A Borrajongó

További nem-riesling németek

2015. március 24. 06:00 - drbarta

A tavaly évvégén remekül sikerült Németország a rieslingen túl című kóstolónk kapcsán elhatároztam, hogy foglalkozni fogok a témával. Ez így is történt, időről időre nyíltak műfajba vágó palackok, most pedig az elmúlt hónapok termését csokorba foglalva leadnám az azóta szerzett tapasztalatokat. 

nemet.jpg

A pincék bemutatásától eltekintenék, a fent is linkelt kóstolón írtam már róluk, így most maradnak a száraz és unalmas kóstolási jegyzetek. :) Mint így, tisztában vagyok vele, hogy sokak számára nem fogja az írás elérni az ingerküszöböt akár egyszeri elolvasásra se, így ez most inkább csak annak a nagyon szűk körnek lehet hasznára, akik esetleg a témába vágóan szeretnének borokat rendelni, beszerezni. A borokat a Gute Weine Lobenberg webshopból rendeltem, a Mosbacher kivételével, azt a Finewines.hu-nál.

 

Horst Sauer: Scheurebe Escherndorfer Lump Spatlese 2013: Franken. Sajátos formájú üveg. Színes vidám illat, illatos szőlő, finom fűszeresség. Alig közepes testű korty, tiszta, áttetsző, légies. Ízben kellemesen telt, friss, ropogós gyümölcsökkel. Strukturálisan közepesen tömör anyag, remek sav-cukor egyensúllyal, kis co2 is hozzájárul sercegő frissességhez. Nagyon csúszik. Kb. mint egy irsai csak épp élménybor szintű felépítéssel. Eléri a 6 pontot. 16 Euro

Horst Sauer: Silvaner Escherndorfer Lump S 2013: Fehér húsú gyümölcsök, édeskés fűszerek, buja zöldfűszeres-vegetális jegyek, krémesség, meszes-földes ásványosság. Részben emlékeztet grüner veltlinerekre is. Szájban közepes testű. Tiszta, áttetsző. Ízében telt, szerkezetre közepesen tömör, savai játékosan kísérik közepesnél hosszabb kibontakozását. Száraz, diszkréten kesernyés végű lecsengés. Remek bor, bár a fent linkelt nagy testvér hihetetlen szerkezetétől messze van, de aki kíváncsi a műfajra nem fog csalódni. Magabiztos 6 pont. 16 Euro

2015-01-17_20_00_44.jpg

Alexander Laible: Scheurebe Chara Trocken 2012: Baden. Orrbamászóan intenzív illat. Kicsit olyan mintha egy komoly sauvignon blanc (Sancerre, vagy mondjuk egy Tement Zieregg) meg egy meleg évből származó Kikelet Lónyai között lenne félúton. Vaskos, lédús grapefruit, némi trópusias árnyalatokkal, kerti fűszerek, gyógynövények, pl. zsálya. Szájban elég nagy testű. Kényeztetően telt ízek, harapnivalóan intenzív indítás. Savban is jól áll olyan szempontból, hogy középen marad az egyensúly, viszont nincs meg benne az igazán komoly szerkezet, ahhoz, hogy a korty második felének is legyen miből újratölteni. Az ízek szép fokozatosan közepesnél valamivel hosszabban lecsengenek. Persze nagyon tetszett, csak a letaglózó indítás után valahogy még várnánk, hogy mikor tesz még rá egy lapáttal. 6+ 17 Euro.

Mosbacher : Cuvée de Trois Pinot 2013:   Pfalz. Pinot blanc, pinot gris és chardonnay. Tiszta, idővel egyre többet mutató illat. Fehér húsú gyümölcsök, naspolya, édes fűszeresség, melynek egy része fa lehet, sósság, diszkrét fehér virágok. Közepes testű, de annál teltebb ízű korty. Finoman krémes konzisztencia,diszkrét hordófűszer, de a gyümölcsök jellege tartályos borokat idézően friss és harsogó, haraphatóan zamatos. Szerkezetben is elég szemrevaló, tömör, vibráló, fókuszált. Eléri a 7 pontot. Sajnos nem emlékszem mennyibe került, Feri majd esetleg bekommenteli.

Reinhold & Cornelia Schneider: Blauer Silvaner Kabinett trocken 2012: Baden. Alma, fehér húsú őszibarack, sósság. Alig közepes test, közepesen intenzív íz. Tiszta, definit, de elég semleges. Szerkezetben pont olyan, amilyennek az eleje alapján várnánk. Mérsékelten sűrű, de semmiképp nem híg, a lecsengés erős közepes, fokozatos, nincs új lendület, de nem is kell. Savban épp annyi, hogy kerek legyen a történet, de talán ehhez a neutrális világhoz elviselnék belőlük többet, hogy frissebb, vibrálóbb legyen. 5 pont. 12 Euro.

Reinhold & Cornelia Schneider: Weissburgunder Trio Spatlese 2011: A Trio azt jelzi, hogy három különféle talajról származik az alapanyag. Alma, sült alma vaníliasodóval, őszibarck, édeskés fűszerek, sósság. Közepes-plusz test, telt íz. Az aromákban kétségtelenül szerepet kapó hordó ellenére a gyümölcsök szinte tartályosan frissnek hatnak, a savak is kifejezetten élénkek, kellemes vibrációval. Közepesnél koncentráltabb anyag. 6 pont. 18 Euro.

Reinhold & Cornelia Schneider: Spatburgunder Engelsberg 2010:   Kávés-kapucsínós hordó van jócskán, de érezhetően van mellette akkora anyag, gyümölcsösség, ami elbírja. Kellő időt hagyva neki, főleg másnapra nagyon szépen kinyílik, cseresznye, kék szirmú virágok, cherry coke, fahéj, szerecsendió, tejszín, krétaporosság. Közepesnél alig nagyobb test, telt íz, jól használt fával kordában tartott piros bogyós gyümölcsösséggel. Szerkezetét tekintve szemrevalóan tömör, koncentrált, izmos, felesleg nincs rajta, ugyanakkor semmi túlzott rigiditás, krémesen sima tapintatú. A közepes tannin érett, megadja a szükséges tartást, de a képzeletbeli burgundi referenciákhoz képest némiképp puhább, semmiképp nem porzó. Szép hosszú. Eléri a 7 pontot. 32 Euro

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr217290891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.03.24. 08:22:29

Feri bekommenteli... :) Mosbacher Trois Pinot 5800 Ft a FineWines-nál...

silvousplait 2015.03.24. 09:12:52

@drbarta: Nana, hogy nalam is elerte az ingerkuszobot :)) A "sajátos formájú üveg" az a Bocksbeutel (kb. 250 eve hasznalatos).

de.wikipedia.org/wiki/Bocksbeutel

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.03.24. 10:28:32

@drbarta: bocs, korrigálok a Trois Pinot 4900 Ft :) (amit néztem az a másik Weissburgunder S volt...)
süti beállítások módosítása