A Borrajongó

Cabernet + Spurrier

2012. március 30. 14:00 - akov

spurrier.jpgA VinCE-hez való viszonyulásom a várva várt Steven Spurrier kóstoló borsorának kihirdetésével kezdődött. Mikor először megláttam a cabernet-sort, legszívesebben visszaváltottam volna a belépőjegyem. A borok többségét a magyar piacról szedegették össze, mégpedig viszonylag koncepciótlan módon. A rendezőelv talán az lehetett, hogy melyik kereskedő mivel járul hozzá a bulihoz. Spurrier + 200 ember biztosan komoly vonzerőt jelent bármely forgalmazónak. A kis késéssel induló mesterkurzusra várva vagy százan torlódtunk össze a nagyterem ajtaja előtt. A vesztbalkános dörgölődés egy pillanat alatt rockkoncertes hangulatot teremtett. Spurrier, Spurrier! Már láttam, ahogy a tömeg utat tör magának az arénába és felcsendülnek az első fület tépő gitár riffek... hála a jó égnek, azért mégis csak valamiféle szemináriumra jöttünk. A borok kóstolása elvileg vakon történt, azonban az érkezéskor töltögető pincérek nem nagyon takargatták a palackokat. Sebaj, aki benne volt a játékban, szemet hunyt a címkék felett.

A mesterkurzus első felében Spurrier pattogósan végigszaladt az összes boron. Mindegyikről beszélt röviden, általában érintette az alapanyag érettségét, az alkohol- és tannintartalmat, valamint a bor frissességét. Semmi megveszekedett revelációra nem kell gondolni, csak tette a dolgát. Ezt követően összegyűjtötték a közönség értékelését, amelyet a kurzus végére összesítettek és kihirdettek. Nézzük a versenyzőket:

(1) Malatinszky Villányi Kövesföld 2009

70% cabernet franc és 30% sauvignon. Gyantás, Bordeaux-t idéző illatjegy, mellette friss fekete bogyós gyümölcsösség, viola, ánizs, szép fűszerek. Elegáns, minőségi fahatás teszi méllyé és vonzóvá. Szájban elsőként a fiatalsága tűnik fel, igaz nem túl intenzív és komplex, de szép magja van, gyümölcsei frissek, a lecsengés hosszú. A fa diszkrét vaníliával, az utóízben pedig magos kesernyével van jelen. A tannin sok, de ésszerű mennyiségű, egyelőre kis nyers hatással. Tetszik, erős 6 pont, de később lehet több is. 14,5%

(2) Myskhako Grand Reserve Cabernet Sauvignon 2008

Jellemzően bulváros, hogy ez az orosz tétel bekerült a sorba, állítólag Putyin kedvenc boráról van szó. A borászat képviselői jelen voltak a rendezvényen, gondolom ők adhatták be. A Fekete-tenger térségében járunk, tiszta cabernet sauvignon van a pohárban. Zárt illat, pici vegás fordulattal, kevés gyümölcs és ánizs érezhető talán. Borunk telt, már a korty elején érezni a jelentős mennyiségű fát, kicsit rá is ül a borra. Az intenzitás közepes, sok hordós fűszert érezhetünk, a közepesen friss fekete bogyósok a háttérből kibicelnek. A savak állaga kissé durva, savanyítós hatásúak, a cserzőanyag nagyobb mennyiségű, embert próbálóan rusztikus. Elég hosszú az utóíz, a kortyközépen van egy pici lyuk. Alacsony alkohol, szikárság, sok fa. Azért pozitív élmény, főleg ennyire keletről. Eléri a 6 pontot, kissé talán drága. 10.000Ft. 12,5%

(3) Nicolas Catena Cabernet Sauvignon 2008

Óriási név, sokat vártam tőle és zavarba is hozott. A közepesnél intenzívebb illat, virággal, fekete bogyósokkal, fűszerrel. Komolytalanul édeskés, lekváros és szörpös hatású. Egy nagy bornak egyszerűen nem lehet ilyen illata, ez valami tévedés! Persze telt ez is, sok, édesre érett áfonyával, jelentős lekvárossággal. A sav rendben van, a tannin poros textúrájú és szabad szemmel is jól látható mennyiségű, a lecsengés szép hosszú. Lehetne intenzívebb és kevésbé lekváros, mert ez így csak egy arctalan újvilági bor. Megdöbbenek és utólag már nem is vagyok biztos benne, hogy ez valóban a Catena presztizs cabsav volt-e? Egy olcsóbb cabernet-je kapható Magyarországon, sanszos, hogy ez az lehetett. Éppen eléri a 6 pontot. 13,5%

(4) Chateau de Pez Saint-Estéphe 2007

Cru Bougeois birtok, gyakorlatilag sokadik vonal és egy gyenge évjárat. Vajon miként kerülhetett be ez a bor a sorba? 60% merlot, 35% cabernet sauvignon és fennmaradó részben franc. Illatban sok fa, kávé, fahéj és érett fekete, valamint piros bogyós gyümölcsök. Van egy pici vega csavar, amire ráül a fa. Elég telt, a sav érezhetően emelkedettebb, jól is esne a szájnak végre, de sajnos nem több mit egy rossz évjárat gyenge eresztése. Intenzitás nincsen, kissé savanykás hatású, a tannin ellenben túlzóan sok. Gyümölcs is van, de szikár és definiálatlan. Az utóíz próbálja megmenteni a bort, szép fekete bogyósok kacsintanak vissza és hosszan megmaradnak. 5 pont. 13,0%. 8.000Ft

(5) Sauska Siklós 7 Cuvée 2008

Már több alakalommal írtunk róla, 5-től a 7-ig osztottuk ki szegénykét. 45% sauvignon, 34% merlot és 21% franc. Tiszta, fekete bogyós illat, vaníliával, szegfűszeggel, virágokkal. Nem lekváros vagy szörpös. Szájban gazdag, tiszta ízvilággal, jó adag fával, kókusszal, pörkölt magvakkal és fűszerekkel. Jól definiált, szép sava van, a korty koncentrált magja hosszú utóízben végződik. Profin elkészített bor, az egyetlen mi felróható az égető alkohol. Eléri a 7 pontot. 6.400Ft körül. 15,5%

(6) Stag’s Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2007

90% cabernet sauvignon, 7% merlot, a többi syrah és petit verdot. Virágos illat, kis kapucsínóval, sok fűszeres aromával, punccsal, de egyikből sem túlzóan sok. Elsősorban friss fekete bogyósok támogatják, minimális lekvár is becsúszik a képbe. Kóstolásra friss, a fekete bogyósok dominálnak, áfonya és meggy egészül ki fantasztikusan jó minőségű fűszerességgel és kávés pörköléssel. Rendkívül szép magja van a kortynak, a decens gyümölcsösség hosszan megmarad és feltapad, percekig jön a cassis a nyálkahártyáról. Az egyetlen zavaró defekt a fás jegyek határozottsága, de ez a bor már olyan mélységeket kínál, hogy nem vitatkoznék vele, pár év és talán el is dolgozza. Kifejezetten üdítő a frissessége és a nem túlzó alkohol. Remek. Erős 7 pont. 15.000Ft. 14,0%

(7) Mazzei Tenuta Belguardo Maremma Toscana IGT 2007

90% cabernet sauvignon, 10% franc. Az illatot a kávé, a kapucsínó, az ánizs és a fűszerek határozzák meg. A sok fa tapintható, a gyümölcsösség friss, kis vegetálisság teszi izgalmassá az összképet. Detektálható még kávé, fekete föld és keleti fűszerek. A bordeaux-i borokra jellemző gyantás jegyek is jelen vannak. Természetesen telt a bor, a sok friss fekete bogyós mellé aprócska lekvár is jár, őket a hordó fahéjas-vaníliás és gyantás jegyei foglalják keretbe. Az alkohol besimul, a tannin viszont rendkívül sok, komolyan szárít és olaszosan felrakódik, uralja az utóízt. Zavar az aprócska édeske és a savak citrusos művisége (pótolt?), de a korty szép magja mindent feledtet. A Wine Search szerint 5.000Ft körüli áron férhető hozzá. Valahol 6 és 7 pont között vagyunk, közelebb talán az utóbbihoz. 14,0%

(8) Te Mata Coleraine Hawke’s Bay 2007

52% sauvignon, 34% merlot és 14% franc. Új Zéland egyik legendás bora, extrém magas pontszámokkal. Borsos, hűvösebb hatású, friss fekete bogyósokkal, nulla lekvárral és szép hordófűszerekkel. Szájban eléggé visszafogott, gyümölcs is, virág is van, de eléggé szikár formában. Ici-pici zöldes hatás idézi meg a hűvös klímát. Nem találom túlzottan összetettnek, a lecsengés szép hosszú, jelentős mennyiségű tannin uralja. Szépen elkészített bor, de ennyi. Sajnos a délies karakterű, gyakran édeskés borok uralta mezőnyben ez a tétel nálam elvérzett, pedig – elméletben – a mezőny legerősebb versenyzője. Biztosan komolyat hibáztam és nem koncentráltam erre a borra eléggé. Itt és most csak 6 pontot éreznék valósnak. 40-50 Eurótól férhető hozzá.

(9) Torres Mas La Plana Penedès 2007

Tiszta cabernet sauvignon. Sok fa, kapucsínós-kávés érzet uralja az illatot, fahéjas fűszeresség és tökéletesen beérett fekete bogyósok, főként feketecseresznye határozzák meg. Gazdag és meleg. Kóstolásra meggyőző gazdagság és teltség, feketecserivel, szuperérett fekete bogyósokkal. Aprócska lekvár, aszalt gyümölcsösség, fűszerek és kávés pörkölés. Remek magja van a bornak, a magas és érett tannint elbírja az aromák intenzitása és a valószerűtlen sűrűség. Az alkoholtúlsúly érezhető, de nem bántó, kevés édességérzettel és melegséggel távozik. Buja, szépen kimunkált mediterrán bor. Erős 7 pont. 10.000Ft. 14,5%            

(10) Cape Mentelle Cabernet-Merlot Margaret River 2006

Elfogyott. Nem jutott. És még vagy 20 vendég üveges tekintettel meredt az üres pohárba. Ilyen is előfordulhat egy Steven Spurrier fémjelezte mesterkurzuson! Erre Németh Ágnes megragadta a mikrofont és a szerencsésebbeket kérte, hogy löttyintsenek poharukból a szerencsétlenebb flótásoknak. Állítólag volt, akinek a hármas borból nem csordult...

 (11) Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2007

90% cabernet és 10% merlot. Ki érti, hogy ez az olcsó újvilági bor hogyan került Spurrier poharába? Illatban petrolos, zöldborsos, édeskésen geil és zöldpaprikás. A többi borhoz képest szinte nincs íze, uralja a paprika, a durva és éretlen tanninban fás pörkölés, kesernye és petrol úsznak. Ha ez nem lenne elég, akkor az édesség az, ami hamar kiüti kezemből a poharat. 4 pont.  4.500Ft. 14,5%

(12) Rustenberg Peter Barlow Stellenbosch 2007

A Stellenbosch régióból, Simonsberg környékéről származik. Kellemetlen zöldbors, zöldpaprika és fűszerpaprika uralják, beléjük édeskés-hordós jegyek vegyülnek. Elég telt, kóstolásra már kevesebb a paprika, az aromák nem túl kifejezettek, némi friss fekete bogyósság érezhető. A savak szépek, a bor szerkezete jó, de a paprika rendkívül zavaró számomra. 5/6 pont. 8.000Ft. 14,0%

A közönség értékelése szerint a leggyengébb borok sorrendben a Cape Mentell, a Montes, majd a Myskhako lettek. Egyértelmű nyertesként a Stag’s Leap futott be, őt követte a Torres, a Belguardo, majd a Sauska és a Malatinszky. Nálam is kb. így alakult a sorrend. Spurrier a végén még röviden utalt az 1976-os Paris Tastingre, brit diszkrécióval érzékeltette, hogy talán túlzottan gyakran terhelik vele. Pedig – mondotta – annak lényegét nem ő, hanem a teljesen ismeretlen borok remek szereplése és későbbi ismertté válása jelentette.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr204349704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.30. 16:00:16

Vaynerchuk kurzuson volt valaki?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.30. 16:22:03

@rszabi: en voltam. :) Szerintem annyira nem volt utos egyebkent. Majd igyekszem irni rola.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.30. 16:24:32

@akov: Az jó lenne, köszi. :)
Készültem rá, de sajnos csak szombaton voltam a rendezvényen, így kimaradt.

európai 2012.03.31. 10:53:31

Torres Mas La Plana Penedès 2007- ez a tétel nekem is tetszett.

Te Mata Coleraine Hawke’s Bay 2007-ezt a borásszal kóstoltam, akkor ütött vagy 9 pontot!

Szép beszámoló!
Üdv,

felvetés 2012.03.31. 17:24:49

Én is voltam ezen a kurzuson is, tanulság, hogy mindig előre kell ülni. Nekem a Piper-Heidsieck-en jutott az 1988-asból alig, hát kinyílt a bicska a zsebemben...:)
A pontjaiddal egyébként egyetértek, az enyémek:
1. 6p,
2. 5,5p,
3. 6,5p,
4. 5p,
5. 6,5p,
6. 7-7,5p,
7. 5,5-6p,
8. 6,5-7p,
9. 6p,
10. 6p,
11. 5,5p,
12. 5,5p
Nekem csalódás volt a kóstoló, sokkal jobb borokra számítottam. Viszont előtte a Piper-Heidsieck valami csodás volt.

117 2012.04.01. 21:17:22

Nálam a Torres, a Stag's Leap és a Mazzei volt a sorrend. Érdekesség, hogy a Torresből az egyik palack dugós volt (negyedik sor talán, jobb oldal). Nem volt teljesen egyértelmű, úgyhogy először nem szóltunk, de aztán a szervezőkkel ránézettem, hogy ilyennek kell-e lennie, mire mondták, hogy nem, úgyhogy kaptunk újat azonnal.

felvetés 2012.04.02. 09:55:50

@117: Ezek szerint közel ülhettünk egymáshoz. Jobb oldalt két bor is dugós volt, a Nicolas és a Torres is. Jeleztem is, mire az volt a válasz, hogy a 3.-nak ilyennek kell lenni. Mondtam, hogy nem, erre hoztak másik palackot, ami nyilván szebb volt, mivel nem volt dugós. Azért nem ártott volna, ha van valaki aki még a kiöntés előtt ránéz a borokra.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.02. 11:24:14

@felvetés: Egyetértek, a személyzetben kell lennie egy ilyen rendezvényen olyan tapasztalt kóstoló(k)nak, aki(k) felismerik a dugós borokat. Azonban az is igaz, hogy vannak olyan alattomos, enyhén dugós v. lappangó esetek, ami ezt komolyan nehezíti. Ha kell egy fél óra szellőzés, hogy evidens legyen, már meg is van a baj! A legjobb, ha ez(ek) a kóstoló(k) jól ismerik a kóstolandó tételeket, így ha nem olyan, amilyennek lennie kell, nagy eséllyel kiszúrják.

117 2012.04.02. 15:38:56

@akov:

Egy kissé elkapkodták a dolgot. 12 borra nem voltak felkészülve. Spurrier is kiakadt, amikor tudatosult benne, hogy valakinek valami nem jutott. Blama. Persze, hogy ki hibázott (későn szállítottak-e és keveset, azt nem tudom). Egyébként közel ültem a felszolgálókhoz (nem biztos, hogy ez a jó kifejezés), és ők is igen méltatlankodtak, hogy valamelyik tételből fele annyi van, másikból kétszer annyi. Nálunk minden esetre gyorsan orvosolták a hibát, ez pedig szimpatikus volt.

Jokaton 2012.04.02. 19:20:28

Csak a rend kedvéért:
"A borok többségét a magyar piacról szedegették össze, mégpedig viszonylag koncepciótlan módon. A rendezőelv talán az lehetett, hogy melyik kereskedő mivel járul hozzá a bulihoz."
A koncepció Spurrier műve, konkrét pincészeteket adott meg.
A két magyar és az orosz boron kívül egy sem ajándék. A Mazzei bort Bécsből rendeltük, a Te Matát Lengyelországból, a Rustenberget Dél-Afrikából. A többit hazai kereskedőtől, hivatalosan, a csomagokkal érkezett a számla is.
Mindezt szívesen elmondtam volna, ha valaki megkérdezi.
A 10-es bort sajnálom, azért nem jutott néhány helyre, mert Spurrier kifejezetten rászólt a pincérekre elöl, hogy többet töltsenek. Ennek ellenére elég kellett volna, hogy legyen, sajnos három palackot csak a mesterkurzus után találtunk meg, levittük a Tasting Zone-ba, ott szabadon lehetett kóstolni.
A borok egyébként fent voltak a rendezvény weboldalán, hírlevélben is kiküldtük, nem kellett volna meglepetést okozniuk.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.04.02. 23:04:24

@Jokaton: nem gondolom, hogy az itt jelenlévők rosszhiszeműek lennének - ezért is szeretem ezt a blogot, btw. és ha sértődékeny vagy, kérlek: ne olvass tovább!

minden információadás egyik legfontosabb szempontja, hogy ne csak adjuk, hanem meggyőződjünk arról is, hogy a fogadóközönséget el is értük, magyarán: értik. az itteni vélemények szerint ez nem történt meg.

sajnos "oly korban éltem én e földön", amikor egy boros rendezvényen nagybetűs ESEMÉNY, ha a szervezők MEGVÁSÁROLJÁK A BOROKAT, nem khm "bekérik". ezt mindenképpen tisztázni kell a lehető legtöbb fórumon, főleg - mert mint a példa mutatja - egyszerű fogyasztók inkább spekulálnak, mint kérdeznek. másrészt pozitív üzenet!

viszont a "3 palackot később találtunk meg", khm kissé amatőrnek hangzik.

elnézést, ha amit írtam, kioktatásként hangzott, inkább a továbbiakra szántam segítségül mintsem bántásként. de tény, hogy a kommunikációban voltak üzenetek, melyek nem jutottak el a célcsoporthoz és a kérdezésben reménykedni teljesen hiábavaló. sajnos a rendezvényszervezésre fokozottan igaz, amit anno a katonaságnál hallottam: "a parancsnok mindenért felel, amit megtett, vagy megtenni elmulasztott" - nehéz szakma, mondom egy pár többszázas, ezres és egy hatvanezres rendezvénnyel a hátam mögött.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.03. 09:15:36

@Jokaton: Köszönöm az információt és egyben elnézést is kérek. Ha volt ajándék bor, akkor ezt fel kellett volna tüntetni (szerintem) vagy nyilvánosan köszönetet kellett volna mondani a pincéknek. Nekem az ellen, ha a kereskedőtől rendelt borokra óriási kedvezmény van, nincs semmi ellenvetésem... hiszen mégis csak 200 ember kóstolja őket Spurrierrel.

Fura pl. pár bor a sorban. A Pez és a Montes mindenképpen. Ha már bennfentes vagy leírhatnád a Catena bor melyik is volt pontosan? Nem világos ugyanis, hogy ez vmi alap cabsav volt, vagy a csúcsbor.

Jobbító szándékkal írom, hogy nem ártott volna a mesterkurzusok borait pontosan megnevezni a kostolólapokon. A címkét nem látva néhány esetben csak találgatni lehetett. Ez úgy nézne ki sorrendben, hogy: termelő fajta/bornév borvidék (egyebek) évjárat. Az egyebek alatt bármi más lényegeset (pl. Cru Classé birtok) lehet megnevezni. Előfordult, hogy évjárat sem volt a lapokon.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.04.04. 00:03:16

@akov: örülök, hogy hasonlóképpen reagáltál, mint én. mindig felbosszant, ha az eladónak elvárásai vannak a fogyasztóval szemben. (nem mellesleg - ha jól értem a szitut Bukolyi László pl ebbe bukott bele anyagilag...)

pont fordítva gondolom. az eladónak ALÁZATTAL kell fordulnia a fogyasztóhoz, mert BELŐLE ÉL. az alázat pedig pontosan ellentéte az elvárásoknak. ez az a tulajdonság, ami - szerencsére - egyre több szolgáltatót jellemez Magyarországon is; még akkor is, ha itt pont ennek ellenkezőjét látjuk.

Jokaton 2012.04.06. 14:53:04

@akov:
Bocs, hogy csak most:
Szóval a Catena bor 3.volt a kóstolási sorrendben. Nem a legalapabb, de azért nem is a csúcsok csúcsa:
www.heinemann.hu/termekek/5-nicolas_catena_-_caberent_sauvignon.html
Egyébként az szándékos volt, hogy ne extra kimagasló borok legyenek, így írta a mester, mikor pl a bordeaux-i borhoz a Pez helyett Calon-Segurt vagy Lynch Bages-t javasoltunk:
"Both of these are SUPERB, if your budget allows. However, they are very much more expensive I would imagine than the others and one of the points of a blind tasting is to compare like with like and if these are double the price, it spoils the comparison. If so, I would stick with the de Pez."
süti beállítások módosítása