A fenti három név valószínűleg a legismertebb három zalai borászatot takarja. Tavaly egy gyenesdiási borfesztiválon töltött órácska során ismerkedtem a címben említetteken kívül néhány más zalai pince boraival is, de egyelőre nem győztek meg annyira, hogy egy pár soros írásbeli jegyzetet meghaladóan tartósan megragadjanak az emlékezetemben. A fenti három pincészet tételeivel több alkalommal is összefutottam már kisebb-nagyobb merítésben, de váratlanul úgy hozta a sors, hogy júliusban, egy hévízi kültéri rendezvény alkalmából mindhárom szortiment jelentős részével meg tudtam ismerkedni.
Bezerics Pincsészet
Amennyire az eddigi évek során találkozgattam a meglehetősen szerteágazó kínálat néhány darabjával, az alapborok árukhoz mérten korrekt módon teljesítettek, bár igazi klasszist nem sikerült kóstolnom. Most fájó módon pont hiányozott néhány olyan tétel – olaszrizling, sauvignon blanc, cabernet sauvignon -, amit szívesen megnéztem volna (érezhetően a rosé-félédes-illatos fehér fajtákat próbálta előtérbe helyezni a két nagyobb pincészet a fesztivál-jellegű rendezvény miatt), hiszen meglehetősen sok helyen, elérhető áron megvásárolhatóak, cserébe viszont a poharamba került néhány ritkább tétel.
Cserszegi Fűszeres 2013
Eleinte nem túl intenzív, majd folyamatosan nyíló, egyre parfümösebb illat, szőlővel, licsivel, ananásszal, pici fűszerrel. Közepes intenzitás, közepesen élénk savak, pici fenolosság, szőlő, csipetnyi fűszer. 4p
Pátria 2012
Olaszrizling és tramini keresztezése. Illatban almát, fűszereket mutat, utóbbiak a hordóból is származnak. Savai kicsit lágyak, az alkohol ugyanakkor kicsit magas. Ízében alma, kis fűszer, pici puncs és némi mandulás fanyarság a korty végén. 4p+
Chardonnay Barrique 2012
Már illatában is érezni, hogy a fa nem kevés, jönnek a fűszeres, vaníliás, kókuszos jegyek. Ízében is a fás-fűszeres jegyek dominálnak, némi neutrális fehér húsú gyümölccsel, almával, kevés citrussal. A savak itt sem túl élénkek a legalább közepes testhez képest. A sok fa és a lágyabb savak miatt nem az én stílusom. 4p
Shiraz 2011
Illata közepesnél intenzívebb, benne sok fekete bogyós gyümölcs, szeder, áfonya, málna és fűszerek, vanília és pici illó. A korty gazdagon gyümölcsös, mindenféle fekete és piros bogyóssal, fűszerekkel. Savai jók, tanninja mennyiségre közepes, picit tapadós. Gyümölcsös, populárisra hangolt bor; hibája nincs, de extrát sem hoz. 5p
Hárslevelű Késői Szüret 2012
Illatában és ízében felezett őszibarackbefőtt, kis fűszer és fa. A savak kissé lágyak, az aromatika sem túl bonyolult: könnyen érthető, gördülékeny késői szüret. 4p
Deja Vu Késői Szüret 2009
Furmint, pátria és hárslevelű késői szüretelésű házasítása. Sárgabarackos, fűszeres illat pici mézzel, ízében sárgabarack, trópusi gyümölcsök, fűszerek, némi egzotikus fűszeres felhang, fanyar és kissé cseres lecsengés. Utóbbi kettő a savakkal együtt ellensúlyozza a maradékcukrot. 5p+
Bussay Pince
Alighanem Bussay László volt az a borász, aki a rendszerváltást követően feltette a Zalai Borvidéket a térképre és akinek neve elválaszthatatlanul összefonódott a borvidékkel. A Kerkaborum borcsalád is legalábbis részben szintén az ő érdemeit dícséri, megajándékozva a borfogyasztó közönséget néhány figyelemre méltó furminttal és hárslevelűvel is Csörnyeföldről. Bussay doktor a szakma osztatlan megbecsülését, szeretetét élvezte, ennek ékes példája, hogy idén is a Borászok Borásza díj jelöltjei között volt. Amikor július elején a Bussay borokat kortyolgattam, még nem sejthettem, hogy megalkotójuk hamarosan eltávozik az árnyékvilágból. Nyugodjék békében!
A szortiment tagjai közül néhánynak a friss, néhánynak pedig a kifutó évjárata volt kóstolható a hévízi standon.
Esküvé 2011
Hagyományosan olaszrizling-rajnai rizling házasítás; ebben az évjáratban tudomásom szerint az időnként belekerülő néhány százalék, az aromatikát kicsit színező egyéb fajta (tramini, sárgamuskotály, szürkebarát) kimaradt. Petrolosság érezhető először a pohárba szagolva, majd mandula és fehér húsú gyümölcsök következnek. Élénk, a kortyot hosszúra nyújtó savak és jó közepes test mellett az alkohol kordában van tartva. Ízében az érettebb jegyek – érett alma, körte – mellett frissebb citrusos jegyek is felfedezhetőek, mandulás, sós-minerális aromák mellett. A lecsengés legalább közepes. A sorban ez a bor tűnt a legarányosabbnak. 5p+
Olaszrizling 2011
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma és körte uralják a nem különesebben intenzív illatot. Telt, öblös korty, neutrális fehér húsú gyümölcsösséggel, ásványos érzettel, közepesnél hosszabb, mandulás-kesernyés lecsengéssel és a korty végét kissé bemelegítő alkohollal. Eléggé koncentrál és tartalmas, miközben fajtajelleget is hordoz. 5p+
Rajnai Rizling 2012
Körtés, barackos, fűszeres illat, csipetnyi kezdődő petrolossággal. A savak tartósak, elegendőnek bizonyulnak a közepesnél nagyobb test megtartásához, de az alkohol itt is kicsit fűt a végén. A hordót sem integrálta még teljesen, enyhe cseresség vonul végig a kortyon. Díszítőjegyként szinte csak némi citrus érezhető, emiatt valahogy egyszerre hat szikárnak, a nagy test és viszonylag magas alkohol miatt azonban szélesnek is. Most 5p
Szürkebarát 2010
Nem frissen nyitott palackból kóstoltam. Az olajos textúra és az aranyba hajló szín már sejteti, hogy testes, koncentrált bor került a pohárba. Az illat határozottan tercier aromákkal, gombával, avarossággal, érett gyümölcsökkel nyit. Ízben érett barack, alma, gomba, mandula, pici túlérett gyümölcsös jelleg. A korty telt, tartalmas, kissé édeskés, a végén picit melegítő alkohollal és fanyar, kesernyés lecsengéssel. Így kissé farnehéznek és öregedőfélben lévőnek látszott. Friss palackból kóstolva talán jobban szerepelt volna, ez így most 4p+
Tramini 2011
Aranyba hajló szín, intenzív fajtajelleges illat: rózsavíz, szőlő, szőlővirág, keleti fűszerek, egy nagyon pici illóval. Bár a beltartalomra itt sem lehet panasz, a savak lágynak tűnnek ekkora test és ennyi alkohol (15,5%) mellett, borítva az egyensúlyt. A traminis fajtajegyeket hozza szájban is, az alkohol azonban az ízeket is beárnyékolja egy kicsit. Az összhatáson a kesernyés utóíz sem javít. 5p
Cezar Pincészet
A nagyradai központú, mintegy 100 ha szőlővel rendelkező Cezar Pincészet szokatlan módon főleg vörösborokra helyezi a hangsúlyt, talán ezért is alkalmaztak egy argentin chilei nemzetiségű borászt Luis Fuentes személyében. Kicsit féltem, hogy az újvilági vörösbor-stílus túlságosan érvényesülni fog a pincészet boraiban. Meglepő módon éppen a manapság már elsősorban az Újvilágból ismert fajtából, a malbec-ből készült boruk közelítette leginkább az európai borstílust.
Irsai Olivér 2013
Szőlős, szőlővirágos, licsis, finom fűszerekkel megtoldva ízben. Karcsú, laza bor, picit lágy savérzettel. 3p
Pinot Noir Rosé 2013
Illatában tutti-frutti, pici ananász, őszibarack, ízben inkább citrusos, cseresznyével, kis citromos teával. Könnyű test, legfeljebb közepes intenzitás. 4p-
Malbec 2009
Mély rubinszín, meleg illat eleinte kevés bőrös animalitással, majd szellőzés után feketeribizlivel, áfonyával, meggyel és szilvával. A túlérettséget, lekvárt dícséretesen elkerüli, hozza az illatban megismert gyümölcsösséget. A savak kellő élénkséget mutatnak, a tannin nagyjából közepes, finomszemcsés, éppen csak tapad egy picit. Nem különösebben komplex, jól iható bor. 5p-
Merlot 2008
Illata tiszta meggybefőtt egy kevés fűszerrel. Kóstolva visszatér a meggybefőttes íz, kis édességérzet is megjelenik, majd a hordónak köszönhetően csokoládé és kávé is beköszön., a lecsengésben az étcsokoládé dominál. A tannin legalább közepes, finomszemcsés, tapadós, az alkohol is picit fűt a korty végén. 5p-
Cabernet Sauvignon 2008
A fajtára jellemző paprika mellett erdei gyümölcsök és egy kis bors jelenik meg. Kóstolva kissé édeskés, szörpös jellegű, fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel, pirospaprikával. Arányaiban korrekt, semmi nem lóg ki, de túl sok extrával sem szolgál. 5p-