A Borrajongó

Novemberi Zsendülés Budapesten - Homoky Dorka, TR Művek, Zsirai Pincészet

2022. november 23. 06:00 - furmintfan

Februárban írtam már a három tokaji pincészet - Homoky Dorka, TR Művek, Zsirai Pincészet - által jegyzett Zsendülés-ről, ami tekinthető egyrészt egyfajta laza közösségének és eseménysorozatnak egyaránt. Februárban Budapesten indult az idei Zsendülés kóstolók sora, majd a kellemesebb idő beköszöntével a Tokaji borvidékre költöztek a rendezvények. Novemberben újra Budapesten lehetett találkozni a három borászattal és boraikkal, a Lumen Kávézóban.

zsendules.jpg

(Homoky Dorka, Zsirai Kata és a TR Művek: Uliczki Dénes, Kada Anikó és Szamosujvári Pál egy korábbi rendezvényen - a fotót a Zsendülés instagram oldaláról kölcsönöztem)

A három borászat többé-kevésbé eltérő stílusirányzatokat képvisel, így viszont szinte biztosan mindenki talál a választékból magának tetsző bort. Homoky Dorka 2019 óta átállt a natúrboros vonalra, folyamatos a kísérletezés, pét-nat-ok, héjon erjesztett tételek, narancsborok, sörös kollaborációk színesítik a kínálatot. A TR Művek portfóliója letisztult és konzekvens: pét-nat, száraz bor (esetleg dűlőszelektált bor), késői szüretelésű édes bor alkotja a szortiment stabil gerincét, ha az évjárat is úgy akarja, esetleg szamorodni és/vagy aszú is palackba kerül. A Zsirai Pincészetnél találkozunk a legszélesebb választékkal és náluk jelenik meg a legtöbb klasszikus borstílus. Birtokbor és több dűlőszelektált száraz bor mellett az évjárat függvényében akár több édes tokaji borkülönlegesség - szamorodni, aszú, fordítás - is készül a pincénél és újdonságként palackban erjesztett pezsgő is.

A rendezvény jellege és célja sem feltétlenül az elmélyült kóstolgatás volt, ráadásul egyéb program miatt kicsit sietnem is kellett, úgyhogy rövidke jegyzetek és erősen zárójeles pontszámok következnek.

zsendules202211_1.jpgHomoky Dorka
Az első tétel rögtön meghökkentő, a Bi(er)-(Vi)no 2021 ugyanis részben sör és részben bor, ha jól értettem zabsör és héjon tartott hárslevelű erjedt együtt. Az illat eléggé bizarr, kicsit kraft sörös, kicsit natúrboros, kicsit gyökérzöldséges. A korty vékony, laza szövésű, enyhén édeskés. A Piros Pét-Nat 2021 alapanyaga blauburger, kékfrankos és kb. 10% furmint, ibolyás, piros erdei gyümölcsös, kék szőlős aromatika, könnyedség és közepesen élénk buborékok jellemzik. Kellemes, jól iható, nem szokványos (5p). A Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2020 kénmentesen készült, az illat leginkább barackhéjas, emellett mintha egy pici illó is bevillanna. Kóstolva először a magas savak vétetik észre magukat, a korty vége édeskésebb, van egy kis tapadása is, ízében barackpüré és citrusok (4p). A Bártfai Furmint 2018 illata pörkölt tökmagos fedettséget hordoz, szájban nyíltabb, több gyümölcsöt kínál, kellően élénk savak mellett körtés, barackos aromákkal (4p). A Birtok Édes 2017 hárslevelű és furmint házasítása, az illat itt is kicsit kusza, ízben tiszta és gördülékeny, édes fehér húsú gyümölcsök, barackfélék, alma színezik (5p).

zsendules202211_2.jpgTR Művek
Kezdésnek egy jelöletlen 2013-as magnum palackból töltenek bort, a TR csapat szerint valószínűleg a hárslevelűből. Szóval a Hárslevelű 2013 Magnum illata rövid szellőzés után már egy érett bort tükröz, ízben is szőlőzselés, tercier aromák uralkodnak, de a még mindig pengeként hasító savak egy kis citromos frissességet hoznak az összképbe. Az érettség valamit hozzátesz, de még mindig savhangsúlyos (4p+). A Bio Pét Nat 2021 rostos gyümölcsleveket idéz illatban, ízben is rostos barackos, körtés, de a főszerepet a penge savak és a kissé még agresszív buborékok játsszák (5p-). A Tokaj Dry 2018 most éppen átmeneti állapotban van: a gyümölcsök kezdenek megkopni, az érési aromák pedig még alakulóban vannak, leginkább érett alma, pici almahéjas fanyarság a meghatározó a kezdődő palackbuké mellett, a szerkezet szépen egyben van (5p+). Ezzel ellentétben a Palota 2019 bőven fiatalos, a fehér húsú gyümölcsök még birkóznak a hordó édeskés fűszereivel, a tömör, feszes korty végén picike cseresség is érezhető (6p). Az Édes 2017 szintén kezd magára szedni érési jegyeket, ezek most nagyon élvezetes egységet alkotnak a sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel, az enyhén cukorhangsúlyos korty zamatos és gördülékeny, pici narancshéjas fűszeresség visz bele csavart (6p). A Szamorodni 2017 még szintén nagyon fiatal, nem is ette meg teljesen a hordót, az édes sárga húsú gyümölcsök, barackfélék mellett ott vannak az édesfűszeres jegyek is, a korty tartalmas, jó koncentrációt mutat (7p).

zsendules202211_3.jpgZsirai Pincészet
A Méthode Traditionelle Brut Nature 2020 egy nagyon friss pezsgő, 60% furmint, 40% hárslevelű házasításából áll az alapbor, a hárslevelű virágos, kedves aromái meghatározó szerepet játszanak. Kóstolva feszes, intenzív habzás, élénk savak és friss gyümölcsös ízek jellemzik, most még nagyon fiatal, de szerintem ígéretes, elegáns pezsgő lesz belőle (6p). A Tokaj Dry 2019 körtés, zöldalmás, citrusos, enyhén fűszeres, jó egyensúllyal, sok gyümölccsel (5p+). A Középhegy Furmint 2019 érett körtét, barackot idéz, határozottabb a hordó lenyomata, több az édesfűszeres aroma, nagyobb a test és masszívabb a szerkezet is (6p). A Szent Tamás Hárslevelű 2019 komoly, tömör, jól strukturált, a körtés, barackos, almás gyümölcsösség mellett finom sósság és izgalmas fűszeresség is megjelenik. Az este legjobb száraz bora nálam (7p). A Szamorodni 2019 illata gazdag, sárgabarackos, narancsos, vaníliás, narancshéjas, gyömbéres, pici illóval. A korty koncentrált, a savak jól kiegyensúlyozzák a cukortartalmat, szépen jönnek itt is a gyümölcsös-fűszeres jegyek (7p). A Fordítás 2019 kevésbé hordoz botrytises jegyeket, az aromatika szegfűszeges, fahéjas almakompótra emlékeztet, szájban a szamorodni után könnyedebb, lazább szövésű és fejlettebb állapotú bornak tűnik (6p).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8217984100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása