A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Emilia-Romagna - Terra e Sale

2023. június 08. 06:00 - furmintfan

Emilia-Romagna az itáliai gasztronómia igazi fellegvára, kevés tartomány van, amely annyi világszerte ismert olasz élelmiszert és ételt adott világnak, gondoljunk csak a parmezán sajtra, a pármai sonkára, a modenai balzsamecetre, a mortadellára, a tortellinire, vagy a világszerte bolognaiként ismert húsos ragura. A fent felsorolt gasztronómiai "nagyágyúk" mellett Emilia-Romagna borairól ritkábban esik szó, különösen úgy, hogy az országnak számos legendás borvidéke van. Ma ezt a borászati szempontból kevésbé ismert régiót vesszük górcső alá, néhány bor tükrében.

terraesale.jpg

Emilia-Romagna
Emilia-Romagna Olaszország észak felén, Lombardiától és Veneto-tól délre húzódik,  a "csizma" szárának majdnem teljes szélességében. A tartomány fele síkság, déli részén az Appenninek hegyláncai és az előörsnek számító dombságok húzódnak északnyugat-délkelet irányban. A tartomány két része, Emilia és Romagna két jól elkülöníthető régió, borászati szempontból is. Előbbihez kötődik Emilia-Romagna legismertebb borászati terméke az azonos nevű szőlőfajtából készülő habzó, vagy gyöngyözőbor, a lambrusco, amelyet a világ inkább az édesebb verziók formájában ismer. A Pó folyó termékeny síkságán nagy hozamokkal szüretelik a szőlőt, sok szövetkezeti pincét találunk ebben a tartományban, változó minőséget produkálva. A Bologna körüli Colli Bolognesi borvidéken cabernet franc-ból, merlot-ból, chardonnay-ból készülnek ígéretes borok és a pét nat műfaj is népszerű és sikeres. Colli Bolognesi Pignoletto DOCG megjelöléssel grechetto di todi - korábbi nevén pignoletto - szőlőből palackozzák a borokat. Bolognától és Ravennától délre készülnek a romagna-i borok, és leginkább ezekről lesz ma szó. Az Albana di Romagna lett az első DOCG besorolású olasz fehérboros régió, és a fehér albana fajtára épül. Az albana magas savtartalmának köszönhetően jól működik maradékcukorral is, így számos stílusban készül, buborékostól a szárazon át az édes borokig. Emilia-Romagna a sangiovese egyik legészakibb bázisa is. A Sangiovese di Romagna DOC borok között is találunk könnyedebbeket és koncentráltabbakat, alacsony tőketerhelés mellett sok izgalmas bort adnak és egyre ígéretesebbek, itt-ott már Toszkána riválisaként írnak róluk.

terra_e_sale_261600936_446928663458367_4298113017755512392_n.jpg

(A fotót a pincészet instagramjáról kölcsönöztem)

Terra e Sale
A Terra e Sale egy fiatal pincészet, az interneten meglehetősen kevés információ lelhető fel róluk. A birtokközpont Brisighella település mellett található, Ravennától kb. 40 kilométerre, délnyugati irányban. A csendes borok mellett pét nat és olívaolaj is készül a birtokon, amely egy nemzeti park területén található. A fajták szempontjából az albana és sangiovese áll a fókuszban. A szőlőben bio művelés, a pincében minimális beavatkozás mellett dolgoznak.

 

Terra e Sale Albana Secco 2021
Kezdetben kissé neutrális az illat, fehér húsú gyümölcsök sejlenek fel, majd idővel egy kevés déligyümölcs is csatlakozik. Kerek savak dolgoznak a bor alá, a kortyot enyhe krétás érzet és némi fanyarság kíséri. Fehér húsú gyümölcsök, főleg alma, egy kis almahéjas fanyarság és halványan minimális déligyümölcs bukkan fel ízben. Jól iható, kellemes bor. 5p+

Terra e Sale Rosato 2021
100% syrah. Édeskés gyümölcsök - szamóca és cseresznye - viszik a prímet illatban, ehhez kevés mandarin és fehér virág társul, tutti-fruttis jegyeknek nyoma sincs. Kóstolva könnyed és elegáns, szép savakkal, finom tapintással. A gyümölcsök - szamóca, cseresznye, málna - mellett enyhe sósság és leheletnyi édesség teszi játékosabbá és komplexebbé a bort. 5p+

Terra e Sale Metodo Ancestrale Rosato 2021
Ez tehát egy pét nat. Őszibarack, szamóca, málna határozza meg az illatot és az ízképet egyaránt. A finoman krémes kortyhoz lendületes savak, enyhe édesség és finom textúra társul. Gördülékeny, tiszta és finom, bár kissé rövid a lecsengés, de kifejezetten jól csúszik. 5p

Terra e Sale Cigno Rosso 2018
100% sangiovese. Érett meggy, málna, fűszerek, virágok színezik az illatot, érezhetően frissebb és könnyedebb bort sejtet a 2017-es kiadáshoz képest. Ez beigazolódik a kóstolás során is, kisportolt, legfeljebb közepes testű a bor, savai lendületesek, a tannin finomszemcsés, szépen beépült, finom szövésű a korty. Érett meggy, málna, szamóca, picike édesfűszer viszik a prímet ízben, főleg a gyümölcsökre építkezik. Elegáns, kevésbé erőből, inkább finesszel hódít. 6p+

Terra e Sale Cigno Rosso 2017
100% sangiovese. Érettebb, fejlettebb illat, az érett meggy, szamóca mellett cseppnyi balzsamecet, egy kevés tejcsoki és szarvasgomba is feltűnik. Teltebb, vastagabb, markánsabb felépítésű, mint a 2018-as, erőteljesebb a tannin, magasabb az alkohol. Az élénk sav és a finomszemcsés stabil vázat ad a jól kitöltött kortynak, amelyben meggy, erdei gyümölcsök dominálnak, diszkrét fűszeresség és éppen kezdődő érési aromák jelentkeznek a háttérben. 6p+

 

Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.wine-searcher.com/regions-emilia-romagna

https://www.terraesale.it/en/home

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4818137168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása