A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Morava, Mikulovská - Vino Marcincák

2022. szeptember 23. 06:00 - furmintfan

Csehországba általában sörözni járnak az emberek, nem borozni, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi időben a borkultúra is egyre inkább erőre kap. Nem vagyok szabályt erősítő kivétel: két kéz valószínűleg elég hozzá, hogy megszámoljam, hány cseh bort kóstoltam életemben, az elfogyasztott cseh sörök listázása összehasonlíthatatlanul nagyobb feladat lenne. Az is pusztán a véletlennek köszönhető, hogy ez a mai cikk elkészülhetett. Történt ugyanis, hogy július végén egy brno-i kirándulás során a hirtelen lezúduló zivatar elől az utca túloldalán található kávézóba menekültünk és kifogtuk azon kevés helyek egyikét, ahol nem tartottak sört. Bort viszont igen, és ha már így hozta a sors, egy fehér és egy vörös tételt megkóstoltunk, a páros pedig pont passzolt a sorozat témájához.

 vinomarcincak.jpg

Morava, Mikulovská
A cseh borok túlnyomó része az ország délkeleti részében, Morvaországban, Morava borvidéken készül, a szlovák és osztrák határ mellett. Morvaország központja Csehország második legnagyobb városa, Brno, a borkészítés szempontjából azonban Mikulov az egyik legfontosabb település, és egyben borvidék egyik alrégiójának névadója is. Négy alrégiót találunk itt egymás mellett, ezek Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická és Slovácká. A klíma alapvetően kontinentális, ezt a helyi folyók, domborzati viszonyok tovább alakítják. Znojemská-ban a sauvignon blanc, a zöldveltelini és a rajnai rizling, Mikulovská-ban az olaszrizling és a chardonnay a kiemelt fajták az irodalom szerint, Velkopavlovická és Slovácká alrégiókban viszont a kékszőlők játsszák a fontosabb szerepet. Mikulovská-ban a Kárpátok északnyugati nyúlványai alkotják a mészköves Pálava és a Milovická dombságokat, amelyeket mészben gazdag löszös, homokos talaj fed, míg a Dyje (Thaya) folyó mentén üledékes, kavicsos kőzeteket is találunk. Ez Csehország legszárazabb és legmelegebb vidéke, amelynek klímájára a Dyje folyó és a környéken található több tó is hatást gyakorol. A szőlők kb. 70%-a fehér fajta: olaszrizling, zöldveltelini, rajnai rizling, müller thurgau, sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris és gewürztraminer. A kékszőlő fajtákat a st. laurent, kékfrankos, zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon és a portugieser képviseli.

unknown_70030212_557038908373321_8828410735710051981_n.jpg

 (A fotót a birtok instagram-oldaláról kölcsönöztem.) 

Vino Marcinčák
Az 1998-ban alapított pincészet az egyik legjelentősebb helyi bortermelő. Jelenleg 122 hektáron gazdálkodnak, és 2008 óta Csehország legnagyobb bio szőlőtermesztőjének számítanak. Az ültetvények nagyobb részén fehér fajták teremnek: rajnai rizling, olaszrizling, pinot gris, chardonnay, sauvignon blanc, zöldveltelini, tramini, neuburger, valamint a gewürztraminer és müller thurgau keresztezésével létrehozott pálava. A kékszőlők közül elsősorban a pinot noir, zweigelt, merlot és cabernet sauvignon fajtákkal foglalkoznak. A pincészet édesbor-specialista, a Dyje folyó és a környékbeli tavak ugyanis ideális környezetet teremtenek a botrytis megjelenéséhez. A borászatnál a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetnek erre a műfajra, késői szüretelésű és jégborok, szalmaborok egyaránt szerepelnek kínálatban.

A választék nem volt túl nagy a bárban, a csehek állítólag szeretik a félédes, édes borokat is, ilyenből is tartottak palackokat, de én inkább két száraz tétellel próbálkoztam.

Vino Marcinčák Riesling Januv Vrch 2020
Érett gyümölcsöket hordoz az illat, leginkább barackféléket, egy kevés citrussal. Van egy enyhe késői szüretes beütése, de egy kevés botrytis jelenlétét sem tudtam egyértelműen kizárni. A korty enyhén olajos, a savak erősen, élénken kezdenek, de kicsit hirtelen leülnek, így a lecsengés elég rövid. Ízben is barackos, citrusos jegyek dominálnak. A fajta felismerhető, de osztrák, német vagy akár újvilági társakhoz képest egy aránylag egyszerűbb interpretációnak mondható. 5p-

Vino Marcinčák Cuvée Bokovka 2018
Cabernet sauvignon és merlot házasítása. Édesre érett sötét bogyós gyümölcsös, szilvás illat, enyhe édesfűszeres aláfestéssel. Az alkohol már orrban is átütő erejű, némi likőrösséget kölcsönöz a bornak. A korty vaskos, krémes, kissé farnehéz elsősorban a magas alkoholnak (15%) köszönhetően. Lekváros és érett erdei gyümölcsök, szilva, kevés édesfűszer, likőrös érzet jellemzi az ízvilágot, a finisben némi étcsokoládés kesernyével, magas alkohollal és szárító érzetű tanninnal. Nagy beltartalom, nehézkes korty, felborult egyensúly. 5p-

 

Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.vinarskecentrum.cz/en/o-vine/vinarske-regiony-v-cr

https://marcincak.cz/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1917933951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása