A Borrajongó

Exkluzív Burgundia-kóstoló a Terroir Clubban

2011. december 05. 06:00 - drbarta

Komoly burgundi borokat kóstolni valóban exkluzív élmény- mind a kóstolás szempontjából, mind a költségeit tekintve. Az pedig, hogy szinte csupa ilyen tételből álló sor kerüljön valaki elé, az igen ritkán adatik meg egy hazánk-beli földi halandónak.

A Terroir Club öt éves fennállása alkalmából valóságos ünnep-sorozatot indított el. Ennek záró felvonása volt az a múlt pénteki kivételes sor, melyben az ott forgalmazott burgundi termelőktől sorakoztak fel már rég nem kapható, ínyenc és többnyire igencsak költséges tételek. A nagy öröm végett ezek a borok az egykori polci ár feléért kerültek be ebbe a kóstolóba, így a részvételi díj is, a sor szintjét tekintve, még igen barátságos, legalábbis simán még megfizethető kategóriában maradt.

Következzen tehát a kivételes kóstoló kivonata: (a képen az est egyik sztárja)

 
       
Dom. De Villaine: Bouzéron 2006
Aligoté fajta, ugye. Érett illatok, kandírozott citrusok, enyhe mézesség, érintésnyi karamell, diszkrét, minőségi hordófűszerek (toast, pörkölt mogyoró), meszes-krétás ásványosság. Vonzó. Alig közepesen telt korty. Tiszta, egységes, vérprofi szerkezet. Élénk, játékos, friss érzetű, ám kiválóan integrált savak, közepes tömörség, észrevétlen alkohol, sima, finoman krémes konzisztencia, egyensúly, arányosság. Finoman érett ízvilág, közepesen hosszú lecsengés. Nemrég kóstolhattam ugyanennek a bornak a friss kiadását, tetszik, hogy a struktúra ahhoz képest gyakorlatilag változatlan, a frissen semleges aromatika pedig az évek alatt diszkréten és feltehetőleg apró léptekkel gazdagodik, miközben gyümölcseit nem veszti el. Nagyon tetszett a bor, egy bivalyerős 6 pontra tenném. (88-89)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Dom. Leroy: Bourgogne Aligoté 2006
Mélyről jövő komplex illat, egészen megigéző. Az aszaltabb citrusok mellett minta szilvás beütése is lenne, mellette karamell, keleti fűszerek, méz, tejszín, és kifejezett, de nagyon finom pörkölési aromák. Közepesnél teltebb korty. Mélyebb, hosszabb lecsengésű ízek, az illatnak megfelelő karakterekkel, bár szájban egy picivel kevésbé tűnik komplexnek. Krémes konzisztencia, selymes, puha felszínek, egység, egyensúly. Szélesen hömpölygő savak kísérik a sűrű beltartalmat. A 7 pontos tartomány alsó határán. (89-90)
 
Maison Leroy: Puligny-Montrachet Les Charmes 2006
Immár egy chardonnay következik. Az előző borokhoz képest zárkózottabb az illat. Kicsit kortalan jellegű citrusos-almás-ananászos gyümölcsösség, intenzív krétaporos ásványosság, enyhe mézes érettség, diszkrét, jó minőségű pörkölési aromák és egyáltalán a szunnyadó erő ígérete. Szájban közepesnél teltebb. Nagyon tömör, sűrű szövésű szerkezet, szinte megrendítő erő. A kortyközép, mint véget nem érő mag, denzitás, komoly hosszúságú lecsengés. A tekintély és szilárdság mellett nem egy túlzottan szigorú, szikár bort kell elképzelni, a szerkezet sima, élektől mentes, kifogástalanul gömbölyű, a konzisztencia finoman krémes. A savak tökéletesen integrálódva, kitöltve a test minden pontját, kellő magasságban, szélességben, de mégis szinte észrevétlenül adnak tökéletes tartást. Aromákban nem nyújt annyira emlékezetest, sok, de kortalanul kikezdhetetlen gyümölcsösség, kifejezett ásványosság, finom toastos ízek megfelelően kitöltik a teljes hosszt, de a szerkezet nagysága viszi el a show-t. Nagy bor. 8 pont. (93)
 
Comte Armand: Auxey-Duresses 1er cru 2004
Innentől csak pinot noir. Nem túl intenzív az illat, bár igen kellemes. Még mindig erős gyümölcsösség, elsősorban cseresznye, mellette pörkölt cukor, száraz virágok, avar. Szép kombináció, de valójában nem túl komplex. Szájban alig közepesen telt. A tannin szintén szűk közepes lehet, mindazonáltal szilárd vázat ad. Cizellált, dinamikus savak teljesítik ki a feszes struktúrát. Ízeiben nem annyira komplex és mély, az illatban tapasztalt érett, de még friss pirosbogyós gyümölcsös-palackbukés ízjegyek kellemes kitöltik. Hűvös, elegáns, túlzásoktól mentes, remekül fogyasztható pinot. Erős 6 pont. (88-89)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Comte Armand: Pommard 1er cru 2004
A Clos des Epenaux 1er cru területéről származó fiatalabb (25-30 éves) tőkék gyümölcséből. Az előző tételtől mindenképp gazdagabb illatú bort kapunk. Hasonlóan pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, málna, mellette, földesség, szárított virágok. A pohárban szépen változik, később keleti fűszerekkel, sültalmás jegyekkel bővül. Közepesen telt korty, az előző bortól izmosabb test. Közel sem elhanyagolható mennyiségű tannin, szilárd, de kiművelt, sima, és jól integrált. Tömörebb, sűrűbb szövésű szerkezet, melyet feszes, cizellált savai kiválóan, precízen kitöltenek. Mély ízek, vonzó komplexitás, (lsd. illat) szép hosszan elnyúló kibontakozás és lecsengés.  Minden szempontból kiemelkedő, nagyon szerethető bor, tulajdonképpen nem tudnék semmilyen fronton belekötni, csak van még feljebb is. Stabil 7 pont. (91)
 
Comte Armand: Pommard 1er cru Clos des Epenaux 2004
Az előző borral tehát megegyező termőhelyről lényegében az öreg tőkék válogatása. Karakterében hasonló az illat, de sokkal áthatóbb, mélyebbről jövő. Szárított cseresznye, intenzívebb fűszeresség, földes-krétás ásványosság, erdei gombák, avar, virágok, leheletnyi bőr.  Komplex, hosszan szálazható, megragadó. Szájban szintén közepes testű bornak mondanám, mégis szélesebb, öblösebb érzetű valamivel az előzőnél. Még mélyebb, még töményebb ízek, még kifejezettebb kortyközép, hangsúlyosabb lecsengés. Szintén jelentékenynek mondható jó közepes mennyiségű tannin, még simább és csiszoltabb. A savak cizelláltak, finom tapintatúak, talán egy kicsit több feszességet elbírnának.(az előző bort egyedül ebből a szempontból, azaz a test-sav arányában éreztem árnyalatnyit precízebbnek) Komplett és komplex bor, egy igazán komoly burgundi pinot. Eléri a 8 pontot. (92-93)
 
Dom. Leroy: Gevrey-Chambertin 2004
Hatalmas név. A megtévesztő, „mindössze” falu megnevezés mellett/ellenére komoly grand cru területek (pl. a Chambertin-dűlő) gyümölcse is ebbe a borba került. Elképesztő mélységet és komplexitást felvonultató illat. Csipkebogyó, cseresznye, zöldfűszerek, édesgyökér, fűszerpaprika, uborka, vadvirágok, pipacsmező és a többi…. Szétszálazhatatlan összetettség, sokkal több, mint az előzőek, pedig igazán magasan volt a léc eddig is. (mindazonáltal elsőre elég szokatlan is, nehezen hasonlítható akár a többi burgundihoz sem, erős egyéni karakter) Szájban itt is mindössze közepes testű bort kapunk, viszont új dimenziókat nyit meg hosszúság tekintetében. A szerkezet cizellált és részletgazdag, alkotói szétválaszthatatlanul egybefonódnak. Közepesnél kevesebb tannin, finom, szinte követhetetlen lefutású savak, a nehézkesség szikrája nélküli tömörség, sűrű szövés, mégis könnyed textúra. És persze a tényleg végtelen, tényleg véget nem érő lecsengés. Elképesztő élmény.  9 pont. (95)
 
Dom. Leroy: Chambolle-Musigny 2004
Szintén nem beugrani, a borban olyan dűlők termése is benne van, mint pl. a Musigny grand cru. Hasonlóképp nagyon komplex, nagyon mély és nagyon egyedi illat. Cseresznye, egyéb piros bogyós gyümölcsökkel, sáfrány, szarvasgomba, földesség, kerti fűszerek, virágok. Talán elbűvölőbb és letisztultabb világú az előzőnél. (a visszakóstolásoknál mondjuk nagyon hasonlónak tűnt, itt is megfigyelhető a termelő saját, nagyon erős karaktere, a különbségek nüanszokban mérhetőek). Szájban szintén alig közepesen telt. Itt is közhelyes volna jó egyensúllyal elintézni szerkezet alkotóinak szálazhatatlanul összfonódott egységét. Az előző borhoz képest még könnyedebb,légiesebb, selymesebb a textúra, ez mellett éppúgy végtelenül cizellált, részletekkel kitöltött.  A lecsengés és utóíz itt is nagyon hosszú, bár mégse annyira valószínűtlenül, extrém módon, mint az előbb. Hatalmas bor ő is.  A 9 pont határánál. (94)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr263434171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása