A Borrajongó

Chinon

2013. február 27. 06:00 - pardi norbi

A Loire-vidék az elmúlt 2-3 évben személyes kedvenceim közé tartozik, mind fehér mind vörös fronton. A vörösek közül leginkább Touraine borait szeretem, ennek a régiónak egy kisebb apellációja Chinon. A borok 90%-a vörös, kevés rozé és még kevesebb chenin blanc-ból készülő fehér is fellelhető errefelé. A fő szőlőfajta a cabernet franc, ittam egy-két gamay-t is innen, de azok messze elmaradtak a jobb cabernet-k színvonalától. Akárcsak a közeli Vouvray-ban, itt is jellemző talajtípus a sárgás színű, tengeri fosszíliákban gazdag tuffeau, de ezen kívül gyakori a könnyedebb borokat adó kavicsos, hordalékos talaj is. Három Chinon-t kóstoltam ezúttal, a kiválónak tartott 2009-es évjáratból:

Charles Joguet: Cuvée Terroir 2009.: A fontos chinon-i pincészet több dűlőben termeszt szőlőt, összesen néhányszor tíz hektáron. A szőlők életkora változó, többnyire idős tőkéik vannak, 20 évesek a legfiatalabb ültetvények.  Ez a boruk jelentős mennyiségben készül, nem dűlőszelektált tétel, tankönyvi Chinon. Fiatalos, sötét bíbor szín. Szépen bontakozó, eleinte kissé visszafogott illat: friss pirosbogyósok, kevés édesfűszer, hordóhatás nem érződik. Közepesen telt korty, remek, feszes szerkezet, közepes mennyiségű érett bársonyos tanninnal és jelentős mennyiségű szép savval. Nem kifejezetten aromagazdag, az ízspektrumban érett meggy, vörös áfonya, kevéske fűszeresség azonosítható. Tulajdonképpen kifejezetten arányos bor, szép kortyközépi maggal. Természetesen van sokkal feljebb, de a 6 pontot eléri. $25.

DSC_9606 v2.jpg

Domaine de Pallus: Les Pensées de Pallus 2009.: Jelentős, elismert loire-i pince, összesen évente kétféle bort készítenek, mindkettőt volt szerencsém a poharamba tölteni a 2009-es évből. A Les Pensées a másodbor, több különféle talajú  dűlő terméséből készül, jellemzően 10-30 éves, fiatalabb ültetvényekről. A borok érleléséhez másodtöltésű, Bordeaux-ból származó hordókat használnak elsősorban. Közepes rubinszín. Visszafogott illat, pirosbogyósok, illetve érintésnyi elegáns hordós jegyek (vanília, grillázs) érződnek. Közepesen telt korty, pompás szerkezettel: a sok érett sav feszessé teszi a bort, de a határozott savgerincre gyönyörűen fel van építve a gyümölcsösség-fűszeresség egy remek, elegáns, dinamikus italt eredményezve. Közepes mennyiségű selymes tannin, amely tökéletesen integráns része a kortynak. Remek fókusz, tiszta, gyümölcsös finis. Pazar, sima 7 pont. $30.

Domaine de Pallus: Pallus 2009.: A Pallus elsőbora csak kivételesen jó években, a legjobb alapanyag felhasználásával készül, 40-60 éves öregebb tőkékről szüretelt gyümölcsből, több kisebb, kivételes adottságú területről válogatva. Közepes rubinszín. Az előzőnél intenzívebb illat: érett meggy, vörös áfonya, kis vanília, szegfűszeg. Közepesnél teltebb korty, érezhetően koncentráltabb az előzőnél: melegebb hangulatú tiszta gyümölcsösség-fűszeresség, a kistesójától szélesebb bor, kevesebb dinamikával és tömörséggel, viszont nagyobb részletgazdasággal. Persze senki ne gondoljon savhiányra, csak éppen az előzőhöz képest nagyobb test mellé nem kapunk arányosan több savat. Körülbelül oda helyezem el, mint az öcsikéjét, ezt másért lehet szeretni. 7 pont. $50.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr895102031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.27. 08:41:19

Remek. Épp a hétvégén ittuk Bernard Baudry 2009-es saját tőkés CF-jét, nagyon tetszett. Az a vicc, hogy Európában ezek a borok jóval olcsóbbak.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.27. 22:30:37

@akov: adj kezembe lámpást kérlek, oly régen nem ittam rendes (nemagyonbarrikolt) CF-t! hol, mennyiért?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.02.27. 22:55:56

@szenvedély S.: WENINGER Frettner 2009,
BT, 5400 de megéri.

bugart 2013.02.27. 23:00:05

2. tétel és nem akarok támadni inkább félve kérdem, komolyan egy más borvidék használt hordóját akarom átadni a keresletnek? (nem tudom szebben fogalmazi)
ez egy elméleti vicc....

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.28. 02:35:07

@bugart: Nem értem, mi ezzel az óriási probléma? Ha a bordeaux-i társaságnak nem kell a használt hordó, a loire-i termelőnek meg igen, akkor ez egy kölcsönösen jó megoldás. Szerintem...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.28. 08:45:30

@bugart: Mi ezzel a gond? Én sem értem. Még a benne érlelt fajta is azonos, kimosod, oszt' kész is. Sok magyar borász is vásárol használt francia hordót.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.28. 09:35:33

@szenvedély S.: Szakértőnk szerint (Octopus, mint Loir CF-buzi):

www.lacave.at/index.php?id=14

noblewines.de

bugart 2013.02.28. 13:35:39

@pardinorbi@akov - óriási probléma nincs
tisztában vagyok azzal hogy ott ez nem egy csúcsbor
amúgy hordóhatásra gondoltam (természetesen ez minimális) de elméletben fontos
egyébként hasonló a kérdéskör az évjáratkevergetéshez
sok borásznak és vevőnek sem okoz gondot (15 %ig legális is) de nekem ez nem fér bele
máshol vannak a határaink...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.28. 21:59:50

@rszabi: nagyon köszi immár sokadszor!

két problémám van:

1. nem ízlik Weninger az utóbbi időben. kóstoltam a 6 pontos kékfrankosát (igen, az alulárazottat, asszem 2009-ből), egyáltalán nem győzött meg - ergo. biztosan nem 6 pont nálam, még alulárazva sem!

2. hogy magyar CF-ért nem adok 5400-at, hanem csak a felét, azt is úgy, mintha fogat húznának (halló! dr. barta rendel? :-)) az teljesen biztos.

beleszámítva, hogy nagyon erősen tolódom a fehérek felé + változik az ízlésem: nagyon kevés igazán irányadó magyar vörösbort találtam az utóbbi időben. olyat, amiért ölni tudnék egyet sem - valszeg, az emberiség nagy örömére!!:-))

és akkor az elfogadható árról még nem is beszéltem. a nekem sztenderd 3.500-ig nagyon jó fehéreket lehet találni. vörösben ennyiért szinte semmit. talán 5.000 felett...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.28. 22:01:08

@akov: köszi. octopus egyre szimpatikusabb lesz...:-)
süti beállítások módosítása