A Borrajongó

Örömborocskák

2012. augusztus 23. 06:00 - pardi norbi

 

Hullafáradtan, munka után péntek este bontottam az alábbi két bort, vacsorához. Komoly elvárásaim nem voltak, korrekt borokra számítottam, végül annál többet is kaptam. Ár-érték arányban mindkettő az ajánlható kategória, érdemes próbát tenni velük, amennyiben sikerül megvásárolni őket:

 

Birgit Eichinger: Grüner Veltliner, Hasel 2011. 12 hektáros kamptali családi pince bora. Főként grünerrel foglalkoznak, de némi riesling sőt chardonnay is akad a kínálatban. A Hasel alapvetően löszös talajú dűlő, ezért (is) főként veltelinit telepítettek oda.

Borunk halvány citromszínű. Kissé visszafogott, lassan nyíló tiszta illat: lime, fehérhúsú őszibarack, fehér virágok, licsi, kevéske vegetalitás. Grüneres. Könnyed, csontszáraz érzetű korty, kellemes gyümölcsös-fűszeres (zöldalma, lime, fehérhúsú őszibarack, fahéj) aromák, hordóhatás nem érződik. Magas savtartalom, ugyanakkor frissítő jellegű, roppanós, érett savakról van szó. Komolyabb mélységekről nem beszélhetünk, de az alapborokon azért mindenképp túlmutató, egészen gazdag és remekül elkészített, élvezetes darab. Közepesen hosszú gyümölcsös lecsengés, ismét kiemelném a tökéletes tisztaságot. Eléri a 6 pontot. $15   

 grüngamkicsi.jpg

Henry Fessy: Brouilly 2007. Nagyjából 70 hektáros területen fekszik a birtok. Szinte kizárólag gamay-val foglalkoznak, azzal viszont minden szinten, számos Beaujolais cru területen termesztenek szőlőt.

Valószínű beragadt tételről van szó, ez persze nem zavart meg a megvásárlásában. Annál is inkább örültem neki, mert a legtöbb Beaujolais cru-t 2-3 éves korában fogyasztom és a legtöbbnél érződik, hogy nem ártana még legalább egy rövid ideig palackérlelni. Közepes rubinszín. Közepesen intenzív illat, sokat nem kell vallatni, rögtön adják magukat az aromák: érett meggy, vörös áfonya, eperdzsem, édesfűszerek. Finom palackérési jegyek már fellelhetőek, de még abszolút gyümölcsdomináns. Közepesen telt korty, az illatban érezhető gyümölcsös jegyekkel, kis krémességgel. Emelkedett savtartalom, kevés, érett, tökéletesen beépült selymes tannin, közepesen hosszú, csontszáraz finis. A grüner tökéletes vörös párja, még egy kicsit a stílus is hasonló. Az eredeti ár feléért, 10 dollárért jutottam hozzá. Eléri a 6 pontot.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr264725116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.08.24. 19:06:14

ungert: Valamiért nem tudok az aktuális poszthoz kommentelni.
Tehát, a burgundit Ausztriából sikerült szerezni...:)

shiraz: Így van, ezért ha van rá mód a 2009-es évjáratot választom kísérletezésre :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.08.25. 17:08:39

@drbarta: kicsit konkrétabban? ez már az az ár, ahol megérné kipróbálni. ha 6-7 pont közé lövöd akkor "normálisan" értékelő embernél biztos van egy 8 alá...:-D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.08.25. 20:24:01

@szenvedély S.: www.lacave.at
Lehet rendelni is innen, illetve Bécsben egy konkrét borszaküzlet.
süti beállítások módosítása