A Borrajongó

Red Earth Budapesten

2013. július 15. 06:00 - akov

A nyarak egyedülálló és kiemelkedő borprogramja, a Sydney-ben élő Halász Attila (aka. európai) celebrálta Terra Australis idén ugyan nem került megrendezésre, de volt helyette Red Earth. A különbséget nemigen találtuk, de nem is kerestük, hiszen Attilát ismerve sejtettük, hogy a Red Earth sem esik messze az almafától. Ez pedig ismét a legjobb ausztrál csúcsborokat jelenti. Tovább nem vesztegetve a szót, engedjétek meg, hogy előadónk egy rövid mondókáját szabadon idézzem. Minden bortermelő – és fogyasztó – figyelmébe ajánlom:

“Az a terroir, amikor 30 évig csinálod a bort, meghalsz, a lányod és a fiad tovább csinálja, majd jönnek az emberek és azt mondják: egyedi a bor. ‘Uram, azért vezettem 12 órát, hogy megkóstoljam az Ön borát. Mert az Ön bora valóban egyedi, vakon felismerem.’ Ez az, amikor mások mondják meg, mi a terroir, nem pedig Te, a termelő. ... A szerencsétlen terroir-borász meg ott áll a pinceajtóban, három évjárattal a háta mögött és egy hibás lőrével a poharában kövekről meg ásványokról prédikál. A bor meg 5.000Ft és ihatatlan.”
redearth13.jpg

Végül Drbarta is beesett a kóstolóra, így mindkettőnk jegyzeteit közzétesszük. Nem egyeztettünk, nem igazodtunk, nem is egymás mellett ültünk, mégis nagyon hasonlóan láttuk a helyzetet. Nézzük, mit blöfföltünk:

Penfolds Bin 389 Cabernet-Shiraz 1998

Baby Grange (Vintage Direct 97 pont), ugyanabban a hordóban érik, mint a Grange egy évvel korábban. Nagy mennyiségben készül, igen megbízható darab. 18 hónapos hordós érlelés. 14,0%. 14.000Ft (az új évjárat ára)

(akov) Gránátba forduló szín, mély maggal. Érett illat, virágos, szép palackbukéval, gyantával, remek fűszerességgel, aszalt fekete bogyósokkal, mentollal, kávéval. Testes, mélyen földes és aszaltas, szépen beépített fahatással, jó szerkezettel. Nagyon komplex, abszolút nem üresedett ki, a palackérés aromáin túl koncentrált, nem lyukasodik, nem eresztett le. Gyantás hatású, komplex, kávés, jó savval és hosszú lecsengéssel. Ilyen minőségi érést produkáló magyar vörösborral sosem találkoztam! Sima 7 pont. (91)

(drbarta) Aszalt fekete gyümölcsök, pici bőr, leheletnyi bitumen, némi pörkölési aroma, szép, komplex, ugyanakkor diszkrét tercier fűszeresség. Közepes-plusz test, még mindig tisztességesen telítve ízekkel. Omlósan krémes konzisztencia, nagyon lesimult, élmentes részletek, minden a helyén. Közepesnél hosszabb lecsengés. Nem mondanám nagy bornak, túl sok tartalék se érződik már, de jelenleg nagyon szép, van benne harmónia és finesz. Eléri a 7 pontot. (90)

Westend Estate Three Bridges Durif Griffith 2010

Durif = petite syrah. A 60 éves családi vállalkozás egyik különleges és díjnyertes csúcsbora. 6.000Ft

(akov) Virágos illat, fiatalosan intenzív, metszően tiszta, érett fekete bogyós gyümölcsökkel, de van itt fűszer, csoki, vadhúsos jelleg és persze jó minőségű fa, csak egészen visszafogott mennyiségben. Testes, intenzív, kifogástalan tisztaság, aszaltak és szuperérett gyümölcsök. Masszív, citrusosba hajló sav és darabos állagú tannin, de ellentart a bor, nem hozható fel kifogás. Fókuszált, földes, sűrű kortyközép és hosszú lecsengés. 7 pont (90)

(drbarta) Fűszeres illat, kömény, bors, csillagánizs, pörkölt magvak, kávé, kakaó. Szájban szép. Közepesnél nagyobb test, nem lehengerlő, de kifogástalanul telt íz. Szépen strukturált, cizellált felépítés, elég hosszan fejlődő és lecsengő korty. Tiszta, egyensúlyos, egységes, lekerekedett, sima felszínekkel. Jó inni, ugyanakkor kellően komoly. Szintén egy szűk 7 pont. (90)

Star Lane Vineyard Nebbiolo Beechworth 2009

Kisszériás, hozzáférhetetlen kézműves bor Liz Barnestól. 14,2%. 15.000Ft

starlane.jpgStart Lane Nebbiolo. Palack Nr. 0075.

(akov) Közép rubin szín, gránát villanásokkal. Közepesen intenzív illat, jelentős eukaliptuszos-mentolos hatással, friss piros bogyós gyümölcsökkel. Magas, citrusos sav, amely feszesen viszi előre ezt az őrületesen jó nebbiolót. Sok tannin, hosszan-porosan felrakódik, de elbírja a bor intenzív és friss piros bogyós gyümölcsössége, mentolos kis izgalma. A minőségi fa csak a háttérben muzsikál, utóíze elképesztően hosszadalmas, kevés aszalt gyümölcsösséggel búcsúzik. Zavartalan tisztaság. Eléri a 8 pontot. (92-93)

(drbarta) Piros bogyósok, cseresznye, picit szúrós gyógynövénylikőrös színezés. Szájban telt ízű, erőteljes korty. Sok sav, kemény tanninok, szilárd váz. Tömörség, lendület, szép hosszú lecsengés. Kissé sorjás tapintatú, de mégis vagány és karakteres. 7 pont ő is. (89-91)

Grosset Gaia Clare Valley 2009

Cabernet sauvignon és franc házasítása, felsőpolcos bordeaux-i blend. James Halliday 96 pont. Francia fa, 50%-ban új. 12.000Ft

(akov) Eukaliptuszos illat, kiemelkedően tiszta, kevés medvecukor és paprika színezi az érett és túlérett gyümölcsösséget. A rettenet komoly minőségű fa a háttérből kacsintgat. Testes, de nem túlzóan, mentolos, aszalt és lédús friss gyümölcsökkel, szederrel, szederlekvárral. Sűrű közép, aprócska édesség, ici-pici paprika, remek vezetésű savak, hosszú lecsengés. Elegáns, jó arányban gazdálkodik a friss és lekváros jegyekkel és a fával. Remek és egyedi borkarakter. 7/8 pont határa. (92)

(drbarta) Mélyről jövő illat, érett, koncentrált feketeribizli, zöldpaprika, menta, diszkrét, profi hordó. Szájban is igen meggyőző. Tiszta, intenzív ízek, tömör, sűrű mag, szép hosszú bontakozás, fókusz. Az egyensúly végig remek, akárcsak alkotórészeinek tapintata. Zamatos és elegáns egyidejűleg, tartalmilag is feljebb léptünk az előző borokhoz képest. Nagyon tetszett. 7 és 8 pont között. (92)

Gróf Buttler Phantom 2006

Vaktétel. Az első palacknak furcsa, gombás-tejszínes illata és mellékíze van, szinte minden mást fed, nem valami kellemes. A második palacknak nem volt baja, az alábbi jegyzetek erről szólnak. 12.500Ft

(akov) Földes, mély fekete bogyós illat, jó minőségű fás jegyek, utólag azt gondolom, lehetne fajtajellegesebb. Kóstolásra szerencsére hozza a syrah-t, feketeborsos fűszer, narancsos sav, meggy, fekete bogyósok és aszalt gyümölcsök. Komoly sűrűség és koncentráció, szép sav-tannin arány. Az alkohol picit magas, de a korty frissessége és koncentrációja még képes ellensúlyozni. A fára sem lehet panasz, szépen beépült az anyagba. Ez egy jó bor, nincs mese. Erős 7 pont. (91)

(drbarta) A sor szintjéhez képest visszafogottabb fekete gyümölcsök, némi fülledtség, borsos fűszeresség. Szájban teljesen rendben. Telt íz, szemrevaló struktúra, elég hosszú lecsengés. Nem éri el, de közel van a sor első tételeinek szintjéhez. 6 és 7 pont között.

Wendouree Malbec Clare Valley 2010

Az elérhetetlen, a beszerezhetetlen, a megközelíthetetlen. 1920-ban és 1940-ben telepített dűlők termése. The Wine Front 95 pont. Meggyőződésünk, hogy sokan kizárólag a Wendouree borok miatt járnak vissza erre a kóstolóra... 20.000Ft

(akov) Tintásnak ható illat, elegáns virágosság vezeti, mellette pici mentol, a visszafogott fa körül friss fekete gyümölcsök zizegnek. Arisztokratikus, fiatal, de egyetlen mozzanatában sem komolytalan. Kóstolva is a nagybortól szokatlanul kevés fa lep meg először, alig észlelhető, de minőségre kifogástalan. Közepes testben hatalmas erő, ultrakomoly intenzitás, kikezdhetetlen korty, mérhetetlen elegancia. Fűszeres, mentolos, fekete bogyósai egyszerre meleg és hűvös karakterűek, de mégsem a szuperérett tucatborok gyümölcsösségét idézik. Elsöprően zseniális. Megállapítások: 1. Hordó nélkül is van bor. 2. Megfelelő alapanyaggal közepes test is tud félórás lecsengést. Erős 8 pont, talán több is. (94)

(drbarta) Érett fekete bogyós gyümölcsök, nagyon komplex fűszeres karakter, pici menta itt is. Sokkal, de sokkal arisztokratikusabb a Grosset-hoz képest is. Szájban valami félelmetesen arányos. Nagyon mély, de semmi lehengerlő direktség. Hihetetlen tiszta, megbonthatatlanul tömör és szilárd, elejétől végéig beleköthetetlen egyensúlyú, halál precízen fókuszált, nagyon hosszú. Első nekifutásra talán több hangerőt, nagyvonalúságot várt volna az ember, de ez csalóka. Visszakóstolásnál a környező borokkal (Grosset, Elderton) közvetlen összehasonlítva érzékelhető az intenzitás és hosszbeli fölény is, azon kívül, hogy leírhatatlanul elegánsabb azoknál. Szenzációs. 8 és 9 pont között (94)

Elderton Ashmead Cabernet Sauvignon Barossa Valley 2009

Az Elite-szortiment csúcsa, dűlős válogatás, Barossa-legenda (Huon Hooke 95 pont). 20.000Ft

ashmead.jpgAshmead CabSav. Hordós és buja, de jót tesz.

(akov) Minőségi fa dominálta illat, rózsa, friss gyümölcsök, aszaltas villanások, tonnányi fűszer. Jóval érettebb és bujább érzetet kelt, mint az iménti bor. Testes, egyszerre arisztokratikus és populáris, tipikus drága-boros, de hálistennek’ nem lép át egy határt. Mentás-mentolos, friss fekete bogyósokkal, gyönyörű fával, de kétségtelenül lazább és terjengősebb kiadásban, mint a Wendouree. Zamatos, minden szép benne, adja, amit egy ilyen bornak kell. Hosszú lecsengésében picit túlteng a fa, de még így sincs vele gond, mert klasszis. Erős 7 pont. (92)

(drbarta) Fekete gyümölcsök, kék virágok, fekete olíva. Tiszta, mély, intenzív ízű. Remek szerkezet, sűrű textúra, kiváló egyensúly és egység, kellő tömörség, erő, hossz. Nehéz belekötni, csak egy lépéssel kevesebb, mint az előző bor. 7 pont teteje. (91-92)

Wendouree Cabernet Sauvignon Clare Valley 2009

A három öreg tőkés, nagy dűlő termése, 50 évre tervezett, brutális és beszerezhetetlen vörös. 20.000Ft

wendy.jpgA legnagyobb. Utánozhatatlan. Nem csak a bor, a címke is megér egy misét.

(akov) Varázslatosan mély illat, mentával, fűszerrel, virággal és mesés minőségű, de a Malbec-kel összehasonlítva azért több fával. Nagy test, remek tisztaság, itt is tetten érhető a mentás-eukaliptuszos vonal. Az elképesztő intenzitás és mélység galádul összejátszik a közepes-magas savval és együtt zsinóron húzzák a bort. Tökéletes gyümölcsérettség, perfekcionista tisztaság, friss és földes hatás. A sok, de érett tannint körberöhögi a sűrűre kalibrált anyag, amely testre talán el sem éri a magyar csúcsvörösek olajos komikumát. Letaglózó minőség, az ilyenre szokás mondani: borotvál! Tetszés szerint pontozható, valahol a 8/9 pontok határát feszegetjük. (95)

(drbarta) Feketeribizli, fűszerpaprika, cédrus, elegáns fűszeresség. Tipikusnak mondható cabernet, csak éppen hihetetlen mélyről jövő kiadásban. Szájban elképesztő. Mély, nagyvonalú ízgazdagság hihetetlen tiszta kivitelben. Atomszilárd szerkezet, extrém fókuszált, hosszan bontakozó, egyre csak táguló kortyfejlődés, megbonthatatlan egyensúly és egység. Erő és harmónia, nehéz mit írni, egyszerűen fantasztikus. Nálam ez már 9 pont. (95)

Mitolo Serpico Cabernet Sauvignon McLaren Vale 2008

A 2008-ban tapasztalt hőhullám miatt túlérett a szőlő, töppedni kezdett, a borászat meg gondolta, Amarone-eljárással nyúl az alapanyaghoz. Jamie Goode szerint az egyik legjobb cabernet Ausztráliában. 10 hónap francia és amerikai fa, 80%-ban új. 18.000Ft

(akov) Picit magas illót érezni, de kiszellőzik. Túlérett, aszaltas-fűszeres illat, az elképzelhető összes szárított fekete bogyós gyümölccsel. Kóstolva persze sűrű, túlérett, a jó adag sav miatt savanyú gyümölcsös jellegű, de van mazsola és menta is. Fókuszált, nagyon tartalmas darab, a fát szinte megette. Nem az én stílusom, de megjárja. Erős 7 pont (91-92).

(drbarta) Nagyon tömény illat. Tiszta, finoman aszalt fekete gyümölcsökkel. Nagy testű, olajosan sűrű korty. Mély, intenzív, édeskésen vastag ízek, nagyon tömör, fókuszált szerkezet, hosszú, erőteljes kortyfejlődés. Nagyon szép és gazdag, a méretei és a túlérett jelleg mellett is nagyon tiszta, de a Wendouree-k mindezt sokkal elegánsabban adják elő, igaz a műfaj sem ugyanaz. 7 és 8 pont között. (92)

Heathcote Estate Block F Shiraz Heathcote 2009

Limitált szériás csúcsbor Tom Carsontól. 18.000Ft

(akov) Erősen füstös illat, medvecukros jegyekkel, sok fával, virágos villanásokkal. Testes, a meggyes-ribizlis gyümölcsöknek a narancsos sav adja az aláfestést. Földes, egyszerre friss és aszaltas fekete bogyósok is detektálhatók, szép sav-tannin játék. Nagyon hosszú, nagyon szép, de nekem picit nehézkesbe fordul a vége. Sima 7 pont. (91)

(drbarta) Szédítően mélyről jövő illat. Fűszeres, ásványos, füstös, kávés és egyáltalán az elképesztő koncentráció ígérete. Elég nagy, de túlzások nélküli test. Nagyon telt, intenzív íz, letaglózóan mély, nagyon sűrű, szűnni nem akaró intenzitású közép, extrém hosszú lecsengés. Brutális anyag, ugyanakkor kellően egyensúlyos és jól fogyasztható marad, még ha fineszben, kidolgozottságban van is feljebb, itt a sorban is. 8 pont. (93)

Dandelion Vineyards Legacy of the Barossa 30 Year Old Pedro Ximénez Barossa Valley NV

A solera rendszerben érlelt PX valószínűleg Ausztrália egyik legjobb erősített bora. A solera 1944-ben indult, kb. 30 éves a pohárba kerülő ital.

dandelion.jpgPitypang Pince. Garantáltan kiüt a nyeregből.

(akov) Szikrázó narancsos-aranyos szín. Mélyen intenzív illat, benne narancshéj, füge, sok-sok friss és aszalt gyümölcs, fűszerek hada, virágok, olajos magvak. Végtelen komplexitás. A kor miatt egy pici emelkedett illó lengi át, de a bor tisztasága még így is lehengerlő. Testes, olajos, elsöprően friss robbanásokkal. Mazsola, fűszer-orgia, füge, magvak, mogyoró, dohány. Elképesztő lecsengés, véget nem érő kenyérhéjas, magos és aszalt gyümölcsös hullámokkal. Jereztől teljesen eltérő stílusban megfogalmazott kortalan fantasztikum. BE-SZAR-ÁS. Erős 8 pont. (95)

(drbarta) Likőrös, aszús, karamelles, aszalt trópusi gyümölcsös, diós-mogyorós illat.  Nagy test, olajos textúra. Egészen elképesztő ízintenzitás, komplexitás és hossz, miközben a tapintat kényeztetően finom és selymes.  Az alkohol az egészet nem is annyira borszerűvé, inkább likőrős jellegűvé teszi, de a gazdagság valami földöntúli. Nincsenek nagyon viszonyítási pontok a karrieremben erősített borokat tekintve, ez most mindenestre mély nyomot hagyott. Legyen 8.5 pont. (94)

Köszönet a kóstolóért Halász Attilának. Kevés olyan sorra emlékszünk, amelynek minden bora kifogástalan. A Terra Australis vagy a Red Earth ilyenek. Ez pedig megtanítja tisztelni az ausztrál borokat. Folytatás jövőre!

Korábbi Terra Australis kóstolók:

1. Terra Australis 2012 (I. rész és II. rész)

2. Terra Australis 2011

3. Terra Australis 2010

(A mobilos képért köszönet Herczeg Áginak.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr815402199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.15. 07:52:45

figyelem! kezd megdőlni a "szigorú vagy, mint drbarta" tétel...:-))

európai 2013.07.15. 10:41:28

Nagyon szépen köszönöm a beszámolót. Örülök, hogy javarészt tetszettek a borok.

európai 2013.07.15. 12:33:48

"Durif = petite syrah."?
Bevallom Ausztráliában az elnevezés Sirah, hogy kifejezetten elkerüljék a keveredést a Syrah-val. A De Bortoli Durif Petite Sirah néven megy exportra.
www.debortoli.com.au/our-wines/wine-styles/durif/listing/view/export-deen-vat-1-petite-sirah-2010.html

Szegediszomelijé 2013.07.15. 21:31:40

Huh, ez nagyon jó sor lehetett! (Rizling from Australia?)
Azért a bevezető... értem én, de aki nem rég kezdhette -akár egy egész ország- az ne is akarjon a legjobb minőségre törekedni? Ehhez képest az a Buttler tétel megállt a lábán, ami eddig nem is tűnt a legjobb Buttler tételnek.
No, szumma szummárum: akadt volna a torkotokon, irígy vagyok!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.15. 23:53:37

@Szegediszomelijé: Koszi! Hat ja, de valoban, nemi onkritikaval megkapirgalva mennyi asvanyos terroirborunk van, amelyek 5000Ft-ba vagy tobbe kerulnek, oszt sokat nem mutatnak...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.16. 06:20:02

@szenvedély S.: Én értem a kommentet, bár sose tudtam magamra vállalni az"alaptézist" :) Mindig úgy éreztem hogy a fasza borokért nagyon tudok lelkesedni...
süti beállítások módosítása