A Borrajongó

Borszerda az Unger Bormanufaktúrával

2024. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

A Magyar Nemzeti Galéria népszerű programsorozata, a Borszerda még 2012-ben indult el emlékeim szerint, és tartok tőle, hogy én is csak akkor vettem részt rajta, azóta sok-sok év kimaradt. Nem is értem miért, hiszen egyetlen esemény keretében barangolhatunk a múzeum folyosóin, tematikus tárlatvezetések keretében merülhetünk mélyebbre a műkincsekhez kapcsolódó történetekben, hallgathatunk élő zenét, gyönyörködhetünk a kilátásban a teraszról vagy a Budavári Palota kupolájából és persze borozhatunk. Két hete - bár némi náthával küszködtem - egy hirtelen ötlettől vezérelve felzarándokoltam a Budai Várba és "borszerdáztam" egyet, nem is bántam meg.

borszerdaunger6.jpg
Az idei nyár során alkalmanként két borászatot láttak vendégül az eseményeken, egyikük mindig egy natúr borászat volt. Két hete a Pannonhalmi Főapátság és az Unger Bormanufaktúra borait lehetett megkóstolni.
Mivel a Pannonhalmi Főapátság borai elég széles körben elérhetőek és néhány tételük nálam is visszatérő vendég, most inkább a kőszegi Unger Bormanufaktúra jelenléte csigázott fel. Meglehetősen ritkán lehet találkozni szervezett esemény keretében a tulajdonosokkal és boraikkal, ráadásul az utóbbi években mindig úgy alakult, hogy amikor éppen kóstolót tartottak a fővárosban, éppen nem értem rá. Eddig legfeljebb 1-1 borukhoz volt szerencsém, most végre szélesebb merítésben volt részem és még az egyik tulajdonos-borásszal, Kaibinger Tamással is tudtam egy kicsit beszélgetni.

Az Unger Bormanufaktúra dr. Kaibinger Tamás és Stampf Ervin közös vállalkozása, a Soproni borvidék egyik különleges részén, Kőszegen. A két tulajdonos egyaránt kőszegi származású, ráadásul rokonok is. A 2020-as borok kerültek először kereskedelmi forgalomba, ekkor készült el a pince is, de a borászat alapítása már 2016-ban megtörtént. A köztes időszak Kaibinger Tamás bevallása szerint vad kísérletezéssel telt, időközben kialakult a pincészet filozófiája és portfóliója is, és a dűlőket is sikerült kiismerni. A szőlőhegyen megvásárolt területekre egy osztrák oltványostól vásárolt, eredetileg Kőszegről szelektált kékfrankost telepítettek. A céljuk természetes módon elegáns, alacsony alkoholtartalmú, mégis sokrétű, mély borokat készíteni.

Jelenleg 5 hektárnyi terület tartozik a birtokhoz, jelentős bővülés nem szerepel a tervek között, a tulajdonosok ezt a birtokméretet tartják átláthatónak. Kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay és olaszrizling terem az ültetvényeken.
A borok minimális beavatkozással készülnek, spontán erjednek, hordóban vagy tartályban érlelődnek, szűretlenül, derítetlenül, minimális kénnel, vagy anélkül, gravitációs úton kerülnek palackba. A szőlőben és a pincénél bio/biodinamika elvei alapján a természet ritmusa szerint dolgoznak. Borászati tanácsadóként Bakó Ambrus is segíti a munkát, míg az ún "szelíd metszést" Fendrik Zsókától tanulták meg.
A fókusz a kékfrankos fajtán van, a kőszegi történelmi dűlőkből igyekeznek a terroir-t tükröző kékfrankosokat palackba zárni. A kékfrankosok mellett könnyedebb, gyümölcsös vörösborok, illetve természetes "funky" tételek - pét-nat, narancsbor, rosé, siller - szerepelnek a pince választékában. A kísérletezéseknek köszönhetően sok kis szériás tétel is napvilágot lát.

Épp a napokban jelent meg Szabó Edit interjúja Tamással, úgyhogy aki még mélyebbre akarja magát ásni az Unger Bormanufaktúra történetébe és borkészítési filozófiájába, itt megteheti.

Öt Unger bor szerepelt az eseményen, szépen végig is haladtam a soron. Mivel kezdetben még nem tudtam, hány bort fogok megkóstolni, kissé unortodox lett a kóstolási sorrend, bár utólag visszagondolva nem is lenne ördögtől való dolog ezt megtartani.

borszerdaunger1.jpgUnger Different Day Zweigelt Pét-Nat 2022
100% zweigelt, bogyózás és kíméletes préselés után 500 literes használt fahordóban sok seprővel, lassan erjedt, majd az erjedés befejeződése előtt közepes mennyiségű seprővel került palackba a tétel.
Illatban piros gyümölcsök - eper, cseresznye, ribizli - mellett enyhe seprős-krémes aromák érkeznek. Kóstolva feszes, a buborékok aránylag gyorsan eltűnnek (már ki volt töltve a bor, amikor kaptam). Az élénk savak egy kis citrusos érzetet kölcsönöznek a ízben is érezhető piros gyümölcsök mellé. 5p+

borszerdaunger2.jpgUnger Csúcsi Kékfrankos 2022
A pincészet legmagasabban fekvő, leghűvősebb dűlője, amelyet a felső részen erdő vesz körül. Rövid áztatás után spontán, kádban erjedt, majd 500 literes használt Stockinger hordóban érlelődött 1 évig.
Fiatalos lilás-bíbor színben játszik a bor, az illata nagyon intenzív és nagyon sokat is változik a pohárban. Keleti fűszeres, egzotikus borsos, virágos jegyekkel nyit, majd egyre inkább tolódik a spektrumon a sötét bogyós erdei gyümölcsök és meggy felé, miközben megmarad a fűszeressége és olykor még meglepő őszibarackos-mangós villanásokat is produkál. Karcsú, filigrán test, feszes savgerinc, nagyon finoman felrakodó, mennyiségre nem sok tannin jellemzi a szerkezetet. Az alkohol meghökkentően alacsony (11,3%), éretlen, zöldes jegyeket azonban nem érezni a borban. Ízvilágát is erőteljes fűszeres jegyek, különféle erdei gyümölcsök, meggy uralják. Izgalmas, energikus bor, amely még fiatalnak tűnik. 7p-

borszerdaunger3.jpgUnger Fiatal Kálvária Kékfrankos 2022
30% egész fürtöt használtak a feldolgozás során, rövid áztatás, spontán erjesztés, érlelés használt hordóban és tartályban.
A színe inkább mély rubinban játszik és kicsit mattabb, mint a Csúcsi. Az illat is mértéktartóbb, kevésbé harsogó és szertelen, érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, szedermálna, finom fűszeresség szövik át. Kóstolva letisztultabb, harmonikusabb, mint a Csúcsi, jobban összeállt már a szerkezet, kialakult az egyensúly. A textúra nagyon kellemes, finom szövésű a korty, bársonyos a tannin, lendületes, de érzetre puhább tapintású, gömbölydedebb a sav, mint a Csúcsi esetében. Az alkohol ebben a borban is alacsony (11,2%), ennek, a gyümölcsös aromáknak és a könnyed szerkezetnek köszönhetően a korty gördülékeny, selymes. illatban megismert erdei gyümölcsös, meggyes aromák ízben is visszatérnek, finom fűszerességgel kísérve. 7p

borszerdaunger4.jpgUnger Full Satin Syrah Rosé 2022
Az október végén szüretelt termés bogyózás és kíméletes préselés után 500 literes használt fahordóban sok seprővel, spontán, nagyon lassan erjedt, majd tartályban érlelődött. Ez a tétel minimális ként is kapott.
Az érett piros gyümölcsöket illatban finom krémes-seprős kíséret egészíti ki. A háttérben szerintem motoszkál egészen minimális illó, de alig lehet észrevenni. A korty telt, krémes, miközben élénk sav és minimális cseresség támogatja. Tartalmas, masszív felépítésű anyag, ilyen szempontból egy Tavel vagy Bandol rosé-t juttatott eszembe, persze a stílus más. Ízben az érett erdei és piros gyümölcsök mellett a savak enyhe citrusossága, finom krémesség és diszkrét fűszeres aromák jutnak szóhoz. A kékfrankosok után a rosé teltebbnek hatott és egyébként az alkohol is magasabb, mint amazokban (13%). 6p

borszerdaunger5.jpgUnger Oh Narancsbor 2022
50% rizlingszilváni, 25% olaszrizling és 25% chardonnay házasítása. A fajtákat különböző időpontban szüretelték, bogyózás után külön-külön erjedtek héjon 30 napon át, a kész borokat házasították, majd tartályban érlelték.
Illatában teás jegyek, narancsolaj, pici narancshéj, kakukkfű, szárított zöldfűszerek elegyednek. A kortyot határozott, de nem túlzó cseresség keretezi, a sav is szilárd vázat ad a bornak, a korty vége picikét húz is. Ízben is nehezen szálazható egységbe forrnak a teás, gyógynövényes, zöldfűszeres, enyhe gyümölcsös, narancsos jegyek. 5p+

Az Unger Bormanufaktúra borait a demijohn.hu forgalmazza.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218453985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása