A Borrajongó

Balassa: Betsek furmint 2008.

2010. november 12. 12:50 - pardi norbi

 

Régen vártam már az alkalmat, hogy Balassa István Betsek furmintját poharamba tölthessem, ez is megtörtént. A kis kézműves birtokról bővebb információ a kiváló honlapon érhető el.
 A Balassa borok stílusa merőben eltér a nemrégiben kóstolt Kikelet, Nobilis és Bott borok karakterétől, azoknál robosztusabb, „rágósabb” borokról van szó, igen magas beltartalommal és nagyfokú komplexitással. A Betsekből kevesebb, mint 400 palack készült. Világos aranyszínű, komótos mozgású. Illata intenzív, komplex és folyamatosan változó: jelentős mineralitás, gyógyvíz, déli gyümölcsök és körte. A korty a vártnak megfelelően vastag, olajos, betölti a szájat, kifejezetten aromagazdag, tetszetős. A savak játszva megtartják a komoly testet, nem vibrálnak, hanem csendben teszik a dolgukat, a borban levő maradékcukor (félszáraz bor) szépen simítja az esetleges éleket. Szép, egyensúlyos bor, további érlelési potenciállal, hosszú utóízzel. Nekem Szepsy István egy-két korábban kóstolt bora ugrott be (a 2006-os Úrágya emlékeim szerint igen hasonló szerkezet és aromakészlet tekintetében is). Fajsúlyos, komoly bor. 7 és 8 pont között. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr532444302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása