Februárban írtam már a három tokaji pincészet - Homoky Dorka, TR Művek, Zsirai Pincészet - által jegyzett Zsendülés-ről, ami tekinthető egyrészt egyfajta laza közösségének és eseménysorozatnak egyaránt. Februárban Budapesten indult az idei Zsendülés kóstolók sora, majd a kellemesebb idő beköszöntével a Tokaji borvidékre költöztek a rendezvények. Novemberben újra Budapesten lehetett találkozni a három borászattal és boraikkal, a Lumen Kávézóban.
(Homoky Dorka, Zsirai Kata és a TR Művek: Uliczki Dénes, Kada Anikó és Szamosujvári Pál egy korábbi rendezvényen - a fotót a Zsendülés instagram oldaláról kölcsönöztem)
A három borászat többé-kevésbé eltérő stílusirányzatokat képvisel, így viszont szinte biztosan mindenki talál a választékból magának tetsző bort. Homoky Dorka 2019 óta átállt a natúrboros vonalra, folyamatos a kísérletezés, pét-nat-ok, héjon erjesztett tételek, narancsborok, sörös kollaborációk színesítik a kínálatot. A TR Művek portfóliója letisztult és konzekvens: pét-nat, száraz bor (esetleg dűlőszelektált bor), késői szüretelésű édes bor alkotja a szortiment stabil gerincét, ha az évjárat is úgy akarja, esetleg szamorodni és/vagy aszú is palackba kerül. A Zsirai Pincészetnél találkozunk a legszélesebb választékkal és náluk jelenik meg a legtöbb klasszikus borstílus. Birtokbor és több dűlőszelektált száraz bor mellett az évjárat függvényében akár több édes tokaji borkülönlegesség - szamorodni, aszú, fordítás - is készül a pincénél és újdonságként palackban erjesztett pezsgő is.
A rendezvény jellege és célja sem feltétlenül az elmélyült kóstolgatás volt, ráadásul egyéb program miatt kicsit sietnem is kellett, úgyhogy rövidke jegyzetek és erősen zárójeles pontszámok következnek.
Homoky Dorka
Az első tétel rögtön meghökkentő, a Bi(er)-(Vi)no 2021 ugyanis részben sör és részben bor, ha jól értettem zabsör és héjon tartott hárslevelű erjedt együtt. Az illat eléggé bizarr, kicsit kraft sörös, kicsit natúrboros, kicsit gyökérzöldséges. A korty vékony, laza szövésű, enyhén édeskés. A Piros Pét-Nat 2021 alapanyaga blauburger, kékfrankos és kb. 10% furmint, ibolyás, piros erdei gyümölcsös, kék szőlős aromatika, könnyedség és közepesen élénk buborékok jellemzik. Kellemes, jól iható, nem szokványos (5p). A Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2020 kénmentesen készült, az illat leginkább barackhéjas, emellett mintha egy pici illó is bevillanna. Kóstolva először a magas savak vétetik észre magukat, a korty vége édeskésebb, van egy kis tapadása is, ízében barackpüré és citrusok (4p). A Bártfai Furmint 2018 illata pörkölt tökmagos fedettséget hordoz, szájban nyíltabb, több gyümölcsöt kínál, kellően élénk savak mellett körtés, barackos aromákkal (4p). A Birtok Édes 2017 hárslevelű és furmint házasítása, az illat itt is kicsit kusza, ízben tiszta és gördülékeny, édes fehér húsú gyümölcsök, barackfélék, alma színezik (5p).
TR Művek
Kezdésnek egy jelöletlen 2013-as magnum palackból töltenek bort, a TR csapat szerint valószínűleg a hárslevelűből. Szóval a Hárslevelű 2013 Magnum illata rövid szellőzés után már egy érett bort tükröz, ízben is szőlőzselés, tercier aromák uralkodnak, de a még mindig pengeként hasító savak egy kis citromos frissességet hoznak az összképbe. Az érettség valamit hozzátesz, de még mindig savhangsúlyos (4p+). A Bio Pét Nat 2021 rostos gyümölcsleveket idéz illatban, ízben is rostos barackos, körtés, de a főszerepet a penge savak és a kissé még agresszív buborékok játsszák (5p-). A Tokaj Dry 2018 most éppen átmeneti állapotban van: a gyümölcsök kezdenek megkopni, az érési aromák pedig még alakulóban vannak, leginkább érett alma, pici almahéjas fanyarság a meghatározó a kezdődő palackbuké mellett, a szerkezet szépen egyben van (5p+). Ezzel ellentétben a Palota 2019 bőven fiatalos, a fehér húsú gyümölcsök még birkóznak a hordó édeskés fűszereivel, a tömör, feszes korty végén picike cseresség is érezhető (6p). Az Édes 2017 szintén kezd magára szedni érési jegyeket, ezek most nagyon élvezetes egységet alkotnak a sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel, az enyhén cukorhangsúlyos korty zamatos és gördülékeny, pici narancshéjas fűszeresség visz bele csavart (6p). A Szamorodni 2017 még szintén nagyon fiatal, nem is ette meg teljesen a hordót, az édes sárga húsú gyümölcsök, barackfélék mellett ott vannak az édesfűszeres jegyek is, a korty tartalmas, jó koncentrációt mutat (7p).
Zsirai Pincészet
A Méthode Traditionelle Brut Nature 2020 egy nagyon friss pezsgő, 60% furmint, 40% hárslevelű házasításából áll az alapbor, a hárslevelű virágos, kedves aromái meghatározó szerepet játszanak. Kóstolva feszes, intenzív habzás, élénk savak és friss gyümölcsös ízek jellemzik, most még nagyon fiatal, de szerintem ígéretes, elegáns pezsgő lesz belőle (6p). A Tokaj Dry 2019 körtés, zöldalmás, citrusos, enyhén fűszeres, jó egyensúllyal, sok gyümölccsel (5p+). A Középhegy Furmint 2019 érett körtét, barackot idéz, határozottabb a hordó lenyomata, több az édesfűszeres aroma, nagyobb a test és masszívabb a szerkezet is (6p). A Szent Tamás Hárslevelű 2019 komoly, tömör, jól strukturált, a körtés, barackos, almás gyümölcsösség mellett finom sósság és izgalmas fűszeresség is megjelenik. Az este legjobb száraz bora nálam (7p). A Szamorodni 2019 illata gazdag, sárgabarackos, narancsos, vaníliás, narancshéjas, gyömbéres, pici illóval. A korty koncentrált, a savak jól kiegyensúlyozzák a cukortartalmat, szépen jönnek itt is a gyümölcsös-fűszeres jegyek (7p). A Fordítás 2019 kevésbé hordoz botrytises jegyeket, az aromatika szegfűszeges, fahéjas almakompótra emlékeztet, szájban a szamorodni után könnyedebb, lazább szövésű és fejlettebb állapotú bornak tűnik (6p).