A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek - Mallorca minimix

2023. május 11. 06:00 - furmintfan

Ismét egy tematikus válogatás következik mallorca-i borokból néhány tétel erejéig (előzmények itt és itt). A szigetről és borairól, szőlőfajtákról és borstílusokról korábban volt már szó itt és itt. Nem is bocsátkoznék ismétlésbe, most csak rövidke jegyzetek következnek néhány tételről. A fehérek és a vörösek mellett belefért a válogatásba egy rosé és egy kékszőlők felhasználásával készített fehérbor is.

mallorca202304.jpg

Bár a szigeten a nemzetközi fajták is megtalálhatóak, igyekeztem a helyi fajtákból készült borokat kóstolgatni.

Fehér
cellersebastiapastorblancdepremsal2022.jpgCeller Sebastia Pastor Blanc de Prensal 2022 Binissalem
100% prensal. Aránylag neutrális illatában fehér húsú gyümölcsök és virágok sejlenek fel. A korty kerek és rendezett, aránylag lágy savakkal operál és gyorsan eltűnik. Alma, körte, fehér húsú gyümölcsök határozzák meg az ízképet. 4p+

daltturoacopinyat2021.jpgDalt Túro Acopinyat 2021 Vi de la Terra Mallorca
Kékszőlőkből készült fehérbor: callet, manto negro, merlot és cabernet sauvignon. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, némi virág érkezik illatban. A kerek savak mellett pici fanyarság ellensúlyozta a korty enyhe krémességét. Ízben is őszibarack, alma dominál, a finisben enyhe kesernyével. 5p

4kilossacussaantonia2022.jpg4 Kilos Sa Caussa Antonia 2022 Vi de la Terra Mallorca
60% prensal és 40% macabeo házasítása. Kedves illat, friss alma, körte, pici édes őszibarack.  Kerek, de jó tartású savak vezetik a közepesnél könnyebb testet. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, némi citrus adják az aromákat, frissítő fanyarsággal kísérve. 5p


Rosé
7103petitcellerrosat2021.jpg7103 Petit Celler Rosat 2021 Vi de la Terra Mallorca
100% manto negro. Eleinte kissé zárt, majd érett piros gyümölcsök, elsősorban szamóca uralja az illatot. Kóstolva gömbölyű, finom savak és kellemes fanyarság keretezik a sima kortyot. A cseresznyés, szamócás, piros gyümölcsös ízvilágot finom fanyarság egészíti ki. 5p


Vörös
dunordviticolaselvatic2021.jpgCeller Dunord Viticola Selvatic 2021 Vi de la Terra de Mallorca
50% syrah, 50% monastrell, tartályban erjesztve, majd másod- és harmadtöltésű francia barrique hordókban érlelve. Izgalmas illat, érett sötét bogyós erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, virágok, egzotikus fűszerek. Élénk sav és jól integrált, enyhén fogós tannin felel a stabil szerkezetért, a korty feszes, tartalmas. Gazdag sötét bogyós erdei gyümölcsös, fűszeres ízvilág, remek intenzitás, szép hossz jellemzi, enyhén fanyar lecsengéssel. 6p

4kilostaxinegre2022.jpg4 Kilos Taxi Negre 2022 Espana
80% gorgolassa, 15% monastrell, 5% callet házasítása. Friss, bogyós gyümölcsökben tobzódó, szinte primőrös illat. Könnyű, laza szövésű bor, a tannin minimális, a textúra sima, az alkohol alacsony, így könnyen csúszik a bor. Fanyarkás és savanykás sötét bogyós gyümölcsök viszik a prímet ízben is. 5p-
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7518117660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása