Örömhír a dél-francia borok szerelmeseinek, hogy a blogon is már sokszor emlegetett, lassan ikonikus státuszra emelkedő gigondas-i top borászat, a Chateau de Saint Cosme borai immár itthon is elérhetőek a Finewines.hu, azaz Tar Feri jóvoltából.
A pincéről remek posztot írt akov kolléga, így teljesen felesleges lenne bármi további szó a bemutatásukra.
Nyolc bort választottam ki az elérhető tizenegyből. Stílus, összetétel alapján nagyjából két fő csoportra lehetett osztani a kóstolandó tételeket. Egyrészt full syrah (ill serine) borok 13 körüli alkohollal a pince négociant-tevékenységéből (Saint Cosme-sorozat). Másrészt a dél-rhone-i, főleg gigondas-i saját területekről származó grenache, vagy grenache-domnáns házasítások 14.5 körüli szesszel (Chateau de Saint Cosme-címkékkel). Annak érdekében, hogy a stílusok ne keveredjenek, illetve műfajon belül maradva érzékelhessük az egyre magasabb (és drágább) minőségi nüanszokat, a két csoportot külön kóstolási szakaszokban néztük egymás után.
Következzenek tehát a borok! Árakat tekintve odaírtam, hogy gyakrabban használt európai forrásokból kb. mennyiért lehetne őket beszerezni és azt is, hogy az elkövetkező egy-két hétig tartó bevezető akció során milyen áron lehet itthon hozzájuk jutni.
Cotes du Rhone 2013 : 100% syrah, bogyózva, tartályban erjesztve és érlelve. Kint 8-9 Euro, itthon 2700 Ft. Primőr kék bogyós gyümölcsök, szilva, áfonya, kék szőlő, karácsonyi fűszerek. Közepes test, ízében kifogástalanul telt, tiszta, lédús, csupa gyümölcs. Kellemesen fanyar, frissítő tanninok, közepes hossz. Perfekt cotes du rhone, zamatos, bármikor jöhet-jellegű örömbor. 5/6
Crozes-Hermitage 2012: 100% serine, gránitos terroir. 12 hónapig érett 20%-ban új, 40%-ban másod, 40%-ban harmadtöltésű hordókban. Fiatalon is javasolt a fogyasztása, de jó néhány évnyi érési tartalékra is számíthatunk. Kint 20 Euros bor, 5100 Ft. itthon. Valamivel mélyebbről jövő, de alapvetően a hordó pörköltmagvas-feketekávés-füstös aromái által dominált illat. Közepes test, szintén remek arányok mellett szerkezetileg eggyel feljebb léptünk. Krémesebb konzisztencia, szilárdabb, de teljesen csiszolt váz, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés, végig beleköthetetlen egyensúly. Viszont a hordó szájban is még elég meghatározónak tűnt, talán ez volt az egyetlen bor a sorban, ahol olyan érzetem volt, hogy nem az alapanyag „nagyságához” lett szabva. Nálam 5/6 (hordó-toleránsabbaknál simán meglesz 6)
St. Joseph 2012: 100% serine gránitos terroirról. Egész-fürtös feldolgozás, 12 hónapig érett 20%-ban új, 40%-ban másod, 40%-ban harmadtöltésű hordókban. Kint általában 23 Euro, itthon 5600 Ft.-ért vettem. Komolyabb illat. Itt is érződik, hogy meg van küldve hordóval rendesen, de ezúttal lehet mondani, hogy partiban van a gyümölcsből származó értékekkel. Fekete-ribizli, áfonya, szegfűszeg, feketebors, némi füstös-feketekávés aroma. Közepes test. Telt íz, ugyanakkor tömörebb, izmosabb szerkezet, sehol egy gramm fölösleg. Szilárd váz, csiszolt alkotók, szép hosszan, összeszedetten, "fókuszáltan" fejlődő korty, ismét csak tökéletes egyensúly. A 2010-esről még komolyabb emlékeket őrzök, de azért ez már igen jó. 7-
Cote-Rotie 2012: 100% serine palás terroirról, egész fürtös feldolgozás. 12 hónapig érett 20%-ban új, 40%-ban másod, 40%-ban harmadtöltésű hordókban. Külföldön 48 Euro-ért mérik, Tar Ferinél most 11400 Ft. Egy jó lépéssel még komplexebb az illat, mint az előző és itt már nem is nagyon jut eszünkbe a hordó szerepét méricskélni. Az adekvát fekete bogyósok mellett gazdag, buja fűszeresség, némi vegetális beütéssel is. Szintén jó közepes test mellett egy picivel nagyvonalúbb ízeit tekintve, ugyanakkor szerkezetileg is még tömörebb, szinte „kristályos” jellegű. A szilárd, feszes váz, beleköthetetlen egyensúly, hosszú, fókuszált lecsengés itt is alap. 7/8
Cotes du Rhone Les Deux Albion 2012- Syrah, grenache, carignan, mourvedre, clairette. Agyagos-mészköves talajok, egész fürtös feldolgozás, a különböző fajtákat együtt erjesztik. Fa és beton tartályos érlelés. Kint általában 14 Euro, itthon 3800 Ft. Pont múlt hete írtam már erről borról, kb. olyan most is. Nulla fa, sok erdei gyümölcs, de mégse kifejezetten róluk szól, a „garrigue” odateszi magát rendesen, dől belőle a sok provence-i fűszer. Telt ízű, a syrah-k (illetve serine-k) után értelemszerűen kevésbé az izmos feszességről szól, inkább kényeztetni próbál, anélkül persze, hogy az egyensúlyról és frissességről le kelljen mondani. 6
Gigondas 2012: 60% grenache, 20% syrah, 18% mourvedre, 2% cinsault. 25 különböző parcella termése együtt erjesztve. Egész fürtös feldolgozás. 70%-a a tételnek 1-4 éves hordókban érett, 30%-a pedig betontartályban. Külföldön kb. 27 Euroért lehet hozzájutni, nálunk 6700 Ft. Fantasztikus gyümölcs, tömény, de lédús málna és szilva, nagyon diszkrét fahatás és persze a levendulás-mentás-babérleveles fűszerek. Telt ízű, harapnivalóan koncentrált gyümölcsélmény, ugyanakkor remekül strukturált, tömör, hosszú, lendületes. Elképesztő, hogy mennyire lezseren, erőlködés-mentesen tud nagy és hedonisztikus lenni. Lehet picit túlértékelem, de nálam ez 7/8. Az egyik kedvencem volt a sorból, ahogy több más résztvevőnek is. Egyikünk találóan megjegyezte. „ Ez az én borom. Az utolsó kettő már gusztustalanul jó”
Gigondas „Valbelle” 2012: 90% grenache, 10% syrah. 80 éves tőkék, Gigondas 5 különböző terroirjáról. Agyag, mészkő, miocén márga. Egész fürtös feldolgozás. 25% új, 40% egy éves, 35% két éves tölgyfahordókban érett. Külföldön 45 Euro, itthon most 10800 Ft. Extrém mély az illat. Hasonló karakterű, mint az előző, csak felturbózott változatban. Málna és gyógynövény elixír, de a hordó is még jobban rajta van. Nagy test, brutál anyag, elképesztő erővel, örvénylő mélységű intenzitással, masszív tanninokkal. Nagyon tömény és nagyon hosszú az egész, de az extrémitás mellett az egyensúly itt sem szenvedhet csorbát. 8-
Gigondas „Hominis Fides” 2012: Nagyon öreg tőkés grenache. Pontos korát nem tudjuk, 1902-től dokumentálják a parcelláikat, így csak annyi van meg, hogy akkor ez már jó ideje létező ültetvény volt. Miocén idő-beli mészköves homok. Egész fürtös feldolgozás. A tétel 30%-a új, 40%-a másod, 30%-a harmadtöltésű tölgyfában érett. Külföldön 70 Euro alatt nem igen lehet hozzájutni, Tar Ferinél most még 15 900 Ft. Kíváncsiak voltunk hová lehet még tovább, hát megkaptuk. Valami egészen elképesztő a gyümölcs koncentrációja, lerúgja magáról a hordót, tündököl. Szerkezetileg, ha lehet még mélyebb, még tömörebb, még végeláthatatlanabbul (létezik ilyen szó?) hosszú, mint az előző, de mégis kevésbé jut róla eszünkbe a súly. Sziklaszilárd tanninok, szétrobbanthtatlan szerkezet, tobzodó energia. Kis mentás hűvösség és egyáltalán éteri tisztaság ad az egésznek fantasztikus eleganciát a valószínűtlen beltartalom mellett is. Mi legyen 9 pont, ha nem egy ilyen bor?
Mit mondhatnék? Durván jó sor volt. Magabiztosság, tisztaság, élénkség, egyensúly, mindegyik szinten alapértékek. És valahol az is megnyugtató, hogy mennyire partiban van a kapott gazdagság az árakkal. Olybá tűnik, hogy szinte lehetetlen mellényúlni.