A Borrajongó

Saint Cosme-est a "Klubban"

2014. május 16. 06:00 - drbarta

Örömhír a dél-francia borok szerelmeseinek, hogy a blogon is már sokszor emlegetett, lassan ikonikus státuszra emelkedő gigondas-i top borászat, a Chateau de Saint Cosme borai immár itthon is elérhetőek a Finewines.hu, azaz Tar Feri jóvoltából.

A pincéről remek posztot írt akov kolléga, így teljesen felesleges lenne bármi további szó a bemutatásukra.

nn.jpg

Nyolc bort választottam ki az elérhető tizenegyből. Stílus, összetétel alapján nagyjából két fő csoportra lehetett osztani a kóstolandó tételeket. Egyrészt full syrah (ill serine) borok 13 körüli alkohollal a pince négociant-tevékenységéből (Saint Cosme-sorozat). Másrészt a dél-rhone-i, főleg gigondas-i saját területekről származó grenache, vagy grenache-domnáns házasítások 14.5 körüli szesszel (Chateau de Saint Cosme-címkékkel). Annak érdekében, hogy a stílusok ne keveredjenek, illetve műfajon belül maradva érzékelhessük az egyre magasabb (és drágább) minőségi nüanszokat, a két csoportot külön kóstolási szakaszokban néztük egymás után.

Következzenek tehát a borok! Árakat tekintve odaírtam, hogy gyakrabban használt európai forrásokból kb. mennyiért lehetne őket beszerezni és azt is, hogy az elkövetkező egy-két hétig tartó bevezető akció során milyen áron lehet itthon hozzájuk jutni.

Cotes du Rhone 2013 : 100% syrah, bogyózva, tartályban erjesztve és érlelve. Kint 8-9 Euro, itthon 2700 Ft. Primőr kék bogyós gyümölcsök, szilva, áfonya, kék szőlő, karácsonyi fűszerek. Közepes test, ízében kifogástalanul telt, tiszta, lédús, csupa gyümölcs. Kellemesen fanyar, frissítő tanninok, közepes hossz. Perfekt cotes du rhone, zamatos, bármikor jöhet-jellegű örömbor. 5/6

Crozes-Hermitage 2012: 100% serine, gránitos terroir. 12 hónapig érett 20%-ban új, 40%-ban másod, 40%-ban harmadtöltésű hordókban. Fiatalon is javasolt a fogyasztása, de jó néhány évnyi érési tartalékra is számíthatunk. Kint 20 Euros bor, 5100 Ft. itthon. Valamivel mélyebbről jövő, de alapvetően a hordó pörköltmagvas-feketekávés-füstös aromái által dominált illat. Közepes test, szintén remek arányok mellett szerkezetileg eggyel feljebb léptünk. Krémesebb konzisztencia, szilárdabb, de teljesen csiszolt váz, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés, végig beleköthetetlen egyensúly. Viszont a hordó szájban is még elég meghatározónak tűnt, talán ez volt az egyetlen bor a sorban, ahol olyan érzetem volt, hogy nem az alapanyag „nagyságához” lett szabva. Nálam 5/6 (hordó-toleránsabbaknál simán meglesz 6)

St. Joseph 2012: 100% serine gránitos terroirról. Egész-fürtös feldolgozás, 12 hónapig érett 20%-ban új, 40%-ban másod, 40%-ban harmadtöltésű hordókban. Kint általában 23 Euro, itthon 5600 Ft.-ért vettem. Komolyabb illat. Itt is érződik, hogy meg van küldve hordóval rendesen, de ezúttal lehet mondani, hogy partiban van a gyümölcsből származó értékekkel. Fekete-ribizli, áfonya, szegfűszeg, feketebors, némi füstös-feketekávés aroma. Közepes test. Telt íz, ugyanakkor tömörebb, izmosabb szerkezet, sehol egy gramm fölösleg. Szilárd váz, csiszolt alkotók, szép hosszan, összeszedetten, "fókuszáltan" fejlődő korty, ismét csak tökéletes egyensúly. A 2010-esről még komolyabb emlékeket őrzök, de azért ez már igen jó. 7-

Cote-Rotie 2012: 100% serine palás terroirról, egész fürtös feldolgozás. 12 hónapig érett 20%-ban új, 40%-ban másod, 40%-ban harmadtöltésű hordókban. Külföldön 48 Euro-ért mérik, Tar Ferinél most 11400 Ft. Egy jó lépéssel még komplexebb az illat, mint az előző és itt már nem is nagyon jut eszünkbe a hordó szerepét méricskélni. Az adekvát fekete bogyósok mellett gazdag, buja fűszeresség, némi vegetális beütéssel is. Szintén jó közepes test mellett egy picivel nagyvonalúbb ízeit tekintve, ugyanakkor szerkezetileg is még tömörebb, szinte „kristályos” jellegű. A szilárd, feszes váz, beleköthetetlen egyensúly, hosszú, fókuszált lecsengés itt is alap. 7/8

Cotes du Rhone Les Deux Albion 2012- Syrah, grenache, carignan, mourvedre, clairette. Agyagos-mészköves talajok, egész fürtös feldolgozás, a különböző fajtákat együtt erjesztik. Fa és beton tartályos érlelés. Kint általában 14 Euro, itthon 3800 Ft. Pont múlt hete írtam már erről borról, kb. olyan most is. Nulla fa, sok erdei gyümölcs, de mégse kifejezetten róluk szól, a „garrigue” odateszi magát rendesen, dől belőle a sok provence-i fűszer. Telt ízű, a syrah-k (illetve serine-k) után értelemszerűen kevésbé az izmos feszességről szól, inkább kényeztetni próbál, anélkül persze, hogy az egyensúlyról és frissességről le kelljen mondani. 6

Gigondas 2012: 60% grenache, 20% syrah, 18% mourvedre, 2% cinsault. 25 különböző parcella termése együtt erjesztve. Egész fürtös feldolgozás. 70%-a a tételnek 1-4 éves hordókban érett, 30%-a pedig betontartályban. Külföldön kb. 27 Euroért lehet hozzájutni, nálunk 6700 Ft. Fantasztikus gyümölcs, tömény, de lédús málna és szilva, nagyon diszkrét fahatás és persze a levendulás-mentás-babérleveles fűszerek. Telt ízű, harapnivalóan koncentrált gyümölcsélmény, ugyanakkor remekül strukturált, tömör, hosszú, lendületes. Elképesztő, hogy mennyire lezseren, erőlködés-mentesen tud nagy és hedonisztikus lenni. Lehet picit túlértékelem, de nálam ez 7/8. Az egyik kedvencem volt a sorból, ahogy több más résztvevőnek is. Egyikünk találóan megjegyezte. „ Ez az én borom. Az utolsó kettő már gusztustalanul jó”

Gigondas „Valbelle” 2012: 90% grenache, 10% syrah. 80 éves tőkék, Gigondas 5 különböző terroirjáról. Agyag, mészkő, miocén márga. Egész fürtös feldolgozás. 25% új, 40% egy éves, 35% két éves tölgyfahordókban érett. Külföldön 45 Euro, itthon most 10800 Ft. Extrém mély az illat. Hasonló karakterű, mint az előző, csak felturbózott változatban. Málna és gyógynövény elixír, de a hordó is még jobban rajta van. Nagy test, brutál anyag, elképesztő erővel, örvénylő mélységű intenzitással, masszív tanninokkal. Nagyon tömény és nagyon hosszú az egész, de az extrémitás mellett az egyensúly itt sem szenvedhet csorbát.  8-

Gigondas „Hominis Fides” 2012: Nagyon öreg tőkés grenache. Pontos korát nem tudjuk, 1902-től dokumentálják a parcelláikat, így csak annyi van meg, hogy akkor ez már jó ideje létező ültetvény volt. Miocén idő-beli mészköves homok. Egész fürtös feldolgozás. A tétel 30%-a új, 40%-a másod, 30%-a harmadtöltésű tölgyfában érett. Külföldön 70 Euro alatt nem igen lehet hozzájutni, Tar Ferinél most még 15 900 Ft. Kíváncsiak voltunk hová lehet még tovább, hát megkaptuk. Valami egészen elképesztő a gyümölcs koncentrációja, lerúgja magáról a hordót, tündököl. Szerkezetileg, ha lehet még mélyebb, még tömörebb, még végeláthatatlanabbul (létezik ilyen szó?) hosszú, mint az előző, de mégis kevésbé jut róla eszünkbe a súly. Sziklaszilárd tanninok, szétrobbanthtatlan szerkezet, tobzodó energia. Kis mentás hűvösség és egyáltalán éteri tisztaság ad az egésznek fantasztikus eleganciát a valószínűtlen beltartalom mellett is. Mi legyen 9 pont, ha nem egy ilyen bor?

Mit mondhatnék? Durván jó sor volt. Magabiztosság, tisztaság, élénkség, egyensúly, mindegyik szinten alapértékek.  És valahol az is megnyugtató, hogy mennyire partiban van a kapott gazdagság az árakkal. Olybá tűnik, hogy szinte lehetetlen mellényúlni.

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr456169544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2014.05.16. 08:04:30

Többedszerre olvasom, hogy külön fajtaként szerepeltetitek a syrah-t és a serine-t. Lehet, hogy tévedek, de tudtommal a kettő egy és ugyanaz a, ezek csak a tájankénti különböző elnevezései. Esetleg egy fajtaváltozat lenne, mint mondjuk a piros traminin belül a fűszeres?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 09:05:32

@zoli: @drbarta: Ha olvasnátok a Borrajongót, akkor tudnátok, hogy erről jelent meg már írás. :D De viccet félretéve Jean-Michel Stephan - akinek 1997 óta - minden bora kénmentes a serine "fajta" egyik szószólója.

A teljes cikk: borrajongo.blog.hu/2014/02/13/jean-michel_stephan_az_elet_ken_nelkul

Idézem a releváns részt:

"Jean-Michel tehát a sérine egyik ismert prókátora. Erről a szőlőfajtáról még alapos kutakodással sem lehet sokat megtudni. A legszélesebb körben elterjedt nézetek szerint a syrah egyik, mégpedig kiemelkedő klónváltozatáról van szó. Janics Robinson Oxford Companion to Wine c. mértékadó enciklopédiája még csak nem is említi, ellenben megjegyzi: sok északi termelő „petite syrah” néven utal egy apró bogyós, jobbnak tartott syrah-változatra, míg az elterjedtebb, nagyobb bogyókkal rendelkező, kevésbé koncentrált bort adó klónt „grosse syrah”-nak hívják. Ez a petite syrah nem keverendő az Újvilágban népszerű petite sirah-val, amely a syrah és a peloursin fajták mesterséges keresztezése és „durif” néven vált ismertté. Egyes szakértők szerint a durif mellett – az európai oltványiskolák/kereskedők hiányosan megjelölt pakkjainak köszönhetően – ez a bizonyos sérine is bőven megtalálható Kaliforniában. A szőlőfajták eredete szempontjából legaktuálisabbnak tekinthető Wine Grapes c. monumentális munka a sérine-t továbbra sem tekinti külön fajtának, egyszerűen csak egy syrah-változatot tisztel benne. Igaz, a leírásokból úgy tűnik, komolyabb genetikai vizsgálatot eddig nem végeztek.

Akár önálló fajta, akár változat, a legnagyobb valószínűség szerint a betegségekre érzékenyebb sérine valamikor az 1900-as évek elején kezdett a háttérbe szorulni. Ekkor még az Észak-Rhône vidék, főként a Côte Rôtie borai elsősorban sérine-ből készülhettek. Az oltványiskolák természetesen a nagyobb szemű, rezisztensebb, lágyabb bort adó syrah-t preferálták és az új telepítésekhez már ezt árulták. Nyilván a hozam és a megtérülés is a sérine ellenében hatott, így sokan váltottak.

A sérine apró, fekete olajbogyóra emlékeztető ovális bogyókkal és ritkás fürttel rendelkezik. A bogyóméret miatt bora mély színű, violára és fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel. Tannintartalma igen magas, emiatt rusztikus lehet. Egyesek szerint a ma széles körben elterjedt syrah-nál ezért jobb és aromatikailag komplexebb bort ad. Így gondolja ezt Louis Barruol (Château de Saint Cosme) is, az ő állítása szerint a sérine gyakran hozza a klasszikus füstös és baconös jegyeket. Barruol szerint a fajta továbbá annyira érzékeny bizonyos betegségekre, hogy a tőkepusztulás miatt harminc évenként újra kellett telepíteni az ültetvényeket. Így aztán nem csoda, ha a termelők a ma ismert syrah-t preferálták, a sérine pedig szépen kiment a divatból."

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 09:08:28

@drbarta: Barroulnak különösen jó ízlése van a fahasználat terén. Kiemelkedő minőségű hordókat használ. Ne feledd, hogy a 2012-es borok nem rég kerülhettek palackba, emiatt a fa hangsúlyos rajtuk, ami fél-egy év múlva a helyére fog kerülni.

BTW, anno szereztünk valahonnan külföldről Hominis Fidest jó drágán, 2009-es volt, erős 8 pontra futotta, elképesztő bor, itt írtam róla:

borrajongo.blog.hu/2012/05/08/grenache-cdp

Ahogy a St. Cosme posztban írtam, az az igazi elképesztő élmény, amikor a pincétől egy Gigondast 8-10 évesen iszik meg valami, no az valami földöntúli. De ki az aki kibírja addig? :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 09:51:03

@akov: Olvastam az írást, de meghagytam neked, hogy idézhesd :)

A 09-es Hominis Fides-t a Gute Weine Lobenbergtől szereztétek egy velem közös rendelés alkalmával. A "jó drágán" is relatív, hiszen az volt az utolsó évjárat amikor még 40 Euro körül lehetett megvenni, a következő évtől ment fel 70 Eurora.

A fahasználatot nem vitatom, egyedül a Crozes-Hermitage-nál éreztem, hogy a túlharsogta az alapanyagot..

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 11:40:01

@drbarta: köszi :D

Igen, valóban, akkor nem is volt drága annyira.

dagadtos 2014.05.16. 14:59:45

Kíváncsi vagyok, a Le poste milyen lett volna a Hominis Fides mellett.

Magyar viszonylatban elég régóta követem a pincét. 2008-ban, amikor egy Rhone-kóstolóhoz megkértek, hogy rendeljek borokat, még a szakma sem igen ismerte itthon ezt a pincét, és még majdnem magyarázkodnom kellett, hogy ez egy igen jó termelő, nem összekukáztam valamit. Egyébként érdemes elolvasni a kóstolóról született írást, azon is átjön, hogy ezt az ismeretlen, nevetlen valamit nem kell túl komolyan venni: borravalo.hu/fogoly-papak-kertek/

(Míg persze az itthon is beszerezhető boroknál minden rendben volt, ugye olyankor van értelme nyalni...)

A valóság ezzel szemben az, hogy nekem egyetlen egy borral volt eddig bármi problémám a pincétől, ott is csak egy palackkal a kóstolt 3-ból: a 2004-es Cote-Rotie-ban tavaly túl sok vegetális aromát éreztünk már, zavaró volt benne a zöld. (Fiatalon szenzációs volt.) Az Gigondas-k mindig kiválóak, a Saint-Joseph pedig hagyományosan remek vétel.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 15:47:33

@dagadtos: Én is kíváncsi lettem volna többek között a Poste-ra is, de a társaságnak ilyen formában tudtam tálalni a sort, hogy kellően kimerítő is legyen és ne is szaladjanak el túlzottan a perfő költségek. Mindegy, jövő héten Bp-en a teljes mezőnyt bemutatják, majd megnézem, hogy arról miféle írások születnek majd.
Egyébként te korábbi évjáratokban kóstoltad-e már őket együtt?

Köszi a linket. Anno én is olvastam ezt az írást, amikor életem első Cdp-jét a Villeneuve 05-öst készültem anno beszerezni, de teljesen kimaradt, hogy St. Cosme borokról is volt benne szó.(illetve akkor még fogalmam nem volt róla, hogy azokat is el kéne olvasni)

Ebben a Cote-Rotie-ban is voltak vegetális aromák, de engem nem zavart.

dagadtos 2014.05.16. 17:08:24

@drbarta: Nem, ezért is lettem volna kíváncsi. Sajnos nem tudok elmenni a kóstolóra, de a beszámolókból majd reméljük okosabbak leszünk.

Totijo 2014.05.16. 17:50:52

Beleszőttél a beszámolóba? Megtisztelő:-) Pár nap és tényleg az én borom lesz, remélem. T.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 18:36:06

@dagadtos: jesszus, milyen fellengzos, mindenfele alazatot nelkulozo stilus. Valahol orulok, hogy az ilyen tipusu boriras szunetel itthon.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.16. 20:12:48

@Chirimoya: Olyannyira, hogy végül regisztráltál, hogy ezt elmondhasd? :)Egyébként üdvözöllek ezúton is a felületen!

zoli 2014.05.17. 07:44:47

@drbarta: @akov: köszi. Tehát nem teljesen tiszta, hogy fajtaváltozat vagy külön fajta. Az mindenesetre furcsa, hogy a syrah-val azonos pedigrével(?), lazább fürtszerkezettel és vastagabb héjjal érzékenyebb a betegségekre.

tomlaker 2014.05.17. 09:54:27

velem van gond, vagy valóban nincs fent a finewines.hu-n a pince borai?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.17. 10:34:18

@tomlaker: A webáruházban (még?) nincsenek feltüntetve, egyelőre hírlevél, illetve facebook útján lettek beharangozva. A weboldalon is megadott elérhetőségeken viszont biztosan tudsz rendelni.

Cirfandlia 2014.05.17. 18:48:12

"Egész fürtös feldolgozás" több helyen írod. Ez mit jelent; az ujborokra jellemző CO2 párnás; bogyózás nélküli eljárást? Az efféle boroknál ezt nehezen tudom elképzelni...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.17. 20:12:29

@Cirfandlia: A honlapon az egyes borokról szóló ismertetőkben így szerepelt. " Full clusters"
Egyébként szakmai kérdésekben nem vagyok otthon, de úgy veszem észre hogy arrafelé (Burgundiában is) ez kifejezetten téma, hogy milyen százalékban használjanak egész fürtöket, illetve bogyózott alapanyagot az egyes borokhoz. Sokszor azt vettem észre, hogy minél inkább magasabban van egy bor a hierarchiában, értsd több karaktert szándékozik vele a termelő bemutatni, mint letisztult "izolált" gyümölcsösséget, annál inkább nagyobb szerephez jutnak benne egész fürtök.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.18. 01:10:01

@akov:
Ki ez a fkalap? (a vicces kedvű szerző)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.18. 05:03:05

@Cirfandlia: @drbarta: Egesz furtnel reszben megy bele a kocsany, ami komplexitast ad, tannint, plusz kicsit csokkenti a szeszt es noveli a savat.

Nem a szensavas maceracirol van szo termeszetesen!

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.05.19. 12:43:15

A finewines.hu -n meg nincs fenn a St Cosme kínálat, ami érkezett az nagyjából el is fogy(ott) az első kor próba volt, mivel sikeres a dolog a végleges helyére id be fognak kerülni a borok - addig emailben (meg) rendelhetők... az info@finewines.hu címen. TF

2duc 2014.05.19. 15:22:31

@drbarta: Azt a 2009-es Hominis Fidest a karl-kerler.de-ről rendeltük, 42 euro + 2 euro szállításért. Ha jól látom, ma már nem árulja.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.20. 06:56:04

@2duc: Akkor te is a "kemény maghoz" tartozol? :)
Lehet ismerhetlek is? :)
Hát nem tudom, hogy az akov által megénekelt Hominis Fides 09 konkrétan honnan származik, de az fix, hogy az említett kóstoló előtt néhány hónappal az egyik Gute Weine-s közös rendelés során a vele gyakran együtt kóstoló Octopus-kolléga benevezett egy 09-es Hominis Fidesre, így feltételeztem, hogy azt pukkanthattátok ki. Nem mintha bármiben is lényeges lenne, inkább csak az ár miatt hoztam föl, hogy az utána következő években jelentőset drágult.

2duc 2014.05.21. 10:19:52

@drbarta: Igazad van, két rendelés is volt, és a konkrét üveget Rajtad keresztül szereztük be. A kóstolón szereplő három CdP-t pedig a Vinadea nevű borboltból hoztam. Ha valaki Chateauneuf-du-Pape felé jár, semmiképp se hagyja ki azt boltot, bőséges a választék és a nyitvatartási idő is baráti. (Nem tartozom a kemény maghoz, de sokat kóstoltam akkoriban Octopussal)

tomlaker 2014.05.21. 21:20:32

Ferivel egyeztettem. Rendelésben vagyok. A 15900as hármasból melyiket? Csak 1.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.22. 06:11:16

@tomlaker: Sajnos én csak a Hominis Fidest kóstoltam, de azzalbiztosan nem fürdesz be :)

Azt írják a honlapon, hogy a Poste (ami Barroul személyes kedvence is) adja a leginkább feminin, bűbájosan kifinomult borokat. A Claux-tól amolyan burgundis eleganciát várhatunk (Feri talán erre mondta, hogy őt Piemonta emlékeztette) a Hominis Fides pedig a legmélyebb tartalmú, legrejtélyesebb tagja triónak, amely évjáratoktól függetlenül a legmegbízhatóbban hozza értékeit.
A Wine Advocate (konkrétan a RHone Report-ot is jegyző Jeb Dunnuck) 94-97-el a Poste-ra tette a voksát, egy egységgel megelőzve az egyaránt 93-96-ot kapott Hominis Fidest és Claux-t.
Tar Ferinek meg talán épp a Claux volt a kedvence.
De ha minden igaz ma este lesz a teljes szortiment bemutatója, ahol a három nagyot együtt kóstoltatják, majd ennek a tapasztalatai beszédesebbek lesznek.

2duc 2014.05.22. 15:26:30

Nyilvános a mai bemutató? Hol lehet infót találni erről?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.22. 17:14:34

@2duc: Facebookon érdemes lájkolni a finewines.hu -t és akkor időben értesülsz ezekről.
Ha jól tudom a mai már betelt, talán még a jövő hetire lehet egy-két kósza hely. Kérdezd meg Ferit (telefon fenn a honlapon)

2duc 2014.05.22. 17:51:57

A hírlevelet megkapom, de mintha abban nem lett volna szó erről a kóstolóról. Ezek szerint a facebookon is aktívkodni kéne... Kösz az infót!
süti beállítások módosítása