A Borrajongó

A Decanter áldásával - St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2018

2021. február 08. 06:00 - furmintfan

Még tavaly év végén érkezett a hír, hogy az egyik legbefolyásosabb és legelismertebb nemzetközi boros magazin, a Decanter két magyar tételt is beválogatott a 2020-as év kedvencei közé. A tematikus Wines of the Year 2020 vörösboros válogatásába a St. Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2018, a buborékos, édes, illetve likőrborok mezőnyébe a Balassa Bomboly Szamorodni 2017 került be, amihez ezúton is gratulálunk.
Az Áldás 2018-as kiadásával még a nyár folyamán, egy budapesti étterem teraszán találkoztam. Már az illata is lenyűgözött és volt annyira meggyőző az egy pohárnyi élmény, hogy gondoskodjak egy saját palackról és kíváncsian várjam az itthoni, elmélyültebb kóstolás eredményét, aminek most jött el az ideje.

standreaaldasegribikaversuperior2018.jpg

Megmondom őszintén a St. Andrea borok címkéin már annyiféle megjelölés jelenik meg, és az évekkel ezelőtt belengetett portfólió-karcsúsítás ellenére annyi egyedi bor tűnik fel évről-évre a pincészet szortimentjében, hogy néha csak kapkodom a fejem. Szerencsére a fehér és a vörös házasítások terén is megmaradt egyféle "szentháromság" (Napbor, Boldogságos, Örökké; illetve Áldás, Hangács, Merengő), amelyek a St. Andrea szortiment sarokköveit képezik.
Abban egészen biztos vagyok, hogy a Napbor stílusa változott a legtöbbet - hordó-hangsúlyos, testes burgundi fehér wannabe-ből egy könnyed Egri Csillaggá polírozták -, de amennyire fel tudom idézni a régebbi évjáratokat, az Áldás is átesett is némi karcsúsításon. Ezzel együtt maradt az, amiért évekkel ezelőtt megszerette a közönség: egy jó ár-érték arányú, tartalmas, ugyanakkor könnyen fogyasztható bikavér.

St. Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2018
Kékfrankos, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc, kadarka házasítása, tartályban és kádban erjesztve, 13 hónap hordós érleléssel.
Áradó, gazdag illat fogad: először inkább virágos, keleti fűszeres, piros bogyós gyümölcsös motívumok uralják, majd idővel mélyül, sötétebb erdei gyümölcsös, édesfűszeres, zöldfűszeres, halványan étcsokis jegyek veszik át helyüket. Karcsú, de tartalmas, egészen meglepő, hogy ezt a viszonylag könnyűnek tűnő, jól iható bort mennyi aroma, íz hatja át. A 14,5% alkohol azért fűt egy kicsit és ebben a tekintetben kicsit feszegeti a címkén szereplő "Cool Climate Wine" kategória kereteit, de kétségtelenül szépen érett alapanyagról árulkodik. Lendületes savak és érett, jól integrált tannin adja a bor gerincét, a gördülékeny, finoman tapintású kortyot temérdek erdei gyümölcs - málna, szeder, áfonya - és izgalmas fűszeresség öltözteti. 7p- (Kb. 3500 Ft)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1416408910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása