A Borrajongó

Tokaji borkörök I.

2010. december 09. 10:58 - pardi norbi

 

       Úgy fest, hogy a december leginkább a tokaji borokról fog szólni nálam. A hónap elején vagyunk és már három tokaji sor kóstolása került kitűzésre. Az első kettő vegyesen tartalmaz száraz és édes tételeket is, a harmadik pedig (mintegy meglepve magunkat Karácsony alkalmából) kizárólag komoly édes borokból fog állni. Az első kör tegnap került lebonyolításra, szerepeltek könnyedebb és nagyobb kaliberű borok is. Kizárólag furmintok és hársak voltak soron, különösebb logika nem volt az összeállításban, olyan tételek szerepeltek, amelyekre aktuálisan kíváncsiak voltunk.  
 
Demeter Zoltán: Birtokfurmint (száraz) 2009. Világos citromszín. Illata tiszta, kissé visszafogott, lédús mandarinnal, kevéske sárgabarackkal. A korty gömbölyű és megfelelő tartású, nem kifejezetten aromadús, de kellemes. A savak szépek, érettek, a kevéske maradékcukor tökéletesen eldolgozza az esetleges éleket. Egyensúlyos, könnyed, finom bor, különösebb mélységek nélkül. 5 és 6 pont között. 
 
Tokaj Kikelet: Lónyai hárslevelű 2009. Korábban már volt a poharamban, akkor is tetszett, azóta is szeretem. Világos citromszín. Gazdag illatában minden mennyiségben primer grapefruit-os, fehér húsú őszibarackos gyümölcsösség érződik, egyszerűen szeretnivaló. A korty pazar egyensúlyú, könnyednek ható, de kellően gerinces, tisztán gyümölcsös. Savai remekül csiszoltak, vibrálóak. Zamatos, kiváló bor hosszú utóízzel. 7 pont továbbra is.
 
Béres: Lőcse furmint 2007. Közepes citromszín. A mineralitás alapvetően határozza meg kellemes illatát, emellett körte és hordóvanília érződik. Szép. Sajnos ízben számomra némileg csalódást okoz, mert bár aromagazdag (az illatban észlelt jegyek szépen megjelennek az ízben is), de a hordó kissé rátelepszik a borra, ezen felül a savak durvák, ormótlanok (sokan vannak és csiszolatlanok), valahogy nem illenek az összképbe. Utóíze hosszú, enyhén kesernyés. Ez így éppencsak 5 pontot ér.
 
Balassa István: Mézes-Mály hárslevelű 2006. Nemrégiben a 2008-as Betsek furmint nagyon tetszett, ezt a bort fél éve kóstoltam utoljára, akkor rendben volt. Most nem. Közepes citromszín. Illata közepesen intenzív, de folyamatosan nyíló, gazdag, tetszetős: főtt kukorica, mangó, papaya, sárgabarack, ásvány. Sajnos a korty zavaróan savhangsúlyos (3-4 palackkal már kóstoltam az elmúlt két évben ebből borból és nem rémlik, hogy ilyen lett volna), de emellett zamatos, aromagazdag. A savak nemcsak sokan vannak, de kissé faragatlanok is, kár érte. 5 pont, de akár kettővel több is lehetne, ha a savkészlet nem rontana sokat az összképen.
 
Királyudvar: Lapis furmint 2008. (édes) Világos citromszín. Az illat visszafogott, elegáns, de nem kifejezetten összetett: körte, mineralitás, finom fűszeresség. A korty gömbölyű, könnyed, frissítő (kevés CO2 is van benne), remek sav-cukor egyensúlyt mutat, az édességérzet kellemes, semmiképp sem nehézkes, vagy ragacsos. Némi ízmélységet és további komplexitást hiányolok csak, egyébként szép bor. Erős 6 pont.
 
Gizella pince: Hárslevelű L 2007. Halvány aranyszín. Illata nagyon tiszta, közepesen intenzív: virágosság, méz, sárgabarackos gyümölcsösség, minimális hordóvanília. Tetszetős. A korty gömbölyű, jó egyensúlyú, kellő aromagazdagsággal és mélységgel. Savai éppen elegendőek, szépen csiszoltak, teljesen besimulnak a borba. Lecsengése kellemesen gyümölcsös, hosszú. Szép bor, 7 pont.
 
Tokaj Oremus: Édes szamorodni 2007. Meglepődve, ugyanakkor örömmel láttam, hogy a 2000-es évjárat után ismét készült édes szamorodni az Oremusnál. A Bortársaságnál kissé bizarr módon egymás mellett kapható a két évjárat. A 2000-est már nem ajánlom fogyasztásra, egy éve kóstoltam többször is, sajnos már akkor túljutott zenitjén, mostanra bizonyára még kevesebb élményt nyújtana. A 2007-es viszont azokat a szép időket idézi, amikor a tesójából jónéhány palackkal lecsúszott. Közepes aranyszín. Illata a pince stílusára jellemzően tiszta, sárgabarackos, birses, citrusos, mézes, virágos, kellemesen botritiszes. A korty gömbölyű, enyhén cseres, a gyümölcsös-mézes vonal mellett finoman vaníliás. Savai elegendőek, kellően csiszoltak, jó tartást biztosítanak a bornak. Utóíze hosszasan érződik. Remek bor. 7 pont.     
             
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr152503980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2010.12.11. 09:42:08

A Royal Tokaji bora a 28. lett az USA borbíráinál, az egy szép dolog. Nekem meg most hozott egy 5 l-es adagot a barátom Tarcalról, egy igazi "no name" házi tokaji aszút. Állítólag szuper, egy csopaki rizlingtermelő a koma,aki hozta. De majd ebéd után tesztölöm!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.13. 07:28:01

@Bodomi: Mennyibe került az a házi aszú? No és persze milyen volt?

Bodomi 2010.12.13. 10:58:59

Nem volt drága, mert úgy kaptam ajándékba. Akitől kaptam, ő állítólag 1000Ft/l áron vette egy tarcali kisöregnél, aki abszolút hagyományos módon borászkodik, néha jól sikerül az éve, néha nem alapon. Fél ha szőleje van, ami igazán nem sok, pát hektót azért tud évente szűrni róla. A lányával egy helyen melózik a haverom, innen a cucc, nagy híve nem vagyok az ilyen édes bornak, de azért nem tékozoljuk el!A jó érett barack íze átjön azért nálam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.13. 13:05:51

@Bodomi: Biztosan sznobság, de van némi fenntartásom az olyan tokaji aszúval, amit így hívnak és 500 Ft.ért lehet hozzájutni "standard" félliternyi mennyiséghez.

Bodomi 2010.12.13. 19:38:24

Nem is írtam én, hogy ez jobb, mint a 100 pontos Royal Tokaji, de azt se, hogy lőre. Valahol a 2 véglet között egy jó, harmonikus, érett barack ízű bor,ha nagyon jót szeretnék róla írni, olyan, mint a jól megérett Mariska barack íze.Az a kedvencem. Oszt jónapot. Én tudok pl. 235 ASTA színtartalmú fűszerpaprikát termelni,(szaklaborban bevizsgáltatva) ami olcsóbb és jobb, mint a 120-130-140 ASTÁs tecsó gazdaságosok,mégse rólam szól a nóta ez ügyben sem. Így kerek a világ, ha nyílik száz szép virág.
süti beállítások módosítása