A Borrajongó

Riesling-rovat XVI. Klaus-ostrom, brutál kihívók

2013. augusztus 15. 06:00 - drbarta

Folytatódik sokat emlegetett és rajongott Klaus-barátunk tesztelgetése, ezúttal abszolút csakis műfajon belül, azaz Iszonyat-Riesling kóstolónk kivonata következik. :)

2013-08-12 18.53.32.jpg

A koncepció nem bonyolult, veszünk egy csokor száraz rieslinget, németet, osztrákot vegyesen, ami a lényeg, hogy valamennyi a maguk vidékén meghatározó, mitöbb sztárborásztól származó top, dűlős tétel kell, hogy legyen, csak így szerényen, évjáratként pedig a mindenhol kiválónak tartott 2011-et választottam. Papíron így minden esély adott volt, hogy a Prager Klaus méltó és megfelelő kontextusban mérettessék meg, meg persze a pofátlan hedonizmushoz. :)

A kóstolás vakon történt.

 

Dr. Bürklin-Wolf: Riesling Forster Pechstein GC 2011

Pfalz, 38 Euro.  Mélyről jövő illat, hűs citrusok, rigid kőporosság, később színesedik némi barckosabb árnyalatokkal. Izmos, élénk korty, telt ízekkel, elegendő gyümölccsel, de még több ásványossággal, erőteljes,  acélos, vibráló savakkal. Koncentrált közép, szép hosszú, fókuszált lecsengés. Szikársága, keménysége mellett abszolút egyensúlyban, annak ellenére, hogy maradékcukor nemigen érződik. Komoly darab. 7 és 8 pont között. (92)

Wittmann: Riesling Westhofener Brunnenhauschen GG 2011

Rheinhessen, 38 Euro.   Citrusok, krétaporosság, gyógynövények, sárga gyümölcsök, ringlószilva. Közepes-plusz test, ízében telt, de talán nem annyira, mint amennyire elvárnám bármelyik tételtől a sor szintjén értve. Szép struktúra, korrekt koncentráció, közepesnél hosszabb lecsengés, kifogástalanul gömbölyű egység, nyugodtabb egyensúly. 6.5-7 pont határán. (89-90)

Van Volxem: Riesling Scharzhofberger Pergentsknopp Erste Lage 2011

Saar (Mosel) 32 Euro.    Nagyon szép illat, egész gyümölcskosárral, mély, palás ásványossággal, igazi „aha”-élmény. Nagy testű korty, finom krémességgel, kényeztetően vastag ízekkel, érezhetően némi maradékcukorral is megtámogatva. Sűrű ásványos mag, érett, fajsúlyos savak, szép hosszú lecsengés. Egység, egyensúly, gömbölyűség, valamint minden porcikájában finom, úgy hogy karaktere is van. Talán a 2010-es ugyanebből a borból még fókuszáltabb volt pengébb savai végett, de ez is pazar. 7 és 8 pont között. (92)

Hirtzberger: Riesling Smaragd Singerriedel 2011

Wachau, 50 Euro.   Érett citrusok, komoly mennyiségű komplex  ásványosság, „standard” rieslinges aromák, de mégis jóval mélyebb kraftot ígér, mint eddig bármelyik. És tényleg . Elég nagy test, vastag, mély, áradó gyümölcsösség, sűrű ásványos mag, fókusz, és újabb és újabb impulzusok, extra hosszú  lecsengés. Ez bizony masszív 8 pont, állva hagyva az eddigi mezőnyt. (94)

Prager: Riesling Smaragd Klaus 2011

Wachau,  36 Euro.   Hasonlóan extrém mélységeket érintő illat, de talán még direktebb, bujább kiadásban, egzotikusabb tónusokkal. Szájban egyszerűen bombasztikus. Lehengerlő ízek, csupa lédús gyümölcs, sok-sok ásvány, koncentráció, fókusz minden mennyiségben, rendkívül hosszan magával ragadó, véget érni nem akaró korty. Megint csak bődületes 8 pont. (94) . Na most ez a legjobb, vagy az előző? Kellemes gondok :)

Schafer-Fröhlich: Riesling Bockenauer Felseneck GG 2011

Nahe, 38 Euro.    Van benne egy adag fülledt-áporodott hangulat. Kén? Redukció? Szellőzéssel csökken, de az este folyamán teljesen nem tűnik el. Ettől függetlenül jó koncentrációban kínál hűs, roppanós citrusokat, palás ásványosságot. Szájban kifejezetten szép. Haraphatóan gyümölcsös, csupa frissesség, zizegés, sziporkázás. Strukturálisan izmos és tömör, a savak penge-precízek, pörgősek, a lecsengés szép hosszú, az egyensúly a feszültség mellett is teljesen jó. Érezhetően kevesebb anyag az előző kettő után, de vagány kis bor. 7 pont. (90-91)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr165460130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.08.15. 19:43:53

Hey, Bartha! Ugy hianyoztal, akar egy jó riesling :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.16. 08:19:45

Köszönet a szívélyes üdvözletért
süti beállítások módosítása