A Borrajongó

Aszú a fa alá: Dereszla 5p 2007

2013. december 23. 12:55 - akov

Nagy lendülettel járta be a magyar sajtót a Dereszla Aszú 5p 2007 fenomenális amerikai sikere. A bor ugyanis megcsinálta azt, ami eddig egyetlen magyar pincészetnek sem sikerült. A főként külpiacokra termelő – ennél fogva itthon alig ismert – pincészet a Wine Spectator Top 100 első traktusában végzett. A listára kerülő termelők általában szeretik úgy interpretálni a dolgot, hogy a világ legjobb száz borába válogatták őket. Ezzel ellentétben a Wine Spectator Top 100 abszolút nem ezt célozza. A lista azokat a borokat igyekszik összeszedni, amelyek kimagasló minőséget képviselnek, jó vagy elfogadható árukkal és megtermelt mennyiségükkel széles körben hozzáférhetők. Nem sokkal a nagyszerű hír után volt szerencsém a Dereszla Pincészetnél járni, ahol Bai Edit borásszal rengeteget kóstoltunk és beszélgettünk. Beszámoló majd később, most fókuszáljunk a Wine Spectator Top 100 huszadik helyét és a híres magazin 95 pontját megcsípő aszúra!

dereszla_5p_2007.jpg

Dereszla Tokaji Aszú 5p 2007

Szép tiszta illat, rendkívül vonzó, virágokkal, trópusi gyümölcsökkel, őszibarackkal, mézzel, mazsolával. A fahordó hatása ízlésesen, a háttérben visszafogottan érezhető. Kóstolva sűrű, a Dereszla aszúk kézjegyeként ismert lédús őszibarackos és trópusi gyümölcsös jegyeket hordozza. Remek tisztaság és frissesség, arányos sav, méz, kis mazsola és egy csipetnyi építő-támogató tannin teszik szép komplex élménnyé. Hosszú lecsengés, kiemelkedő fogyaszthatóság. 10,0%. 10.700Ft (USA piacon $40,0). 7/8p

A bor beszerezhető a Dereszla Vinotékából. Amennyiben még nem késő, ennél szebb dolgot nem nagyon tudnék elképzelni a fa alá! Gratulálunk a pincészetnek!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr175705531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.23. 17:45:12

Az év egyik legjobb híre volt ez a helyezés, de a 20 százaléknál is nagyobb árkülönbség teljesen érthetetlen számomra. Nem elírás?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.23. 18:05:28

@rszabi: Jó a kérdés. Talán az éppen fedezi a dolgot, hogy nálunk 27% az ÁFA, náluk meg 10% alatt van. :/
süti beállítások módosítása