A Borrajongó

Őszentsége szőleje

2012. május 08. 06:00 - akov

A világ legkiemelkedőbb szőlőfajtáit és bortájait számba véve azt hiszem, jó néhány szürke folttal vagyok kénytelen együtt élni. Az egyik fájó pont a Dél-francia vagy Észak-spanyol grenache vagy garnacha vagy garnatxa – ízlés és nemzeti szimpátia szerint válasszunk – fajta, valamint az őt talán legszebben bemutató Châteauneuf-du-Pape (CdP) és Gigondas borvidékek. Amiket eddig ezekről a helyekről kóstoltam, többnyire lekvárosak, szörpösek, terjengősen alkoholosak és esetenként brettesek, azaz számomra leginkább izgalommentesek voltak. Persze mélyen amatőr volna „szőrmenti” tapasztalat alapján évszázados, sőt évezredes borvidékeket kiírni az emlékezetből. Szerencsémre pár barátom – Octopus főkolompos vezetésével – elhatározta, hogy a grenache legmélyére túr. Nekem pedig nem volt más feladatom, mint gond nélkül vállalni a déli tűzzel átszőtt víg grenache-dagonyát.cdp.jpg

A koncepciót tehát a grenache túlsúlyra felépített Dél-francia borok adták. A hangadó tétel után két komolyabb termelő alap CdP-ját kóstoltuk, majd egymás mellé állítottunk egy-egy csúcs CdP-t és Gigondas-t. Az első bort kivéve minden tétel a kiemelkedő 2009-es évjáratból származik, őket a – szintén kiemelkedő – német Gute Wein kereskedésből rendeltük.

La Cave Le Brut du Foudre 56 Gigondas 2006

A sor felvezetőjeként a jól csengő nevű kooperatív borát választottuk. 80% grenache, valamint némi syrah, mourvèdre és cinsault házasítása. Pici animalitással nyit, de hamar megszabadul tőle. Cukorkás, virágos, enyhén szörpös illat, a gyümölcskaraktert piros bogyós adják, némi fa is van karamellel és vaníliával. Enyhe vegetális zöldesség lengi át az egyébként tiszta, de visszafogott illatot. Kóstolásra is elsősorban a piros gyümölcsök vezetik, elsőre talán a cseresznye ugrik be. Nem túl intenzív, a fa visszafogott, a szerkezetet az elegendő aprószemcsés tannin és a közepes savtartalom teremtik meg. Semmi izgalom, szép tiszta ízek, közepes lecsengés, jelentősen befűtő alkohol. Valahol 5/6 pont határa. Cseppet pofátlan árazás. 6.500Ft. 15,0% (Culinaris)

Domaine Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition 2009

Tradicionalista birtok, a hetvenes évek vége óta készítenek igen magas minőségű borokat. Háromnegyed részt grenache alkotja, mellé 11-11%-ban mourvèdre, illetve syrah társul, végül a házasítást a vaccarèse, a counoise és a cinsault „zárják”. Az alapanyag kétharmadát bogyózzák, az erjesztés betonban történik, az érlelés 12-18 hónap nagyméretű hordókban. Illatában meleg hangulatú, cukorkás, málnás, szörppel és enyhén túlérett gyümölcsökkel. Elég zárt, minimális vanília és füst jelzi a fát, itt is érzékelhető némi animalitás. Elég telt, a málnához és az eperhez ezúttal fekete bogyósok is szegődnek, van benne frissesség és túlérettség is. Jó sava van, gyümölcsei zamatosak, bár lehetne picit intenzívebb. Az utóízben ellaposodik a bor és uralkodóvá válik a szárazporos textúrájú, kissé kesernyés tannin. A kortynak egyébként szép magja van, a hordót alig érezni, az alkoholtartalom emelkedett, de összességében rendben van. Erős 6 pont, hetes villanásokkal. 14,5%. 19,0 EUR (WS 92, ST 89, RP 90)

Le Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape 2009

Szintén egy tradicionalista birtokról van szó, a Châteauneuf-du-Pape appellációban 28 hektáron gazdálkodnak, de rendelkeznek még közel húsz hektár területtel a Cotes du Rhone-ban is. Boraik híresen hosszú életűek, a La Cuvée du Papet csúcsbor akár 20 év érlelést is meghálálhat. Jelen bor a CdP szortiment közepén helyezkedik el, 80% grenache, 10% syrah, valamint mourvèdre és cinsault alkotják. Nagyméretű, régi hordókban érett. Cukorkás, karamelles, rózsás-ibolyás illat, amelyhez eper, málna és kevés animalitás vegyül. Édeskés és szörpös, biztosan nem hűvös helyről érkezett. Kóstolásra is természetesen adja a meleg karaktert, inkább a túlérett, szörpös térfélen játszik, eperrel, málnával és cseresznyével. A tannin ismét sok, finom poros textúrájú és hasonlóan az előző borhoz, felülkerekedik az utóízben. A sav jó, a bor szépen koncentrált, az alkohol kissé itt is emelkedett. Erős 6 pont. 15,0%. 18,0 EUR (WS 92, ST 92, RP 90)

Domaine de Caillou Les Quartz Châteauneuf-du-Pape 2009

quartz.jpgA Le Clos du Caillou a CdP appelláció újdonsült sztárja, nem szerény források szerint (pl. Robert Parker) a birtok vörösborai a világ legjobbjai közé tartoznak. Az 1955-ben alapított birtok a kilencvenes évek közepén került fel a térképre, amikor is a fiatal örökösök leálltak a szőlőértékesítéssel, újjászervezték a pincét és radikális terméskorlátozást vezettek be. A Châteauneuf-du-Pape appelláció szélén fekvő Courthézon falu közelében összesen 9 hektár biodinamikusan művelt területtel rendelkeznek, közvetlenül a Château Beaucastel szomszédságában. A Côtes du Rhône appellációban ezen felül még 44 hektár szőlővel gazdálkodnak. A borkészítést nagyfokú tisztaság jellemzi, a birtok borait ismerők szerint a modernista megközelítés mellett is képesek megjeleníteni a termőhelyre jellemző klasszikus jegyeket.

Jelen barátunk a szortiment második bora – de nem másodbora –, 85% grenache és 15% syrah alkotja. A 60 éves tőkékről szüretelt grenache 6-10 éves hordókban összesen 17 hónapot töltött el, míg a syrah – rendhagyó módon – másod- és harmadtöltésű burgundi hordókban érett. Összesen 16.000 palackkal töltöttek le. Már az illatból világos, hogy itt osztályokat ugrottunk felfelé. Finom virágosság, málna, ribizli, ibolya és rózsa, sokkal több frissességgel, mint az előbbi borokban. Ízléses fás jegyek, pici vanília, pici karamell. Telt, de nem robosztus korty, sok friss, édesre érett piros és fekete bogyós gyümölccsel. Elképesztően jó arányai vannak a bornak, a komoly kortyközépi mag mélységes zamatokat kínál. A friss gyümölcsöket egy egészen aprócska szörpösség és vegetálisság teszi komplex-szé. Tannin van, de tökéletesen besimul, szinte foglalkozni sem kell vele. A fa finom jelenléte érzékelhető, de ahogy várjuk, egy ekkora bor nem szólhat a hordóról. Itt kérem, mindennek megvan a maga szerepe. A lecsengés elképzelhetetlenül hosszú és hullámokban tár fel újabb aromákat és rétegeket. Eléri a 8 pontot, érleléssel van feljebb is. 14,5%. Kb. 40,0 EUR-ért rendeltük, de tud ő jóval drágább is lenni. (RP 94)

hominis.jpgChateau de Saint Cosme Gigondas “Hominis Fides” 2009

Egy fiatal, de annál komolyabb birtok. Az alapító szőlész-borász Louis Barroul nem csak Gigondas határait feszegeti, de nagyon magas színvonalú négociant-tevékenységbe is kezdett a Rhone-völgyben. A birtokborok Chateau de Saint Cosme, a felvásárolt szőlőből készülő tételek pedig St-Cosme név alatt kerülnek piacra. Úgy tartják, Robert Parker fedezte fel a birtokot, jól megszórta magas pontokkal, aztán szépen felmászott a borok ára is. A 2007-es dűlőszelektált Hominis Fides egészen pontosan 100 pontot kapott Parkertől. Nekünk csak a 2009 jutott osztályrészül, de előre elmondom, hogy nem nagyon volt min fanyalogni.

A bort 100% öreg tőkés grenache alkotja, a parcella mészköves és homokos talajjal rendelkezik. Pontosan egy évet tölt kisméretű hordókban, amelyek 30%-ban újak, 30% és 40%-ban másod- illetve harmadtöltésűek. Illata némi animalitással nyit, de szerencsére felülkerekednek erényei: ibolya, rózsa, eper, málna, meggy, apró vegetálisság, finom vanília, füst, sonka, édeskés cukorka, hordós fűszerek. Elképesztően vonzó és összetett, könnyedén bele lehet habarodni. Súlyra a közepes és a telt között van valahol, mégis elképzelhetetlenül koncentrált, friss gyümölcsökkel, fekete cseresznyével, meggyel és elsőrangú fás jegyekkel. Ez utóbbiak elegáns pörköléssel és kakaóval játszanak. Nincs szörpösség és lekvárosság, csak kiválóan megkomponált ízvilág és mesteri definiáltság. A frissítő savak mellé picit magas alkohol és elég sok tannin társul, de egyetlen pillanatig sincs gond, elbírja őket a beltartalom. A lecsengés kiemelkedően hosszú, a nyálkahártyát átitatják a makacs gyümölcsök, hosszú percekig nyújt élvezetet egyetlen kis korty. Sokkoló bor, elképesztő élmény. Erős 8 pont. 14,5%. 42,0 EUR (WS 95, RP 90-93)

(A fotóért köszönet Gabónak, a címkeképek a pincék honlapjáról származnak.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr634494076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása