A Borrajongó

Tokaji borkörök V. -Karácsonyi kényeztetés

2010. december 25. 07:00 - drbarta

A hét elején tartottuk évvégi, karácsonyi borklubunkat. Ez alkalommal valami igen komoly és egyben igen kedves sorral terveztem előállni.

Valóban nem volt mindennapi, egyik ámulat után következett a másik.

Íme:

 

Demeter Zoltán: Birtok Édes 2009
drbarta:   Fűszeres, almás, muskotályos szőlős illat. A korty alig közepesen telt. Zamatos, de nem igazán mély. Egyszerű, de arányos felépítés. Viszonylag rövidebb lecsengés. Tapintata viszont kívánatosan selymes és csiszolt. Bármikor szívesen fogyasztanám, de az egy évvel korábbi kiadása sokkal komolyabb anyag volt. 5 pont.

pardi norbi:  Közepes citromszín. Illata tiszta, közepesen intenzív, telis-tele szőlős-muskotályos, virágos jegyekkel. Megkóstolva egy könnyed, gömbölyű kortyot kapunk, gazdag primer szőlőaromákkal. Szépen csiszolt savakkal rendelkező bor, bár megítélésem szerint kicsit lusta és édességhangsúlyos. Szép bor, 5 és 6 pont között.

 
Gizella: Látomás-cuvée 2008
drbarta:  Jellegzetesebben tokajis illatok, kajszi, tea, pici avarosság. Szájban ő se vastagabb, de élettel-telibb a korty, savai magasabbak és hosszabbak is. Bár különösebb mélységről, összetettségről nem beszélhetünk, de mégis jelentőségteljesebbnek tűnik az előző bor után. Viszont az első csiszoltságát nem éri el. 5 pont

pardi norbi:  Közepes citromszín. Visszafogott illata tiszta, belőle szőlő, körte, kevéske méz érezhető. A korty nem a legösszetettebb, de megfelelő aromagazdagsággal (alma, körte, szegfűszeg) és mélységgel rendelkezik, ráadásul kifejezetten lendületes, abszolút nem émelyítő. Talán nem olyan részletgazdag, mint az előző, de egyensúlyosabbnak érzem. Tisztességes 6 pont. 

 
Bott: Bott-rythis 2009
drbarta:  Érett kajszis-almás-szőlős illatok. Már-már semlegességig tiszta, és kissé zárkózott. Szájban teltebb és lágyabb az eddigiektől. Érdekes jelenség, hogy savai túlzott puhassággal, a feszesség szikrája nélkül mégis sokkal játékosabbak, mint az előző boroknál. Aromái nehezen megfoghatóan kissé semlegesek, főleg fehérhúsú gyümölcsök, alma, körte, friss szőlő. Gyakorlatilag teljesen hiányoznak a jellegzetes töppedt-botritiszes aromák, de anélkül is van mélysége a bornak. Lecsengése kissé rövidebb, mint várjuk. Érdekes bor, csiszoltságban, kifinomultságban, finom szerkezeti részletekben, selymességben egészen magas szintet hoz, míg bizonyos kötelezőnek tűnő köröket, mint amilyen  a szájat sokkal jobban kitöltő és jellegzetesebben „édes-tokajis” aromatika, illetve az ehhez passzoló dinamika, meg nem. Nekem tetszett ismét, de a többieket megosztotta. 6 pont.

pardi norbi:   Közepes citromszín. Illata kifejezetten visszafogott és nagyon lassan nyíló, benne alma, szegfűszeg és finom ásványos jegyek. A korty kifejezetten sima, selymes érzetű, gömbölyű, visszafogott savakkal és aromákkal. Szép bor, mindazonáltal nem érzem különösebben összetettnek és gazdagnak. 5 pont.

 
Tokaj Nobilis: "Ahogy termett” 2007
drbarta:  Erről a tulajdonképpeni szamorodniról volt már szó, nagyon szerettem.Most se volt vele kapcsolatban semmiféle megosztó. Nagy siker volt! Illata tipikus kései tokajis jegyeket hordoz, aszalt kajszi, töppedt szőlő, viaszosság, finom botritiszes gombásság, de valahogy nagyon igényes kiadásban. Nem annyira intenzív, de megkapó, krémes, nagyon kifinomult. Szájban sokkalta mélyebb, mint az eddigiek közül bármelyik, csupa zamatosság, báj, kerekség. A savak magasak, szélesek, hosszúak, szárnyukra kapják a nagy beltartalmat, de nagyon csiszoltak folyamatosan. Összetett, sokrétű szerkezet mellett gazdag, nagyon letisztult, de komplexitásban még fokozható aromatika (feltehetőleg palackérleléssel fokozódni is fog). Sima, selymes felszínek, illesztési hézagok nélküli gördülekénység, elegancia, harmónia. Az est talán személyes kedvence volt számomra.  Erős 8 pont.

pardi norbi:  Halvány arany szín. Hatalmas ugrás (felfelé) az előzőekhez képest. Közepesen intenzív, megkapó, komplex illata van: friss és aszalt gyümölcsök garmadája (sárgabarack, mangó, körte, ananász), finom vaníliásság és botritiszesség, méz, viasz. A korty tökéletesen gömbölyű, krémes, kifejezetten jó tartású. Savai mesések, tökéletesre csiszoltak, játékosak, ugyanakkor kellően feszesek. Aromagazdagsága és mélysége fantasztikus, a legjellemzőbbek: fehérhúsú őszibarack, aszalt kajszi, méz, viasz, botritisz. Talán a legjobb szamorodni, ami kóstolásaim során eddig elébem került. Bármelyik, az este során kóstolt tétel után visszakóstolva nagyszerűen helytáll. Kiválóan iható és mégis elképesztően gazdag édes tokaji. 8 pont felülről.

 
Demeter Zoltán: Főbor 2008
drbarta:  Aszaltabb, ázottabb, fűszeresebb, intenzívebben botritiszes illat. Mély, átható és nagyon komplex. Szájban robbannak az ízek, aszalt kajszi, narancs, mangó, avarosság, törökméz, gombásság, tea. Nehéz vele betelni. A savak hihetetlen fordulaton cikáznak ide-oda. Mélyebb, komplexebb és leginkább még jóval intenzívebb bor, mint az előző, ugyanakkor méretben nagyobb alkotói kissé darabosabban illeszkednek. Kilencpontos komplexitásához az eleganciája nem tud felnőni, így összességében szűkebb 8 pont a jutalma.

pardi norbi:  Közepes arany szín. Már a komótos mozgásából és mély illatából is sejthető, hogy komoly, sűrű borral van dolgunk. Összetett illata gazdagon gyümölcsös (kajszi, őszibarack elsősorban), finoman fűszeres, mézes, cseppet vaníliás. A korty vastag, sűrű, hatalmas aromamélységgel és az illatban már sorolt aromákkal rendelkezik. Érzésem szerint a nagyjából 200 gramm literenkénti cukrot nem tudják tökéletesen balanszírozni a csiszolt, kulturált savak, kevésbé éreztem egyensúlyosnak az előzőhöz képest. Mindazonáltal gyönyörű bor, szinte véget nem érő utóízzel. 8 pont.

 
Németh Attila Gábor: Hanna 2008
drbarta:   Kakukktojás mátrai borként került a sorba, főként az okból, hogy nem tudtam más hasonló beltartalmú sárgamuskotályról, ami a következő Anett-borral lehetne partiban. Intenzíven muskotályos, rózsás, parfümös illat. Kitárulkozósan direkt, de összességében itt most sokkal egyszerűbbnek hat, mint az eddigiek. Nagyon sűrű, zamatos kortyot kapunk, mégha ízei nem is túl komplexek. Csiszolt savai nem nélkülözik az összetettséget sem, de vibráció helyett inkább többrétűen hömpölyögnek, és kicsit hamarabb véget érnek, mint amennyire a bor beltartalma alapján várnánk. Szép bor, de a sor ezen poziciójában lehet kissé méltatlan helyzetbe került. Emlékeim szerint egyébként az „alap” diósi sárgamuskotály kevesebb beltartalom mellett jóval arányosabb és több eleganciát kínál. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz.

pardi norbi:  Közepes arany szín. Intenzív, tisztán csemegeszőlős, szőlővirágos, muskotályos illata van. A korty vastag, gömbölyű, telis-tele primer szőlőaromákkal. Savai szépen csiszoltak, de a 2006-os Hannához hasonlóan nem tudnak lépést tartani a több, mint 200 grammos literenkénti cukorral. Ezért aztán kicsit lustának tűnik a bor. Vonzó, komoly nedű, de nem éreztem tökéletesen egyensúlyosnak, illetve nagyobb mérvű összetettséget is hiányoltam. 7 pont.

 
Demeter Zoltán: Anett bora 2008
drbarta:  Itt már egyszer elvarázsolt. Hasonló világú rózsás-muskotályos illat, de kevésbé direktebben parfümös, inkább több gyümölcs, szőlő, citrus, licsi. Szájban a szó szoros értelmében felrobban. Mélység és zamathegyek. Savvilágától rétegzettebbet, magával ragadóbbat nem igazán tudok elképzelni. Az is már valószínűtlen, hogy mennyire nem akar véget érni a korty. Hihetetlen intenzitás, mégis harmónia lakozik benne. Komplexebb aromatikát még el lehet képzelni (bár nem hiszem , hogy ebből a fajtából) de nagyobb örömbort nemigen. 9 pont.

pardi norbi:   Közepes citromszín. Rendkívül kulturált, abszolút nem pacsulis, de azért biztosan felismerhető közepesen intenzív muskotályillat, elsősorban primer szőlős jegyekkel. A korty tökéletes felépítésű, gerinces és kedves egyszerre, pulzáló, tökéletesre csiszolt savakkal, egyszerűen mesés. Ennél jobb szerkezetű bort nehezen tudok elképzelni. Lenyelés után a savak és az aromák még hosszú ideig tisztán érződnek a szájban. Élménybor. A tökéletestől csak némi plussz aromagazdagság választja el megítélésem szerint. A 2005-ös Alana után újabb példa arra, hogy a sárgamuskotályt is érdemes komolyan venni Tokaj-Hegyalján. 9 pont. 

 
Szepsy: Tokaji Aszú 2005
drbarta:   Hihetetlen mély és komplex illat, aszalt kajszi, kömény, aszalt szilva, aszalt narancs, némi zöldfűszer, finom gombák. Nagyon vastag, tömör test fogad. Zamatainak rétegeit kár lenne számolgatni, a komplexitásnak talán az eddig tapasztaltak legmagasabb szintjén vagyunk. Elképesztő hosszú, nem akarnak a zamatok kiürülni a szájból. Ha lehet olyat mondani, talán túlságosan is komplex, annyi információval szolgál, amit nehéz feldolgozni úgy, hogy még mély ámulatba esni is maradjon figyelem. :) Sziklaszilárd, sokrétű , összetett, ugyanakkor csiszolt savvilága mellett a több, mint kétszázegynéhány grammos cukortartalommal bíró beltartalom sem válik nehézkessé. Nagyon sok, nagyon igényes, tényleg elképesztő. A legmagasabb harmóniaérzetet viszont nem ő okozta az este. 9 pont.

pardi norbi:   Közepes arany szín. Mély, intenzív illat sok-sok komponenssel, a legjellemzőbbek: sárgabarack, őszibarack, szegfűszeg, méz, vanília, botritisz. A korty kifejezetten sűrű, tömény, jó tartású, nagyon tiszta zamatokkal (az illatban felsoroltak az ízben is megjelennek). A savak csiszoltak, remekül balanszírozzák a jelentős cukortartalmat. Nem éreztem nehézkesnek, mindazonáltal egy-két pohárnyi kellően eltelíti az embert. Hatalmas komplexitás és mélység, véget nem érő tisztán gyümölcsös utóíz. Mindent tud, amit egy aszúnak tudni illik. 9 pont. 

 
 Ezúton is Boldog Karácsonyt kívánunk Mindenkinek!
 
 
 
 
 
 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr562536782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2010.12.25. 15:18:53

Először is köszönöm a lehetőséget, hogy ilyen borokat kóstolhattam, méltó zárása volt az évnek! Szépen felépített sor, gyakorlatilag minden tétel egyenként is szenzációs volt. Ezúttal is "kikészültem" az ANETT borától, de erre számítottam is :) nálam a képzeletbeli dobogó így festett:
3. Tokaj Nobilis: "Ahogy termett” 2007
2. Szepsy: Tokaji Aszú 2005
1. Demeter Zoltán: Anett bora 2008

Szerintem ez a sárgamuskotály bor többet ad, mint amit ez a fajta valójában "tud". Ezt mindenkinek muszáj megkóstolnia egyszer az életben, nekem már 3szor volt rá alkalmam és remélem nem utoljára :)

THX Dokki :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.25. 15:58:02

Bravúros sor! Gratulálok hozzá.

Boldog karácsonyt és jó borokat az új évre :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.25. 20:47:04

@BZoltan: Köszönjük! Igyekeztünk kedveskedni magunknak az egész évi megfeszített és fáradságos kóstolásainak jutalmaként :)

Tájbor 2010.12.26. 15:53:05

Gyönyörűséges karácsonyi sor, gratulálok!
Boldog ünnepeket, további jó borokat és klassz posztokat kívánok!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.26. 16:05:46

@Tájbor: Köszönjük szépen! Viszont kívánunk minden jót!
süti beállítások módosítása