A Borrajongó

Piemont a Klubban

2013. szeptember 12. 06:00 - drbarta

Tar Ferenc, a sokat emlegetett www.riesling.hu tulajdonosa nemcsak rieslingben utazik ám, hanem egy sor egyéb érdekességet is behozott hazánkba, mely borokat a www.finewines.hu honlapon lehet (majd) elérni.

Az egyik új irány Piemont, jelenleg négy termelő aktuális szortimentjének egy része vásárolható meg. Ezek közül rendeltem Feri ajánlásainak figyelembevételével egy különböző fajtákat, árkategóriákat érintő sort, hogy tarthassak egy a műfajjal ismerkedő kóstolót a társaimnak.

2013-09-10 18.58.27.jpg

 

Ascheri: Nebbiolo d' Alba  Bricco S. Giacomo 2011

Nagyon vonzó illat eperrel, mentával, ánizsos fűszerességgel. Szájban közepes testű korty. Primer gyümölcsökre épülő ízek, tiszta, famentes, szinte áttetsző konzisztencia. Élénk savak, poros tanninok kellemesen csiklandozzák a szájat. Nagy szerkezetet nem kell keresni, a lecsengés is jó közepes, esetleg attól minimálisan hosszabb. Mindenki szerette, a sor komolyabb borai után visszakóstolva is teljesen élvezetes mi több kifejező ital volt. 5 és 6 pont között, ami valahol nem adja vissza, hogy konkrétan több örömet leltem benne, mint a záró tételben. Kb. 4 ezer Ft.

G.D. Vajra: Langhe Freisa Kyé 2009

Hasonló karakterű aromák, eper itt is, menta, pici füst, tavaszi virágok, gyógynövények, ánizs összességében jóval komplexebb és mélyebb kiadásban. Szájban elég nagy testű a korty. Kifogástalanul beterítik az ízek a szájat. Izmosan tömör struktúra, nagyon szilárd, smirglisen szemcsés tapintatú tanninok, feszes,  élénk savak. Jól fókuszált fejlődés, szép hosszú lecsengés, tiszta, elegáns, kifejező világú bor, a maszkulin jelleg mellett teljesen jól fogyasztható. Nagyon tetszett, megvenném újra. Eléri a 7 pontot. Kb. 7 ezer Ft.

G.D. Vajra: Barbera d’Alba Superiore 2009

Még mélyebbről jövő  az illat. Feketeolíva, borsos fűszeresség, érett fekete gyümölcsök, kávébab, némi likőrösség. Nagyon telt, édeskés ízek, tapinthatóan magas extrakt.  Bársonyosan sűrű szövés, tömör, masszív, hosszan kibontakozó közép, szintén jó hosszú lecsengés érezhető alkoholos melegítéssel. Sok tannin, az eddigiekkel ellentétben viszont kifejezetten sima és finomszemcsés, a savak is puhábbak, kerekebbek. Kedves, behízelgően finom, sok direkt örömet nyújtó bor. Bár egy lépéssel még több szerkezeti tartalommal, mélységgel rendelkezik, mint az előző bor, annak hűvösebb, kifejezőbb eleganciáját, fineszesebb karakterét jobban kedveltem. 7 pont ez a bor is. Kb. 7 ezer Ft.

Ascheri: Barolo Sorano 2009

Szuperérett, de véletlen se lekváros gyümölcsösség, menta, gyógynövényesség, némi ásványosnak ható krétaporos fűszeresség, pici szarvasgombás színezet. A sor legkomplexebb, legkifinomultabb illata, sokat nyújt, de ízlésesesen, nem kitárulkozva teszi. Közepesnél nagyobb, izmos, de túlzások nélküli test, telt, mély íz. Szilárd, picit szemcsés, még kellemesen csipkelődő  tanninok, penge-precíz, cizellált savak, kifejezetten hosszan és ezeddig a legfókuszáltabban fejlődő tétel a sorban. Erőteljes, karakteres és fineszes bor remekül fogyasztható kiadásban. 7 és 8 pont határán. Kb. 8 ezer Ft. Megvenném újra.

Elio Altare: Barolo Arborina 2008

Itt is mély az illat, vastag, érett, enyhén aszaltas hangulatú gyümölcsök, némi konyakosság, de ami leginkább jellemző, az a hordó rumpuncsos-vaníliás-étcsokoládés aromák képében. Szájban igen komoly szerkezetet mutat. Telt, izmos, precízen fókuszált, extra hosszan fejlődő korty, benne van a nagy borokra jellemző újabb és újabb impulzusokban érkező inger-köteg, ami miatt úgy tűnik vége-hossza nincsen és amivel úgy általában egy bor le tudja nyűgözni a kóstolóit. A tanninok és savak feszesek, kemények, ugyanakkor simára csiszoltak, jól integráltak. Az egység és egyensúly is teljesen pazar. Ugyanakkor nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy ízében is képtelen vagyok érdemben a hordó mögé nézni. Bizonyára drága és minőségi a francia barrique, de akkor is közhelyesnek hat a csupa puncsos-vaníliás-pörkölt magvas íz, pláne egy ilyen sorban, ahol azért voltak karakterek. Nehéz pontozni. Legyen 7 pont, jelezvén, hogy az anyag ettől sokkal többre hivatott, de a komplexitása, kifejezőértéke meg jócskán elmarad még jelenleg. Persze minden esélye megvan a fejlődésre. Kb. 20 ezer Ft.

A sor egésze nagyon pozitív volt. Ez az eset kapcsán kicsit tartottam, hogy esetleg szét fognak szaggatni bennünket a tanninok, de ezek teljesen befogadhatóak voltak.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr115506963

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.09.12. 15:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.09.12. 14:53:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puskásutcalakás 2013.09.12. 18:58:56

A helyzet az, hogy ritkán kóstolok végig gazi örömmel 5 vörösbort -most ez történt. Már a 2. tételnél megdícsértem bizony a beszerzési forrást! Akik itthon szeretik használni a vörösborokhoz a déli jelzőt, feltétlen kóstolniuk kellene ezeket a borokat! Lustaságmak nyoma se (nekem lehelletnyit a 3. tételben), a savak remekül álltak, a nyilvánvalóan jelentős tanninok teljesen integráltak és legkevésbé sem húzósak! (itthon pont ezek a borok kevésbé kapnának déli jelzőt)
Ami még meglepett, hogy Piemonte nem egy olcsó borvidék. Ehhez képest az utolsó tételig magyarországon nem ritka árakról volt szó, és kiváló tételeknél.
Kösznet ezúton is!

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.09.14. 14:44:45

Én köszönöm... Ezért csinálom a rieslinget es a finewinest is, hogy örömet szerezzek új stílusok, gyöngyszemek felfedezését lehetővé tegyem..

Andras Kato 2013.09.14. 14:59:22

Ascheri már 10 éve is volt Magyaroszágon
www.monarchiaborok.hu/hirlevel/0705/index_en.html
De örülök, hogy valaki újra felfedezte, mert komoly borokat készít.

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.09.16. 09:24:30

rövid kiegészítés: az Ascheri, Vajra (Elio Altare és Roberto Voerzio, ...) borokat első körben kis tételszámban hoztam be, "kipróbálásra", hogy lássam milyen a fogadtatás, mire mutatkozik igény - még pár palackkal van belőlük. A következő hetekben 2 nagyobb bemutatót tervezek, melynek visszajelzései alapján fogok nagyobb mennyiséget behozni - ez 3-4 hét múlva aktuális, ezután lesz kint a finewines webshopban is... tehát azoktól akiknek felkeltette az érdeklődését a fenti jegyzet kis türelmet kérek!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.16. 15:05:10

@aquarius71: köszi
@Andras Kato: Igen, az Ascheri Barolo Sorano 2000.eshez volt szerencsém még 2009-ben, lenyűgöző volt.
Azt még a Vino Castillo-ban vettem anno, nem tudom,oda lehet, hogy Monarchia révén került?

Andras Kato 2013.09.16. 16:59:10

@drbarta: a monarchia volt az importőre az ascheri boroknak, biztos onnan került a VC-be. emlékeim szerint volt a Barolon kívül
Barbera d'Alba is anno. good ol'times :)

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.09.18. 16:29:12

Kissé off-topic... az alábbi oregoni pinot noirok érkeznek hamarost a finewines.hu kínálatába:

Domaine Serene Evenstad Reserve 2002
Argyle Spirithouse 2007
Chelahem Willanette Valley Reserve 2006
Maysara Asha 2008
Le Cadeau Equinoxe 2009
Le Cadeau Diversité 2007
Lumos Temperance Hill 2008
Eyrie Dundee Hill Estate 2007
Evesham Wood Eola - Amity Hills “Le Puits Sec” 2007
Patricia Green Eola – Amity Hills “Croft Vineyard” 2008

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.18. 20:15:32

@aquarius71: Koszonet az infoert. Majd megkostoljuk oket. Az araidra kivancsi lennek, hiszen az oregoni pinot-ok nem a kedvezo arukrol hiresek. Itt kostoltunk parat:

borrajongo.blog.hu/2012/01/09/pinot_noir_ok_oregonbol

Lehet kerni, hogy ha valami speci kostolo van nalatok, akkor jelzed? Megkoszonnem.

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.09.19. 08:36:16

Nagyon szívesen. Időben fogok jelezni h mikorra várható az első oregoni kóstoló est . Az árakról: kereskedokent EUn belüli disztributortol vasarolhatok így az ő árai határozzák meg az arfekvest. Nem olcsók de nagyon jo ár-értek aranyuak ( 21- 50 EUR között )

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.09.26. 20:22:39

update - Piemont kedvelőknek...

a posztban is szereplő 2 pincészettől az alábbi borok lesznek készleten (kb 2 hét múlva érkezik a szállítmány)

Ascheri

Dolcetto D'Alba Rocco
Nebbiolo D''Alba Giacomo
Barbera Superiore
Barolo Pisapola
Barolo Sorano

Vajra

Langhe DOC Nebbiolo
Dolcetto D'Alba
Langhe DOC Freisa
Barbera D'Alba Superiore
Barolo Albe
Barolo Bricco del Viole

a FineWines webshopjába - www.finewines.hu - a jövő hét elején bekerülnek...

+1 dolog: ma beszéltem Matteo Ascherivel és 3 borukból (2 BArolo, 1 Syrah) elérhetőek korábbi évjáratok (köztük a legendás 2000-es Barolók), aki érdekelnek a részletek ill. listát kér küldjön emailt az info@finewines.hu-ra...

üdv, F
süti beállítások módosítása