jobban veszik a kritikát, illetve mondhatjuk azt, hogy kevésbé barátok közt worst of jellegű arrafelé az egymás közötti viszony?

Ettől még nem lesz szebb és jobb, amit itt tapasztaltatok, nem is ezért kérdezem... inkább azon tanakodom itt magamban, hogy ezek tényleg borvidéki jellegzetességek Somlón, vagy sokkal inkább országosak....

2015.05.26. 08:51:15

A perrel fenyegetéshez: ember nem lesz, aki bebizonyítja, hogy Tamás ott és akkor, abban a pillanatban nem érezhette büdösnek a bort... mivel az a konkrét 2 üveg bor (ha jól vettem ki, ennyi került terítékre minden tételből azon a bizonyos kóstolón) már elfogyott. És sehol nem írta azt Tamás, hogy akkor minden palack olyan lenne. Tehát: lehet perrel fenyegetni, csak kérdés, hogy mégis mi lesz a tényállás?

Érdemes lett volna perrel fenyegetés előtt legalább olyasvalakit megkérdezni, aki kicsit is konyít a magyar jogrendszerhez, vagy legalább minimális jogérzéke van... ez is egy szakma ugyanis, akárcsak a borászkodás.

A reakciókhoz: én ezt már régóta pedzegettem, és nagy rákfeném... óriási kerékkötő ez, higgye el minden érdekelt! Egyszerűen nem lehet egyről a kettőre lépni! Ha nem fogadjuk el évi több száz, esetenként több ezer bort kóstoló, nemzetközi vizekre is kihajózó emberek véleményét - az egy dolog. Ha borhibát, technológiailag rosszul elkészített bort jeleznek - az meg megint egy másik dolog. A kettő nem keverendő.

Ha valaki nem érzi a saját borában, hogy borhibás, annak ellenére, hogy ez a szakmája - akkor az a saját szakmai felkészültségéről állít ki bizonyítványt. Ha érzi, de tagadja, és még perrel fenyeget - akkor pedig emberi minősége miatt kár szót vesztegetni rá...

zoli 2015.05.26. 08:52:12

Remélem nem bánjátok, de eljátszanám a rossz zsaru szerepét.
Kiragadtátok a cikk problémás részleteit, de a címben és úgy általánosságban szerintem vannak találó megjegyzések, ami felett átsiklottatok.
Én ugyanis a mai borsajtót leginkább a l'art pour l'art műfajába sorolnám. A témaválasztások szerintem nagyon távol vannak a szélesebb borivó rétegektől, így nem teljesen világos kinek is szólnak igazából. Most legyetek szívesek nem egyből arra gondolni, hogy az alsópolcos egri bikavér-fogyasztóról írok/takarózok: van egy komolyabb nyitott és tudásra szomjas - inkább fiatal - réteg, akik formálhatóak, megszólíthatóak lennének, mégis távol maradnak a netes borolvasnivalóktól, legalábbis az aktivitást, hozzászólásokat figyelve. Jellemzően a többi blogoló és néhány tucat hozzászóló mutat visszatérő aktivitást - meg egy-két magamfajta a másik oldalról:)
Értem én, hogy elsősorban az aktuális érdeklődési körötökről és kóstolásaitokról írtok, azt is, hogy nem veszítek magatokra a közszolgálatiság nehéz keresztjét, hiszen semelyikőtöknek nem ez a munkája, csupán hobbiból írtok, de gondolom nem bánnátok, ha minél többen tájékozódnának (általánosságban írok, van/nak/ olyan felület/ek/, amelyektől inkább elvárnám ezt a szándékot) erről az oldalról és nagyobb aktivitás mutatkozna, ami részben hozzájárulhatna egy jövőbeni egészségesebb magyar borkultúra kialakuláshoz is.
Ha szabad ezúttal a hóhérakasztói szerepkörben tetszelegnem, röviden pár megjegyzés, tanács, remélem nem lesz belőle sértődés:
-külföld súlyosan túlprezentált, nyilván ha valaki nagyjából megismerte a magyar borvilágot (teljesen egészében és aktualitásaiban persze ez lehetetlen), szívesen kitekint (továbblép?) és megírja az élményeit erről, de ezt túlsúlyba helyezni majdnem egyenlő azzal, mintha kiraknátok a fejlécre, hogy "zártkörű rendezvény" - az említett, erre fogékony, tanulékony, tájékozódni hajlandó rétegre nézve
-a magyar preferenciák is elég erősen körvonalazódnak, jellemzően kisebb pincészetekről, nehezebben elérhető tételekről írtok, ami mint értékválasztás dícséretes, de az elfogultság és részrehajlás bélyege könnyen tapad utána
-alpont az előzőhöz, nemcsak a termelők, hanem borvidékek, régiók kapcsán is érezhető ugyanez, ezt viszont én magam is általánosítónak, a nyitottság hiányának érzem, ami szerintem a bor kapcsán nagyon nem szerencsés
-jellemző árkategóriák: ez is sokak számára kizáró tényező lehet, tudom, hogy rizikósabb műfaj, de igenis sok jót lehet találni ebben a műfajban Magyarországról is, nemcsak a lidlis külföldiek közt
-hiányolom továbbá, hogy amilyen részletességgel turistaként bemutattok egy-egy külföldi borvidéket/fajtát/stílust/akármit, azt itthonról ritkábban látom. Pl: móri ezerjó fronton mi újság vagy soproni kékfrankos vagy éppen száraz szamorodni terén? és lehetőleg ne csak a kanonizált nevekre gondoljatok, elég széles a paletta
-a jó vételek, jó tippek rovat akár hiperekből, akár országos forgalmazókból, akár webshopokból is bővülhetne, az ilyesmit szívesen veszik az olvasók
-apropó webshopok, ezekkel kapcsolatban szerintem a többség kevésbé járatos vagy fenntartásai vannak, ti szerintem elég sok ilyet ismertek, igazán írhatnátok a rendelési kondíciókról, tapasztalataitokról, legyen az hazai vagy külföldi
-végül, ha erre volna kellő érdeklődés, akár szervezhetnétek közös kóstolókat az olvasóitoknak (gondolom csak Bp-en működhetne), szerintem kifejezetten áldásos és bevonzó tudna lenni egy-egy ilyen közösségi élmény

Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem nem támadásnak veszítek, jobbító szándék által vezérelve írom és lehetőleg ne egy-egy kiragadott nemtetsző részletet szedjünk atomjaira. Ja, és bárki más folytathtja/kiegészítheti a sort...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 09:00:12

@Szten00: Külön cikket érne meg, hogy Somlóval milyen gondok vannak. Elképzelhető, hogy nekifogok (term. nem a saját véleményemet írnám le...).

Nem tudom, erről is voltak már viták a tavalyi kóstoló után: vajon Tokaj-Hegyalja előkelőbben végezne-e egy ilyen vizsgálaton. Emlékszem, BZoli szerint nem, mások szerint igen, de nem dőlt el a vita. Az biztos, hogy Hegyalján marha sok pillepalackos termelői bor van, viszont ezek az emberek nem küldik Budapestre a borukat kritikusok elé. Annyi különbség biztosan van, hogy Somlón nem válik szét ennyire a mezőny, azaz olyanok is palackoznak, akik csinálnak nem túl profi bort és mivel a termelői közösség kicsi, hamar találkoznak helyben a komolyabbnak tartott nevekkel, követik a példát és hamar lesz egy oxidált bor 4000Ft.

Szten00 2015.05.26. 09:07:49

@zoli: Sajnos most nincs időm részletes válaszra, csak így hirtelen ezen a külföld túlreprezentált dolgon akadt meg a szemem, mert már több helyről olvastam ezt a bírálatot. Most csak így hirtelen visszatekertem 23 cikknyit, és az alábbi statisztika jött ki:
- 15 cikk kizárólag magyar vonatkozású
- 5 cikk kizárólag külföldi vonatkozású
- 3 cikkben vegyesen vannak külföldi és magyar borok is

Ha 23 cikkből 15 csak a magyar borral foglalkozik, és összesen 18-ban szerepel kishazánk, az tényleg azt jelenti, hogy külföld túlsúlyozott....? Nemár... Mondom ezt úgy, hogy, legalábbis egyelőre, igencsak kevéssé érdekelnek a külföldi borok, mégis, egy deka túlsúlyozottságát nem érzem külföldnek, vagy fordítva: nem érzem úgy, hogy a magyar borok a kellőnél kisebb hangsúlyt kapnának...

Szten00 2015.05.26. 09:14:57

@akov: Mondjuk pont nem Tokajra gondoltam, kiemelten legalábbis biztos nem, hanem úgy általában a többi borvidékre. És nyilván kizárólag azokra a termelőkre, akik palackoznak bort. Nem feltétlen érzem, a saját tapasztalataim alapján és a ti cikkeiteket olvasva sem, hogy a legtöbb borvidéknél más jönne ki.
Az összetartást meg nehezen tudom megítélni, de pl Vincze Béla finom kigolyózása (csúnya történeteket lehet hallani a háttérben), és, hogy a hegyközség megtiltotta neki 3 évre az Eger név használatát, mielőtt bármi hatósági vizsgálat lefolyt volna (egyáltalán ez törvényileg/alkotmányosan így oké?), miközben meg annak lefolytatása után ÁRTATLANNAK nyilvánították, igencsak kevéssé érezteti azt, hogy mekkora a haverság arrafelé. De nem hiszem, hogy ez máshol máshogy lenne. Szóval egyelőre annyi különbséget látok, hogy Somló valóban meglépte ezt és összehozta ezt a kóstolót, míg a többi borvidéknél csak elmélkedhetünk, hogy mi lett volna, ha... És igen, sokan nem tudják kezelni a kritikát... de ha nem indulnak el egy úton, ennek javítására, leküzdésére esély sincs.
Ismétlem: ettől nem lesz szebb és jobb, ami történt. A perrel fenyegetőzés minősíthetetlen. Csak nem vagyok benne biztos, hogy más borvidékkel máshogy történt volna.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 09:15:38

@szeretemadragaszarborokat: Pontosan. És, ami a legfontosabb, semmi olyat nem írt le, hogy "szar" vagy, ami nem a véleményét reprezentálná.

@zoli: Köszi a hozzászólást. Természetesen minden pontban igazad van/lehet, de ideírom, hogy kb. én mit gondolok erről.

1. Ez egy fogyasztói blog, azaz egy személyes preferenciákkal átitatott napló. Nem tudunk és nem is akarunk borsajtót játszani.

2. Nem ebből élünk, valóban hobbiból iszunk és a saját megkeresett pénzünkből vesszük meg azokat a borokat, amelyekről az írások szólnak (kivétel a meghívások természetesen). Pont ez már egy iszonytatóan nagy személyes preferenciát erőltet az egészre, hiszen nem fogom megvenni egy termelő borát, ha abszolút nem érdekel, egyszerűen ha a saját pénzét költi az ember, akkor ez nem is lehet másképpen.

3. Egyetértek, hogy bizonyos borvidékek, valamint a külföld NAGYON erősen túlreprezentált nálunk. Ez is természetesen a személyes preferencia miatt alakul így. Többen közülünk - mint jó fogyasztót - a komoly borok, a világ komoly borai érdekelnek, ezt pedig máshogy nem lehet. Én törekedni próbálok írni magyar témákról, mikor hogyan sikerül.

4. A kóstolási jegyzeteken, pontokon, kóstolói beszámolókon túl mi nem tudunk és nem is nagyon akarunk közszolgálatiak lenni. Ehhez egyszerűen túl rövid az élet, hogy én pl. a saját dolgaim mellett megpróbáljak sörivó egyetemistákat rávenni a borivásra. És ezt ne értsétek félre, abszolút nem nagyarcúságból mondom. Plusz ez a fajta borírás engem nem is érdekel, de nem is tudom művelni. Annyi, de annyi boros tartalom jelenik meg ilyen-olyan helyeken (ld. nagy portálok gasztrorovatai, Borászportál, Mandiner, stb.), ami felkeltheti a belépő borfogyasztó érdeklődését.

5. Lehetne itt százféle dolgot szervezni, közönségtalálkozókat meg egyebeket, de nekem pl. erre nincsen erőm. Kín összeszervezni egy ilyet, nyilván erősen költséges is, ezeket összeszedni, nem 2 munkaóra, azt tutifix.

6. A száraz szamót illetően biztosan nincs igazad: :D

borrajongo.blog.hu/2014/02/24/szaraz_szamo_maraton

borrajongo.blog.hu/2014/01/06/egy_delutan_samuel_tinonnal

:D

zoli 2015.05.26. 09:16:02

@Szten00: ahogy gondolod, csak egy hirtelen példa: a címkék közt szétnézve, mondjuk a chenin blanc önmagában hány komplett magyar borvidéknél számlálna több találatot, szerintem vagy a feléről. Hozzáférhetőség, általánosabb érdeklődésre számot tartás kapcsán ez nem beszédes? (tudom, én is most egy részletet ragadtam ki)

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.05.26. 09:21:02

@BZoltan: szomorú ez az egész... de sajnos jellemző látlelete ahazai bor valóságnak s talán nemcsak Somló eseteben... Zoli GRATULA es Riszpekt a cikkhez irt kiegesziteshez, tupontos, perfekt... bárcsak ne ilyen dolgokról kellene beszelgetnunk... :(

Szten00 2015.05.26. 09:21:28

@zoli: Ez nem ahogy én gondolom, ez ahogy én számoltam. De estefelé visszanézek 200 (!) cikket, és megcsinálom a statisztikát ugyanígy, az beszédesebb lesz - sajnos most nics rá időm.

zoli 2015.05.26. 09:23:05

@akov: én is kösz a választ.
Értem, szóval ezt nem érzed feladatodnak és kényszerként tekintenél rá. Az említett borászportál meg bormandíner, hát nem is tudom, előzőt illetően nem vagyok teljesen tisztában azzal kik (miből) csinálják, nekem kicsit lájkvadásznak tűnik, hogy mást ne mondjak, utóbbi meg a politikai slepp végett képtelen lenne közösséget építeni, a bor inkább összehoz, a politika szétvisz.
Én egy független kezdeményezésben inkább hinnék, de persze erőltetni nem lehet.
Száraz szamorodni akkor visszavonva, sorry, csak egy hirtelen példa volt.

zoli 2015.05.26. 09:24:54

@Szten00: közben akov beismerő vallomást tett fentebb:)

Szten00 2015.05.26. 09:26:14

@zoli: Látom, de nem számít, mert ő is csak érzésre tette. Én meg annyit hallottam ezt a kritikát, és olyan szinten nem érzem, úgy sem, hogy maximálisan a magyar borok érdekelnének inkább, hogy számokat akarok látni. Azoknak nincsenek szubjektív érzéseik, és ott szépen lehet majd látni, hogy mi is a valós helyzet.

loading 2015.05.26. 09:47:35

Én mindkét fél mondandójában látok valós dolgokat:

1. Hibás borokról lehessen azt mondani, hogy hibásak. Attól függetlenül, hogy egyénileg még kedvelheti azt valaki (pl.ételek esetében a túl sok só ).

2. A véleményformálók gyakran az éppen aktuális trendek vagy személyes preferenciájuk alapján ítélnek. Akkor is, ha fajta szerint nem biztos, hogy szükséges lenne. Itt most a német, osztrák "penge" savakkal ellátott borokra, borstílusra gondolok, amelyek nagy figyelmet kapnak az itthoni és a lengyel borblogokban (ezeket olvasom + néhány amerikait, de ott pl. inkább olasz, francia, ausztrál borok a téma a sajáton kívül).

Mindkét fél számára: ha nyilvánosan megjelensz valamivel, akkor az esetleges kritikát tűrni kell, még akkor is, ha azt nehéz elviselni.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.26. 10:13:40

Engem ez eléggé meglepett. Épp a minap volt a gómijón a Márkus interjú, ahol én is tiltakoztam az interjú néhány állítása ellen, hangoztattam hogy mennyi fejlődés és előrelépés van a boros életben, és tök jó új termelők stb stb. Pont Somlót is hoztam / hoztuk példának. Erre arculcsap egy ilyen '80-as évek beli élmény, hát kijózanító az biztos. A véleményem nem változott persze, pl a @BZoltan által említett pincék továbbra is jók és így tovább, de ebben a megvilágításban már meg tudom érteni Márkus illetve alföldimerlot véleményét is....

A konkrét eset egyszerre felháborító és nagyon szomorú. Az hogy valaki ír valamit egy blogon, és felmerüljön a jogi út lehetősége egyáltalán, az wtf. Ahogy egyébként a Cartwright-interjúban is vannak furák, pl eladott példányszámra hivatkozni semmilyen műfajban nem jelez minőséget. Justin Bieber sem lesz hallgathatóbb attól hogy hány millió lemezt ad el.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.26. 10:25:11

Khmmm, ha ez az ügy botrány, nem kis részt képvisel benne, hogy Unger Tamás (csak?) miatta befejezi a borblogolást, sőt, még a (magyar) borok fogyasztásától is elment a kedve, ha jól értelmeztem a tumbli-bejegyzését. Ezt nem ártott volna megemlíteni, annál is inkább, mert napok óta téma az Index fórumán.
Meg köll ismételnem, amit ott írtam: ha csak ez a baja (mármint Tamásnak), nevetséges túldimenzionálása ennek az egy darab pöcsfej somlói borásznak, hogy az übernevetséges fenyegetőzése miatt felhagy a blogolással. Tamás és az írásai hiányozni fognak innen.
Ha más baj(a) is van, netán erről lesz itt még valami bejelentés a továbbiakban, az persze, más.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 10:32:24

@Szten00: Igen, egészen biztos vagyok benne, hogy bármelyik borvidéken hasonló merítésből hasonló eredmények születnének.

@szeretemadragaszarborokat: Sajnos ez van. A magyar borásztársadlom elsöprő többsége nem hajlandó tudomást venni semmilyen kritikáról és személyes sértésnek sőt mint látjuk egyenesen becsületsértésnek tartja azt ha valakinek nem tetszik a bora és ezt le is meri írni. Ez ellen tenni kell.

@zoli: Én teljes mértékben értem amit írsz és igazat is adok neked. Sajnos minden ilyen alkalommal érezhetővé válik a valódi, hiteles, független és professzionális borsajtó hiánya. A bloggerek töltik be részben ezt a "közszolgálatisági" szerepet, pedig ahogy te is írod az ő feladatuk egészen más lenne.

@akov: Tokajból nagyon nehéz ilyen átfogó merítést venni, mert ugye tízszer nagyobb mint Somló. De abban igazad van, hogy ha a palackozott és helyben kapható borokat nézzük akkor jobban látszik a Somló problémája. Ennek az az oka, hogy hatalmas piaci igény van a palackozott Somlói borra és minimális problémát sem jelent a helyi palackozás. Ha az országos kereskedelmi forgalomba került borokat nézzük akkor nem annyira drámai a helyzet. Tavaly is és idén is főleg a kevésbé ismert nevek betliztek nagyot. Az ismert nevek esetleg botladoztak, de nagyot nem égtek.

@aquarius71: Köszönöm a jó szót. Tényleg jól esik. Nem titok, hogy ezen kóstoló kapcsán elég sok kevésbé barátságos szót is kaptam. Tudom, hogy sokaknak viszásan jön le, de nekem tényleg van egy forradalmi szenvedélyem, hogy a Somlót mint borvidéket az igénytelen teszkósvirsli kaliberű kénnel maszkolt ecetes oximaxi posványból kiemeljük. A tisztánlátás és a valóság megismerése ennek a folyamatnak a része. Fájdalmas, nehéz, sok áldozatot követel, de nincs más út. Nem lehet a dohos acetobaktériumos hordókban, rothadt szőlőből készülő borokkal előre lépni... ezeket ki kell gyomlálni a borvidékről. Szerencsére nincs olyan sok ezekből, de ami van az se legyen. A többiek, pedig igenis tanuljág meg, hogy 2015-ben szólásszabadság van és ha büdösnek érzi valaki a bort akkor ezt igenis elmondhatja.

@loading: A nyilvános megjelenés a Nébih forgalombahozatali engedéllyel megtörténik. Minden forgalopmba hozott bor termelőjének kutya kötelessége elfogadni, hogy lesznek olyanok akiknek nem jön be a bora. Majd ha a nemzetközi borkritika folyamatosan 95+ pontra méri a borokat és 300 euróért sorban állnak a new yorki meg londoni háromcsillagos éttermek sommelierjei akkor esetleg legyinthetünk arra amikor egy kritikus olyant mond a borunkra ami nem tetszik. De addig fogadja már el mindenki, hogy minden kritikából kiszűrhető valami olyan morzsa amit hasznosítható lehet.

Az a bor amit a Tamás "büdösnek" nevezett két másik kritikus szerint sajtszagú volt, egy harmadik szerint pedig petrolos. Vagyis a 8 kritikusból (kettő gyakorló borász egy pedig a borakadémia oktatója) négy szerint valami boogie volt a borban... na ilyenkor dühöngeni és fenyegetőzni az vállalhatatlan és botrányos.

Inkább erről kellene a borászoknak beszélni és nem arról, hogy akkor most hülye-e a kritikus és debezzeg a fogyasztók akkor is az oximaxit szeretik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 10:47:18

@Syntax Error: Pont ebben a megvilágításban kellene látszania annak, hogy mekkora baromságot mondott MGY és a riportere... Velünk együtt abból a 10 borászatból amit felsoroltam 7 az elmúlt tíz évben lépett színre... és akkor ne felejtsük, hogy a tavalyi Gellértes kóstoló egyik felfdezettje a Jász Laci akinek a borai azóta a Terroir Clubban kaphatóak, idén pedig a Géró Péter okozott meglepetés aki szerintem jelengleg a legjobb ár/érték arányú Juhfarkot jegyzi a Somlón: borarum.hu/pinceszet/gero-peter-pinceje/
Ráadásul igencsak az elmúlt néhány évben lépett szintet a Tornai akiknek az alap boraik mára már a totális bestbuy kategóriájú jól iható borok és a Bogdán pince 1300-2500Ft közötti borai is korrektek a maguk mondjuk úgy modern iskolájukkal. Szóval akár a kézműves kispincéket, akár a hiperek és cébéák polcain elérhető olcsó borokat nézzük a fejlődést letagadni badarság lenne.

Szó sincs persze arról, hogy megérkeztünk volna bárhova... de van fejlődés.

loading 2015.05.26. 10:53:45

@BZoltan: szerintem ugyanarról beszélünk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 10:55:50

@loading: Igen :) és ennek szívből örülök.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.26. 10:56:02

@BZoltan: igen ehhez képest még jobban látszik az előrelépés ebben igazad van. Csak egyúttal felszínre jött, hogy sajnos még igencsak velünk él a múlt, erről azért hajlamos vagyok elfeledkezni hiszen én is az általam nagyra tartott borászokkal találkozom főleg és az ő boraikat fogyasztom.

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.26. 11:13:06

Az alábbi kijelentésre érkezett egy frappáns válasz, ráadásul az egyik kóstolón szereplő bor adta.

A kijelentés: "Ennek ellenére a borvidéknek máig NEM sikerült referenciaborokat letennie az asztalra, nemhogy évről évre nincs egy-egy komoly, nemzetközi szintű tétel, de akár hosszabb időre visszanézve is óriási a hiányérzet."
A válasz: www.internationalwinechallenge.com/canopy/beverage_details.php?wid=85623

Kissé túlhevült szerintem ez a vita, de amúgy se lehet jó vége annak, ha borász és borszakíró/blogger egymást kóstolgatja a borok helyett.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 11:37:01

@karcsai: Én azért érteni vélem akov álláspontját. Szeretnék vele nem egyetérteni és szeretném cáfolni, de sajnos tudom, hogy ingatag érvekre kellene helyeznem a kontra oldalt.

Szóval az igaz, hogy nincs egyetlen olyan termelő sem a Somlón (se) akitől 10-15 évre visszamenően lehetne egy-egy adott fajtát szondázni. Talán a Fekete Béla vagy a Györgykovács Imre borai lehetne ilyen referencia jellegűek, de tudom, hogy sokan vitatják azt, hogy ők megállnák-e a helyüket a nemzetközi minőségi összehasonlításban. És most itt szigorúan a prémium kategóriában gondolkodunk.
Ez a Tornai bor egy jó bor. De ez a sorozat egy nagyon új dolog náluk. Nemhogy 5-10 éve még messze nem ez volt a Tornainál a színvonal. Szóval térjünk majd vissza erre a borra és az utána következő Tornai Juhfarkokra úgy 2025 környéként.

Én szeretném azt hinni, hogy például mi azon az úton vagyunk, hogy tudjunk a saját stílusunkon belül ilyen referencia borokat mutatni, de még én is elismerem, hogy az elmúlz 6-7 év termése messze nem elegendő még és az évjárathatás valamint a technológia finomhangolása és a saját tapasztalatunk még nagy szórást eredményez.

Szóval igen, ha odamész egy elzászi, loirvölgyi, moseli élvonalbeli pincéhez akkor ők csuklóból fognak neked nem 10, hanem akár 30-40 éves vertikálist mutatni amiben egyetlen hibás tételt nem fogsz találni. Nálunk ugyanez még egy 5 éves vertikálissal sem reprodukálható. Még a Béla bácsinak és Imrének is vannak olyan borai az elmúlt évekből amik hát valljuk be nem feltétlenül a nemzetközi élvonal kalibere.. és akkor a fiatalabbak hol vannak.

Ez az amit be kellene látnia minden somlói termelőnek. Mindnek... hogy sehol nem vagyunk még. Ha a Somló potenciálja 100% akkor most tarthatunk úgy 30%-nál és szerintem az elmúlt 10 évben léptünk ide 10%-ról.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.05.26. 11:42:38

@akov: egyetértek a válaszoddal. Fogyasztó vagy, aki az élményeit megírja. Akinek nem tetszik, nem olvassa. Ez az infotainment.

Hozzáteszem: az egész történet kisértetiesen hasonlít egy 20 évvel ezelőtti másikhoz. Akkor a magyar fociszakma próbálta elverni a port az sportújságírókon, mert nem írtak elég szépet és jót a fociról. Mondjuk Unger Tamást biztosan nem vigasztalja, hogy fociügyben azóta kiderült, kinek is volt igaza...

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.05.26. 12:22:43

@BZoltan: Minden gúny vagy irónia nélkül mondom, hogy le a kalappal, amilyen kendőzetlenül és őszintén elmondod ezeket a dolgokat!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.26. 13:07:30

@BZoltan:
A táncoló medvés interjúból úgy tűnik, C. Éva nem osztja ezt a véleményed... az én kis agyamban ezen a ponton kétségesnek látszik a közös "vállalkozásotok" jövője... vagy kizárólag promotáló-ingyenivó-felszopókat kell hívni... ilyenből van választék, nyilván...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 13:18:38

@Hepci: Jól látod, az Éva egyáltalán nem osztja az én véleményemet. Ez nem nagy dráma. Nem a feleségem és nincs közös tulajdonunk :) A kapcsolatunk meglehetősen plátói és így bőségesen beleférnek az ilyen nézetkülönbségek. Ő inkább egy integrátor a Somlón aki egyformán lojális az oldschool oximaxi borászokkal és a hozzám hasonló radikálisokkal is :) Szerintem ez a lojalitás mondatta vele azt ami az interjúban elhangzott. Úgymond egy gesztust tett azok felé akik pofonnak élték meg a Gellértes kritikákat.

A "közös" vállalkozásunknak egyértelműen vége. De ezt el is mondta az Éva. Ez persze kimerül annyiban, hogy jövőre a Somlói Borok Boltja nélkül fogjuk megcsinálni ezt a kóstolót. Mert igény van rá.

A Barcza Bálinttal beszéltem a minap és nagyon tetszett amit mondott. Azt mondta, hogy biztos lesznek páran akik idén megsértődnek és jövőre nem jönnek, majd jön helyettünk más. Minden évben vannak új nevek. Ahogy idén is és tavaly is voltak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 13:19:21

@szeretemadragaszarborokat: Köszönöm szépen. Tényleg jól esik pozitív véleményt is olvasni.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.26. 13:22:21

@BZoltan: ez tetszik, és örülök hogy így toljátok tovább. Aki megsértődik az ne jöjjön, előbb-utóbb majdcsak rájönnek hogy nem ők választják a jó utat.

shiraz2 2015.05.26. 13:25:21

András,
egyet nem értek, hogy miért veszitek magatokra a „borszakítészek” kategóriát, amikor a krédótok szerint ezek vagytok: "Minőségi borok fogyasztása mellett elkötelezett, független borszerető emberek vagyunk, akik borokkal kizárólag hobbiból foglalkoznak és tisztán hobbiból írnak is róluk."
Éva biztosan nem rátok gondolt ezek szerint.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 13:28:16

@Syntax Error: Az Éva háttérbe vonulása azért annyi nehézséget fog jelenteni, hogy lényegében ő kunyerválta össze a borászoktól a delegált borokat. 20 trehány borászból kiénekelni 3-3 palack bort és a borok analitikáját azért messze nem egyszerű feladat. Ráadásul az Éva unszolására sokkal többen mozdulnak meg mintha egy másik borász kéri. Vele alapvetően bizalmasabbak a borászok. Részben azért mert ő tényleg lojális és kedves mindenkivel, részben azért mert mégiscsak árulja a boraikat. Jövőre nyilván csak azok fognak jelentkezni akik értéket látnak ebben a mustrában.

Aztán persze nekem van egy vicces ötletem :) Nevezetesen az, hogy aki jelentkezik az jelentkezik...de mondjuk a kritikusok is delegálhatnak borokat a kóstolásra. Innentől kezdve ez egy civil kezdeményezés.

Ezt egyébként már az egykor Pannon Bormustra szervezőinek is mondtam... hogy hát sehol nincs az megírva, hogy a mustrára csak a termelő nevezhet. Simán delegálhatna bármilyen versenyre bárki bármit.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 13:31:16

@shiraz2: tapasztalati tény, hogy sem a borászok, sem a fogyasztók nem differenciálják a fizetésért print vagy online magazinoknál a borokról írók és a blogtér lehetőségeivel élő publikus kóstolójegyzeteket író fogyasztók között.

A baj az, hogy a kanonizált borsajtó annyira nem létezik vagy olyan borotvaélen táncol, hogy egyáltalán nem képes betölteni ezt a közszolgálati szerepet. Vagyis egy bormagazin soha nem fog ilyen veszélyes terepre menni és nem fog konfrontálódni a potenciális ügyfeleivel.

Szten00 2015.05.26. 13:34:37

@shiraz2: Ugyanmár... mindenki tudja, hogy rájuk is gondolt, minek tegyen bárki úgy, mintha nem értené.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.26. 13:38:29

@BZoltan: azt gondolom, hogy ha azok, akik hasznosnak találják és helyén kezelik a kritikát, tovább csinálják, azzal előnyre tesznek szert a többiekhez képest. Előrébb jutnak, jobb borokat fognak készíteni, és ismertebbé is válnak. Ez, ha a többiek látják, felébresztheti bennük a vágyat hogy mégis eljöjjenek maguktól, hogy ebbe a körbe tartozzanak, és egy ideális világban jó irányba terelhet mindenkit - persze lehet, hogy naiv vagyok és túl sok az emberi gyengeség és jellemhiba ahhoz hogy ez összejöjjön, de ártani biztosan nem árt, úgyhogy én nagyon drukkolok az egész folyamatnak.

Az jó ötlet különben, hogy a meghívott kritikusok is hozhassanak egy-egy tételt, így kaphat olyan valaki is visszajelzést / reflektor fényt, aki mondjuk magától túl szerény, de amúgy jó munkát végez.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 13:50:39

@Syntax Error: :) vagy kaphat újabb kritikát az aki behisztült a korábbi kritikáktól.

Én egyébként ugyanolyan naív voltam mint te. Meg voltam győződve, hogy az eladási problémákkal küzdő és az értelmes árak érvényesítésére képtelen borászatok majd látják, hogy mit és hogyan csinál az akinek minden évben jó áron kisöprik a kereskedők és a fogyasztók a pincét és ez hitelesít.

Sajnos a rögvalóság mást mutat. Hiába vagy sikeres bortermelő, hiába vannak a legjobb helyeken ott a boraid, hiába van növekvő exportod... ezt sokan csak annak tudják be, hogy jobb a marketinged. Vannak olyan termelők akiket nincs olyan isten aki meg tudna győzni arról, hogy a szétoxidált, illós, savanyú és dohos bora az azért nem megy el úgy és azért nincs olya mint a másiknak mert a másiknak jobb a bora. Erre jött az a reakció, hogy az a bor már nem is somlai, meg mert pancsolsz, meg mert jó a marketinged. Szörnyű, de tényleg van ilyen...

dagadtos 2015.05.26. 14:44:10

Nagyon örülök, hogy cikk lett ebből, felkaptam a vizet én is erősen azon az interjún. De azon a termelői fenyegetőzésen, mely úgy látom, szerencsére nem marad teljes titokban, még jobban. Én még mindig remélem, hogy nem az lesz a történet vége, hogy az egyik szerző elhallgat végleg, főleg azért, mert akkor az az egész üzenete, mintha ez egy járható út lenne.

shiraz2 2015.05.26. 15:55:10

@BZoltan: értem én, de szerintem ez így nagyon nem jó. a profi és az amatőr között jó különbséget tenni. mind olvasó, mind bortermelő oldalról.
félreértés ne essék, Éva gondolataival nem tudok egyetérteni, csak máshogy olvasom egy profi szakértő és egy borkedvelő véleményét.

Szten00 2015.05.26. 16:19:16

@shiraz2: Egyébként mitől lesz valaki profi? WSET diploma és/vagy borászati egyetem? Vagy, hogy nagyon régóta nagyon sokat foglalkozik a témával? Vagy mi differenciál? (A szó valódi értelmében persze, az, hogy ebből él-e meg valaki, vagy nem, de ez semmiképp nem jelent egyben szakértelmet is, szóval úgy vélem, nem erre akarunk kilyukadni.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.26. 16:24:41

@shiraz2: Tökéletesen egyetértek veled. Én is máshogy olvasom egy fogyasztó véleményét, bármennyire is pallérozott az a fogyasztó.
Profi borkritikusok nincsenek Magyarországon... vagyis nincs olyan ember aki azért kap fizetést, hogy konkrétan és precízen megmondja a frankót. A profi borkritikus nemcsak képzett, iskolázott és tapasztalt, hanem minden szempontból független is... vagyis nem remeg meg a tolla, ha egy akármekkora sztár boráról kell leírnia, hogy vacak. Na, ilyen nincsen nálunk. Vannak képzett és iskolázott meg tapasztalt borkritikusok, de őket szervilissé, de legalább puhává kondicionált a boros közélet... ugyanis a boros közélet gépezetének egy nagy részét még mindig az ingyébor olajozza. Egyis bormagazin, boriskola, borverseny sem a piacról szerzi be a borokat... vagyis ha véletlenül valaki venné is a bátorságot, hogy kiosza a vörös zománccal kirakott, fekete földdel kivert bihari gyümölcsöstálat akkor elzárulnának az ingyéborcsapok és lehetne becsukni a boltot és a kritikus mehetne vissza a balettba ugrálni.

loading 2015.05.26. 16:35:54

@shiraz2: Alapvetően igazad lenne. Viszont egy normál fogyasztót nem hívnak meg rendezvényekre, pincékbe, zárt körű bemutatókra. (Rokonok, régi barátok más eset.)
Ezek szerintem valamilyen szinten üzlet (marketing) tekinthetőek, legalábbis a meghívó részéről biztosan.
A meghívott részéről pedig kérdés az, hogy ezt miként kezeli.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 16:44:37

@shiraz2: Az a gond, hogy szerintem mindannyian ismerünk béna profit (értsd ezért fizetik) és nála jobb amatőrt (aki nem ezzel foglalkozik, de az egész életét a borral töltötte) és persze fordítva. Ez itthon és nemzetközi szinten is hasonló, igaz széles ismertségig bénák már nem jutnak el nemzetközi szinten, sem profik, sem amatőrök.

Amúgy a megfogalmazásod gondolom nem is erre vonatkozott, viszont háromféleképpen lehet érteni legalább. :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 17:12:03

@Hepci: Igen, jogos a felvetés. A fenti cikk előbb íródott, mint, hogy elkezdődött volna az Index fórumon a diskurzus. Nem akartam alapjaiban belenyúlni a cikkembe, másrészt én nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy Tamás csakis a már említett bor miatt nem ír többet, szerintem ez az ügy ennél jóval komplex-szebb. Nem akartam én ezt egy cikk keretében magyarázgatni...

shiraz2 2015.05.26. 19:40:19

@akov: egyetértünk az első bekezdésben :) mely 3féleképpen?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 19:41:11

@karcsai: hány ilyet tudsz még mutatni? Nalátod. Amúgy ez egy korrekt 12 Eurós bor. Szerinted mi lenne vele ha mellé tennénk két Erste Lage rieslinget, két komolyabb Burgundit, két komolyabb Loire-t, esetleg Új Zélandról valamit. Szerinted mi történne?

Meszely 2015.05.26. 20:04:20

Vártam a reakcióval, bár már a korábbi cikkek alapján megfogalmazódott bennem valami hiánya. Ez igaz a kritikákra, és az azokra adott reakciókra is. Valahogy nem leltem a bor iránti tiszteletet.
Nem akarom védeni a somló borászokat, számomra már évekkel korábban Somló a nem kihasznált természeti értékek mintája volt, amikor még a Somlói Tavasz keretében mutatták be boraikat, és az értéket felmutatni képes tételek aránya elszomorítóan alacsony volt. Mostanra az arány biztos nőtt, de a kép nem sokat változott. Ennek ellenére gondolom, hogy az ihatatlan, vagy egyszerűen gyenge borok termelői sem mind csak ostoba, pénzéhes alakok. Ennek megfelelően talán lehetséges lenne (?) irányt mutatni nekik. A pofon, a földbedöngölés a gyereknevelésben sem célravezető. Ugyanakkor a fejlődéshez kell a másik oldal akarata is. Aki számára a nyugati borkultúra csak a műanyag borokat jelenti, annak nehéz megérteni, hogy az olasz, spanyol, francia szőlőműves, borász lehet ugyanúgy elkötelezett, ráadásul mérhetetlen ostobaságnak gondolom összemosni a francia, dél-afrikai, amerikai etc. borokat a pancsolt borokkal. Attól tartok arányaiban a magyar borászat sem fogyaszt kevesebb "cuccot", csak a magyar mű-borok ráadásul lényegesen rosszabbak. Ha a "nyugat után menni" azt jelenti, hogy tiszta, értékében árhoz arányos borokat próbálni meg készíteni, akkor csak támogatom a nyugatosokat.
Akink ráadásul a francia rhone völgyi syrah vagy a dél-afrikai siraz ugyanaz, vagy nem képes különbséget tenni egy carneros-i, egy oregoni pinot, vagy egy burgundy között, az ne foglalkozzon borral

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.26. 20:05:39

@akov: Az IWC-n egy Trophy-díj nem "egy korrekt 12 eurós bort" jelent. Teljesen mindegy az ár, a bírálók poharába nem úgy töltik a bort, hogy "ennyibe kerül, ehhez képest milyen". Nem ismerik az árat, származási helyet. Hogy mi lenne, ha mellé tennénk ezt vagy azt, felesleges találgatni, csak akkor derül ki, ha mellé tesszük. Ki kell próbálni. Nincs sok az ilyen borokból vagy díjakból, ez igaz. Még egyről tudok, tavalyról, bár az "csak" egy aranyérem: www.challengeduvin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=23&tmpl=resultat-en&theme=recherche2014, de Spiegelberg Stefán WS Top100-asát is ide lehet sorolni.

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.26. 20:07:21

@karcsai: Bocs, ez a link így nem működik, www.challengeduvin.com alatt kell keresni a 2014-es magyar eredményeket. Tornai Apátsági Furmint 2011 aranyéremre gondoltam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.26. 20:16:44

@shiraz2:
Hümmm, a Kállay profnál tanultam bort kóstolni... most akkor profi-e vagyok?
[hihihi]

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.26. 20:30:50

@karcsai: Hát nem tudom. Nekem értékesebb az, ha egy megbízatóan kóstoló ismerős azt mondja, hogy ez egy korrekt 12 eurós bor, mintha látok az üvegen egy akármilyen trophy plecsnit

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.26. 21:14:35

@drbarta: Csak éppen azt, hogy egy bor nemzetközi szintű tétel-e, ezek a versenyek, és a jelentősebb szaklapok, ismert "borguruk" értékelései határozzák meg, nem pedig a megbízhatóan kóstoló ismerős. Hogy neked ő fontosabb, az személyes ügy, tiszteletben tartom, de nem ugyanarról beszélünk.

shiraz2 2015.05.26. 21:41:11

@karcsai: Attila, ezt te tényleg komolyan gondolod? nem sok embert érdekel ám a világban, hogy a bordói, vagy a brüsszeli borversenyen, vagy a vinitaly versenyén ki hogyan szerepel. ez a tömegborok játszótere, ettől magyar bort még nem adnak el soktízezres nagyságrendben. a borszakírók között vannak olyanok akiknek a véleményére odafigyelnek, de ma már belőlük is annyi van mint égen a csillag. a kiörgedett Mw-kről ne is beszéljünk, akik Kelet Euróoában hakniznak...

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.05.26. 21:58:37

@BZoltan: Zoli, egyre jobban tetszik amiket írsz.. az őszinteségedért és bátorságodért pedig maxiriszpekt! kalap le..

Szten00 2015.05.26. 23:52:24

@zoli: No, megejtettem.

Az elmúlt 200 poszt alapján így néz ki a megoszlása a témáknak:

- Csak magyar vonatkozású: 118/200, 59%
- Vegyesen magyar és külföldi vonatkozású: 16/200, 8%
- Csak külföldi vonatkozású: 66/200, 33%

Ezzel a merítéssel 2014 júniusáig jutottam vissza az időben. Tehát ennyi poszt alapján egyharmad az aránya azoknak a bejegyzéseknek, amiket olvasva csak külföldi borokat/birtokokat/történeteket ismerhetünk meg, és kétharmad azoknak, ahol magyarokat vagy magyarokat is. Ennek fényében revideálom a délelőtti álláspontomat, ez tényleg soknak tűnik külföldből. Bár, nyilván ezt döntse mindenki el maga, a számok mindenesetre megvannak és talán 200 poszt mondható valamennyire reprezentatívnak. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 05:46:53

@karcsai: Magyarországon nagyon rossz értelmezése van ezeknek a nemzetközi versenyeknek. Az ilyen nagy nemzetközi mustrák eredményei a hipererk beszerzőinek és a kínai importőröknek számít. Azt, hogy egy bor nemzetközi téren milyen színvonalat képvisel azt ugyanaz jelzi mint itthon. Hol, kik és mennyiért isszák meg és mit mondanak róla.

@Szten00: Én egyszer a Gault & Millau blogján számoltam meg ezt az arányt és ott is hasonló eredményt kaptam. De azért fontos megjegyezni, hogy az online magyar boros tartalom derekát 4-5 blogger termeli. Octopus, akov, alföldimerlot, drbarta, furmfan. Az, hogy egy ilyen kis körből 2-3 arc rákattan a külföldi borra az nem extrém. Szerintem nem ennek a néhány bloggernek a sara, hogy _MÁS_ nem ír olyan szenvedéllyel és alapossággal a magyar borvidékekről mint ahogy ők írnak a külföldiekről.
Nem tudom kin kellene számonkérni, hogy sem mennyiségében, sem minőségében még csak az elenyésző töredéke sem születik a magyar borvidékeknek

Ahogy akov írt Hermitage, Duoro, Ribera del Duero és Jerez témákban úgy magyar blogger még nem írt egyetlen magyar borvidékről sem. Somlóról egyedül a Fater írt átfogóbb posztokat. De a Szabó Zolinak tökéletesen igaza van, hogy hatalmas hiány van a borvidékeket alaposan és olvasmányosan leíró cikkeknek.

Tanulságos azért, hogy a Somlói Borok Boltja már két éve nyitva van. Idén futnak neki a harmadik nyárnak. Amerikai s kanadai borszakírókkal már futottam a bolt teraszán össze akik végigkóstolták az ott tartott 40-50 bort és bejárták a hegyet, beszélgettek a helyi borászokkal. Magyarral még nem. Most nem a bloggerekre gondolok, hanem a kanonizált borsajtóra. Ezt a Gellértes kóstolót nem kellett volna nekünk megtartanunk, meg nem kellene semmilyen évjáratbemutató meg hasonló rendezvényt csinálni.

Budapestről Somlóra 6000Ft oda-vissza a vonatjegy. Szállást a sajtómunkásoknak szervezünk ingyen, kimegyünk értük a vasútra. Kis mázlival még a kóstolósort is meg lehet úszni ingyen. De ha állruhásan jön a borszakíró akkkor szállásal, utazással és a borokkal együtt 15 ezer forintból megvan a túra. Hazafelé a vonaton pedig meg is lehet írni a cikket. Van az országban mondjuk 22 szondázni érdemes hely. Tényleg képtelenség évente 300-350 ezer forintot kigazdálkodnia egy boros újságnak ahhoz, hogy képben legyenek??? Ha valamelyik újság jelentkezik akkor ezt az összeget én kifizetem nekik.Komolyan. Ennyibe kerül, hogy korrekt, független és teljes lefedettségű kritika jelenjen meg évente egyszer minden borvidékről. De ha alacsony költségvetéssel és nem álruhásan nyomja a sajtómunkás akkor ennek feléből megvan az egész.

zoli 2015.05.27. 07:57:57

@Szten00: bravó, köszi. Bevallom, én ennél többre számítottam, ez szerintem annyira nem is rossz arány.

zoli 2015.05.27. 07:59:46

@Szten00: olcsó poén: a nemzeti oldalnak itt is elfogyott a kétharmados többsége:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.27. 08:19:22

@Szten00: őrült vagy! :) Amúgy köszönjük! A Borrajongó boradatbázist nem akarod megcsinálni? :)

@BZoltan: kösz. Természetesen jogos. Összességében azért sok-sok cikk jelent és jelenik meg a magyar borvidékekről. Lehet újat mondani pl. Somlóról? Ezért érdekesebb talán a külföldiekkel.

kegyetlenkirály 2015.05.27. 08:25:52

Hajrá Unger Tamás! Ne add fel ! Melyik pincészet fenyegetett perrel ???Sorry , nem bírtam a hozzászólásokat végigolvasni ,de most kiállnék akov mellett.

Szten00 2015.05.27. 08:32:15

@BZoltan: Igen, persze, teljesen így van, nem is gondolom sem gáznak, sem semmi egyébnek a külföldi posztok nagy arányát egy hobbista blogon. A kanonizált borsajtó amúgy mit jelentene kishazánkban? VinCe magazin és Borigo magazin?

@akov: Lehet valóban az vagyok :D De egyébként ezzel a boradatbázissal felkeltetted az érdeklődésemet. Tényleg akartok ilyesmit létrehozni? Ha igen, akkor miről szólna? (Akár privátban, ha inkább oda való és igen, bár látom a smiley-t a kérdésed után, de smiley nélkül, komolyan: amennyiben tudok, szívesen segítek.)

Szten00 2015.05.27. 08:35:04

@akov: Mondjuk így, hogy kattintgatok jobbra-balra, ötletem sincs, hogy hol jelennének meg privátok adott esetben o.O :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 08:53:27

@akov: Újat? Miért a régit leírta valaki. Van bárhol egy komprehenzív leírása a Somlónak? Olyan amiben a négy oldala, lapos-máj-felső sávok adottságai, a talaj és a klimatikus viszonyok le vannak írva? Az egyes fajták és helyi szőlészeti viszonyok össze vannak foglalva. Ennek a mondjuk 12-15 termelőnek a bemutatása és mondjuk 20-30 boron keresztül a borvidék aktuálus állapota? Ilyen munka szerintem nem létezik. Közhelyes parasztromanitika az van, meg fizetett marketingcikkek. De olyan minőségű enciklopédiuks írás mint amiket te műveltét más borvidékekről még nem született.

Szten00 2015.05.27. 09:00:16

@BZoltan: Pedig igencsak izgalmas lenne egy ilyen leírás összehozása, több magyar borvidékről. Olyasmi lenne, amiért a legnagyobb örömmel fizetnék is.

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.27. 09:30:29

@shiraz2: Ez is a kirakós egy darabja. Ti egy speciális résbe álltatok be, ehhez illesztett kommunikációt folytattok, amibe nem illenek a borversenyek. Ezt értem, de ettől még nem értek egyet az állításoddal. A saját tapasztalatom más. Kiugrási lehetőség olyan régióknak, borászatoknak, akiket a kutya sem kóstolna meg, ha nem mutatna fel valamilyen nemzetközi eredményt. Nyilván a többszáz éve márkanevet építő borászatoknak ez nem téma, sőt félnek is tőle, nehogy leszerepeljenek. Nem is szeretik a vakteszteket, főleg a párizsi kóstoló óta...
@BZoltan: A definíciód nagyon szűk körben értelmezhető. Pár ezer ember, pár tízezer palack. A borpiac ennél jóval nagyobb.
Ha igaz lenne, amit állítotok, akkor ezek a versenyek tönkremennének pillanatok alatt. Ehhez képest az elmúlt 15-20 évben kisebb megtorpanásokkal folyamatosan nőnek. CMB 8.000 minta, IWC 10.000 fölött, Bordeaux 5.000 stb. Csak a Concourson (CMB) több mint 300 bíráló jelenik meg, akiknek kétharmada borszakíró, blogger. Akik aztán írnak is a tapasztalataikról 50-60 országban. A nagy számok természetesen nagyon sok középszerű bort is jelentenek, de ezek ritkán kapnak érmeket. A versenyek rengeteg kísérőrendezvényt szerveznek, ahol BZoli véleményével ellentétben egyáltalán nem a hiperbeszerzők és kínaiak dominálnak. Én legalábbis rengeteg szakíróval, kereskedővel, bloggerrel, sommelier-rel találkozom. Ha jó a szervezés. Mert természetesen a borversenyek között is van piacorientáltabb, "haladóbb" és "maradi" egyaránt. A kínaiak egy időben nagyon aktívak voltak Európában, de szerintem csak tapasztalatszerzés céljából, ma már szervezik a saját versenyeiket, és telepítettek 800 ezer hektár szőlőt. A hiperek beszerzőit meg legfeljebb a plecsnik érdeklik, de ezek sem ok nélkül, hanem mert a statisztikáik azt mutatják, hogy az ezzel felruházott borok jobban fogynak. Jobban fogynak -> egyre ismertebbé válnak, aztán egy idő múlva már nem a plecsni, hanem a márkanév miatt veszik le a polcról. De ugyanez a folyamat akár egy borszaküzletben is megfigyelhető, bár ott sokkal nagyobb jelentősége van az eladó személyes ajánlásának (ahol sokszor egyébként érvként szerepel egy-egy nemzetközi díj). De mint az első mondatomban is írtam, a borversenyek csak a kirakós egy darabja, a helyükön kell kezelni őket.

loading 2015.05.27. 09:36:07

@BZoltan: Nagy lendületű lokálpatriotizmusodban a hétvégén leszóltál egy másik boros lokálpatriótát, aki vagy 4 magyar borvidékről írt elég részletesen. Köztük például a Tolnairól, amiről talán még kevesebb szó esik, mint Somlóról. S mindezt csak azért, mert Villány volt az egyik, amellyel szemben előítéleteid vannak.
Mindezt azért írom, mert azért vannak nyomai annak, amit szeretnél. De lehet másnak nem Somló az origó.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 09:40:14

@karcsai: Miért mennének tönkre? Köztudomású tény, hogy már a globális szintéren is a kiskereskedelem egyértelműen vonul be a hiperekbe. Évről évre egyre növekszik a hiperek forgalma világszerte. Miért is menne akkor tönkrte az a bormustra formátum ami szinte kizárólag ennek a vásárlási formátumnak szól. Épphogy ez az oka annak a növekedésnek is amit te írsz.

Ha te egy olyan borászat vagy akinek fontos a hiperek polcain jelenlenni akkor ezekre a versenyekre van szükséged. Az, hogy ezeket a mustrák amúgy az átlagfogyasztók számára is élvezhető bulikként is üzemelnek az egy jó üzleti húzás a fogyasztóktól.

A fő félreértés itt szerintem abban van, hogy én a valódi és vegytiszta minőségi színvonalról beszélek és nem a kereskedelmi eredményről. Pont ennek a posztnak az egyik apropója, hogy pár még mindig a piaci sikerekkel akarják a minőséget igazolni. Pedig mindannyian tudjuk, hogy ez egy torz megközelítés.

A lényeg az az, hogy a világ élmezőnyében szereplő ünnepelt borok azok ilyen versenyeken nem indulnak és a hiperek polcain nem találhatóak. Mégis ezek a borok határozzák meg, hogy mi a nemzetközi mérce.

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.27. 09:43:13

@BZoltan: A borújságokról, borszakírásról. Nem 300-350 ezer forintról szól ez a dolog. Amit írtál, azok csak utazási és szállásköltségek. A gond az, hogy egyetlen újságíró sem él meg abból, hogy ír. Vagy ha csak ebből él meg, akkor a bor mondjuk 10% a portfóliójában, azaz "hobbi". Szinte mindenki mellékesben csinálja a főszerkesztőkön kívül. A tulajdonosok (akik bizonyos esetekben maguk a főszerkesztők) pedig rövidtávon gondolkodnak. Emiatt a hirdetők bevonásán van a hangsúly, nem pedig az olvasók toborzásán, meggyőzésén, hogy érdemes megvenni a lapot, olvasni az online verziót. Utóbbi lassabb folyamat, ráadásul a lapok többsége nem is tudja eldönteni, ki a célcsoportja. Egyszerre akar megfelelni a borfogyasztónak, borásznak, kis- és nagykereskedőnek, gasztrónak. Emiatt aztán egyik csoport számára sem igazán érdekes a magazin.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 09:47:57

@loading: Nem szóltam le senkit. Nemcsak a hétvégén nem, hanem soha. Sajnálom, hogy valamit félreértettél. Ha a hetényi Szabó Zolira gondolsz, akkor olvass kérlek alaposabban, mert épphogy azt írtam, hogy milyen nagyra tartom az ő munkáját. Csak annyit mondtam, hogy érdekes módon nekem a Pécsi Borkalauz nem szerepelt a napi olvasmányaim között. Még direkt mondtam. igen kétszer is, hogy nemis tudom, hogy miért nem. Ahogy Villánnyal szemben sincs semmi nemű előítéletem. Sosem volt. Annyira nem, hogy a hétvégén megyek Londonba és tartok ott egy 8 boros bemutatót amiből egy az Villányi bor lesz (Tokaji, Soproni, Balatoni, SzentGyörgy hegyi és Somlói mellett)
Szóval furcsa módon pont az ellenkezője igaz annak amit írtál :( De kérlek hagyjuk az én személyemet. Itt sem ez a téma.

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.27. 09:48:53

@BZoltan: A borversenyeken elért eredmény minőséget tükröz, az aranyérmet elért borokat bármikor be merném tenni egy "ünnepelt borokból" álló sorba. De szigorúan vakkóstolón, mert sokan hajlamosak elájulni egy-egy ismertebb név láttán.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 10:25:40

@karcsai: Igen ez így van. Ma Magyarországon nem létezik olyan profeszionális boros újságírás ahol ezért fizetett újságírók az olvasóknak írnának. Retorikai túlzással élve olyan reklámújságok vannak amikbe a borászok ingyéboráról írnak nagyon kedves és lelkes szerzők. Vagyis a kanonizált boros sajtó abból él, hogy a borászok tolják az ingyébort, a szerzők írnak szerelemből és a szponzorok pedig elhiszik, hogy az olvasók olyan vásárolói szegmensből valóak akiknek érdemes reklámozniuk.
Ebből aztán lesznek szépen megszerkesztett, igényes fotókkal ilusztrált közepesen szervilis borkritikákat közlő, a borászatokról csak pénzért író újságok... amiket én nagyon szeretek olvasgatni a vonaton meg repülőn. Ha a déliben vagy a ferihegyen járok akkor mindig bevásárlok az összes boros magazinból és becsületesen el is olvasom őket. Én becsülölm az ő munkájukat is, de azt a funkciót amiről fentebb beszéltünk... hogy folyamatos és prezíc képet adjanak a borvidékekről, borászatokról és borokról .. azt sajnos ők sem töltik be. Kellemes olvasmányok, ennyi...de em ezekből fogod megtudni ha az X borászatnak a 2013-as év bitangul bejött vagy hogy a Z borvidéken van három új borászat ahol klasszis borokat csinálnak.

Elmondom az én naív történetemet.. bocs ha hosszú lesz. Amikor a borászatba fogtam (2001) akkor én már évek óta olvastam a Borbarátokat meg minden boros újságot ami a kezem közé jutott. Nézegettem a borkritikákat meg cikkeket. Tökre azt hittem (én kis naív) hogy ha majd felépítem a borászatomat és jó borokat csinálunk akkor majd ezek a magazinok jól feldeznek és megírják, hogy milyen frankó dolgot is csinálunk. Hámer érted.. ha távolugrani kezdek el és jó messzire ugrálok akkor nyilván előbb utóbb megírja a nemzetisport :) de ha zenekart alapítok és jól csapatom a bulikat akkor valamelyik zenei lap csak megemlít. Aztán teltek az évek... a blogszfére hamar meg is talált. Nem, nem azért mert itt nyomulok. A Palack, Vörös és Fehér meg Albert Gazda úgy találtak rá a borainkra, hogy azt sem tudták én vagyok mögötte. Akkoriban indult a Stefán meg a Hollóvár, nem nagyon volt nagy mágia pár jó borral ott lenni az élmezőnybe. A Tornai még a hiperek alsó polcaira nyomult a Kreinbacher pedig még befele ment az erdőbe. Szóval a jóval gyorsabb reagálású online média működött. Ahogy működik most is. Ha valaki jót csinál akkor be lehet kerülni az online boros térbe. De a kanonizált print magazinokba még akkor sem volt nyomunk sem amikor már halomra nyertük a Pannon Bormustrát és csillagos helyeken mérték a borainkat. Ezt nem értettem... aztán azért csak leesett. Rendes, okos és tényleg a borért elkötelezett emberek csinálják ezeket a magazinokat, de ők kerek perec elismerik, hogy ingyen nem írnak borászról vagy borról. Nyerhetsz te akármilyen versenyt, adhatsz el a legjobb New Yorki csillagos éttermeknek bort, csinálhatsz bármit, a kanonizált boros média egy sort se fog rólad írni. Azért nem mert áfás ára van annak, hogy egy borászatról írjanak... ez az ár változó, de 100k nagyságrendről beszélünk. Szóval a sajtó nem teheti meg, hogy X borászatról lehámz egy kalap pénzt a szép és lelkes hangvéteű tényleg igényes cikkért a másik pedig csak úgy bekerül. Ezt meg is értem. A sajtó az üzlet... és üzletben nincs barátság meg jófejkedés. Az üzleten kívül persze van. De ha egy újság abból él, hogy a felületét pénzért áruba bocsátja, akkor tényleg óvatosan kell bánniuk azzal, hogy kinek adnak belőle ingyen. Mert azt még én i is tudom, hogy nem a print boros magazinok a pénznyomda. Szóval még ebben a konstrukcióban is vért hugyoznak a talpon maradásért.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.27. 10:53:36

@karcsai: Hát, mindenki elsősorban a saját tapasztalatára hivatkozhat. Nekem sajnos olyan élményeim is voltak, hogy sok-sok aranyérmes plecsnivel ellátott borok nagyon-nagyon nem tetszettek, és ha átgondolom, azok a borok amelyeket én veszek és iszok azokon meg úgy általában semmiféle plecsnit nem szoktam látni. Szóval, nekem ezeknek a díjaknak konkrétan nulla a jelentősége. De ha neked az a tapasztalatod, hogy ezektől az aranyérmes boroktól garantáltan kifeszülsz, bátran összemérhetőek akármivel, akkor nyilván te erre fogsz esküdni. Irigyellek egyébként, mert nem kell sokat agyalni meg olvasgatni , hogy mit vegyél. Meglátod a palackon a mosolygó érmeket és máris boldogan viheted haza a bort garantálva, hogy szép lesz estéd.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.27. 11:30:05

@karcsai: Az IWC amúgy pl. elég komoly, de a borversenyekben én sem hiszek és BZolival egyetértek, hogy a nagy borászatoknak való, a plecsni-vadászoknak, egy olyan piacra, ahol a hiper polcon a matrica dönt esetleg a fogyasztónál.

Nem véletlen, hogy a teljes fine wine szegmens távol marad ezektől a versenyektől. És nem azért mert félnek, hanem mert szükségtelen számukra.

Amúgy meg láttam olyan borversenyt (Vinagóra), ahol sikerült olyan nemzetközi zsűrit összerakni, ami vicces módon a reduktív tömegborokat preferálta és mindenhol kijött, hogy a hordós borok szarok... :D

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.27. 11:30:39

@drbarta: Ennek a vitának így semmi értelme. Csak akkor lehetne eldönteni, ha fognánk 5 aranyérmest és 5 általad választottat, mondjuk ugyanabból a szőlőfajtából, borvidékről, aztán összekeverve vakon megkóstolnánk. Amúgy meg nem olvasás, hanem kóstolás alapján szoktam eldönteni, hogy mit veszek.

shiraz2 2015.05.27. 12:31:32

@karcsai: el tudom fogadni a véleményed természetesen. ez a tiéd. 1976 azért elég régen volt... ki fél a vaktesztektől?
egy gondolatot azért: a "speciális rés" ahogyan fogalmaztál, nekünk az egyetlen hitünk szerint etikailag elfogadható termékkör, amit kínálni akarunk a vevőinknek az egészségük hosszútávú károsítása nélkül. mi is otthon ezt fogyasztjuk. nem kerestük a "speciális részt" hanem nem tudunk mást elképzelni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 12:46:55

@karcsai: Ezt a cikket azért ajánlom a figyelmedbe: www.telegraph.co.uk/foodanddrink/wine/11617630/The-truth-about-wine-awards-why-medals-dont-mean-great-bottles.html

Ezek az ipari versenyek sem mások mint üzleti vállalkozások. Abból élnek, hogy sokan neveznek és abból, hogy a 60-80%-os díjazottak megveszik tőlük a brutálisan drága matricákat.

zoli 2015.05.27. 13:25:22

@BZoltan: apró pontosítás: nem Pécsi Borkalauz és nem Szabó Zoli.
Szerintem meg van előítéleted, némi péniszirígységed Villánnyal vagy éppen Tokajjal kapcsolatban, ez bőven látszik a reflexeken, de ez most tényleg nem kapcsolódik ehhez a témához, meg amúgy is levezeted, hogy nincs és ez tény:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 13:58:55

@zoli: Akkor Pécsi Borozó. De nem te vagy a hosszúhetényi Szabó Zoli?

Azt nem értem, hogy milyen reflexekről beszélsz. Villánnyal kapcsolatban szerintem évek óta nem írtam semmit sehova. Tokajért pedig rajongok. Mondom... saját pénzből viszek a hétvégén Londonba borbemutatóra Kikelet bort.. sőt Heumann kékfrankost is. Visszanéztem, hogy milyen borokat ittam májusban és vaze a harmada tokaji volt :) Most szervezem a családi nyaralásunkat és nem fogod elhinni, de egy hétre Erdőbényére megyünk. Ahogy tavaly Tolcsvára mentünk. Szerintem te valamit félreértesz. Illetve nem értem miért kell rólam ilyen hülyeséget terjesztened.

zoli 2015.05.27. 16:51:17

@BZoltan: Csakhogy Győrffy Zolinak hívják a szerkesztőt.

Egyértelmű reflex pl. hogy egyáltalán felhoztad a Pécsi Borozós hozzászólás kapcsán Villányt. Meg a Pannonság kisajátítását, "Villánynak mindent szabad" magyarázattal, de vajon honnan veszed, hogy ők állnak a háttérben? Abból a zsigeri érzésből? Amúgy a Borrégió elnöke Schmidt Győző, aki a Tolnai Borvidéken tevékenykedik. Meg ugye egy kis gerebockozásért se kell a szomszédba menni...
Addig oké, hogy sok jó borász(ato)t ismersz Tokajban és meg is látogatod némelyiküket, de azért párszor igyekeztél hangot adni Tokaj kivételezettségének, aminek van is alapja, de pl. az a próbálkozásod, hogy Tokajt úgy állítsd be, mint az átkosban felépített márkanevet, konkrétan minden XIX. századi vagy korábbi szakmai olvasmányom cáfol.
Node tényleg nem akanám szétoffolni az eredeti diskurzust...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.27. 17:45:38

@zoli: Én őt nem ismerem, sosem beszéltem vele és sosem írtam róla sem jó, sem rossz dolgot. Ahogy rólad sem. Szerintem valamit félreértettél.

Zsigeri érzéseim nekem egyik borvidékkel szemben sincsenek. Talán csak Somlóval kapcsolatban, de az meg pozitív. Az, hogy nekem szemet szúrnak viszás és ellentmondásos dolgok az nem borvidék és még csak ne is bor ágazat specifikus.

Azt pedig sosem állítottam, hogy Tokaj az átkosban felépített márkanév lenne. Szerintem itt is valamit félreértettél. A gerebockozást sem értem. Szoktam referálni erre a két termelőre, de csak abban a kontextusban mint a 90-es években korán indult és nagyon befutott bortermelőkre. Ennek minden pozitív és negatív hozadékával. Például a lobbiereje Villánynak és a villányi nagyoknak megkérdőjelezhetetlen. Én teljesen tudatosan nem ekézem ezeket a borászatokat. Nincs is rá okom. Azokat ekézem akik valamilyen formában a Somlónak vagy a Balatonnak ártanak. Villány és a villányi nagyok egyáltalán nem ilyenek.

Szerintem egy csomó dolgot félreértesz és valamiért nettó rosszindulatot vagy valami furcsa zsigeri idulatot feltételezel rólam. Ha személyesen ismernél akkor tudnád, hogy nagyon kevés dolog áll távolabb tőlem. Igen kekec vagyok, igen nagyon tudja bántani az igazságérzetemet ha valami viszás dolgot látok. Nagyon zavar a logikátlanság és az elentmondásosság. Ez meg szakmai ártalom.

karcsai · http://www.garammenti.net 2015.05.28. 10:10:44

@BZoltan: Perszehogy abból élnek, hogy sokan neveznek, és hogy matricákat adnak el. Mi ebben a furcsa? A londoni verseny egyébként nem tartja a 30%-os szabályt, ezért szerintem is túl magas az éremkiosztási arány. Ezért említem folyamatosan csak az aranyérmeket, mert abból viszont nagyon keveset osztanak, általában 2-3%-ot.
@akov: Ki tartozik szerinted a "teljes fine wine szegmensbe"? Pl. Bock, Vesztergombi, Bolyki, St. Andrea, Szent Tamás, Hétszőlő, Patrícius, Royal Tokaji beférnek ebbe? Merthogy őket biztosan láttam már eredménylistákon. De találomra megnéztem néhány külföldit is, nem sokat kellett keresnem: az IWC-n megtaláltam a Terroir Club által forgalmazott Champagne Fleury-t, a DWWA-n pedig a blogotokban nemrég magasztalt Velichet (igaz, a 2005-ös borversenyt dobta ki a gugli, azóta lehet, változtatott a stratégiáján...)
@shiraz2: Fogalmazhatok úgy is, hogy bizonyos nagy márkák tulajdonosai marketing szempontból nem tartják tanácsosnak megjelenni ezeken a versenyeken, mert összehasonlíthatóvá válnának a boraik más, nevesincs borászatok tételeivel. De a "félnek" szó kevesebb billentyűzetkoptatást igényelt. A "speciális rés"-t nem pejoratív jelzőként, minősítésként értettem, de attól, hogy te ezt életfilozófiaként értelmezed, még marketinges vagy gazdasági szempontból ez az ideológia és borok piaci résnek számít. Ezzel az erővel egyébként magamat is minősítettem volna, hiszen ugyanezt a "rést" képviselem, a saját boraimat gyakorlatilag a ti definíciótok szerint készítem.

ECartwright 2015.05.28. 10:26:28

Kedves András, és minden kommentelő! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek ezt a rengeteg információt, támogatást és ellenvéleményt a nyiltakozatommal kapcsolatban. Reakcióm a témára itt olvasható: www.somloi.hu/nyilt-level-kovacs-andrasnak-akov/

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.28. 12:47:23

@ECartwright: Köszi a megosztást, korrekt válasz, és bár nem értünk egyet mindenben (pl a kereskedelmi siker mint fokmérő szerintem rossz, meg úgy vélem, hogy @akov és társai kritikái - ha durván is fogalmaznak - nem öncélú alázások, csak szókimondóak, illetve olyan nagy divergenciát sem látok a kritikusok véleményei között, hogy megkérdőjeleződjön a dolog értelme), de ez egy elfogadható és érthető nézőpont.

Már csak az kéne, hogy a perrel fenyegetőzős ügyben kerüljön tiszta víz a pohárba, mert az egész ügyben engem az rázott meg legjobban.

ECartwright 2015.05.28. 13:23:48

@Syntax Error: Köszönöm, engem nem zavar, ha nem értenek velem egyet, sőt. A peres téma sztem túl van spilázva. Én ezt úgy tudom elképzelni, hogy egy hosszú, nyilván indulatoktól nem mentes beszéltegés során elhangozhatott, vagy utalás történhetett rá - és a cikkben a nyilvánvaló hírérték miatt sikerült jól túlreagálni. Azzal pedig egyáltalán nem tudok mit kezdeni, hogy Unger Tamás emiatt "felmond", értetlenül olvasom egyre több helyen. Egy jó szaftos magyar vitában ez általában előbb utóbb elhangzik, de engem csak akkor rázna meg, ha konkrét perről lenne szó, addig max. csak ugyanolyan odamondogatás, mint a többi, és nem kizárt, hogy a vita vége egy kézfogás, függetlenül a közben elpuffogtatott frázisoktól. Sajnos azonban nem tudom pontosan én sem. Ma találkozom a borásszal a Hárslevelű kóstolón, megpróbálom megtudni, hogy egyáltalán hogyan került bele a rendszerbe ez az info. Mindenesetre jó lenne lezárni ezt a témát lassan, nem lenne jó, hogy most elmenne ezirányba a dolog - mármint hogy most akkor elmennénk a "perelik a bloggert" bulvár szalagcímekig, mert sztem nem ér annyit az egész, és nem is igaz. Dolgoznánk inkább tovább, szerintem..

dagadtos 2015.05.28. 13:29:36

Engem nagyon meghatott a szólásszabadságos rész. Az az érvelés, hogyha a kritikus leírhatja a borról, hogy szar, hát a kritikusról miért ne írhatná le senki. Nagyon bravúrosnak gondolom. Csak én azt hittem, hogy a kritikusok lettek ezen a rendezvényen meghívva és megkérve arra, hogy mondják el a véleményüket. De lehet, hogy valójában a kritikusok kérték meg Somlót, hogy ha egyszer jól egybegyűlnek, az legyen már kedves véleményezni őket, csak én erről lemaradtam. Szóval az én személyes véleményem az, hogy persze lehet kritizálni a meghívott kritikust, a szólásszabadság része, csak hát olyan otromba dolog...olyan böszmeség gyanús. De az is nagyon tetszett, hogy remélhetőleg lesz még valamilyen rendezvény, csak addigra a meghívottak jókisfiúkká és jókislányokká válnak, és változtatnak most már ezen a tűrhetetlen hangnemen.

dagadtos 2015.05.28. 13:36:22

@ECartwright: A cikkbe amiatt került be szerintem, mert elképesztő. És mert sokat elmond néhányak hozzáállásáról. Ahogyan persze az is, hogy Ön szerint ez igazán semmi különös.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.28. 13:52:02

@ECartwright: "Egy jó szaftos magyar vitában ez általában előbb utóbb elhangzik" ez nekem durva, én nem ehhez vagyok szokva... Meg eleve az a jelenség abszurd, hogy megkérek valakit hogy mondja el a véleményét, elmondja, majd emiatt számonkérem hogy dehát hogy merészeli. Ha csak magánbeszélgetésben történik és csak "odamondogatás", akkor is inkorrekt és unprofesszionális. De mivel én se voltam ott ezért csak az eddigi morzsák alapján összerakott olvasatomat tudom értékelni, ezért kéne a tiszta víz. Mert ha úgy van ahogy összeraktam, akkor az szerintem nagyon gáz.

ECartwright 2015.05.28. 13:53:20

@dagadtos: szerintem nem semmi különös,bár nyilván elképesztő, de egyelőre ebben a formában ez egy folyosói pletyka, aminek nem tudjuk sem a pontos forrását, sem azt, hogy pontosan hogy, és milyen kontextusban hangzott el, kinek a szájából és mikor, mert András ezt elmulasztotta közzétenni, és én magam is csak találgatok. Ilyen alapon én most írok egy cikket arról hogy Kis Pista nagyon csúnyán lehülyézte Nagy Janit, de nem mondom meg, hogy hol, mikor és ki más hallotta még. Akkor az Ön logikája szerint ez már elég alap Kis Pista nyilvános meglincseléséhez? Én azt javaslom, hogy várjuk meg András válaszát erre az egyszerű kérdésre: mikor és hogy/milyen összefüggésben fenyegette meg őt és/vagy Unger Tamást perrel bármelyik somlói borász a Gellért kapcsán írott véleménye miatt? Utána okosabbak leszünk.

shiraz2 2015.05.28. 15:16:40

elérte a téma a bili alját.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.28. 17:54:22

@ECartwright: Kedves Éva! Köszönöm válaszod. Nyilván mindenben nem érthetünk egyet, de maradjunk a #nofight hashtagnél.

Egy dologra válaszolok csupán, ami itt konkrétan elhangzott: a szóban forgó borásszal az elmúlt 1-2 hétben összesen 1.5 órát beszéltem telefonon. Dühe nyilvánvalóan nem nekem szólt, hiszen én nem írtam a rendezvényről (ott voltam, de totál taknyosan, csupán tiszteletből vettem részt, eleget téve kedves invitálásotoknak). Nem is voltak ezek kellemetlen beszélgetések, meg kell, hogy mondjam. És nem is hangzott itt el perrel való fenyegetés.

A "fenyegetést" három másik helyről hallottuk, ezért írtam: "informális csatornákon keresztül". A forrásaimat természetesen NEM fedhetem fel, de ha valamit három független helyről hallok, akkor annak kénytelen vagyok hinni.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.05.29. 08:52:17

Nekem egyik nagybátyám háztájiban készít borokat. A körülményekhez, a technikai feltételekhez képest elég jót, azt kell mondjam. Nem palackoznám, nem kínálnám vendégeimnek - hangsúlyozom, a körülményekhez képest elég jók, és ha megkínál, mivel örömmel teszi, elfogadom, és egy pohárral megiszok belőle, a kedvéért. Elmondom, hogy mi jó vagy kevésbé jól sikerült benne, udvarias vagyok.

Ez nekem nem kerül semmibe, a gazdának meg kis bátorítás. Ez egy dolog.

De én jelen helyzetet nagyon nem így látom! Ezek a borok nem ötszáz forintért keresik a gazdáikat... mert nyilván egy bizonyos összeghez bizonyos elvárások társulnak. Magyarán: ha mondjuk 10 ezer forintot elkérnek egy borért, azért nem, hogy nem szabad hibás tételnek lennie, hanem egyenesen közelítenie kell egy eszményi, érett, egyensúlyos borhoz... minél inkább ott van (és ezt sokan gondolják róla), annál valószínűbb, hogy elfogy. A magas ár ellenére.

Szóval egy kivételével 2400 és 8100 forint közötti sávban én nem látom erénynek, hogy valaki kiáll a kritikusok elé (a forgalombahozatallal kiállt több százezer, szerencsés esetben milliós tábor elé!) és meghallgatja a krtikákat (azt is megteheti, hogy nem, de akkor jobb otthon, egyedül vagy baráti társaságban meginni...) Azt még kevésbé, hogy csak egy durván hibás bort találtak az ítészek. Ilyen erővel érv lehetne egy focicsapat teljesítményére, hogy a szezonban csak egyszer kapott ki 7-1-re, egyébként rendszerint csak 1-0-ra... tök mindegy, kikapott, nem is egyszer, hanem sokszor... Ennyiért egyetlen egyet se lenne szabad találni! Sőt! Ennyiért nem hibákról, hanem erények hosszú soráról kell vitatkozni, amiket ki így, ki úgy lát (pl. egyik kritikusnak tetszenek a magas extrakttal megáldott borok - másik éppen azt tartja kiválónak, hogy egyes borok milyen könnyed, légies borok voltak, stb.)

Röviden: ha a ceruza fogott, akkor tessenek viselni a következményeket. Ennyi. A többi: hiszti.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.29. 11:25:38

@szeretemadragaszarborokat: Kezd egy kicsit offroadra menni ez a téma.

Két külön dologról beszélsz és össze is mosol két külön témát.

1) A kritika elé önként kiállni mindig erény. Elhívni egy tucat kritikust és azt mondani, hogy tessék ezek vagyunk mondjátok el a véleményeteket az pozitív dolog. Önvizsgálatot tartani és erre segítségként megkérni kritikusokat az pozitív dolog. Ahogy akov írta, csak a rossz bornak nincsen szüksége kritikára.

Szóval ne essünk át a ló túloldalára. Kritikát kérni mindig is erény, attól függetlenül, hogy a termék micsoda, kinek készül, mennyibe kerül és ki csinálja. Mindig is alapvető emberi erény volt megkérdezni valakit, hogy te, szerinted jó az amit én csinálok. 20 somlói borásznak ezt az erényét elvitatni szerintem nem illő. Az, hogy a húszból hányan értették félre a dolgot és hányan voltak elég erősek az esetleges kritika fogadására az más dolog. Van úgy, hogy valaki úgy kér véleményt, hogy magabiztos a pozitív válaszban és bizony nagyon letöri amikor a dícséret helyett elégtelen kritikát kap. Van ez így. Máshol is.

2) Az áraknak itt semmi jelentőségük nincsen. A szar bor olcsónis szar ahogy a jó drágán is jó. Nincs olyan kompenzáció, hogy a szar bor az olcsón hirtelen jó lesz ahogy olyan sincs, hogy egy jó bor drágán pedig szar lesz. Az ár akkor játszik amikor egy jó és jobb bor között nézzük meg az árkülönbséget.

3) Fontos megjegyezni, hogy idén a 20 borból egyetlen egy technológiailag hibás bor sem volt. A technológiai hiba az ecetesség, barnatörés, fehérjekivállás, stb. Tavaly volt egy durván hibás bor amiben a teljes jelenlevő csapat egyhangúlag megegyezet és volt 2-3 határeset amit a bő többség hibásnak tartott. Idén ilyen _NEM_ volt. Volt néhány bor amelyik a vállalt stílusából fakadó technológiája miatt leverte a lécet több kritikusnál. A rossz bor az csak rossz és nem hibás. Egy termék lehet rossz és ebben az esetben a fogyasztó dolga, hogy mit gondol... hibás terméket polcra rakni az gáz, rosszat csak öngól.

Egyébként nem kellene úgy csinálni mintha az ország bármelyik borvidékéről hasonló árkategóriában egy hasonló merítés jobb eredményeket mutatna.

Ahogy arról sem kellene megfeledkezni, hogy ebből a 20 boros merítésből bizony bőven a fele volt a 4-5 pontos sávban és negyede pedig a 6-7 pontosban. Itt a borrajongón, ahol köztudottan az ország legszigorúbb pontozói laknak. Szóval nem kellene itt a kommentfolyamban úgy csinálni mintha valami Mohács lett volna ez a kóstoló... nem az volt. Nagyon nem! Egyértelműen és minden kritikus által elismerten volt előrelépés a tavalyi sorhoz képest. Az, hogy a bemutatott borok fele a korrekt és jó sávban, a negyede pedig a nagyon jó sávban volt az kimondottan előremutató.

igen, a borok cirka negyede/harmada volt olyan ami kérdésket vet fel. Hogy egy fiatal, progresszívnek tartott, vagány és _DIPLOMÁS_ borász akinek a borai a legmenőbb budapesti helyeken van és akiért egyhangulag rajong a boros közélet miért csinál brutálisan fás somlói bort? Miért van az, hogy az átlag fogyasztó nemcsak tolerálja, hanem kimondottan szereti az oxidatív iskola borait? Hogyan lehet elmagyarázni pár borásznak, hogy a kén az tényleg nem az oxidáltság elfedésére van? Miért van az, hogy ilyen gyenge 2-3 pontos borok nemhogy átmennek a forgalomba hozatali engedélyhez szükséges borvidéki bírálóbizottságon, hanem köröket verve más borokra kaszálnak nagyot a borvidéki és megyei borversenyeken?

Mert vegyük észre, hogy bizony erről van szó.. erről beszélgetni kell. Indulatnak és aroganciának egyik oldalról sincs helye.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.05.29. 11:45:42

@BZoltan: Hát ha neked nem számít az ár, akkor csak irigyelni tudlak... :D De tényleg, komolyan. Nagyon is számít az ár. Nagyon más elbírálás alá esik egy 500 forintos bor és mondjuk egy 4000 forintos bor. És ezt fogyasztói szempontból mondtam és mondom, és nem borítész szempontból (utóbbiból nem is mondhatom, hisz nem vagyok az).

Egy rakat dolog biztosan nem nekem szólt - így nem is nagyon reagálnék rájuk, megteszi (vagy nem), akinek inge. A saját igazamról meggyőzni nem akarlak, mert úgy veszem ki, nem biztos, hogy az jött le neked, amit én szerettem volna mondani... megesik az ilyen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.29. 12:24:05

@szeretemadragaszarborokat: nem arról van szó, hogy számít vagy nem számít. Arról van szó, hogy egy oxidált bor az oxidált bor 500 forintért is és 6000 forintért is. Nem lesz kevésbé oxidált csak azért mert olcsóbb. Ahogy egy illós bor az drágán is illós. Nem lesz bocsánatosabb az illósság ha olcsó a bor. Nincs a Nébih szabályzatban, hogy 1000ft alatti bornak lehet kettes az illója de 4000ft felett csak 0.7

Azért neked írtam, mert nem tartom korrektnek a szemléletet, hogy az olcsóbb bornak elnézzük a gyengeségeket vagy hogy egy drága bort meglincselnénk ugyanazért a problémáért amit még elnézel egy olcsó bronak.

A szádbana bor meztelen, amikor lenyeled akkor már nincs ára. Addigra a bor már egy ital amit érzel és amit magadévá teszel. A szó lesgszorosabb értelmében. Az árnak nem szabad befolyásolnia azt, hogy hogyan érzed a bort.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.29. 14:13:18

@BZoltan: Nyilván hibás vagy rossz bort nem menti fel az olcsósága a hibái alól. De attól függetlenül, hogy mi sokkal többre tartunk egy üveg bort, végső soron amikor megveszem akkor csak egy termék, amiért X összeget fizetek. És itt már igenis számít, hogy egy bor olyan tulajdonságát amit nem kedvelek benne mennyire tolerálom. Egy példa, most ittam egy üveg '13-as Ludányi András Traminit. Kicsit savhangsúlyos volt, amit simán elnéztem neki, mert egy ezer forintos bortól nyilván nem várok annyit, mint egy többször annyiba kerülőtől, hiszen akkor minek is fizetnek időnként sokkal többet egy palackért.

Daeril 2015.05.29. 14:24:11

@rszabi: Dehát tudjuk, hogy egy bor árát nem annyira a minősége, mint inkább a kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg. Ha elég sok gazdag ember megveszik az oxidált/büdös somlóiért akkor az drága lesz. Még akkor is ha a kritikusok lehúzták...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.29. 15:37:10

@Daeril: Remélhetőleg a kereslet-kínálati viszonyokat hosszútávon elsősorban a minőség határozza meg.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.29. 15:43:49

@rszabi: Ebből a megközelítésből természetesen igazad van. De az a tramini az árától függetlenül volt savas :) Szóval nem érzed kevésbé savasnak azért mert az egy olcsó bor. Az érzet ugyanaz.. max tolerálod mert nem buktál akkorát rajta.

2015.05.30. 05:58:34

Dehát a somlói borok tényleg szarok. Kivéve BZoli borait.

Ungert! Te meg hülye önérzetes vagy. Feljelentettelek! :D

tezu 2015.05.31. 20:56:14

Borban az(van ) igazsag ,vagy nem?Tramini egyik kedvencem (lett) ra kell öregedni hogy igazan hasson rad.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.07.26. 15:03:21

Ejj de kár hogy csak most olvastam végig az egész szappanoperát. Szabadcsapatot szervezek és elmegyek Somlóra igazságot tenni. Reszkessen minden oximaxi és eltartott ujjú kritikus egyaránt. ;-)))
süti beállítások módosítása