A Borrajongó

Badacsony visszatér - Villa Sandahl 2016

2022. április 06. 06:00 - furmintfan

Hétvégén visszatér a New York Palotába a Badacsonyi borvidék színe-java a kényszerű COVID-szünet után. A tavasz és a megújulás jegyében az idei Badacsony New Yorkban szlogenje "Életre hívunk". Közel 50 kiállító, köztük 34 borászat várja a majd a badacsonyi borok kedvelőit.
A hétvégén ráhangolódásként én is badacsonyi borokat bontottam, a rajnai rizling-specialista Villa Sandahl-tól. Tavaly nyáron jártam a pincénél, nagy sétákat tettem a szőlőben és két részletben végig is kóstoltam szinte a teljes szortimentet. Ahogy akkor is írtam, a badacsonyi klímán termett rajnai rizlingtől nem lehet mosel-i vagy wachau-i stílusjegyeket elvárni, ezzel együtt a Villa Sandahl Magyarország egyik legjobb rajnai rizlinges pincéje. Miután alaposabb betekintést kaptam a pince szortimentjébe, a végkövetkeztetés az lett, hogy hozzám a hűvösebb évjáratok borai közelebb állnak - itt valószínűleg visszaköszön a német-osztrák mérce -, így főleg a 2016-os évjárat boraiból táraztam be itthonra. Ha minden igaz, négy bor készült a pincénél abban az évben, és mindegyikből volt is itthon egy-egy palack, úgyhogy teljes évjáratkörkép következik öt és fél év távlatából.

villasandahl2016_1.jpg

A pince háromfelé osztja a választékot: solid ground, mid range és rare peak. Érdekes módon 2016-ból csak az alsó és középső kategóriában szerepelnek a borok, tehát a piramis csúcsának számító rare peak sorozatba egyik tétel sem került be. A Tie Mania és a Street Smart az alapszériába tartozik, a Chicken Year és a Banana Split pedig a középmezőnyt képviseli, bár árban elég nagy különbség van az utóbbi két tétel között, így szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy a Banana Split az évjárat csúcsbora.

villasandahl2016_3.jpgVilla Sandahl Tie Mania 2016
Az alkohol 13%, ahogy melegszik a bor, lehet egy kicsit érezni, de sosem válik túlzóvá. Meglepően friss illat fogad, citrusokkal, őszibarackkal és egy kevés zöldalmával. A lendületes savak mellett érezhető a maradékcukor, kedvesebbé, játékosabbá teszi a bort. Szájban is intenzív, friss, ízvilág is a citrusok-zöldalma-őszibarack spektrumon mozog. Élvezetes, fókuszált, nagyon komplexnek nem mondanám, de zamatos, és egészen egyszerűen jó inni. A sor legfiatalosabb tagja, nemzetközi szinten is remek alap riesling. 6p (2400 Ft - pincétől)

villasandahl2016_2.jpgVilla Sandahl Street Smart 2016
A dugó nem volt tökéletes, de csak nagyon kicsit rondított bele az összképbe a TCA és inkább csak az illatot befolyásolta, bőven kóstolható/fogyasztható maradt a bor. Az előző bor után fejlettebb benyomást kelt, érett alma és némi sárgabarack jelentkezik illatában. Stílusban hasonló a Tie Mania-hoz: lendületes, de közben maradékcukor egyensúlyoz az élénk savakkal, de ez a bor érettebb karakterű, előrébb tart a fejlődésben. Szájban inkább sárga húsú gyümölcsökkel operál, sárga alma, mandarin, sárgabarack formájában Próbáltam elvonatkoztatni a háttérben lappangó enyhe dugósságtól. 6p- (2700 Ft - pincétől)

villasandahl2016_4.jpgVilla Sandahl Chicken Year 2016
Az illat eleinte kicsit zárt és óvatos, majd ahogy nyílik, érett citrusok, mandarin, citrusok illóaolaja, egy kevés keleti fűszer, gyógynövény, sárga alma jelenik meg. Az előző borok után valamivel testesebb, szélesebb, a savak egy picivel finomabb szövésűek, de kellően dinamikusak. Érett citrusok, alma, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, diszkrét fűszeresség adják az aromákat, kezdődő palackérettséggel. Rétegzettebb és teltebb, mint a Tie Mania, de kevésbé lendületes és fókuszált. Ezzel talán jobban el lehet szöszölni, amazt jobb inni. 6p (3500 Ft - pincétől)

villasandahl2016_5.jpgVilla Sandahl Banana Split 2016
Leginkább érett és sült alma uralja az illatot, némi déligyümölcs is érezhető a háttérben, de beköszön egy kis reszelt alma és naspolya. Ez is egy viszonylag testesebb, szélesebb szerkezetű bor, kicsit lazább szövésű is, ez talán már a fejlettségnek is betudható. Meleg hangulatot árasztó, érett alma, kis déligyümölcs jelenik meg ízben, de már itt is eléggé előrehaladott, a kezdődő oxidációt a küszöbön áll. Már túl van a csúcsán, a pincénél tavaly kóstolt palack lényegesen szebb formában volt. 5p (7900 Ft - pincétől)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr417795901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2022.04.06. 09:48:36

A 2016-os Chicken Year-t kóstoltuk, kétszer is.
Először 2020 nyarán, akkor egy elég komoly sorban a magyar tételek közül kiemelkedett, a jobb (erste Lage) 2017-es osztrákok közé viszont nem fért be.
A másik palack tavaly nyáron szinte fogyaszthatatlan volt már, teljesen szétesett. Ebben lehetett szerepe a barátomnak is, ha ő tárolta, de erre már nem emlékszem.
Az jó egyébként, hogy leszálltak az űrből valamelyest - ezt a 2 palackot a BT kiárusításán vettük anno, 7500 helyett 5000 pénz körüli áron...
süti beállítások módosítása