A Borrajongó

Badacsonyi nyárzáró - Skizo és Sike Balázs Pincéje

2022. szeptember 06. 06:00 - furmintfan

Amióta az egyik barátom a nyarak nagy részét családostul Badacsonytördemicen tölti, kézenfekvő és állandó program lett a Skizobor, illetve Sike Balázs Pincéjének meglátogatása (2019, 2020, 2021). Idén kicsit nehezen sikerült beilleszteni a badacsonyi kört a naptárba, de jobb későn, mint soha, augusztus végére összejött. Igaz, csak egy délutánt sikerült a tanúhegyek környékén tölteni, de egy kis borozgatás a Nefelejcsben azért belefért. A korábbi Nefelejcs kisvendéglőbe költöztette át ugyanis tavaly nyáron Sike Balázs és Velényi Réka a Skizo vendéglátó részét, ahogy a saját házuk leválasztott részében létrehozott borozót szép lassan kinőtték. A vendéglő korábbi nevét a hagyományőrzés jegyében megtartották, de az épületbe új életet leheltek, a tulajdonosok igyekeznek egy közösségi teret is létrehozni, így gyakran kiállításoknak vagy egyéb programoknak is otthont adnak. A Skizo és Sike Balázs borokat hideg és - hétvégén - meleg ételek kísérik, a fontosabb alapanyagokat igyekeznek a környékről beszerezni, az egyes fogásokhoz természetesen borajánlás is jár. A kovászos kenyér a Búzalelke pékségből, az olívabogyó pedig az igaziolivától érkezik, én most ezeket, és az aktuális pohárdesszertet teszteltem a nagy melegben hűs kis oázisként ható árnyékos kertben. Természetesen borok is kerültek a poharakba, elsősorban a Sike Balázs borcsaládból válogattam.
 skizosike1.jpg


A Skizo sauvignon blanc-jával kezdtem sort, adta magát, hogy mellé kerüljön a Sike Balázs Pincéje sorozatban szereplő testvére. Ezután is kettesével érkeztek a borok, összesen tíz tétel, így a teljes szortiment kb. kétharmadát sikerült végigkóstolni. Az összbenyomás továbbra is remekül iható, élvezetes borok készülnek a pincénél, amelyekből örömmel csúszik a második a pohár is. A fehérek a fajtajelleg mellett a termőhelyből is fel tudnak villantani valamit, a vörösek pedig a nagy test és a masszív szerkezet helyett inkább gyümölcsösséggel és eleganciával hódítanak.

 skizosike3.jpgSkizo Sauvignon 2021
Badacsony és Balatonakali ültetvényei adják a termést. A két sauvignon blanc közül ez a gyümölcsösebb és behízelgőbb. Citrusok, citrushéj, zöldalma, egy kevés bodza és szőlő adják az aromákat. Az üde savak mellett mintha minimális maradékcukor jelenlétét is érezni lehetne, ugyanakkor leheletnyi fenolosságot is. Könnyű, frissítő nyári bor. 5p

Sike Balázs Pincéje Sauvignon Blanc 2021
A szőlő a Badacsony északnyugati oldaláról származik, a préselés nagyon kíméletesen, alacsony nyomással történt. Hűvösebb, "zöldebb", kevésbé gyümölcsös, mint a Skizo, a hangsúly inkább a citrusos, füves, zöldpaprikás, vegetális jegyeken van. Karcsú, feszes bor, érzetre csontszáraz, savai szikárak, csiszoltak. 5p

skizosike4.jpgSike Balázs Pincéje Olaszrizling 2021
A Bács-hegyről származik a termés, amelynek 2/3-a tartályban, 1/3-a hordóban érlelődött. Illata megnyerő, nyílt, virágok és fehér húsú gyümölcsök elegye. Közepesnél könnyedebb testű bor, kerek savakkal, a háttérben maradó, finoman adagolt hordóval. Fehér húsú gyümölcsök vezetnek ízében, a háttrében egy kevés édesfűszer és mandula, magasabb hőmérsékleten még egy kevés déligyümölcs, banán is előbújik. 5p

Sike Balázs Pincéje Kéknyelű 2021
Badacsonyi, nemesgulácsi szőlők termése. Az illat eleinte zárt és neutrális, lassan némi vadvirág és nedves kő óvakodik elő. Kóstolva enyhén olajos textúrájú, jó savú bort kapunk, minimális maradékcukorral. Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, barackfélék, visszafogott fűszeresség, halvány sósság jellemzi az ízvilágot. A fajta könnyebben befogadható, kedvesebb arca. 6p-

skizosike5.jpgSike Balázs Pincéje Kéknyelű 2020
4 badacsonyi bakművelésű parcella termése a hegy keleti és északnyugati oldalairól. Teltebb, szárazabb, kicsit sűrűbb, olajosabb érzetű bor, visszafogott fehér húsú gyümölcsös, enyhén sós, termálvizes ízprofillal. Ez inkább hozza a kéknyelű akár klasszikusnak mondható, szigorúbb karakterét. 6p-

Sike Balázs Pincéje Furmint 2019
A Badacsony nyugati oldalán termő furminthoz az oltvány Szepsy Istvánéktól származik. Körtés, barackos, édesfűszeres, enyhén sós illat, az eddigieknél kicsit nagyobb szerepet kap a hordó, de ebben a borban sem túlzó. A szikár magra és a masszív savakra a közepesnél nagyobb test épül, a korty enyhén olajos, telt, az alkohol melegít a végén. Körte, őszibarack, alma, birsalma, enyhe sósság és diszkrét fűszeresség öltözteti a bort, enyhe édességérzet mellett. Jót tett neki az elmúlt 1 év a palackban, tavaly kevésbé tetszett. 6p

skizosike6.jpgSike Balázs Pincéje Zeus 2020
Félszáraz bor, a Badacsony déli oldalán a Ranolder kereszt és a sziklák alatt termő tőkék gyümölcséből. Édes gyümölcsös illatába már trópusi jegyek is keverednek, barackfélékkel, banánnal. Telt, vastag bor, széles savai egyensúlyra jutnak a maradékcukorral, az egyensúlyhoz leheletnyi kesernye is hozzájárul. Ízében is édes gyümölcsök dominálnak, a háttérben enyhe fűszeres és sós jegyekkel. 6p

Sike Balázs Pincéje Pinot Noir Rozé 2020
A szín inkább sillereket idéz, de minden szempontból egy tartalmasabb bort kapunk a rosé-átlagnál. Az illatban piros bogyós gyümölcsök, meggy, pici gyümölcsös túrókrém. A korty jól kitöltött, a korábban kicsit rusztikus textúra mára kisimult. Érett piros gyümölcsök uralják az ízképet, meggy, cseresznye, eper képében. 6p-

skizosike7.jpgSike Balázs Pincéje Pinot Noir 2019
Meleg hangulatot árasztó pinot noir, érett málnás, meggyes, enyhén dzsemesbe hajló illattal. Közepesnél karcsúbb testű bor, szövetébe szépen integrálódott a sav és a mennyiségre nem túl, selymes tannin. A kortyban is az érett piros gyümölcsök dominálnak, az illatra rímelve. A melegebb klíma érettebb karakterű gyümölcsösséget és teltebb, kerekebb szerkezetet eredményez, így egy kicsit délies, de nem robosztus pinot noir-t kapunk. 6p

Sike Balázs Pincéje Cabernet Franc 2020
Érett erdei gyümölcsök, áfonya, fekete ribizli, árnyalatnyi bors színezi az illatot. A karcsú testhez kevés, sima tannin, jó sav társul, alulérettségnek nincs jele. Ízvilágát az illathoz hasonlóan érett erdei gyümölcsök uralják, visszafogott fűszerességgel a háttérben. Zamatos, lédús, gördülékeny tétel, igazi bisztróbor. 6p

skizosike2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9117917985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása