A Borrajongó

Bott: Tokaji hárslevelű Kulcsár 2011

2013. április 25. 06:00 - drbarta

Az olaszliszkai Kulcsár-dűlő új terület Bodóék gondozásában. Az öreg-tőkés hárslevelű hordómintaként komoly hatással volt rám, a szortimentből az egyik kedvencem volt.  Az akkor nagyon kellemesen félszáraz tétel később újra beindult és szárazra kierjedt. A tétel sorsa sokáig bizonytalan volt, legyen-e dűlős bor, vagy menjen birtokborba, alkotói nem rajongtak annyira érte, mint én. :)  Végül  lepalackozták önállóan, de kereskedelmi forgalomba nem került. A pincénél lehet kóstolni, illetve ha valaki nagyon szeretné, akkor hozzájutni.

Körte, birsalma, fehér virágok, pici sütőtök, elég karakteres gyurmás-kerámiaporos-fogpasztás ásványosság. Közepes, vagy attól alig nagyobb test. Telt íz, nagyon primer fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, friss körte,  jelentős ásványosság is fűszerezi, illetve van egy minimális erjedtes-élesztős bizonytalan jegy, mintha még hordóminta lenne, és egy egész picit még mozgásban lenne.  Ezzel együtt is vonzó, csontszáraz és frissítő, melyre még egy egészen halovány co2 is rájátszana. A szerkezet egyébként igen szép. A textúra könnyedebbnek hat, mint mondjuk a Csontos vagy Határik esetén, de a fürgébb mozgás ellenére ez is abszolút kompakt és tömör kortyközéppel bír. Nincs fölösleg, végig izmos és szikár, határozott fókusszal, magas, de jól integrált savak által szép hosszan kísérve. Remek egyensúly, miközben jól eső vibráció járja át. Nehéz adekvát pontot adni. Szerkezetileg nálam simán megugorja a 7 pontos szintet. Ugyanakkor nem tudom mit illene kezdenem az ízben mutatkozó enyhe bizonytalansággal. Lehetséges, hogy a két lépcsőben lezajlott erjedés hagyott vissza valamiféle aromatikai huncutságot? Ha akármilyen kis mértékben is, de igen, az vajon hibának minősül-e? Akár igen, akár nem, szerintem sokra lehet hivatott ez a terület.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr215245450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.04.25. 14:37:35

Orulhetsz, lepalackoztak neked végül:D

117 2013.04.25. 14:58:47

Szerintem, ha anélkül is kiérezni, hogy az ember csecsemőkorában kóstolta volna, akkor igenis borhiba. Erre mutathat, hogy nem hozták forgalomba. Persze, ha - mint írod - még mindig mozgásban van, akkor még nem kell leírni. Minden esetre egy ilyen presztízsű termelőnél nem szerencsés, ha egy tétel "pince-idegen" vagy ha külön használati útmutatót kell hozzá mellékleni. Ettől persze még lehet szép, és lehet szeretni is.

Fiskális 2013.04.25. 20:34:48

@117: van, hogy az ember hibás borba szeret bele, egyszer pl. egy kezdő, de törekvő borász páros Egerbe hegyaljai hordókat vett, használtat. Abba került érlelni a Királyleányka. Elcseszték. Csakhogy minde pincelátogató abból akart vinni, szégyenszemre.:-) Királyleányka, amiben nem finom vanlliás hordóz bujkál, hanem szinte észrevétlen tokaji furmint hatás. Hibás.
Gyerekkoromban a falunkban volt egy skót juhász korcs beütéssel egy ismerősnek, azóta sem láttam szebb és okosabb kutyát. Versenyre nem mentek vele, csa csodálta mindenki, hiper arisztokratikus jelenség volt, különleges, hibás darab. Veritas duplex. Ez van.:-)

Fiskális 2013.04.25. 20:36:01

bocs telefonról írtam:-(
süti beállítások módosítása